Skip to Content

Självkörande bil med Googles teknik. Foto: Wikipedia/Steve Jurvetson
UTRIKES

Självkörande bilar är ”rasistiska” hävdar lagkommission

Digital utgåva

Enligt den brittiska lagkommissionen som just nu utreder lagförslag för att införa självkörande bilar i Storbritannien är bilarna ”rasistiska” eftersom de har mycket svårare att känna igen mörkhyade människor i dålig belysning än ljushyade. Man skyller på tillverkarnas ”underliggande rasism” vid konstruktionen av teknologin som inte tar hänsyn till biologiska skillnader mellan folkslag.

Publicerad: 21 april, 2021, 00:35

  • Svenska

Läs även

Framtidens fordonsflotta kommer i allt högre grad bestå av självkörande bilar enligt många experter. I Storbritannien beräknar transportministeriet att marknaden för självkörande bilar kommer att uppgå till mer än 500 miljarder kronor 2035 med totalt 40 procent av fordonsflottan i Storbritannien. Men den lagkommission som är i färd med att skapa lagförslag för införandet av de automatiserade systemen, och som följer föreskrifterna om att beakta och motverka rasism i sitt arbete, varnar nu för att de självkörande bilarna är ”rasistiska” och inte tar hänsyn till kvinnor och minoriteter rapporterar Daily Mail.

Självkörande bilar – hot mot mörkhyade

Självkörande bilar ligger bakom ett fåtal kända olyckor med dödlig utgång än så länge. En kvinna blev påkörd och dog till följd av sina skador i mars 2018 i Arizona, USA. Senast nu i lördags förra veckan dog två personer när Teslan de färdades i körde av vägen och in i ett träd i Texas, USA.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Förarlösa bilar

Självkörande bilar använder ofta en kombination av normala tvådimensionella kameror och djupavkännande ”LiDAR-enheter” för att känna igen världen runt dem.

Andra använder kameror med synligt ljus som tar bilder av vägar och gator. De tränas med en mängd information och stora databaser med hundratusentals klipp som bearbetas med artificiell intelligens för att korrekt identifiera människor, tecken och faror. Det är dessa som menas vara ”rasistiska” då de har svårare att känna igen mörkhyade människor, och därmed tolka deras rörelsemönster, om de är fotgängare som riskerar att korsa vägen, än om det vore ljushyade personer.

I LiDAR-skanning (ljusdetektering och intervall) skickar en eller flera lasrar ut korta pulser, som studsar tillbaka när de träffar ett hinder. Dessa sensorer skannar ständigt de omgivande områdena och letar efter information och fungerar som bilens ”ögon”. Medan enheterna tillhandahåller djupinformation gör deras låga upplösning det svårt att upptäcka små, avlägsna föremål utan hjälp från en vanlig kamera kopplad till den i realtid.

I november förra året avslöjade Apple detaljer om sitt förarlösa bilsystem som använder lasrar för att upptäcka fotgängare och cyklister på avstånd. Apples forskare sade att de hade ”mycket uppmuntrande resultat ” gällande att upptäcka fotgängare och cyklister med bara LiDAR-data. De skrev också att de kunde slå andra tillvägagångssätt för att upptäcka tredimensionella objekt som endast använder LiDAR.

Andra självkörande bilar är i allmänhet beroende av en kombination av kameror, sensorer och lasrar. Ett exempel är Volvos självkörande bilar som är beroende av cirka 28 kameror, sensorer och lasrar. Ett nätverk av datorer bearbetar informationen, som tillsammans med GPS genererar en realtidskarta över rörliga och stationära objekt i miljön.

Det existerar fem nivåer av förarlösa bilar:

Nivå 1: En liten mängd kontroll utförs av systemet, till exempel adaptiv bromsning om en bil kommer för nära.

Nivå 2: Systemet kan styra bilens hastighet och riktning så att föraren kan ta bort händerna tillfälligt, men han eller hon måste övervaka vägen hela tiden och vara redo att ta över.

Nivå 3: Föraren behöver inte övervaka systemet hela tiden i vissa specifika fall som på motorvägar, men måste vara redo att återta kontrollen om systemet begär det. Detta är nivån som man i stort lyckats uppnå i nuläget – även om man delvis börjat kunna nå över till nästa nivå.

Nivå 4: Systemet klarar alla situationer automatiskt inom definierad användning men kanske inte klarar alla klimat- eller väderförhållanden. Systemet förlitar sig på högupplöst kartläggning. Denna nivå försöker man i nuläget uppnå och menas snart kunna nå.

Nivå 5: Full automatisering. Systemet klarar alla väder-, trafik- och ljusförhållanden. Fordonet kan köra var som helst, när som helst under alla förhållanden. Denna nivå ligger ännu ett flertal år in i framtiden, men är med den tekniska utvecklingen full uppnåbar.

I nuläget finns bara ett fåtal länder eller regioner inom länder som tillåter självkörande bilar. I Sverige är det i nuläget inte tillåtet att använda sig av självkörande funktioner, men flera sådana koncept testas just nu och utvärderas av Transportstyrelsen.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

AfD-medlemmar ej välkomna i polisfacket

UTRIKESNågra dagar före de tre delstatsvalen i Tyskland som hölls den 14 mars publicerade styrelsen för det största av de tre olika fackförbunden för olika kategorier av poliser i Tyskland ett skarpt uttalande. Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) kritiserades. Fackets styrelse menar att medlemskap i partiet är oförenligt med medlemskap i polisfacket. De övriga två polisfacken har veterligen inte uttalat sig. Inte heller har någon AfD-medlem hittills uteslutits.

Covid-vaccinen skärskådas vid stor hälsokonferens i USA – Läkaren Christiane Northrup: Injektionerna är inte vaccin

COVID-19Vid en tongivande konferens i USA i mitten av april framträdde flera kända namn och kritiker mot coronarestriktioner och de inskränkningar i vår frihet dessa lett till. Där togs även hälsoaspekten upp och då inte minst de kontroversiella covid-vaccinen. Talen innehöll inte sällan mycket viktig information som undertryckts av etablissemanget. Bland annat att vaccinen inte skyddar mot smitta. Nya Tider återger här den kända kvinnoläkaren Christiane Northrups tal. Vi kan genom det avslöja det dolda skälet till varför globalisterna så fanatiskt stoppat väl fungerande behandlingsmetoder mot Covid-19.

Över 2 000 illegala migranter anländer till Lampedusa inom några timmar

UTRIKESÖver 2 000 illegala migranter har anlänt till den italienska Medelhavsön Lampedusa på bara några timmar. På måndagsmorgonen registrerade myndigheterna 20 båtar som landat på ön, som tillhör regionen Sicilien, det senaste dygnet, rapporterar italienska medier. Mottagningscentret är redan helt överfullt. Några hundra migranter kommer nu att föras till Sicilien.

I Ungern finns det mer vaccin än människor som vill ha dem

UTRIKESI slutet av april meddelade Ungerns premiärminister Viktor Orban att det nu finns fler vaccin tillgängliga landet än vad som efterfrågas. Ungern är det enda landet i Europa i den situationen.

”Inbördeskriget hotar i Frankrike och det vet ni”: Fransk militär avfyrar ännu en salva mot Macron med nytt öppet brev

UTRIKESEn grupp aktiva franska militärer har publicerat ett nytt öppet brev till landets president Emmanuel Macron och varnat honom för ett ”inbördeskrig” i landet efter alla ”eftergifter” han gjort till islamismen.

Utomhusfester bryter ut över hela Spanien när undantagstillståndet upphör

UTRIKESTusentals människor gick ut på gatorna på lördagskvällen efter att coronarestriktioner som till exempel utegångsförbud upphört rapporterar den spanska dagstidningen El Pais.

Ryssland räds inte Covid-19

UTRIKESEn storartad militärparad hölls nyligen i Moskva och flera andra städer.

Franska generaler varnar för inbördeskrig – Politiker hotar att straffa dem

FRANKRIKEI ett öppet brev till den franska regeringen varnar 20 pensionerade generaler, och över tusen officerare och soldater, för att landet är på väg mot inbördeskrig, och antyder att ett militärt ingripande kan bli aktuellt om politikerna inte tar tag i problemen. Nu hotar politikerna att straffa militärerna.

Gå till arkivet

Send this to a friend