<strong>Lättrörlig armé.</strong> Islamisterna förflyttar sig genom öknen, påfallande ofta just i vita Toyota-pickuper, och angriper valda mål. Själva anfallet sker med en välbeväpnad kolonn av bilar med självmordsbombare i täten.

Självmordsbomber och terror

Islamiska statens snabba framgångar beror inte bara på de dödsföraktande egna krigarna, man har också en listig taktik som man tar till när inte bara skräcken för terrorn räcker.
Bulldozer. I anfallskolonnen ingår även schaktmaskiner för att röja hinder och hela hus ur vägen. Denna håller på att inspekteras av kurdiska soldater efter att den kört fast och övergivits av IS.
Bulldozer. I anfallskolonnen ingår även schaktmaskiner för att röja hinder och hela hus ur vägen. Denna håller på att inspekteras av kurdiska soldater efter att den kört fast och övergivits av IS.

IS har ett tillvägagångssätt som är lika listigt som effektivt. Det gör att man både lyckas med våghalsiga anfall samtidigt som man håller ned de egna förlusterna. IS börjar med att omringa målet, till exempel en stad, och hindrar civila och militärer att ta sig in och ut. Man begår hemska övergrepp mot dem som försöker, vilket effektivt hindrar vidare försök.

Detta är ett av skälen till att det går så dåligt för militären i Irak. Bagdad måste skicka stora förstärkningar, som sällan finns tillgängliga, för att soldaterna inte ska vägra order eller fly när IS närmar sig. Vanligen måste man samla förstärkningarna under logistiskt svåra förhållanden i en närliggande stad och sedan bygga upp moralen på olika sätt. Bara det hindrar nästan alla framgångsrika militäroperationer i Irak. Bagdad kan inte skicka en pluton, kompani eller knappt ens en bataljon att inta en strategisk punkt om de inte uppbackas av brigader eller divisioner. I Syrien är det inte så illa, då Syriska arabiska armén (SAA) är mer disciplinerad och härdad, samt att Hizbollah kan sättas in som villiga och effektiva spjutspetsar.

Terror. För att få försvararna att ge upp intar man någon utpost och mördar dess försvarare bestialiskt.
Terror. För att få försvararna att ge upp intar man någon utpost och mördar dess försvarare bestialiskt.
Bepansrad självmordslastbil. Med flera ton sprängmedel bryter islamisterna igenom de flesta försvarsverk.
Bepansrad självmordslastbil. Med flera ton sprängmedel bryter islamisterna igenom de flesta försvarsverk.
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

USA terrorklassar NMR – är ”ett hot mot amerikaner”

USA terrorklassar NMR – är ”ett hot mot amerikaner”

🟠 UTRIKES Nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har terrorklassats av USA. Tre svenska NMR-medlemmar har också pekats ut som terrorister. Beskedet kommer kort innan Sveriges riksdag ska rösta om det så kallade DCA-avtalet, vilket kommer att ge amerikansk militär i Sverige full frihet att ingripa mot opinionsyttringar man uppfattar som ett hot.

Fyra dagar som skakade Frankrike

Fyra dagar som skakade Frankrike

🟠 UTRIKES På fyra dagar, från måndag till torsdag, har det kaos som utlöstes av Rassemblement Nationals (RN) seger i valet till Europaparlamentet förändrat den politiska situationen i Frankrike i grunden. Högern vädrade först morgonluft, men har nu drabbats av interna slitningar. Samtidigt verkar vänstern anstränga sig för att komma över sina meningsskiljaktigheter och bilda en bräcklig allians.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.