Skånepågen som fick en snilleblixt

Hur kom namnet Sverigedemokraterna till?

När Svenska Akademiens ordlista över svenska språket år 2006 i sin trettonde upplaga godkände ordet ”sverigedemokrat”, fick upphovsmannen till detta ord ett välförtjänt erkännande. Som vaktmästare på Flyinge Kungsgård är Ulf Ranshede, 49, från Limhamn en välkänd och uppskattad profil bland hästtjejer och andra som frekventerar denna ridsportens högborg utanför Lund.

Ulf Ranshede är ett exempel på att icke endast kungar och miljardärer utan också en gräsrot kan göra ett avtryck i Sveriges historia

Hur fick då skånepågen Ulf sin snilleblixt? Det var lördagen den 6 februari 1988. Till en lägenhet på Hagalund i Solna strömmade ett antal tidigare medlemmar i Sverigepartiet för att bilda ett nytt politiskt parti. De flesta av de närvarande hade nog helst velat behålla namnet Sverigepartiet, ett slagkraftigt namn med en förlaga i Skånepartiet. Sverigepartiet hade lanserats i november 1986 som det namn under vilket Framstegspartiet och Bevara Sverige Svenskt då gått samman. Elva månader senare, i oktober 1987, hade emellertid de båda fraktionerna råkat i luven på varandra och Sverigepartiet i praktiken upphört att existera. Nu var alltså tanken att i det avsomnade partiets ställe bilda ett nytt.

Det är här Ulf Ranshede kommer in i bilden. Som författare till en motion med namnförslaget Sverigedemokraterna höll han sig så nära det gamla partinamnet som möjligt. Han behöll ”Sverige” men bytte ut ”partiet” mot ”demokraterna”. Utan att själv vara närvarande i Solna fick Ulf Ranshede gehör för sitt namnförslag. Sverigedemokraterna antogs som namn på det nya partiet. En 22-årig malmöbo skrev svensk historia. Sent på lördagskvällen den 6 februari 1988 förklarades Sverigedemokraternas konstituerande möte ajournerat, kanske för att bereda de tillresta landsortsborna möjlighet att under söndagen bekanta sig med Sveriges huvudstad. Måndagen den 8 februari återupptogs förhandlingarna i en förhyrd källarlokal på Gotlandsgatan på Södermalm i Stockholm. Solnabesluten bekräftades här. Andra beslut tillkom. Så småningom förklarades Sverigedemokraternas konstituerande sammanträde avslutat. Få av de närvarande kunde den gången ana vad framtiden skulle bära i sitt sköte.

Ulf Ranshede är ett exempel på att icke endast kungar och miljardärer utan också en gräsrot kan göra ett avtryck i Sveriges historia. Men Ulf Ranshede är ingen vanlig gräsrot. Han är något så ovanligt som en svensk hjälte. Sedan barnsben drabbad av ett svårt handikapp har han stått rakryggad i livets skiften som ett föredöme för oss alla.

Tack, Ulf, för ditt föredöme och för ett bra partinamn! Leve Ulf Ranshede på 50-årsdagen den 29 juli 2015!

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

De vise männen

De vise männen

🟠 HISTORIA ”Stjärnan ledde vise män fram till Jesus deras vän. Vi kan följa samma stjärna. Om vi gör det glatt och gärna ska vi också hitta hem, ska vi också hitta hem.” Sv. psalm 133.

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.