Skip to Content

Segerglädjen gick inte att ta miste på. Foto: Vox
UTRIKES

Succé i spanska valet för nationalistiska Vox – blir tredje största parti

Digital utgåva

Det nationalistiska högerpartiet Vox får omkring 15 procent av rösterna och fördubblar antalet mandat i parlamentet. I västerländsk systemmedia var besvikelsen stor när resultatet stod klart. ”Visst är det så att högerextrema Vox är den stora vinnaren” konstaterade en upprörd Johanna Frändén i Aftonbladets sändning.

Publicerad: 11 november, 2019, 11:16

 • Svenska

Läs även

Även i övriga svenska systemmedier var vreden stor. Teresa Küchler på Svenska Dagbladet skriver att Spanien ”var immunt – men nu bryter extremhögern fram”. Hanna Rydén på GP har liknande fördömanden och skriver att ”Vox är det första extremhögerpartiet på Spaniens politiska karta sedan diktatorn Francos död för över 40 år sedan – och parlamentsvalets stora vinnare”.

Det finns dock flera som gläds över Vox valframgångar.

”Det är knappast rasism eller fascism. Både i Italien och i Spanien vill vi bara leva fredligt i våra egna hem”, twittrade Matteo Salvini från italienska Lega. Även Marine Le Pen, partiledare för Nationell samling i Frankrike, gratulerade Vox.

Valet var Spaniens fjärde val på fyra år. För fyra år sedan ställde Vox upp i sitt första val och fick 0,2 procent. Sedan dess har partiet skjutit i höjden och fick under parlamentsvalet i april i år 10 procent, då de för första gången tog plats i parlamentet. Gårdagens val var ett extraval eftersom ingen regering kunnat bildas i tid. Nu ser partiet alltså ut att få hela 15 procent och blir därmed Spaniens tredje största parti. Partiet går från 24 till 52 mandat, mer än en fördubbling.

Glada supportrar jublar med partiledaren Santiago Abascal. Foto: Twitter

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det finns en väsentlig skillnad på SVT och spansk TV och det är att VOX behandlas precis lika som de övriga partierna. Vi kan dra jämförelser med SD som fortfarande behandlas styvmoderligt av SVT och naturligtvis även av Bonniermedia och Schibsted (Aftonbladet, SvD)
  Vox växer så det knakar, men visst finns det vänsterelement som ringaktar nya aktörer på den politiska arenan, men knappast som sosselandet Sverige gör mot SD.

 • Peter Grafström

  sen tidigare var det känt att frimurarna med starka band till britterna låg bakom Kataloniens utbrytningsförsök.
  Men, Valls på den andra sidan är franskorienterad frimurare. Så vilka stödjer Vox eftersom det gått bra för dom?
  Usa troligen…? Huggsexa om Spanien verkar det som. Dom som har minst att säga till om är väl medborgarna eller är det möjligt att folkviljan nånsin uppnår något utan bakgrundsmanipulationer av de rika?
  Usa lär vilja ha en militärbas i Gibraltar. Brexit lär delvis ha behövts för det så inte EU kan förhindra det anakronistiska arrangemanget som är förnedrande både för Spanien och övriga EU.
  Men frimurarna har troligen en splittrande funktion även i övrigt för separatism i Spanien bekämpades inte entydigt av EU. Spanska medier tiger i alla fall inte om La Maconeria som svenska medier. Franco, som själv fördes till makten av Britterna, var trots det senare stark motståndare till murarbröderna.

Bybor rekommenderas av militären att evakuera byn Njonoksa inför missiltest

UTRIKESByborna uppmanas att träffas klockan 5 på morgonen den 7 juli för att gå ombord på bussar som kommer att föra dem på säkert avstånd från den ryska flottans testområde vid Vita havets kust i norra Ryssland. En varning till fartyg har utfärdats för ett stort område i Vita havet från Njonoksa mot Kaninhalvön.

Erdoğan avvisar kritik om konverteringen av Hagia Sophia

UTRIKESKritik mot Turkiet över en eventuell konvertering av Istanbuls landmärke Hagia Sophia från ett museum till en moské ”är ett angrepp på Turkiets suveränitet” sade president Erdoğan på fredagen.

USA intensifierar trycket på Tyskland gällande Nord Stream 2

UTRIKESUSA stör frihandeln och har infört extraterritoriella sanktioner för att försöka stoppa den fria försäljningen av energi på världsmarknaden säger doktor Bruno Bandulet, tidigare redaktör på den tyska dagstidningen Die Welt.

Turkiska flottan låser målradar på fransk fregatt i Medelhavet

UTRIKESTurkiet, som stöder den ”officiella” regeringen i Tripoli, har inte tvekat att bryta mot det vapenembargo som landet undertecknade för att öka sitt inflytande i regionen. En fransk fregatt avslöjade överträdelsen.

San Francisco-polisen slutar publicera foton på arrestanter ”för att motverka fördomar”

UTRIKESPolisen i San Francisco kommer inte längre att publicera porträttfoton av personer som gripits för brott i ett försök ”att motverka rasistiska stereotyper” meddelade stadens polischef på onsdagen.

Ryssland röstar för traditionalism

RYSSLANDÄktenskapet är till för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning den 1 juli. Ändringarna i konstitutionen innebär även att politiker inte får ha konton i utländska banker eller ha dubbla medborgarskap. Detta gör att ryska oligarker får det svårare att utmana den ryska regeringen från exil.

Pakistans flygbolag PIA stoppas i Europa på grund av falska pilotlicenser

UTRIKESTillsynsmyndigheter har förbjudit Pakistan International Airlines från att flyga till Europeiska unionen i sex månader efter att det statliga flygbolaget tvingades ta nästan en tredjedel av sina piloter ur tjänst för att de innehar falska eller tvivelaktiga licenser, sade talesmän i tisdags.

Ryssland röstar för traditionella värden

RYSSLANDÄktenskapet är för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning igår. Men även att politiker inte får ha konton i utländska banker. Nya tider var på plats.

Gå till arkivet

Send this to a friend