Skip to Content

Segerglädjen gick inte att ta miste på. Foto: Vox
UTRIKES

Succé i spanska valet för nationalistiska Vox – blir tredje största parti

Digital utgåva

Det nationalistiska högerpartiet Vox får omkring 15 procent av rösterna och fördubblar antalet mandat i parlamentet. I västerländsk systemmedia var besvikelsen stor när resultatet stod klart. ”Visst är det så att högerextrema Vox är den stora vinnaren” konstaterade en upprörd Johanna Frändén i Aftonbladets sändning.

Publicerad: 11 november, 2019, 11:16

 • Svenska

Läs även

Även i övriga svenska systemmedier var vreden stor. Teresa Küchler på Svenska Dagbladet skriver att Spanien ”var immunt – men nu bryter extremhögern fram”. Hanna Rydén på GP har liknande fördömanden och skriver att ”Vox är det första extremhögerpartiet på Spaniens politiska karta sedan diktatorn Francos död för över 40 år sedan – och parlamentsvalets stora vinnare”.

Det finns dock flera som gläds över Vox valframgångar.

”Det är knappast rasism eller fascism. Både i Italien och i Spanien vill vi bara leva fredligt i våra egna hem”, twittrade Matteo Salvini från italienska Lega. Även Marine Le Pen, partiledare för Nationell samling i Frankrike, gratulerade Vox.

Valet var Spaniens fjärde val på fyra år. För fyra år sedan ställde Vox upp i sitt första val och fick 0,2 procent. Sedan dess har partiet skjutit i höjden och fick under parlamentsvalet i april i år 10 procent, då de för första gången tog plats i parlamentet. Gårdagens val var ett extraval eftersom ingen regering kunnat bildas i tid. Nu ser partiet alltså ut att få hela 15 procent och blir därmed Spaniens tredje största parti. Partiet går från 24 till 52 mandat, mer än en fördubbling.

Glada supportrar jublar med partiledaren Santiago Abascal. Foto: Twitter

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det finns en väsentlig skillnad på SVT och spansk TV och det är att VOX behandlas precis lika som de övriga partierna. Vi kan dra jämförelser med SD som fortfarande behandlas styvmoderligt av SVT och naturligtvis även av Bonniermedia och Schibsted (Aftonbladet, SvD)
  Vox växer så det knakar, men visst finns det vänsterelement som ringaktar nya aktörer på den politiska arenan, men knappast som sosselandet Sverige gör mot SD.

 • Peter Grafström

  sen tidigare var det känt att frimurarna med starka band till britterna låg bakom Kataloniens utbrytningsförsök.
  Men, Valls på den andra sidan är franskorienterad frimurare. Så vilka stödjer Vox eftersom det gått bra för dom?
  Usa troligen…? Huggsexa om Spanien verkar det som. Dom som har minst att säga till om är väl medborgarna eller är det möjligt att folkviljan nånsin uppnår något utan bakgrundsmanipulationer av de rika?
  Usa lär vilja ha en militärbas i Gibraltar. Brexit lär delvis ha behövts för det så inte EU kan förhindra det anakronistiska arrangemanget som är förnedrande både för Spanien och övriga EU.
  Men frimurarna har troligen en splittrande funktion även i övrigt för separatism i Spanien bekämpades inte entydigt av EU. Spanska medier tiger i alla fall inte om La Maconeria som svenska medier. Franco, som själv fördes till makten av Britterna, var trots det senare stark motståndare till murarbröderna.

Islamistiskt terrorbrott avvärjt i Danmark genom massiv polisinsats

UTRIKESEtt 20-tal personer sitter nu frihetsberövade och väntas bli häktade, misstänkta för förberedelse till terroristbrott efter en massiv polisinsats i Danmark under onsdagen den 11 december. Enligt Köpenhamnspolisen tyder allt på att ett terrorbrott med islamistiska motiv var nära förestående, och en ledande terrorexpert utesluter inte att det under utredningens gång kan avslöjas kopplingar även till Sverige.

Nato behöver en miljard dollar för att hålla AWACS i luften

UTRIKESDet var Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg själv som uppgav att en miljard dollar skulle behövas för att förlänga den operativa livslängden för AWACS. AWACS är förkortningen för Airborne Warning And Control System, ett luftburet larm-och ledningssystem.

Milda domar för ”ungdomar” som försökte bränna poliser

UTRIKESTretton unga myndiga män – alla med invandrarbakgrund – närvarade i domstolen i det franska departementet Essonne, men fick endast milda domar för sina avskyvärda gärningar.

Anti-dopningsmyndigheten WADA utesluter Ryssland från internationella tävlingar

UTRIKESWorld Anti-Doping Agency (WADA) informerade den ryska antidopningsbyrån (RUSADA) att Ryssland kommer att uteslutas från stora sportevenemang i fyra år.

Nästan hälften av våldtäkterna i Italien begås av migranter

UTRIKESDet italienska inrikesdepartementet har publicerat uppgifter som visar att 42 av 100 våldtäkter i Italien begås av migranter och dessutom fortsätter siffrorna att stiga.

Rapport från Norge: Ökning av invandrares brottslighet

UTRIKESEn våg av oprovocerat våld har skakat om Oslos invånare. Publiceringen av en kontroversiell undersökning som visar på korrelationen mellan brott och brottslingens ursprungsland väcker ett antal frågor.

Disneys fd vice ordförande dömd för pedofili – media tiger

Nya Tider kan avslöja, att den 73-årige Michael Laney, tidigare vice styrelseordförande för den populära mediejätten Walt Disney Company, har blivit dömd till 81 månaders fängelse efter att ha våldtagit en sjuårig flicka. Amerikansk och svensk gammelmedia tiger.

Fransk armé i sorg – en nationell hyllning med en militär ceremoni i Paris

UTRIKESMåndagen den 2 december tog hela Frankrike farväl av sina hjältesoldater som frivilligt tjänstgjorde i Mali. Sedan januari 2013 pågår Opération Serval med endast franska trupper stationerade i Mali. Målet för aktiviteterna i Sahel-området var att förhindra en spridning av salafister och jihadister mot de norra delarna av Afrika. Sedan den 1 augusti 2014 pågår Opération Barkhane tillsammans med brittiska och estniska soldater. Det är framför allt längs gränsen till Burkina Faso som striderna oftast äger rum.

Gå till arkivet

Send this to a friend