Skip to Content

Sultan Hassanal Bolkiah av Brunei. Bild: Youtube
ISLAMISM

Sultanen av Brunei ber EU acceptera sharialagar

Efter EU:s fördömande av Bruneis nya sharialagar försöker nu landets sultan blidka européerna med löften om att piskning, lemlästning och dödande ska ske "humant" och enbart efter beslut av minst två män med hög moralisk ställning.

Publicerad: 23 april, 2019, 15:23

  • Svenska

Läs även

I ett bisarrt drag har Sultan Hassanal Bolkiah av Brunei skrivit till EU för att försvara sitt senaste beslut att införa stränga sharialagar i landet – bland annat stening till döds för homosexuella, amputationer, piskstraff och äktenskapsbrott. 
I sitt brev uppmanar han EU att ompröva synen på de nya lagarna och betonar att de kommer att krävas extraordinära bevis för att tillämpas. Så domarna kommer att bli sällsynta, menar han.

Sultanen rättfärdigar de nya lagarna: ”Dödsdomar – stening till döds och amputation – liksom stöld, rån, äktenskapsbrott och sodomi, har höga krav på bevis, de kräver inte mindre än två eller fyra män med hög moralisk ställning och fromhet som vittnen, för att utesluta alla former av indiciebevisning.”

När det gäller piskning som straff fortsatte han i brevet med att säga: ”Den dömde måste klä sig, piskning måste ske med måttlig kraft utan att lyfta handen över huvudet, inte leda till att huden fläks upp eller att ben knäcks, och får inte ske på ansikte, huvud, mage, bröst eller privata delar ”.

Det ovanliga beslutet att skicka brevet, som uppmanar till ”tolerans, respekt och förståelse”, är en konsekvens av att EU-parlamentet i förra veckan röstade för att fördöma Bruneis nya sharialagar och straff.

Parlamentsledamöterna har också krävt att viktiga Bruneitjänstemäns tillgångar fryses, samt bojkott av export till Brunei och vistelser på landets lyxhotell runt om i världen.

 Nyligen tog Oxford University beslutet att ompröva sin hedersgrad till sultanen 1993. Universitetet har tidigare vägrat att återkalla priset trots fördömelse från stora delar av världen på grund av sultanens beslut om att införa sharialagar.

Jonas Persson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Jo, men det verkar helt i sin ordning att bestraffningen skall ske först,”enbart efter beslut av minst två män med hög moralisk ställning” och kvinnor med samma ”kvalifikationer” kommer således inte på fråga då det skulle äventyra hela rättsprocessen, enligt alla män i ”hög moralisk ställning”?
    Det här säger en del om vilken status Brunei har sitt rättsskydd för sina medborgare? Troligen ligger de omkringliggande muslimska länderna på en liknande träsknivå.
    Det är fan vad feministkvinnorna i vårt land har slutit sig i sitt skal och lär inte öppna det förrän ”någon” säger några väl valda ord om – medeltidstänkande?

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

EU kan komma att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025

INRIKESEnligt uppgifter i tysk press förbereder EU-kommissionen lagstiftning som kan göra det omöjligt att köra bilar som går på bensin eller diesel redan om fyra år.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Tusentals protesterade mot restriktioner runt om i Europa

UTRIKESDen 17-18 november ägde stora demonstrationer rum på olika platser i Europa mot de coronarestriktioner ländernas regeringar infört. I Tyskland, där missnöjet även gällde ändringar i smittskyddslagen, använde polis vattenkanoner och arresterade nästan 200 personer. I Tjeckien och Slovakien sammanföll demonstrationerna med årsdagen av kommunismens fall i Tjeckoslovakien.

Gå till arkivet

Send this to a friend