Skip to Content

Sultan Hassanal Bolkiah av Brunei. Bild: Youtube
ISLAMISM

Sultanen av Brunei ber EU acceptera sharialagar

Efter EU:s fördömande av Bruneis nya sharialagar försöker nu landets sultan blidka européerna med löften om att piskning, lemlästning och dödande ska ske "humant" och enbart efter beslut av minst två män med hög moralisk ställning.

Publicerad: 23 april, 2019, 15:23

  • Svenska

Läs även

I ett bisarrt drag har Sultan Hassanal Bolkiah av Brunei skrivit till EU för att försvara sitt senaste beslut att införa stränga sharialagar i landet – bland annat stening till döds för homosexuella, amputationer, piskstraff och äktenskapsbrott. 
I sitt brev uppmanar han EU att ompröva synen på de nya lagarna och betonar att de kommer att krävas extraordinära bevis för att tillämpas. Så domarna kommer att bli sällsynta, menar han.

Sultanen rättfärdigar de nya lagarna: ”Dödsdomar – stening till döds och amputation – liksom stöld, rån, äktenskapsbrott och sodomi, har höga krav på bevis, de kräver inte mindre än två eller fyra män med hög moralisk ställning och fromhet som vittnen, för att utesluta alla former av indiciebevisning.”

När det gäller piskning som straff fortsatte han i brevet med att säga: ”Den dömde måste klä sig, piskning måste ske med måttlig kraft utan att lyfta handen över huvudet, inte leda till att huden fläks upp eller att ben knäcks, och får inte ske på ansikte, huvud, mage, bröst eller privata delar ”.

Det ovanliga beslutet att skicka brevet, som uppmanar till ”tolerans, respekt och förståelse”, är en konsekvens av att EU-parlamentet i förra veckan röstade för att fördöma Bruneis nya sharialagar och straff.

Parlamentsledamöterna har också krävt att viktiga Bruneitjänstemäns tillgångar fryses, samt bojkott av export till Brunei och vistelser på landets lyxhotell runt om i världen.

 Nyligen tog Oxford University beslutet att ompröva sin hedersgrad till sultanen 1993. Universitetet har tidigare vägrat att återkalla priset trots fördömelse från stora delar av världen på grund av sultanens beslut om att införa sharialagar.

Jonas Persson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Jo, men det verkar helt i sin ordning att bestraffningen skall ske först,”enbart efter beslut av minst två män med hög moralisk ställning” och kvinnor med samma ”kvalifikationer” kommer således inte på fråga då det skulle äventyra hela rättsprocessen, enligt alla män i ”hög moralisk ställning”?
    Det här säger en del om vilken status Brunei har sitt rättsskydd för sina medborgare? Troligen ligger de omkringliggande muslimska länderna på en liknande träsknivå.
    Det är fan vad feministkvinnorna i vårt land har slutit sig i sitt skal och lär inte öppna det förrän ”någon” säger några väl valda ord om – medeltidstänkande?

Rättsläkaren: George Floyd dog inte av kvävning

UTRIKESI den preliminära rapporten som rättsläkaren gjort efter det uppmärksammade polisingripandet mot den svarte amerikanen George Floyd, som ledde till mannens död, skriver rättsläkaren att man inte hittat tecken att han skall ha kvävts – istället menar man att hans underliggande hälsoproblem, inklusive en hjärtsjukdom och möjliga kemiska substanser i hans kropp tillsammans med polisingripandet kan ha orsakat hans död. Svenska massmedier har än så länge inte uppmärksammat den viktiga rapporten.

Är de amerikanska ”bevisen” för ryska jaktplan i Libyen sanna eller falska?

LIBYENEtt antal medier rapporterade att ryska MiG-29 och Su-24 hade skickats till fronten till Libyen från flygbasen Khmeimim i Syrien. Bevisen är dock högst vaga och många pekar nu på orimligheter i dessa beskyllningar.

Raskravaller i USA

UTRIKESEfter att en svart man, George Floyd, dött vid ett polisingripande har stora protester utbrutit i flera städer i USA. I samband med protesterna, som anklagar polisen för rasism, har svarta börjat plundra affärer, sätta bilar och en polisstation i brand och misshandlat vita som försökt få dem att sluta. Nu tvingas nationalgardet kallas in för att återställa ordningen och förhindra fortsatt eskalering av våldsamheterna.

76 procent av danska muslimer vill förbjuda islamkritik

DANMARKI en undersökning utförd av det danska justitiedepartementet uppger 76 procent av landets muslimer, från både första och andra generationen, att det bör vara olagligt att kritisera islam.

Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

DEBATTKanske är viruset SARS-CoV-2 naturligt, kanske har det sluppit ut från ett labb av misstag, kanske har det konstruerats och planterats avsiktligt. Det kommer nog aldrig att kunna avgöras. Säkert är att läkemedelsindustrin och de stora drakarna (Gates, Wellcome, Rockefeller, med flera) som opererar i skymningslandet bakom politiken, är väl förberedda. De har väntat på det här. Det visade sig kanske för svårt och tidsödande att skrämma fram den nya världsordningen med klimatfrågan. De har nu på tre månader åstadkommit mer för att förverkliga sin plan än de gjort på 30 år med klimatskrämseln. Debattör Åke Blomdahl menar att coronapandemin används som svepskäl till att införa omfattande kontroll och restriktioner.

13-åring halshuggen av sin muslimske pappa

UTRIKESEn 13-årig iransk flicka halshöggs med en skära när hon sov. Gärningsmannen var hennes egen pappa som mördade flickan för att bevara sin familjs ”heder”. Mordet skedde efter att han upptäckt att 13-åringen blivit kär i en 35-årig man och rymt med denne. Iran har dödsstraff men på grund av islamsk lagstiftning kan pappan komma att gå fri och ostraffad.

Trump hotar stänga ner Twitter

UTRIKESEfter att den sociala mediekanalen Twitter markerade två inlägg, så kallade ”tweets” från den amerikanska presidenten Donald Trump igår har presidenten reagerat kraftigt och hotar med nedstängning av Twitter. Han menar att de sociala medierna tystar konservativa röster vilket leder till en ensidig politisk debatt.

Trumps administration diskuterar USA:s första kärnvapenprov på årtionden

UTRIKESTrumpadministrationen har överlagt om att genomföra det första amerikanska kärnvapentestet sedan 1992 i ett drag som skulle få långtgående konsekvenser för förbindelserna med andra kärnvapenmakter och upphäva ett decennier långt moratorium för sådana provsprängningar uppger högt uppsatta tjänstemän inom administrationen.

Gå till arkivet

Send this to a friend