Skip to Content

Sultan Hassanal Bolkiah av Brunei. Bild: Youtube
ISLAMISM

Sultanen av Brunei ber EU acceptera sharialagar

Efter EU:s fördömande av Bruneis nya sharialagar försöker nu landets sultan blidka européerna med löften om att piskning, lemlästning och dödande ska ske "humant" och enbart efter beslut av minst två män med hög moralisk ställning.

Publicerad: 23 april, 2019, 15:23

  • Svenska

Läs även

I ett bisarrt drag har Sultan Hassanal Bolkiah av Brunei skrivit till EU för att försvara sitt senaste beslut att införa stränga sharialagar i landet – bland annat stening till döds för homosexuella, amputationer, piskstraff och äktenskapsbrott. 
I sitt brev uppmanar han EU att ompröva synen på de nya lagarna och betonar att de kommer att krävas extraordinära bevis för att tillämpas. Så domarna kommer att bli sällsynta, menar han.

Sultanen rättfärdigar de nya lagarna: “Dödsdomar – stening till döds och amputation – liksom stöld, rån, äktenskapsbrott och sodomi, har höga krav på bevis, de kräver inte mindre än två eller fyra män med hög moralisk ställning och fromhet som vittnen, för att utesluta alla former av indiciebevisning.”

När det gäller piskning som straff fortsatte han i brevet med att säga: “Den dömde måste klä sig, piskning måste ske med måttlig kraft utan att lyfta handen över huvudet, inte leda till att huden fläks upp eller att ben knäcks, och får inte ske på ansikte, huvud, mage, bröst eller privata delar “.

Det ovanliga beslutet att skicka brevet, som uppmanar till “tolerans, respekt och förståelse”, är en konsekvens av att EU-parlamentet i förra veckan röstade för att fördöma Bruneis nya sharialagar och straff.

Parlamentsledamöterna har också krävt att viktiga Bruneitjänstemäns tillgångar fryses, samt bojkott av export till Brunei och vistelser på landets lyxhotell runt om i världen.

 Nyligen tog Oxford University beslutet att ompröva sin hedersgrad till sultanen 1993. Universitetet har tidigare vägrat att återkalla priset trots fördömelse från stora delar av världen på grund av sultanens beslut om att införa sharialagar.

Jonas Persson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Jo, men det verkar helt i sin ordning att bestraffningen skall ske först,”enbart efter beslut av minst två män med hög moralisk ställning” och kvinnor med samma “kvalifikationer” kommer således inte på fråga då det skulle äventyra hela rättsprocessen, enligt alla män i “hög moralisk ställning”?
    Det här säger en del om vilken status Brunei har sitt rättsskydd för sina medborgare? Troligen ligger de omkringliggande muslimska länderna på en liknande träsknivå.
    Det är fan vad feministkvinnorna i vårt land har slutit sig i sitt skal och lär inte öppna det förrän “någon” säger några väl valda ord om – medeltidstänkande?

Åttaåring ihjälskjuten av BLM-aktivister

USAPå Förenta staternas nationaldag den 4 juli blev Secoriea Turner, 8, ihjälskjuten av BLM-aktivister. Aktivisterna öppnade eld mot familjens bil när hennes mamma försökte köra igenom en vägspärr som BLM satt upp. Secoriea var svart.

CNN kallar kvinnor för ”Individer med livmoderhals”

UTRIKESDen amerikanska Tv-kanalen CNN tar nu den politiska korrektheten till nya höjder. I slutet av juli sändes ett nyhetsinslag om kvinnor som testas för livmoderhalscancer, men istället för att använda termen ”kvinnor” benämndes de istället som ”individer med livmoderhals”, något som snart fick reaktioner på sociala medier.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Terrorist i Storbritannien förlorar mål om tidig frigivning

STORBRITANNIENStorbritanniens högsta domstol har avslagit den begäran som den dömde terroristen Mohammed Zahir Khan lämnat in om att friges efter halva tiden. Khan hävdade att en lagändring som avskaffade den typen av straffrabatt kränkte hans mänskliga rättigheter och är diskriminerande mot muslimer.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

IMF kräver nedstängning av Vitryssland för att bevilja lån

VITRYSSLANDVitryssland och dess president Aleksandr Lukasjenko har valt att gå sin egen väg och ignorerat krav från omvärlden att införa olika drakoniska åtgärder mot coronapandemin. Presidenten avslöjar att även Internationella valutafonden (IMF) ställt sådana villkor för att bevilja lån. Protester mot regeringen utbröt kort efter att presidenten avslagit IMF:s krav på nedstängning av landet och de övergick i mitten av juli till att bli våldsamma. Minsk har sedan start motstått flera liknande påtryckningar från Världshälsoorganisationen (WHO).

Uteslutningen av AfD-ledaren Kalbitz står fast – fortsatt oenighet i partiet

UTRIKESDen 25 juli meddelade partiets högsta skiljedomstol att uteslutningsbeslutet gällande Andreas Kalbitz, gruppledaren för partiet Alternativ för Tyskland i delstatsparlamentet i Brandenburg, är giltigt. Kalbitz väntas nu vända sig till statlig civil domstol och kräva att beslutet förklaras ogiltigt. Kalbitz förklarades utesluten ur partiet av partistyrelsen för hela Tyskland den 15 maj. Han överklagade beslutet till den högsta instansen bland partiets interna skiljedomstolar.

Gå till arkivet

Send this to a friend