Fri Tanke förlag har, som man brukar säga, ”kopplingar” till den ateistiska livsåskådningsföreningen Humanisterna. De anordnade den 19 oktober ett evenemang till naturvetenskapens lov i Cirkus nära Skansen i Stockholm. Nya Tider, som hellre håller till fakta än till förutfattade trosföreställningar, var givetvis där för att lyssna.
Gravitationsvågor
Mötet var annonserat som ett samtal mellan biologen Richard Dawkins och astrofysikern Lawrence Krauss, men Fri Tanke hade påpassligt en extra gäststjärna, professor Janna Levin, en teoretisk fysiker som just utkommit med en populärvetenskaplig bok (i svensk översättning på Fri Tanke), Rymdblues – om upptäckten av gravitationsvågor.
Janna Levin jobbar vi LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) i USA. Hon är i sina bästa år och ser inte ut som man tänker sig en ”fysikprofessor”.
Hon bjöd på en rymdodyssé illustrerad av 3D-renderade kartor över våra kända stjärnor och galaxer – en resa så svindlande det kan bli.
Einsteins allmänna relativitetsteori (1915) förklarar gravitation som att själva rummet (den fyrdimensionella rumtiden) är ”krökt” nära ett massivt objekt. Einstein beräknade teoretiskt att energi måste stråla ut från massiva objekt som roterade runt varandra i form av gravitationsvågor. Det skulle dröja ett hundra år innan något sådant kunde observeras. Den 14 september 2015 på morgontimmarna detekterade de båda LIGO-instrumenten i USA ett ”blipp” när själva rummet under några millisekunder darrade till. Efter att noga ha analyserat data bekräftade man den 11 februari 2016 att man observerat gravitationsvågor från en kosmisk katastrof – sammansmältningen av två svarta hål – i en galax 1,4 miljarder ljusår bort. Sedan dess har man gjort en handfull liknande observationer. I augusti i år detekterades ett betydligt långsammare ”blipp” som man tolkade som en sammansmältning av två neutronstjärnor. En sådan kollision borde åtminstone i princip vara synlig för visuell observation, och eftersom den också detekterades av det europeiska gravitationsobservatoriet VIRGO kunde dess position bestämmas mycket mer noga än de tidigare. Alla världens stora teleskop var därför under några dagar i augusti riktade åt samma håll och man hittade också mycket riktigt en svagt lysande men ändå karaktäristiskt uppflammande objekt på den platsen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.