Från vänster: Richard Dawkins, Janna Levin, Lawrence Krauss och Christer Sturmark i diskussion om medvetandet och tillvarons väsen. Foto: Nya Tider

Svarta hål, gravitationsvågor och medvetandet

Många, inte minst politiker, tänker sig att naturvetenskap ska vi ägna oss åt därför att den ger nyttiga resultat som kan omsättas i teknik som ger välstånd åt folket (och makt åt eliten). För Rickard Dawkins är det precis tvärtom. Vetenskap är en existentiell sysselsättning. Vi ställer frågor till naturen som ytterst handlar om att vi vill förstå vilka vi är, varifrån vi kommer, vad som är verkligt, hur världen fungerar osv. Och – märkvärdigt nog – ett vetenskapligt förhållningssätt kan ge oss svar som överträffar de vildaste och vackraste fantasier som någonsin en religionsstiftare frambringat. Att vetenskap också kan ha nyttiga tillämpningar är en trevlig biprodukt.

Fri Tanke förlag har, som man brukar säga, ”kopplingar” till den ateistiska livsåskådningsföreningen Humanisterna. De anordnade den 19 oktober ett evenemang till naturvetenskapens lov i Cirkus nära Skansen i Stockholm. Nya Tider, som hellre håller till fakta än till förutfattade trosföreställningar, var givetvis där för att lyssna.

Gravitationsvågor

Mötet var annonserat som ett samtal mellan biologen Richard Dawkins och astrofysikern Lawrence Krauss, men Fri Tanke hade påpassligt en extra gäststjärna, professor Janna Levin, en teoretisk fysiker som just utkommit med en populärvetenskaplig bok (i svensk översättning på Fri Tanke), Rymdblues – om upptäckten av gravitationsvågor.

Janna Levin jobbar vi LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) i USA. Hon är i sina bästa år och ser inte ut som man tänker sig en ”fysikprofessor”.

Hon bjöd på en rymdodyssé illustrerad av 3D-renderade kartor över våra kända stjärnor och galaxer – en resa så svindlande det kan bli.

Einsteins allmänna relativitetsteori (1915) förklarar gravitation som att själva rummet (den fyrdimensionella rumtiden) är ”krökt” nära ett massivt objekt. Einstein beräknade teoretiskt att energi måste stråla ut från massiva objekt som roterade runt varandra i form av gravitationsvågor. Det skulle dröja ett hundra år innan något sådant kunde observeras. Den 14 september 2015 på morgontimmarna detekterade de båda LIGO-instrumenten i USA ett ”blipp” när själva rummet under några millisekunder darrade till. Efter att noga ha analyserat data bekräftade man den 11 februari 2016 att man observerat gravitationsvågor från en kosmisk katastrof – sammansmältningen av två svarta hål – i en galax 1,4 miljarder ljusår bort. Sedan dess har man gjort en handfull liknande observationer. I augusti i år detekterades ett betydligt långsammare ”blipp” som man tolkade som en sammansmältning av två neutronstjärnor. En sådan kollision borde åtminstone i princip vara synlig för visuell observation, och eftersom den också detekterades av det europeiska gravitationsobservatoriet VIRGO kunde dess position bestämmas mycket mer noga än de tidigare. Alla världens stora teleskop var därför under några dagar i augusti riktade åt samma håll och man hittade också mycket riktigt en svagt lysande men ändå karaktäristiskt uppflammande objekt på den platsen.

Bilden är av den europeiska instrumentet ”Virgo” vid European Gravitational Observatory (EGO), nära Pisa i Italien. Virgo har en liknande konstruktion som de två amerikanska Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO). Foto: The Virgo collaboration
Bilden är av den europeiska instrumentet ”Virgo” vid European Gravitational Observatory (EGO), nära Pisa i Italien. Virgo har en liknande konstruktion som de två amerikanska Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO). Foto: The Virgo collaboration

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

OpenAI tar in den tidigare chefen för NSA i sin styrelse

OpenAI tar in den tidigare chefen för NSA i sin styrelse

🟠 UTRIKES OpenAi, skaparna av ChatGPT, ett verktyg för generativ artificiell intelligens, fortsätter att möblera om i sin ledning, något som inleddes i slutet av 2023 med avskedandet av VD:n Sam Altman, innan han återvände en tid senare. Efter att ha rekryterat en tidigare chef för Gates Foundation samt en advokat från det japanska multinationella Sony, meddelade OpenAi i torsdags den kontroversiella rekryteringen av general Paul Nakasone till sin styrelse. Han har tidigare tjänstgjort som chef för National Security Agency (NSA). Beslutet har väckt kritik och oro, eftersom NSA är intimt förknippat med masspionage, även på den egna befolkningen.

Läs även:

Norrsken och solfläckar

Norrsken och solfläckar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Natten den 8–9 och 12–13 augusti kunde man se ovanligt stora och tydliga norrsken i södra Sverige. Den som fotograferat fenomenet kunde fånga spektakulära färger som kanske var svåra att uppfatta med ögat.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

En före detta NASA-anställd försöker bevisa att vi lever i en simulering

En före detta NASA-anställd försöker bevisa att vi lever i en simulering

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Idén om att vi skulle kunna leva i en datorsimulering är inte längre förbehållen science fiction, utan vinner mer och mer mark i vetenskapliga och filosofiska kretsar. Så mycket att en före detta NASA-fysiker har utformat en serie experiment som syftar till att bevisa att vår verklighet bara kan vara en avancerad digital konstruktion, iscensatt av en högre intelligens.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Att bryta ensamheten

🟠 RECENSION I Nederländerna säger 30 procent av de vuxna att de känner sig ensamma. I USA är siffran 40 procent, dubbelt så stor som på 1980-talet. I Tyskland anser två tredjedelar av befolkningen att ensamhet är ett allvarligt problem. Allt fler upplever att de lever i ensamhet. Vi är alltmer isolerade, inte bara från varandra, utan också från våra politiker och samhället i stort. Den brittiska professorn Noreena Hertz tittar på vad som gör oss ensamma och vad ensamhet egentligen är. Hon kommer också med många goda råd om hur vi kan undvika ensamhet och även tänka på människor i vår omgivning.

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Överklagan och nya bevis

🟠 KULTUR Det händelserika fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al har tagit några turer under sommaren. I juli avfärdade appellationsdomstolen i Kalifornien Warners överklagan av anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans förtalsanmälan mot Evan Rachel Wood och Illma Gore kastades ut av högsta domstolen. Sedan 16 augusti är dock överklagan tillbaka på bordet. Samtidigt utreder distriktsåklagaren nya bevis i brottsutredningen av Warner.

Biblioteken – En mångsidig historia

🟠 En bekant till mig bodde under nästan två års tid i Nordnorge. En fantastisk plats men vintern var mörk, lång och kall med magnifika norrsken som lyste upp himlavalvet. Vi skrev till varandra och jag frågade henne hur det var att bo så långt norrut. Det är inte något tätbefolkat område direkt. Hon svarade att det gick bra eftersom det fanns ett bibliotek! Hon tillbringade mycket tid där med böcker, tidskrifter och trevliga människor. Där fanns en gemenskap.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.