Skip to Content

Debatten mellan Viktoria Kawesa och Hanif Bali har nu uppmärksammats i Ryssland. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Svenska politiker i rysk television

Digital utgåva

I sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Publicerad: 2 augusti, 2020, 13:38

 • Svenska

Läs även

Sergej Briljov är bland annat specialiserad på Sydamerika, men hans kärnområde är underrättelsetjänstens gåtfulla hemligheter. Direktören för SVR (Sluzba Vnesjnej Razvedki, utrikes inhämtning) Sergej Naryshkin medverkar ofta i Briljovs program. Briljov själv har forskat i såväl engelska som ryska arkiv och besitter omfattande kunskaper i ämnet informationsinhämtning. Till detta ämne hör också nyhetsövervakning och utvärdering.

Således blev det ryska intresset stort när den svenska tidningen Expressens egen TV-redaktion ordnade en debatt mellan två svenska akademiker. Doktoranden i genusvetenskap vid Linköpings universitet (fram till 1975 Linköpings högskola) Viktoria Kawesa hade som sin motpart Hanif Bali. Det som Sergej Briljov och hans redaktion reagerade på var Kawesas konstaterande att ryssar och östeuropéer inte tillhör den vita rasen. President Putin beskriver i många av sina tal Ryssland som en mångnationell federation. Så var det redan under tiden innan den bolsjevikiska revolutionen 1917. Man kan per automatik anföra att varken Lenin eller Stalin tillhörde europeiska folkslag. Det samma gäller för ledningen för det bolsjevikiska styret. Redan rudimentära kunskaper i kulturgeografi och historia leder till slutsatsen att den europeiska delen av Ryssland tillhörde vita folkslag.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Kan tro att Viktoria Kawesa är mest känd för att ha plagierat andra forskares verk och givetvis för att ha misshandlat en äldre man i Stockholms T-bana. Likaså för hennes uttalanden om att ryssar inte är “vita”? Nog är det märkligt att en person med en något mörkare nyans kallas – svart? Men en person med en blek hud, inte kan kallas- vit?

 • LookMoo

  Ryssland är en Asiatisk nation. 70% av Ryssland ligger i Asien. Men rent mentalt är man 100% i Asien. Anledningen är att man var en Mongolisk koloni i 500 år. Ivan III slutade att betala skatt till Gyllene horden 1502. Direkt efter införde han livegenskap av Asiatisk modell. 1861 så var 60% av Ryssarna livegna.

  Det här har givetvis format Ryssland. Även om Ryssar är Européer så bor de i ett land med en Astatisk förvaltnings-tradition.

 • HSV

  Det är riktigt att Kazarättlingarna inte räknar sig som vita.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

UTRIKESEnligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Halv delstat blir indianskt territorium

USAHögsta domstolen i USA beslutade den 9 juli att hälften av delstaten Oklahoma ska klassificeras som indianskt territorium med egen lagstiftning. Fallet rörde egentligen en överklagad våldtäktsdom, men får nu omfattande konsekvenser. Kritiker befarar att beslutet kan leda till ett administrativt kaos inom polis- och rättsväsende. Ytan som nu får status som indianskt territorium motsvarar ungefär Götaland i Sverige och bebos av 1,8 miljoner människor, varav endast 15 procent är indianer.

Apokalyps Beirut

UTRIKESDet enorma vita svampmolnet sträckte ut sig lågt och brett i hamnen i Beirut, och sedan kändes tryckvågen, som registrerades som en jordbävning med 3,3 i magnitud och som märktes så långt bort som Cypern. Det vita molnet lyfte sedan och avslöjade en mörk rostorangefärgad plym som steg långt upp i himlen strax efter klockan 18:00 den varma sommarkvällen den 4 augusti.

Gå till arkivet

Send this to a friend