Skip to Content

Erik av Pommerns kröning i Kalmar. Gravyr av Hans Peter Hansen (1829-99), ur Nordens Historie av Niels Bache (1884). Bild: Wikimedia Commons
HISTORIA

Tre länder – en union

Digital utgåva

Under ett politiskt möte i Kalmar i juli år 1397 ingick Sverige, Norge och Danmark i en union som gått till historien som Kalmarunionen. Syftet med denna union var att stabilisera det politiska läget och bevara freden i Norden. Tvärtom blev det början på en av de mest våldsamma och konfliktfyllda tiderna i hela Sveriges historia.

Publicerad: 6 augusti, 2020, 12:43

 • Svenska

Läs även

Kalmarunionen var, som Dick Harrison skriver i Sveriges historia medeltiden, ”en typisk produkt av sin tid”. Syftet med en stor personalunion under det sena 1390-talet var, menar Harrison, ”att med gemensamma ansträngningar skapa en militär motvikt mot gemensamma fiender”. Vid samma tid hade, som Harrison noterar, Litauen och Polen ingått en union för ”att kunna agera mer kraftfullt mot Tyska orden”.

Karta över Kalmarunionen. Island tillhörde Norge på den tiden. Bild: Wikimedia Commons

 

Kalmarunionen kom dock att bli en tid präglad av ökade spänningar och stridigheter mellan svenskar och danskar. Faktum är att unionen bildades till följd av en lång och våldsam kamp om Sverige.

Kampen om Sverige

1300-talets senare del var en mycket svår tid i Sverige, men kanske särskilt för kungen, Magnus Eriksson. Digerdöden, som drabbat Sverige omkring år 1350, hade fått katastrofala följder. Lennart Svensson noterar i Ett rike utan like – Sveriges historia att så många som en tredjedel av rikets befolkning dog i farsoten och Dick Harrison skriver att Sverige, till följd av digerdöden, dessutom drabbades av agrarkris då gårdar övergavs samt ekonomisk kris. För kung Magnus, som redan innan digerdödens utbrott var högt skuldsatt efter att han, som Harrison noterar, tagit stora lån för att köpa Skåne, skapade detta ett dilemma. Detta ledde till att Magnus, som Harrison skriver, hamnade i konflikt med hansestäderna då han inte längre hade råd att ge ”hanseaterna lika omfattande privilegier som tidigare. Han hade behov av alla tullar och övriga inkomster han kunde komma över”. Han hamnade även, som Harrison framhåller, i konflikt med frälset när han år 1351 lät ”införa skärpta bestämmelser om deras innehav av skattepliktig jord”.

Konflikterna och krigen samt kampen om Sverige under kung Magnus Erikssons senare regeringstid kom att bana väg för Kalmarunionen. Bilden visar Magnus Erikssons domsigill. Bild: Wikimedia Commons

Den politiska krisen kulminerade när kung Magnus äldre son Erik gjorde uppror mot honom år 1356. Harrison noterar att stormännen, som var missnöjda med kung Magnus, samlades kring Erik som redan under våren 1357 etablerade sig som motkonung mot sin far i ”inte bara Skåne utan även” i ”stora delar av Götaland och Östergötland”. Thomas Lindkvist och Maria Sjöberg noterar i Det svenska samhället 800-1720 – Klerkernas och adelns tid att Erik kom att styra större delen av riket. 1359 avled plötsligt Erik och hans gemål Beatrix av Bayern, vilket gjorde det möjligt för Magnus att återta styret över hela riket, men fler stridigheter och konflikter blossade snart upp. 1360 återtog den danske kungen Valdemar Atterdag Skåne och erövrade även Gotland. Enligt Harrison började då Magnus och hans yngre son Håkan, som var kung av Norge, anlägga en ”moteld mot Valdemar genom fördrag med nordtyska hansestäder”. Dock var hansestädernas villkor för Sverige så höga att Magnus inte ville ratificera fördraget, vilket utlöste en konflikt mellan honom och Håkan som ledde till att sonen lät fängsla honom och blev sedan kung av Sverige 1362. Magnus fångenskap blev dock inte lång då han snart försonades med Håkan samma år. Därefter styrde de två kungarna Sverige tillsammans. De slöt fred med Valdemar Atterdag och Håkan gifte sig med den danske kungens dotter Margareta.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • AxelWKarlsson

  Vad är skillnaden mellan att uppfatta unionsurkunden som ett avtal respektivve ett fördrag mellan de tre länderna?

  • Sophia Eklund

   Ett avtal är juridiskt bindande.

 • AxelWKarlsson

  Men är inte ett fördrag också ett avtal, alltså lika bindande?

  • Sophia Eklund

   Inte alltid. Ett fördragsutkast, som unionsbrevet var, är inte bindande så länge alla inte skrivit under och på då vis godkänt innehållet. Dessutom var unionsbrevet endast skrivet på papper och det framgår mycket tydligt i artikeln att bara handlingar som var renskrivna på pergament och undertecknade av precis alla undertecknat kunde betraktas som juridiskt bindande. Av kröningsbrevet och unionsbrevet är det därför bara kröningsbrevet som kan betraktas som en juridiskt bindande handling.

 • AxelWKarlsson

  Tack för klargörandet.

Frimurarnas dolde mästare

HISTORIATill följd av den skeva, okritiska historieskrivningen är knappt något om den verklige Gustaf III allmänt känt. Bland det allra minst kända om honom är att han var en av de tre mästarna inom frimurarorden i 1700-talets Stockholm. Han var den mest världslige och kritiske av de tre, men var inte desto mindre en aktiv frimurare tills han fick mäktiga fiender inom orden.

Den svenske lord Byron

HISTORIALöjtnant Gustaf Lorentz Sommelius, som även är känd under sin pseudonym Beppo, hör inte till Sveriges mer kända diktare, men hans intensiva, mörka och dramatiska poesi överlevde honom och är värd att läsas och uppmärksammas. Hans diktarstil gjorde att han kom att betraktas som en svensk lord Byron.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Olof Sköt-konungs dop

HISTORIAAnna smakade på vattnet. Det var friskt och svalkade i värmen. I skuggan under lövträden stod en bänk och hon satte sig ner. Anna var ledare för en grupp glada pensionärer som reste runt Kinnekulle. Nu hade de kommit till Husaby där Olof Eriksson Skötkonung lät döpa sig år 1008. I Husaby källa, i Västergötland, vid foten av den uråldriga slocknade vulkanen, Kinnekulle. En stentrappa leder ner till källan som springer fram ur berget. Att gå nedför dessa trappor och se källan är en resa tillbaka genom historien.

Riksföreståndaren som nästan blev kung

HISTORIASten Sture den yngre var Sveriges riksföreståndare under en våldsam och konfliktfylld tid. Varken han eller hans anhängare ville att Sverige skulle förbli underkastat danskt styre, vilket ledde till att han fick många mäktiga fiender, bannlystes av påven och hamnade i krig med Kristian II. Ändå vägrade Sten Sture ge sig och var den av Sturarna som kom närmast den svenska kungakronan.

Svenskbybornas tragiska historia

HISTORIADet är nog inte så många som känner till historien om gruppen svenskättlingar på Dagö som tvingades ut på en lång resa för att bosätta sig vid floden Dnjeprs strand i Ukraina. Trots många umbäranden i form av svält och sjukdomar överlevde en liten skara som arbetade sig till ett framgångsrikt lantbruk i byn de byggde upp. Där blev de även kända för bland annat sin skicklighet i hästuppfödning. Den ryska revolutionen och världskrigen satte dock stopp för framgångssagan.

Religion, folktro och Selma Lagerlöf

HISTORIASelma Lagerlöf var verksam under realismens stortid inom litteraturen, men i hennes verk möter läsaren spöken, äventyrliga kavaljerer, tomtar och förvandlingar samt kärlek som övervinner hinder. Hon följde med andra ord inte strikt sin tids ideal, vilket ledde till ett blandat bemötande av hennes verk men också till att hennes böcker blev unika mästerverk som är läsvärda än idag.

Ministrarna och Doris Hopp

HISTORIAÅr 1976 överlämnade rikspolischef Carl Persson tre hemliga promemorior till statsminister Olof Palme. Dessa promemorior innehöll uppgifter om att högt uppsatta män i maktens korridorer skall ha köpt sexuella tjänster. Kvinnan som agerade kopplerska var bordellmamman Doris Hopp, som bara några få månader tidigare dömts för koppleri. Detta blev början på bordellhärvan, som senare kom att bli känd som Geijeraffären.

Gå till arkivet

Send this to a friend