Erik av Pommerns kröning i Kalmar. Gravyr av Hans Peter Hansen (1829-99), ur Nordens Historie av Niels Bache (1884). Bild: Wikimedia Commons

Tre länder – en union

Under ett politiskt möte i Kalmar i juli år 1397 ingick Sverige, Norge och Danmark i en union som gått till historien som Kalmarunionen. Syftet med denna union var att stabilisera det politiska läget och bevara freden i Norden. Tvärtom blev det början på en av de mest våldsamma och konfliktfyllda tiderna i hela Sveriges historia.

Kalmarunionen var, som Dick Harrison skriver i Sveriges historia medeltiden, ”en typisk produkt av sin tid”. Syftet med en stor personalunion under det sena 1390-talet var, menar Harrison, ”att med gemensamma ansträngningar skapa en militär motvikt mot gemensamma fiender”. Vid samma tid hade, som Harrison noterar, Litauen och Polen ingått en union för ”att kunna agera mer kraftfullt mot Tyska orden”.

Karta över Kalmarunionen. Island tillhörde Norge på den tiden. Bild: Wikimedia Commons

 

Kalmarunionen kom dock att bli en tid präglad av ökade spänningar och stridigheter mellan svenskar och danskar. Faktum är att unionen bildades till följd av en lång och våldsam kamp om Sverige.

Kampen om Sverige

1300-talets senare del var en mycket svår tid i Sverige, men kanske särskilt för kungen, Magnus Eriksson. Digerdöden, som drabbat Sverige omkring år 1350, hade fått katastrofala följder. Lennart Svensson noterar i Ett rike utan like – Sveriges historia att så många som en tredjedel av rikets befolkning dog i farsoten och Dick Harrison skriver att Sverige, till följd av digerdöden, dessutom drabbades av agrarkris då gårdar övergavs samt ekonomisk kris. För kung Magnus, som redan innan digerdödens utbrott var högt skuldsatt efter att han, som Harrison noterar, tagit stora lån för att köpa Skåne, skapade detta ett dilemma. Detta ledde till att Magnus, som Harrison skriver, hamnade i konflikt med hansestäderna då han inte längre hade råd att ge ”hanseaterna lika omfattande privilegier som tidigare. Han hade behov av alla tullar och övriga inkomster han kunde komma över”. Han hamnade även, som Harrison framhåller, i konflikt med frälset när han år 1351 lät ”införa skärpta bestämmelser om deras innehav av skattepliktig jord”.

Konflikterna och krigen samt kampen om Sverige under kung Magnus Erikssons senare regeringstid kom att bana väg för Kalmarunionen. Bilden visar Magnus Erikssons domsigill. Bild: Wikimedia Commons

Den politiska krisen kulminerade när kung Magnus äldre son Erik gjorde uppror mot honom år 1356. Harrison noterar att stormännen, som var missnöjda med kung Magnus, samlades kring Erik som redan under våren 1357 etablerade sig som motkonung mot sin far i ”inte bara Skåne utan även” i ”stora delar av Götaland och Östergötland”. Thomas Lindkvist och Maria Sjöberg noterar i Det svenska samhället 800-1720 – Klerkernas och adelns tid att Erik kom att styra större delen av riket. 1359 avled plötsligt Erik och hans gemål Beatrix av Bayern, vilket gjorde det möjligt för Magnus att återta styret över hela riket, men fler stridigheter och konflikter blossade snart upp. 1360 återtog den danske kungen Valdemar Atterdag Skåne och erövrade även Gotland. Enligt Harrison började då Magnus och hans yngre son Håkan, som var kung av Norge, anlägga en ”moteld mot Valdemar genom fördrag med nordtyska hansestäder”. Dock var hansestädernas villkor för Sverige så höga att Magnus inte ville ratificera fördraget, vilket utlöste en konflikt mellan honom och Håkan som ledde till att sonen lät fängsla honom och blev sedan kung av Sverige 1362. Magnus fångenskap blev dock inte lång då han snart försonades med Håkan samma år. Därefter styrde de två kungarna Sverige tillsammans. De slöt fred med Valdemar Atterdag och Håkan gifte sig med den danske kungens dotter Margareta.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Stor vikingaskatt hittad

Stor vikingaskatt hittad

🟠 HISTORIA Den största silverskatt från vikingatiden som någonsin hittats i Jönköpings län har sänts till länsstyrelsen av ett anonymt ombud. Skatten utgörs av omkring 100 silvermynt, smycken samt bitar av silver. Då den inte hittats vid en arkeologisk undersökning saknas dock mycket information.

Jahve och draken

Jahve och draken

🟠 HISTORIA Bibeln och dess olika berättelser har gett upphov till olika spekulationer och teorier. En av dessa teorier, som har börjat märkas på senare tid, är att Jahve i själva verket är en drake. Teorin stämmer dock inte och den verkliga historien är mer läsvärd.

Det värmländska mysteriet

Det värmländska mysteriet

🟠 HISTORIA Det finns många märkliga mordmysterier här i Sverige, men vad som gör radiohandlarmordet, som begicks i Karlstad den sjätte augusti 1942, särskilt förvirrande är att man inte ens vet om offret, David Bengtsson, blev mördad eller dräpt. Inte ens när fallet preskriberades i augusti 1967 trädde någon fram och bekände brottet.

Trälarna – de ofria

Trälarna – de ofria

🟠 Slaveri har existerat sedan urminnes tider. Segrarna i ett krig gjorde det besegrade folket till slavar. De kultursamhällen som växte fram kring Medelhavet och i Orienten under antiken hade slaveriet som en ekonomisk och social grund. Även här i Norden förekom slaveri men här kallades det träldom.

Wenström och växelström

Wenström och växelström

🟠 HISTORIA Uppfinnaren Jonas Wenström insåg vikten av att elektriciteten transporterades, vilket i sin tur ledde till att han uppfann och fick patent på trefassystemet. Trefassystemet innebär att växelströmmen leds genom tre ledningar och kan, på så vis, överföras långa sträckor.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Stor vikingaskatt hittad

🟠 HISTORIA Den största silverskatt från vikingatiden som någonsin hittats i Jönköpings län har sänts till länsstyrelsen av ett anonymt ombud. Skatten utgörs av omkring 100 silvermynt, smycken samt bitar av silver. Då den inte hittats vid en arkeologisk undersökning saknas dock mycket information.

Jahve och draken

🟠 HISTORIA Bibeln och dess olika berättelser har gett upphov till olika spekulationer och teorier. En av dessa teorier, som har börjat märkas på senare tid, är att Jahve i själva verket är en drake. Teorin stämmer dock inte och den verkliga historien är mer läsvärd.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.