Det stormar i Washington. Foto: Vita Hiset/Andrea Hanks

Trump under tryck: Så försöker den djupa staten manipulera Vita husets politik

USA:s president Donald Trump, som vill bli omvald i november i år, är under enorm press. Splittringen i det amerikanska samhället liksom mellan olika eliter syns inte bara i de pågående Black Lives Matter-protesterna, men också i USA: s utrikespolitik.

Medan Trump planerar att minska USA:s militära närvaro i Afrika, är till exempel medlemmarna i hans eget republikanska parti i senaten emot detta. Trumps planer på ett tillbakadragande av trupper från Afghanistan är även de djupt ifrågasatta även av hans eget parti. Samtidigt diskuteras inrättandet av amerikanska baser i Libyen. Motståndet mot Trumps reträttplaner har alla samma motivering: Det påstådda behovet av att ”motverka Ryssland”.

Trumps tidigare förtrogna, hans förre säkerhetsrådgivare John Bolton är också en av angriparna. I sin nya skandalösa bok framställer han Trump som en dåre som manipuleras av USA:s motståndare, särskilt Moskva och Peking.

I utrikespolitiska debatter i Washington verkar dagordningen domineras av Libyen för närvarande. USA:s strateger drivs av oron för att det viktiga Medelhavsområdet skulle kunna gå förlorat – till Ryssland. Denna diskussion har nu till och med ytterligare en inrikespolitisk komponent.

För några dagar sedan, den 17 juni, röstade den amerikanska senaten för en resolution om införande av sanktioner mot ryska privata och militära säkerhetsföretag och mot Jevgenij Prigozhin, en affärsman som påstås ha förbindelser med dem. De misstänks av amerikanerna för att ha varit inblandade i konflikten i Libyen på general Khalifa Haftars sida. Initiativtagarna till USA:s resolution är den republikanske senatorn Marco Rubio (nykonservativ hök och tidigare rival till Trump i 2016 års kandidatnominering) och demokraten Chris Coons.

Mer specifikt gäller anklagelserna mot Prigozhin påstådda nätoperationer genom Internet Research Agency (IRA) en huvudpunkt i resolutionen. Sådana anklagelser spelade en viktig roll redan i Demokraternas kampanj mot Trump och det påstådda ryska inflytandet på det amerikanska presidentvalet.

Den 11 juni antogs också en nästan identisk resolution i den amerikanska kongressen mot den ryske affärsmannen. Den anklagar honom för inblandning i aktiviteter som utgör ett ”hot mot USA:s och dess allierades och partners nationella intressen och säkerhet”.

Båda de amerikanska resolutionerna listar ”brott” som påstås ha begåtts av en rysk medborgare som har upprätthållit nära personliga band med Rysslands president Vladimir Putin sedan början av 2000-talet. Samtidigt citerar texten i senatens resolution John Bolton.

Den 19 maj publicerade USA:s justitiedepartement också en ny version av Muellerrapporten – utredningsrapporten om Rysslands påstådda inblandning i det amerikanska valet 2016 på Donald Trumps sida. Utredningen avslutades för mer än ett år sedan. Den särskilde rådgivaren Robert Mueller, som rapporten är uppkallad efter, har aldrig funnit några bevis för ”maskopi” mellan Ryssland och Trump. Nu, när den amerikanska presidentvalskampanjen börjar hetta till, har Demokraternas aktivister från Electronic Privacy Information Center och ”journalister” från BuzzFeed News beslutat sig för att påminna den amerikanska allmänheten om hur ryssarna ”störde valet” efter att ha fått ut en annan version av rapporten från en domstol.

Prigozhin har sedan dess upptäckt att hans namn användes med stor entusiasm i det amerikanska etablissemangets kamp mot Trump. I ett brev till amerikanska kongressledamöter och senatorer anklagade han USA för att ha hegemoniska ambitioner och förakt för andra staters nationella intressen. Inte ens för sitt eget folk visar det amerikanska etablissemanget någon respekt, sade Prigozhin i sitt brev.

”Jag är övertygad om att det amerikanska folket väljer sina egna presidenter. Men nyligen har det valet inte tillfredsställt företagens elit, den ’djupa staten’”, konstaterade Prigozhin. ”Företagseliten i USA försöker etablera marionettpresidenter som statschefer, eftersom den viktigaste uppgiften för dessa eliter är att stjäla en miljard miljarder från den amerikanska budgeten och samtidigt främja sina egna ekonomiska intressen utomlands, som de kallar de nationella intressen i USA”.

Enligt Prigozhin – som i brevet kallar sig ”rysk patriot” – är Robert Muellers utredning av USA:s president Trump ”en av de mest skamliga rättegångarna i USA”.

Brevet lägger skulden för de svala förbindelserna mellan Washington och Moskva på det amerikanska etablissemanget. President Trump har, trots sin ofta krigiska retorik, blivit en olägenhet för den ”djupa staten”, ett hinder för att skydda den amerikanska hegemonin när det gäller utrikespolitiken. Det är därför han aktivt attackeras med både interna frågor (inbördeskrig, påstått polisvåld) och den yttre frågor (den ryska faktorn i Trumps seger).

När det gäller utrikespolitiken är detta fokus framför allt tydligt i Libyen. Trump har aldrig varit intresserad av att blanda sig i den libyska konflikten. Nu försöker man tvinga honom att göra det med en dubbelriktad strategi: Å ena sidan återanvänder man anklagelser om att han blev president 2016 med ”rysk hjälp” och å andra sidan frammanas en ”rysk fara” i Libyen.

Trump kan därför känna sig tvingad att ingripa i Libyen. Men Prigozhin är säker på att detta knappast är vad den amerikanske presidentens väljarkår vill.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Filip.Johansson@nyatider.nu

Relaterat

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.