Skip to Content


INTERVJU

Två fd medlemmar diskuterar Miljöpartiets historia och framtid

Jonas Serneholt och Åke Blomdahl, som båda har en mångårig historia i Miljöpartiet, diskuterar dess tillblivelse, förändring och snöpliga framtid.

Publicerad: 6 september, 2020, 15:54

  • Svenska

Jonas Serneholt var politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla och ledamot i fullmäktige fram till 2017, då han fick lämna partiet på grund av en kommentar om somalier på Facebook. Åke Blomdahl var engagerad i partiet redan under dess uppstart och deltog i den heta debatten om hur partiet skulle ställa sig i invandringsfrågan. Tillsammans resonerar de om hur MP kunde gå från svenskt hembygdsparti till liberalt massinvandringsparti.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    När Paul Ehrllich lanserade sin bok; “Befolkningsbomben” 1968 var det allftör många som gick på myten om “överbefolkning” och heller ingen tillfällighet att Romklubben bildades samma år? Några år senare (1972) kom deras “tillväxtens gränser” och samma år hölls Miljövårdskonferensen i Stockholm. Kan förstå att allt det här skrämde upp många, speciellt unga, som snabbt anammade det nybildade Greenpeace? Thomas Malthus förfäktade samma grundlösa påstående att, “det föds fler än vad jorden kan mätta”? I början på 70 talet (1971) gav Gösta Ehrensvärd ut sin skrift, “Före – Efter” där han förklarade hur länge våra naturtillgångar kommer att räcka, det rörde allt från olja, till alla upptänkliga mineraler? G. E. var fast i ett statiskt tänkande som grundade sig på 0-tillväxt. (Olof Palme stödde även den tanken.) “Vi tär på Moder Jord” hör vi titt som tätt, men aldrig vilka resurser som lämnat vårt klot? Sedan kan man fråga sig vad “miljöskäl” inverkar på befolkningstillväxt? Om Sverige ämnar begränsa sin befolkningsökning är det av ekonomiska skäl.Tyskland har en befolkningsmängd på närmare 85 milj. med en yta av 357 022 km2. I Sverige bor det ca, 10 miljoner människor på en yta av 450 295 km2. Det där talet om, “vad naturen kan bära” saknar grund och är allmänt svammel. Talet om att, “vi förbrukar resurser” har vi hört till leda, men aldrig vilka resurser som förbrukas? Framför mig ligger en artikel i SvD (19/10-89) där Carl Frick Mp säger sig frukta “överbefolkningen” mest som under 50 år ökat från ca, 2 miljd. till ca, 5 miljd? Frick fortsätter att, “gamla beprövade jordbruksmetoder försvunnit, vilka lätt till hungersnöd” och anledningen är att, “de börjat använda våra destruktiva metoder”? Det här är miljörörelsen i ett nötskal? Vi skall således tillbaka bakom oxen och plogen, för att få ett välstånd? Det pågick en intensiv debatt emellan Gösta Ehrensvärd och Tor-Ragnar Gerholm efter G. E:s bok; “Före – Efter”. Det visade sig mycket snart att T. R. G. haft rätt på varje punkt. Det var många som pläderade för nolltillväxt 1970 och hade vi lyssnat på dem hade vi säker haft den Sörgårds-idyll som många “miljövänner” drömmer om?

  • birgerr

    m ycket avslöjande av MP

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Gå till arkivet

Send this to a friend