Skip to Content


INTERVJU

Två fd medlemmar diskuterar Miljöpartiets historia och framtid

Jonas Serneholt och Åke Blomdahl, som båda har en mångårig historia i Miljöpartiet, diskuterar dess tillblivelse, förändring och snöpliga framtid.

Publicerad: 6 september, 2020, 15:54

  • Svenska

Jonas Serneholt var politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla och ledamot i fullmäktige fram till 2017, då han fick lämna partiet på grund av en kommentar om somalier på Facebook. Åke Blomdahl var engagerad i partiet redan under dess uppstart och deltog i den heta debatten om hur partiet skulle ställa sig i invandringsfrågan. Tillsammans resonerar de om hur MP kunde gå från svenskt hembygdsparti till liberalt massinvandringsparti.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    När Paul Ehrllich lanserade sin bok; “Befolkningsbomben” 1968 var det allftör många som gick på myten om “överbefolkning” och heller ingen tillfällighet att Romklubben bildades samma år? Några år senare (1972) kom deras “tillväxtens gränser” och samma år hölls Miljövårdskonferensen i Stockholm. Kan förstå att allt det här skrämde upp många, speciellt unga, som snabbt anammade det nybildade Greenpeace? Thomas Malthus förfäktade samma grundlösa påstående att, “det föds fler än vad jorden kan mätta”? I början på 70 talet (1971) gav Gösta Ehrensvärd ut sin skrift, “Före – Efter” där han förklarade hur länge våra naturtillgångar kommer att räcka, det rörde allt från olja, till alla upptänkliga mineraler? G. E. var fast i ett statiskt tänkande som grundade sig på 0-tillväxt. (Olof Palme stödde även den tanken.) “Vi tär på Moder Jord” hör vi titt som tätt, men aldrig vilka resurser som lämnat vårt klot? Sedan kan man fråga sig vad “miljöskäl” inverkar på befolkningstillväxt? Om Sverige ämnar begränsa sin befolkningsökning är det av ekonomiska skäl.Tyskland har en befolkningsmängd på närmare 85 milj. med en yta av 357 022 km2. I Sverige bor det ca, 10 miljoner människor på en yta av 450 295 km2. Det där talet om, “vad naturen kan bära” saknar grund och är allmänt svammel. Talet om att, “vi förbrukar resurser” har vi hört till leda, men aldrig vilka resurser som förbrukas? Framför mig ligger en artikel i SvD (19/10-89) där Carl Frick Mp säger sig frukta “överbefolkningen” mest som under 50 år ökat från ca, 2 miljd. till ca, 5 miljd? Frick fortsätter att, “gamla beprövade jordbruksmetoder försvunnit, vilka lätt till hungersnöd” och anledningen är att, “de börjat använda våra destruktiva metoder”? Det här är miljörörelsen i ett nötskal? Vi skall således tillbaka bakom oxen och plogen, för att få ett välstånd? Det pågick en intensiv debatt emellan Gösta Ehrensvärd och Tor-Ragnar Gerholm efter G. E:s bok; “Före – Efter”. Det visade sig mycket snart att T. R. G. haft rätt på varje punkt. Det var många som pläderade för nolltillväxt 1970 och hade vi lyssnat på dem hade vi säker haft den Sörgårds-idyll som många “miljövänner” drömmer om?

  • birgerr

    m ycket avslöjande av MP

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gäng belägger boende med utegångsförbud

BROTTI augusti uppmanade kriminella grupperingar boende i Tensta att inte vistas ute, och hotade dem med våld om de inte åtlydde utegångsförbudet. Händelsen i Tensta inträffade samtidigt som kriminella upprättade vägspärrar i Hammarkullen utanför Göteborg.

Ludvig, 14, brutalt misshandlad av f.d. SVT-chefens flyktingbarn

BROTT & KRIMINALFALL14-årige Ludvig blev i våras påhoppad och misshandlad av en syrisk invandrare som går på samma skola. Han berättade den 13 oktober om händelsen i SVT:s ”Veckans brott”. I programmet nämndes dock varken att gärningsmannen är invandrare eller att han är fosterbarn till före detta SVT-chefen Eva Hamilton.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Läs studenternas brev om mångkulturella Tjärna ängar

BORLÄNGEDen 28 september skrev utländska gäststudenter ett kritiskt brev till ledningen för Högskolan i Dalarna, Borlänge, om hur de vantrivs med att behöva bo på studentboendet som ligger i det ökända området Tjärna Ängar. Läs här brevet i sin helhet.

Miljöpartister vill stoppa lokala slöjförbud

INRIKESTvå miljöpartistiska riksdagsledamöter, den klaninröstade somaliskan Leila Ali-Elmi samt Camilla Hansén, har nyligen lämnat in en motion där det föreslås att riksdagen skall ge uppdrag till regeringen att skapa en skyddsmekanism för religionsfrihet som kan hindra kommuner att införa lokala slöjförbud. De två miljöpartisterna menar att begreppet frihet dessutom måste börja problematiseras mer, om det exempelvis bara är den västerländska definitionen av kvinnans frihet som skall gälla i Sverige.

Hemkonservering – en värdefull kunskap som borde återerövras

HEM & HUSHÅLLI vårt moderna tidevarv har vi ofta föraktat och skrattat åt gamla tiders metoder och utrustning. När de moderna spisarna kom, försvann vedspisarna från köken. När kylskåp och frys gjorde sitt inträde i hemmen glömdes de gamla metoderna med bland annat kokkonservering bort. Det var ju så gammaldags och omodernt. Men faktum är att den gamla kunskapen när det gällde att förvara sin mat under en väldigt lång tid slår våra frysmetoder med hästlängder.

Nybyggda lägenheter skall gå till bidragstagare – svenskar skall betala

INRIKESKommunstyrelsen i Malmö har beslutat om att var femte nybyggd hyresrätt i staden skall öronmärkas för personer med försörjningsstöd eller gå direkt till bostadssociala insatser. Resultatet väntas bli mer invandrare i nybyggda områden vilket antas främja integrationen.

Gå till arkivet

Send this to a friend