Skip to Content

Snart ett minne blott? Foto: Pixabay/Burghard Mohren
VETENSKAP OCH TEKNIK

”Uranfrön” kan göra härdsmältor till ett minne blott

Digital utgåva

Trisopartiklar är ett underligt kärnbränsle med inbyggda säkerhetsfunktioner som kommer att driva en ny generation av högtemperaturreaktorer.

Publicerad: 7 juli, 2020, 12:32

 • Svenska

Läs även

Grundtanken bakom alla kärnkraftverk är densamma: Omvandla den värme som skapas av kärnklyvning till elektricitet. Det finns flera sätt att göra detta, men i varje fall handlar det om en känslig balansgång mellan säkerhet och effektivitet. En kärnreaktor fungerar bäst när kärnan är riktigt varm, men om det blir för varmt det kommer att orsaka en härdsmälta, miljön kommer att bli förgiftad, människor kan dö och det kommer att kosta miljarder för att städa upp.

Senast detta hände var mindre än ett decennium sedan, när en massiv jordbävning följt av en rad tsunamier orsakade en härdsmälta vid Fukushima Daiichi kraftverk i Japan. Men en ny generation av reaktorer som kommer att kommersialiseras under de närmaste åren syftar till att göra denna typ av katastrofer till historia. Inte bara kommer dessa reaktorer vara mindre och effektivare än nuvarande kärnkraftverk, men deras utvecklare hävdar att de kommer att vara praktiskt taget säkra mot härdsmältor. Deras hemlighet? Miljontals korn av uran, mindre än en millimeter, individuellt insvepta i ett skyddande skal. Det kallas trisobränsle.

Triso, som står för ”tristrukturellt isotropiskt” bränsle är tillverkat av en blandning av låganrikat uran och syre, och det är omgivet av tre alternerande lager av grafit och en keram som kallas kiselkarbid. Varje partikel är mindre än ett vallmofrö, men dess skiktade skal kan skydda uranet inuti från att smälta även under de mest extrema förhållanden som kan uppstå i en reaktor.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Micke

  Tyvärr skulle en massa små ”nära dig” reaktorer utgöra ett farligt lockbete för terrorister som skulle kunna stjäla bränslet för att göra smutsiga bomber av. Rigorösa säkerhetsåtgärder skulle dra ner lönsamheten rejält. Jag kan se en nichanvändning men inte mer.

 • Daniel Rondslätt

  Den anglo-amerikanska atomkraftsmaffian kommer med nya trollerilösningar som alla hallelujamänniskor genast sväljer.

 • Ganska många fel i artikeln så jag orkade inte läsa då de blev för många.

  Tyskland hade en toriumreaktor på 300 MWe i drift under 80:talet som skulle klassats som Gen IV om de reglerna fanns då.

  Efter Tjernobyl satsade Stasis desinformationskontor på att skrämma upp västtyskar så inte levnadsstandarden skulle skilja för mycket. Agenter i Västtysk press och på universitet spred lögner som att regeringen hade en lista på vilka som skulle rädda då en härdsmälta skedde och en hel del till som att många fler dog av Tjernobyl än vad som är sant.

  Fortfarande används denna desinformation av den förment gröna rörelsen fast den tillbakavisats med eftertryck.

  Chefen för desinformationskontoret har i intervjuer berättat hur förvånade de var att så många västtyskar trodde mer på de än på sina egna myndigheter.

  Med resultat att reaktorn revs. Men det hade ett problem tidigare, då den var gaskyld och därför friktionen mellan grafitkulor gjorde ett en fastnade i systemet.

  Där efter tog Sydafrika över utvecklingen som lades ner då Nelson Mandela tog över varpå Kina tog över som har en liten i drift sedan början av 00:talet och ligger i startgropar för att massproducera.

  Samma Tyska företag som tillverkade de bränslet har även tillverkat till Kina men utan torium.

  Westinghouse gör ju som all gammal kärnkraftindustri sina vinster på efterförsäljning av bränsle så de är intresserade, men för kunden och folket är det stendumt.

  Saltsmälteraktorer är mycket billigare och med walk away safe totalt självreglerande.

  Vidare är det kass att kyla med helium så envisas man är smält NaCl att föredra som då smörjer.

  Här kan ni läsa om den Tyska reaktorn.
  https://en.wikipedia.org/wiki/THTR-300

  Här kan ni läsa om samma teknik i Kina.

  ”The small HTR-PM (HTR Pebble-bed Modular) units with pebble bed fuel and helium coolant were to be 200 MWe reactors, similar to that then being developed in South Africa, but plans have evolved to make them twin 250 MWt (105 MWe equivalent) reactors so that they can retain the same core configuration as the prototype HTR-10. The twin units, each with a single steam generator, will drive a single 210 MWe steam turbine. Core height is 11 metres in a 25 m high, 5.7 m diameter reactor vessel, with helium at 750°C and 7 MPa producing steam at 566°C. The engineering of the key structures, systems, and components is based on Chinese capabilities, though they include completely new technical features. Thermal efficiency of 40%, localization 75%, and 50-month construction for the first twin-unit HTR-PM DPP is envisaged.Each reactor will be loaded with 245,318 fuel elements, each 60 mm diameter and containing 7 g of fuel enriched to 8.5%. (The HTR-10 has 27,000 fuel elements but 17% enrichment.) Average burn-up is 90 MWd/tU. Some graphite moderator pebbles the same size are included. Pebbles are released into the top of the core one by one with the reactor operating. They are correspondingly removed from the bottom, broken ones are separated, the burn-up is measured, and spent fuel elements are screened out and transferred to storage. Reactivity control is primarily by 24 control rods, secondarily by small absorber spheres dropped by gravity through six channels alongside the control rods in the graphite side reflector.China Huaneng Group (CHNG) is the lead organization in the consortium to build the demonstration Shidaowan HTR-PM with China Nuclear Engineering & Construction Group (CNEC/CNECC)* and Tsinghua University’s INET, which is the R&D leader. Chinergy Co., a joint venture of Tsinghua and CNEC, is the main contractor for the nuclear island. Following the agreement on HTR industrialization cooperation between CNEC and Tsinghua University in 2003, the two parties signed a further agreement on commercialization of the HTR in March 2014. CNEC is responsible for the HTR technical implementation, and becomes the main investor of HTR commercial promotion at home and abroad.”

  Journalister ska ha en mycket djup teknisk förståelse om de skriver om teknik.

Kapplöpningen om batteriåtervinning

VETENSKAP OCH TEKNIKMiljontals elbilar kommer snart att rulla på vägarna över hela världen, men världen är inte redo för de uttjänta batterierna. Ett antal startupföretag, företrädesvis nordamerikanska, vill knäcka denna miljardnöt.

Framtidens batterier är viktlösa och osynliga

VETENSKAP OCH TEKNIKUnder motorhuven på din bil kan du hitta ett batteri. I en elbil hittar du massor av batterier. Men nu pågår det en renässans inom batteriforskningen som syftar till att bygga in energilagringen i själva de apparater och fordon den ger kraft till.

Rekordkallt på Tasmanien

VETENSKAP OCH TEKNIKMedan vi på våra nordliga breddgrader har sommar med sol och värme, har södra halvklotet vinter. Dock bor 90 procent av jordens befolkning på norra halvklotet. Därför gäller klimatfrågan främst norra halvklotet.

Solinstrålningen mot jorden ökar – men ingen forskar på hur det påverkar temperaturen

VETENSKAP & TEKNIKFörsöker SMHI mörka mätdata som inte stödjer teorin om att människans utsläpp av koldioxid är orsaken till klimatförändringarna? Kan en svensk myndighet som SMHI verkligen tysta ned sina egna observationer under flera decenniers tid? Är det politiska trycket så hårt? Samtidigt som tjänstemännen är svaga och rädda om sin egen position? Thoralf Alfsson har nystat i frågan om den ökande solinstrålningens inverkan på jordens medeltemperatur.

Just nu: Massavstängningar på Facebook – vill stoppa kritik mot Black Lives Matter?

Facebook har under natten och förmiddagen den 9 juni stängt av mängder av användare från sina konton för att de har systemkritiska åsikter. Många av de avstängda tycks ha kritiserat svart makt-rörelsen Black Lives Matter, som just nu ställer till kravaller över hela västvärlden och tvingar människor att be om ursäkt för att de är vita.

Vad händer med klimatet?

MILJÖDEBATTFinns det någon besinningsfull medelväg i klimatfrågan? Det kan definitivt vara svårt för en lekman att bilda sig en balanserad uppfattning om klimatproblematiken. I somras släpptes dock en bok, skriven av en djupt involverad klimatforskare, som kan vara en bra introduktion till en intresserad allmänhet: Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat, skriven av Lennart Bengtsson, Karneval Förlag.

Föredrag om hälsofaror med mobilstrålning

VIDEOOlle Johansson berättar om farorna med elektromagnetisk strålning (mobiler, Wi-Fi och annan trådlös kommunikation) på ett föredrag i Stockholm, oktober 2019.

Världsvida demonstrationer mot ökad mikrovågsstrålning

Lördagen den 25 januari arrangerades på flera håll i världen demonstrationer mot utbyggnaden av 5G-teknik. Dagen kallades Global 5G Protest Day och manifestationer var planerade på 264 platser i 32 länder. Bakom arrangemanget stod den frivilliga organisationen Stop 5G International som kallar införandet av 5G för ”ett otestat biologiskt experiment på allt levande”.

Gå till arkivet

Send this to a friend