Varför är hon så arg?

Sveriges politik är extrem och har varit det tillräckligt länge för att människor sakta ska ha börjat inse det. Ordförande för partiet SPI Välfärden, Göran Dandelo, är en av de politiker som menar att något måste göras. Han anser att den rådande politiken, med Alliansen under åtta år såväl som den nya rödgröna regeringen, ställer grupper mot varandra och att den rådande politiken har valt bort pensionärerna.

Under en kampanjdag i Skåne kom jag att prata med en äldre dam. Hon var ganska liten, hon tog sig fram med hjälp av rullator och hon var 83 år gammal. Vi pratade pensioner och vi pratade skatter. Till slut tittade hon på mig och sade ”du är trevlig och ni har en bra politik, men jag kommer inte att rösta på er. Jag kommer att rösta på det parti som ser till att de försvinner från vårt land”. När jag följde hennes blick såg jag fyra ungdomar, som satt och pratade på en bänk. Det var uppenbart att de härstammade från Mellanöstern. Definitivt något arabiskt land. När hon lämnat mig, började jag fundera. Hur blev det så här? Hur blev en 80-årig dam rasist och främlingsfientlig i vårt trygga land? Är det bara för att hon saknar sitt folkhem?

Sverigedemokraterna identifieras med lösningarna på flyktingfrågan. De vann många röster i åldersgruppen 65+. Hur är detta möjligt? Blir fler och fler äldre främlingsfientliga och rasister? Jag tror inte det. Jag tror att de är arga och rädda. Arga för att deras ekonomiska situation har försämrats radikalt sedan det nya pensionssystemet infördes. Arga för att de ska betala mer skatt än de som arbetar. Rädda för att brotten mot äldre ökar. Rädda för att de läser om hur äldre rånas i sina hem.

Jag tycker att flyktingfrågan är alltför allvarlig för att överlåta till ett parti. Inte ens nu, när en ny regering direkt efter valet lägger fram en budget som kommer att minska pensionsutbetalningarna och göra det dyrare för arbetskraften över 65 år att kunna arbeta vidare, finns det en seriös politisk diskussion om kostnaderna för flyktingmottagandet och hur dessa ska kunna bäras. När Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal pratade om att vi måste öppna våra hjärtan för dem som har det svårt, satte han faktiskt fingret på problemet. Regering och riksdag ställer grupp mot grupp. Det är uppenbart för alla, framförallt de äldre, att det är pensionärerna och de sjuka som ska öppna sina hjärtan.

Vi har ett samhälle som tuffar på i vanlig ordning. Lönerna stiger med cirka 2,5 procent per år. Politiker och topptjänstemän ökar sina löner betydligt mer. Det byggs fotbollsarenor, ishallar, handbollsarenor, simhallar med mera i en stigande takt. Det ska byggas fler och fler köpcentra och gallerior. Med tillkommande offentliga kostnader för infrastruktur. Här finns inga tankar om att stanna upp och ”öppna sina hjärtan”. När det gäller det växande pensionärskollektivet är situationen en helt annan. Låt mig ta ett exempel.

Det finns partier i Skåne, som driver frågan om fri planerad vård för ”papperslösa” och ”arbetssökande EU-migranter”. Enligt uppgift var kostnaden för vård till dessa grupper ungefär 9 miljoner under 2013. Ingen större kostnad, kan man tycka. Men om Region Skåne samtidigt skickar svenska fattigpensionärer till Kronofogden för att de inte klarar att betala en sjukhusräkning inom 30 dagar från fakturadatum, om svenska fattigpensionärer tvingas handla mediciner på kredit och stängs av från möjligheten att få ut sin medicin ifall de inte kan betala, då har vi ett allvarligt systemfel. Här ser vi förklaringen till den 83-åriga damens val av parti. Hon är arg för att hon inte har råd att gå till tandläkaren medan andra grupper får fri tandvård. Hon är inte främlingsfientlig, hon börjar bara få dålig munhygien.

Jag har ägnat mycket tid åt att penetrera det pensionssystem som infördes 2001. Jag har haft stor hjälp med detta av några prominenta herrar med stor insikt och kunskap. Pensionerna som skulle följa lönenivån har i princip legat still sedan 2001. Under samma tid har lönerna ökat med mer än 20 procent. Det måste vara uppenbart att pensionärernas köpkraft minskar för varje år. Nu har dessutom alla partier förklarat att pensionärerna fortsatt ska betala högre skatt än de som arbetar. Jag förstår att damen är arg.

Det talas mycket om de 258 miljarder som ”lånades” från pensionssystemet i slutet på 90-talet. Konstigt nog talas det överhuvudtaget inget om de 17 miljarder som årligen konfiskeras från arbetsgivarnas pensionsinbetalningar. Den stora sänkningen av pensionerna under innevarande år uppgick till 6 miljarder. Om dessa årliga 17 miljarder hade stannat kvar i pensionssystemet hade ”bromsen” aldrig slagit till. Pensionerna hade stigit, i stället för att sjunka. Dessutom hade pensionskapitalet stärkts och prognoserna för blivande pensionärer vänt uppåt, i stället för att ständigt sjunka.

Jag förstår den gamla damens ilska. Vi måste kunna diskutera den utgiftspost för staten, som ökar med cirka 40 miljarder årligen, under kommande år. Det får inte vara så att en liten klick politiker och journalister håller ett helt folk okunnigt om vad vår gästfrihet kostar. Vi måste kunna diskutera hur denna kostnad ska bäras och av vem.

Det är inte flyktingarnas fel att de svenska pensionärerna förlorar varje år. Det är inte flyktingarnas fel att de svenska pensionärerna är överbeskattade. Felet ligger hos en politik som inte anser att vi har råd med våra gamla.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Läs även:

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

🟠 OPINION: IURIE ROSCA Moldavien är trängt mellan öst och väst, Ryssland och Nato. När fronten i Ukraina flyttar sig västerut och ser ut att krackelera på allt fler ställen ser debattören Iurie Rosca ett hot mot att stridigheterna spiller över på hans eget land, Moldavien, där en del redan kontrolleras av ryska ”fredsbevarande” trupper. Men samtidigt är Putin överraskande undfallande i vissa frågor och har till och med lovat att inte angripa led¬ningen i Kiev. Varför? undrar Rosca, och menar att det finns starka kraf¬ter som tjänar på att kriget drar ut på tiden och till och med utvidgas.

Trollfabriker och medias trollsång

Trollfabriker och medias trollsång

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Det är bråda tider just nu. I massmediernas redaktioner springer journalister runt som yra höns och kacklar gemensamt: ”Trollfabrik, trollfabrik, trollfabrik.” Artikel efter artikel pumpas ut om det vagt definierade men påstått allt mer överhängande hotet mot samhället som Sverigedemokraterna menas utgöra. Men få verkar se var den verkliga trollsången kommer ifrån.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.