Vi står upp för folk och kultur!

"Låt folkmusiken vara en folkets kultur, utan politiskt korrekta pekpinnar."

Nya Tider är främst en nyhetstidning med målsättning att leverera objektiva nyheter och vara partipolitiskt oberoende. Vi är inte knuten till någon politisk ideologi, vi har inte ens en politisk färg, men det innebär inte att vi inte kan enas om en gemensam åsikt i sakfrågor. En av våra grundpelare är att vi anser att alla folk har rätt till ett eget land och att vi värnar om en mångfald av folk och kulturer i världen. Det är med denna utgångspunkt vi synar rådande kulturpolitik.

Dagens politiskt korrekta kulturelit vet exakt vilka floskler den ska säga för att inte äventyra nästa års bidrag och det passar perfekt för den gamla tidens media med dess agendadrivna tesjournalistik som okritiskt basunerar ut att folkmusiken vore ”ingenting utan yttre influenser” och att all kultur endast uppstår i ”möten mellan människor”. Denna världsbild är falsk. Undertecknad har själv hittat på egna melodier och folkdansvariationer som varken skett vid något möte mellan människor eller under tvång från yttre influenser. Svenskar är ett av världens mest uppfinningsrika folk! Bara fräckheten att antyda att vi inte skulle ha någon fantasi eller att det aldrig under historiens gång skulle ha funnits en enda spelman som en enda gång suttit i sin kammare och uppfunnit en enda låt tar tveklöst förstapriset i dumhet.

Riksspelman Thore Härdelin målade under Delsbostämmans invigningstal upp föreställningen om ”ett klot, ett folk”, och då undrar man genast: om nu hela jordklotet består av ett enda folk – vart kommer då de ”yttre influenserna” ifrån? Från yttre rymden, månntro? Nu är inte verklighetsfrämmande uttalanden något nytt fenomen. Svenska folkdansringens ordförande Ingela Thalén (S) verkar också ha varit upp i det blå när hon skrev i Hembygden 2010 att ”Vi vill belysa hur viktigt det är att vårda det svenska kulturarvet och samtidigt stödja invandrares kulturarv. Det finns ingen motsättning mellan dessa”. Denna insiktslöshet, om att det skulle gå att både äta kakan och ha den kvar – att den ekonomiska kakan är oändligt stor – är en vanlig vanföreställning hos såväl politiker som proffstyckare.

Per Gudmundson, verksamhetsledare på Folkmusikens hus, säger i ett inslag i Sveriges radio att folkkulturen skulle ha beskrivits som ”uttryck för en nationellt avgränsad etniskt rensad svensk kultur” i motsättning till ”främmande kulturuttryck”, men det är en beskrivning som vi som ägnar oss åt folkdans och folkmusik inte känner igen oss i. Ingen förnekar existensen av kulturdiffusion, ett naturligt kulturutbyte med sin omgivning – i kontrast till den, oftast med skattemedel, påtvingande kulturomvandling som är praxis i dag. Släpp tyglarna! Låt folkkulturen anamma sina influenser på frivillig basis i stället för att slå undan benen för mångfalden och göra alla världens kulturer mer och mer lika.

Bingsjöstämman, Sveriges största spelmansstämma, erkänner i sitt programblad att det finns kurdisk musik, vilket väcker hopp om att de kanske en dag även kommer att erkänna att det finns svensk musik och då såklart även ett svenskt folk. Intressant är nämligen att det inte finns någon kurdisk nation, utan kurdisk syftar till folkgruppen kurder, som gärna vill ha ett eget hemland i delar av Irak, Turkiet och Syrien. Den drömmen, om ett eget hemland där folket kan leva i fred och harmoni, är något som även delas av många svenskar, och såklart också andra folkgrupper för den delen.

Först när den självgoda folkkultursocieteten tar ett steg bakåt och låter folket själva få forma folkets musik och folkets dans kan folkets kultur bli rikt och demokratiskt. Just spelmansstämmorna är ett ypperligt exempel på den urgamla demokratiska svenska värdegrunden där det inte finns någon hänsynslös despot som driver runt och bestämmer vad de spontana sammanslutningarna av musiker ska spela. Här skulle det finnas möjlighet för ansvariga att deklarera att spelmansstämmorna ska vara verkligt politiskt obundna, att i ett öppet och tolerant samhälle är alla åsikter välkomna – oavsett ideologisk bakgrund.

Norden har en lång historia av folkstyre, där rösträtten på tinget under järnåldern är ett exempel på ett för den tiden väldigt demokratiskt styrelseskick som väckte uppseende i det samtida Europa. I slutet av 900-talet omtalas hur en grupp franker ropat ”Vad heter er herre?” till en grupp vikingar på floden Eure och fått till svar att deras herre inte heter något, ”ty vi är alla lika”.

UPPRÖRANDE. Eliten inom folkmusikvärlden har fått frispel över observationen att bland annat poliser och ordningsvakter är en sällsynt syn , vilket vi skrev om i förra årets reportage. Här den enda ordningsvakt vi såg under Delsbostämman, och han hade inte mycket att göra. Foto: NyT
UPPRÖRANDE. Eliten inom folkmusikvärlden har fått frispel över observationen att bland annat poliser och ordningsvakter är en sällsynt syn , vilket vi skrev om i förra årets reportage. Här den enda ordningsvakt vi såg under Delsbostämman, och han hade inte mycket att göra. Foto: Nya Tider
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

🟠 OPINION: IURIE ROSCA Moldavien är trängt mellan öst och väst, Ryssland och Nato. När fronten i Ukraina flyttar sig västerut och ser ut att krackelera på allt fler ställen ser debattören Iurie Rosca ett hot mot att stridigheterna spiller över på hans eget land, Moldavien, där en del redan kontrolleras av ryska ”fredsbevarande” trupper. Men samtidigt är Putin överraskande undfallande i vissa frågor och har till och med lovat att inte angripa led¬ningen i Kiev. Varför? undrar Rosca, och menar att det finns starka kraf¬ter som tjänar på att kriget drar ut på tiden och till och med utvidgas.

Läs även:

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

🟠 OPINION: IURIE ROSCA Moldavien är trängt mellan öst och väst, Ryssland och Nato. När fronten i Ukraina flyttar sig västerut och ser ut att krackelera på allt fler ställen ser debattören Iurie Rosca ett hot mot att stridigheterna spiller över på hans eget land, Moldavien, där en del redan kontrolleras av ryska ”fredsbevarande” trupper. Men samtidigt är Putin överraskande undfallande i vissa frågor och har till och med lovat att inte angripa led¬ningen i Kiev. Varför? undrar Rosca, och menar att det finns starka kraf¬ter som tjänar på att kriget drar ut på tiden och till och med utvidgas.

Trollfabriker och medias trollsång

Trollfabriker och medias trollsång

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Det är bråda tider just nu. I massmediernas redaktioner springer journalister runt som yra höns och kacklar gemensamt: ”Trollfabrik, trollfabrik, trollfabrik.” Artikel efter artikel pumpas ut om det vagt definierade men påstått allt mer överhängande hotet mot samhället som Sverigedemokraterna menas utgöra. Men få verkar se var den verkliga trollsången kommer ifrån.

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Socialminister Jakob Forssmed påstår att vaccinationerna mot Covid-19 är säkra och effektiva. Detsamma påstår hälsominister Acko Ankarberg Johansson som dessutom tillägger att vaccinerna mot Covid-19 är bra för folkhälsan. Samtidigt blir allt fler svenskar smärtsamt medvetna om att så inte alls är fallet när nu plötsligt allt fler nära och kära drabbas av accelererande cancerförlopp, som idag går under benämningen ”turbocancer”.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.