Skip to Content

Den korte avis har mottot ”Klar, skarp, seriös” och drivs sedan 2012 av paret Ralf Pittelkow och Karen Jespersen. Karen är den första och hittills enda politikern som har suttit i två olika regeringar för två olika partier i Danmark, Socialdemokraterne och Venstre. Politiskt har hon rört sig mellan alltifrån kommunistiska till konservativa tankar. Med vissa avbrott har hon suttit i folketinget 1994-2009. Hon har tillsammans med sin make författat över tio olika böcker, flera kritiska till islam. Ralf har bland annat varit politisk kommentator på dags­tidningen Jyllands-Posten och varit flitig debattör i radio och tv. Foto Dinby.dk
DANMARK

Bojkott mot Den Korte Avis – Svenska politiskt korrekta metoder har spridit sig till Danmark

Den populära nättidningen Den Korte Avis är under ekonomisk attack från meningsmotståndare, som dragit igång en omfattande annonsbojkott. Även den statliga Danmarks Radio har deltagit i hatkampanjen, men har fått backa och be om ursäkt. Debatten i Danmark kring tidningen påminner om höstens diskussion i Sverige om Nya Tider och Bokmässan.

Publicerad: 12 januari, 2017, 11:22

 • Svenska

Läs även

Den Korte Avis är en av de mest populära nättidningarna i Danmark med över en halv miljon unika besökare per månad, där man kan läsa kortfattade nyheter och kommentarer. En omfattande annonsbojkott drogs igång när sjuksköterskan Tommy Kirkegaard i början av december i en kommentar på Nordeas facebooksida ifrågasatte lämpligheten i att banken annonserar på den ”främlingsfientliga bloggen”.

Frågan ställdes snart på sin spets och företag uppmanades att ta ställning för eller emot Den Korte Avis – företag som ännu inte anslutit sig till annonsbojkotten hängdes ut. I skrivande stund går diskussionen het på danska debattsidor och har blivit till en yttrandefrihetsfråga, då annonsintäkterna för många tidningar är nödvändiga för utgivningen.

Nordeas svar till Kirkegaard blev att man köper sina annonspaket genom en större mediebyrå och inte har insyn i vilka enskilda tidningar detta omfattar. Nordeas önskan är att annonsera i media som är rikstäckande och som speglar det danska samhället och Nordeas kundkrets. Efter uppmärksamheten menade banken att Den Korte Avis inte uppfyller dessa kriterier och därmed stoppades annonseringen. En rad and­ra stora företag som Ikea, Telia och Elgiganten förklarade därefter att de inte heller längre skulle annonsera på sidan.

Den korte avis når ut till mellan en halv och en miljon läsare i månaden.

Flera stora tidningar i landet deltog snart i drevet mot Den Korte Avis, en obekväm uppstickare som når ut till runt 40 000 läsare per dag till en bråkdel av de kostnader som stora mediekoncerner dras med. Även den statliga Danmarks Radio tog ställning mot den lilla nättidningen, då programledaren Anders Stegger och Sara Bro i Go’Morgen P3 den 9 december hängde ut ett antal företag som ännu inte förklarat att man ämnar delta i annonsbojkotten och uppmanade lyssnarna att kontakta dessa. Radion fick sedermera be om ursäkt, eftersom man har krav på sig att agera opartiskt, men programledarna fick behålla sina jobb.

Nordea hävdar att det inte ligger några politiska påtryckningar bakom beslutet, utan att de bara blivit uppmärksammade på en felaktighet i förhållande till hur de vanligtvis annonserar.

Vänner av Den Korte Avis menar att det är märkligt att Nordea underkänner den professionella mediebyråns omdöme, som borde känna till hur det danska samhället ser ut och vad som speglar det. Jyllands-Posten hävdar dock den 11 december att Nordeas tillbaka­dragande av annonserna beror på att de inte kan stå bakom Den Korte Avis ”negativa fokus på islam”.

Tommy Kirkegaard hävdade i kommunikationen med Nordea bland annat att Den Korte Avis är ”en rasismspridare som blivit dömd för rasism och lögner flera gånger”. Det finns dock inte en enda dom mot tidningen. När Kirkegaard på dagstidningen Berlingskes nätupplaga skulle konkretisera vad nättidningens ”rasism” består i, skrev han att han hittat ett inlägg på Den Korte Avis från en man som sett en afrikan tala i telefon på Ströget i Köpenhamn, vilket gjorde skribenten övertygad om att denne var på väg att bjuda in hela Afrika till Danmark.

Tommy Kirkegaard, 44, gillade inte att Nordea annonserade på Den Korte Avis och drog igång en grupp på Facebook som manade till bojkott mot nättidningen. Han har varit aktuell i media tidigare, då han klagade på att hans partner, Jefferson Odorico, 22, inte fick tillstånd att anhöriginvandra till Danmark. Foto: Privat

 

Frågan är mycket het i Danmark, där debatten påminner om den som fördes i Sverige om Nya Tider och Bokmässan under hösten 2016, där de stora mediehusen gaddar ihop sig mot en uppstickare. Nättidningen är inte rädd att skriva om obekväma ämnen och har till viss del lyckats bryta etablerad medias monopol på vad som anses ha nyhetsvärde. Anklagelserna mot nättidningen brukar handla om att den är ”extrem” utan någon vidare precisering, att artiklarna saknar faktaunderlag samt att tidningen inte är med i Pressenaevnet, motsvarigheten till svenska Pressens opinionsnämnd.

Pressenaevnet är inte en oberoende instans utan styrs av de stora mediebolagen. Det bestämmer även över den danska motsvarigheten till presstödet. År 2016 fick Den Korte Avis 149 000 kronor i stöd, men fruktar nu en hårdhänt behandling av Pressenaevnet.

Annonsbojkotten spreds snabbt till Sverige, där liknande metoder används sedan länge. Ett av de företag med huvudkontor i Stockholm som deltar i kampanjen är resebyrån TUI som tidigare hette Star Tours i Danmark och Fritidsresor i Sverige. Som förklaring till bojkotten meddelade resebyråns presschef Nikolai Johnsen i Berlingske att Den Korte Avis skriver lögner. Han hänvisar till två artiklar, där den ena heter ”Överbefolkning är roten till det onda, även den globala uppvärmningen” och är skriven av samhällsdebattören och författaren Jonna Vejrup Carlsen.

Nikolai Johnsen gör tolkningen, tvärtemot vad rubriken anger, att Vejrup Carlsen i artikeln menar att invandringen bär skulden för den globala uppvärmningen. Den andra artikeln heter ”Efter polismannens död. Vi lever i en hårdare värld och måste försvara samhället med hårdare medel”. I artikeln nämns flera olika problem som samhället har, bland annat våld, asylinvandring och gränskontroller. Nikolai Johnsen gör även här en fri tolkning och menar att det hävdas i artikeln att polismannens död beror på invandring.

I den danska debatten handlar många inlägg om att bojkotten skulle vara ett försök att införa ett svenskt tillstånd i Danmark med all den politiskt korrekta censur som präglar Sverige. Den Korte Avis menar att de naturligtvis tänker på sig själva, men även på vad det skulle innebära för det danska samhället att få in den svenska politiska korrektheten. Det är även något som väldigt många är rädda för i Danmark, hävdar de, vilket stärks av det massiva stöd som nättidningen fått.

Den Korte Avis drivs av paret Ralf Pittelkow, tidigare politisk rådgivare och politisk kommentator, och Karen Jespersen, tidigare välfärdsminister för Venstre. Inledningsvis var man på tidningen orolig för tidningens ekonomi, då man lyckats bli självgående, men tack vare allt stöd från det danska folket så går de nu inte bara runt, nu flyger de nästan, berättar man.

Vem är då Tommy Kirkegaard? Han har varit aktuell i media tidigare, då han i danska TV2 den 23 november 2015 klagade över att han fick avslag på sin ansökan om anhöriginvandring. Kirkegaard, 44, ville nämligen gifta sig med Jefferson Odorico som han träffat i Brasilien, men eftersom Jefferson är 22 hamnade han under den ribba på 24 år under vilken det krävs att den man anhöriginvandrar till har råd att betala ens uppehälle. Det ansågs inte Kirkegaard ha, då han bara har en deltidsanställning.

anders.wiberg@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Lukas_23_34

  Kanske dags att börja bojkotta DNs annonsörer.

 • ramonafransson

  Den som inte kritiserar, debatterar och diskuterar religion i allmänhet och Islam i synnerhet är inte frisk i sitt tänkande! All religion måste konstant sättas under lupp! Allt annat är infantilt!

 • SvenneiLund

  Är det inte konstigt att det alltid är dem som knappt har råd att försörja sig själv som är vänsteranhängare?
  De vill hellre bli försörjda av samma människor som de spottar på men vad händer om alla är vänsteranhängare?

  Ryssland – Totalitärt, fattigdom
  Venezuela – Totalitärt, ingen mat, ger bort sina barn
  Kuba – Totalitärt, fattigdom
  Nordkorea – Totalitärt, äter bark och gräs
  Kina – Totalitärt, fattigdom
  Fd. Östtyskland – Totalitärt, fattigdom

  Av någon märklig anledning drabbas aldrig de styrande i dessa länder av fattigdom.

Korruption: Obamas ”slaskfond” stöder aktivistgrupper

USADet amerikanska justitiedepartementet inledde under president Obama en utpressningsverksamhet där storföretag tvingas betala pengar till aktivistgrupper på vänsterkanten – till stor del samma grupper som i dag, understödda av Obama, arrangerar demonstrationer och upplopp över hela USA mot den nye presidenten Donald Trump. Den minst sagt märkliga policyn har granskats av kongressens domstolsutskott, vars ordförande nu kräver att den stoppas.

Barack Obama försöker störta president Trump

USAIstället för att som brukligt dra sig tillbaka från politiken efter att ha lämnat Vita huset, planerar ex-president Barack Obama att engagera sig för en organisation som vill ”rita om USA:s politiska karta”. Enligt uppgifter till brittiska Daily Mail vill han även inspirera och leda aktivister till att ”ta sig ut på gatorna och motsätta sig Trump”.

Svensk kultur i ett nötskal

OPINION: ALF RONNBYVad är typiskt för svensk kultur? För dem som lever mitt i den svenska kulturen, är de kulturella dragen en självklarhet. Det är först när någon ställer frågan vad som kännetecknar svensk kultur, det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är. Sociologen Alf Ronnby presenterar här kulturen i ett nötskal.

François Asselineau överraskar i franska presidentvalet

FRANKRIKEMed knappt två månader kvar till presidentvalet i Frankrike har en joker dykt upp bland kandidaterna. Det är den EU-skeptiska François Asselineau som vill återuppliva de Gaulles politik för ett starkt och oberoende Frankrike. Med liten budget men många aktivister ger han sig nu in i valkampanjen.

Marine Le Pen framåt i opinionen

FRANKRIKEMed ungefär två månader kvar till det franska presidentvalets första valomgång möts etablissemangskandidaterna av motgångar i opinionen. Den borgerlige François Fillon, som länge hade störst väljarstöd, dalade i opinionen efter att polisen började utreda honom för korruption. Den ”oberoende” socialliberalen Emmanuel Macron har fått bekymmer på grund av sina nedsättande uttalanden om Frankrikes koloniala historia. Den nationalkonservativa Marine Le Pen – som tidigare varit uträknad – seglar nu upp i opinionen.

Tyskland och Nederländerna i hemligt migrantavtal med Turkiet

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte gick i mars 2016 med på ett turkiskt förhandlingsbud om att årligen ta emot hundratusentals migranter som befinner sig i Turkiet – allt utan att informera de övriga EU-ledarna.

Sankt Patrick blir ett ryskt helgon

RELIGION

Globalisternas ”gudfader” död

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Sanna Hill: ”Hatkampanjer” är det stormedia som står för

”Earth Hour” får konkurrens av ”Human Achievement Hour”

TEKNIKLördag den 25 mars, klockan 20.30-21.30 lokal tid är det ”Earth Hour”, där människor uppmanas att inte använda elektricitet eller fossila bränslen, i syfte att höja medvetenheten om jordens ändliga resurser. I år får denna timme konkurrens av ”Human Achievement Hour”, vars anhängare i stället vill peka på mänsklighetens framgångar genom att tända så många lampor som möjligt. Dessa menar att Världsnaturfonden WWF och andra som står bakom Earth Hour har nedmontering av det teknologiska samhället på programmet.

Populär alternativ hälsosajt avstängd från Googles söktjänst

YTTRANDEFRIHETSidor från Natural News, som bland annat skriver kritiskt om vaccin, GMO och läkemedelsbolagen, försvann den 22 februari från Googles sökresultat.

Turkar är turkar, även om de bor i Europa

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Wilders frihetsparti andra största parti i Nederländerna

NEDERLÄNDERNALiberalen Mark Rutte blir av allt att döma kvar som premiärminister i Nederländerna, trots att hans parti backade något när nederländarna gick till val. Geert Wilders och hans frihetsparti gick framåt, men fick inte de framgångar som det politiska etablissemanget och systemmedia befarat. Samtidigt gjorde socialdemokraterna ett katastrofval och ett litet turkiskt parti valdes in i parlamentet. Nu väntar svåra regeringsförhandlingar.

Tysklands katolska biskopar: ”AfD är okristligt”

TYSKLANDTysklands katolska biskopar har vid sitt senaste möte uttalat sig om Alternativ för Tyskland (AfD).

Fem afghaner dömda för homosexuell gruppvåldtäkt

INRIKESDe fem afghaner som våldtog en minderårig pojke i höstas utvisas till Afghanistan. Hovrätten ändrar därmed tingsrättens beslut – och anser att brottet är så allvarligt att de inte ska stanna i Sverige. Experter på afghansk kultur varnar dock för det som Nya Tider redan uppmärksammat – att afghaner som kommer till Sverige inte lämnar sin kultur hemma i Afghanistan.

Så ska folket värja sig mot migrationskrisen

BOKRECENSIONFör att vägleda de européer som inte nöjde sig med systemmediernas och politikernas förklaringar till den enorma och plötsliga massinvandringen hösten 2015, satte sig den förre presidenten i Tjeckien, Václav Klaus och hans medarbetare, ekonomen och arabisten Jiří Weigl, ned och skrev ihop en kort skrift. Den finns nu även översatt till svenska.

Medias epitet har blivit kodord för ”hjälte”

KRÖNIKA

Ny statistik om gruppvåldtäkterna

INRIKESSedan ett år tillbaka samlar sajten gangrapesweden.com in information om i första hand gruppvåldtäkter i Sverige. Det är skakande läsning, särskilt för den som inbillar sig att invandringen inte påverkar detta. Det är enligt den anonyma sajtens beräkningar 2 210 procent mer sannolikt att en utländsk person i Sverige begår sexbrott i grupp än att en svensk gör det. Statistiken tyder också på en dramatisk ökning under 2016 av brottslingar som begår sexbrott i grupp. En konservativ uppskattning visar att bara kostnaderna att hålla de dömda förövarna inlåsta i fängelse landar på runt 225 miljoner kronor.

Internationellt hälsomöte i Göteborg

INRIKESDen 25 mars håller hälsofrihetsorganisationen NHF Sweden tillsammans med tidningen 2000-Talets Vetenskap och Föreningen SARA seminarium i Stora salen i Kulturum i Partille, strax utanför Göteborg.

Nytryck! Stefan Torssells uppskattade bok om M/S Estonia

KULTURBoken M/S Estonia – Svenska statens haveri har sålt slut men beställningarna fortsätter att strömma in. Förlaget har därför beslutat att göra ett tilltryck. Vi passar på att ställa några frågor till författaren Stefan Torssell, som nu reser land och rike runt för att föreläsa om boken och den mörkläggning den tragiska katastrofen omgärdats av i 25 års tid.

Gå till arkivet