Skip to Content

Martin Kinnunen i rättssalen. Ekonomichefen som dömdes står bredvid, vi har maskerat hans ansikte. Foto: Nya Tider Martin Kinnunen i rättssalen. Ekonomichefen som dömdes står bredvid, vi har maskat hans ansikte då brottet inte är grovt. Foto: Nya Tider
STOCKHOLM

Martin Kinnunen friad

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Martin Kinnunen, 32, friades i dag från alla misstankar om ekonomisk brottslighet. Tingsrätten menar att Kinnunen saknat uppsåt. Källor till Nya Tider ifrågasätter att åtal väcktes mot Kinnunen.

Publicerad: 5 februari, 2016, 12:38

  • Svenska

Läs även

I dag kom domen mot riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD). Han var åtalad för grovt skattebrott vid sex tillfällen och ett fall av grovt bokföringsbrott. Tingsrätten friar Kinnunen helt. Åklagare Jakob Holmberg hade yrkat på 18 månaders fängelse vid fällande dom.

”Tingsrätten har kommit fram till att åtalet mot Martin Kinnunen ska ogillas. Vid denna bedömning har tingsrätten inte haft anledning att pröva om han ska skiljas från uppdraget som riksdagsledamot.”
– Ur domen.

Däremot döms en medåtalad 63-åring, partiets tidigare ekonomichef, till villkorlig dom och samhällstjänst i 120 timmar för medhjälp till bokföringsbrott. Han frikänns dock från medhjälp till grovt skattebrott. Ekonomichefens brott består i att han löpande har underlåtit att bokföra ”uppkomna affärshändelser” i Samtid & Framtid AB under 2013.

Rådmannen Anders Larsson, som var ordförande i målet, skriver följande i ett pressmeddelande:
”Det har varit ett komplicerat mål med en hel del frågor att ta ställning till, samtidigt som det har varit ett stort intresse från media.”

Martin Kinnunen intervjuas av SVT:s Pontus Mattsson under en paus i rättegången. Foto: Nya Tider

Martin Kinnunen intervjuas av SVT:s Pontus Mattsson under en paus i rättegången. Foto: Nya Tider

Martin Kinnunen i korridoren på tingsrätten. Som vanligt var Nya Tider enda alternativa media på plats. Foto: Nya Tider

Martin Kinnunen i korridoren på tingsrätten. Som vanligt var Nya Tider enda alternativa media på plats. Foto: Nya Tider

Åklagare Jakob Holmberg (t.h). Kinnunens advokat Thomas Olsson hamnade i medieskugga under förhandlingen (t.v.). Foto: Nya Tider

Åklagare Jakob Holmberg (t.v.). Kinnunens advokat Thomas Olsson hamnade i medieskugga under förhandlingen (t.h.). Foto: Nya Tider

Ekonomichefen i rättssalen. Vi har maskat hans ansikte då brottet inte är grovt. Foto: Nya Tider

Ekonomichefen i rättssalen. Vi har maskat hans ansikte då brottet inte är grovt. Foto: Nya Tider

stefan.pettersson@alternamedia.se

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Undersökning pekar på minskat förtroende för rättsväsendet

Antalet brott mot privatpersoner har ökat till ännu högre nivåer enligt årets Nationella Trygghetsundersökning, NTU. En av de största ökningarna kommer från sexualbrotten, där hela 14 procent av kvinnor i åldern 16-24 år uppger sig ha utsatts för ett sexualbrott under förra året.

Bilderbok om transsexualitet för små barn

Nya tider kräver nya barnböcker. Nu har en bilderbok för de yngsta barnen utkommit som handlar om transsexualitet. Boken heter "Hästen & Husse" och i boken kan man se en häst som vill vara en hund och en husse som gärna klär sig i klänning och sminkar sig i starka färger. "Alla är inte antingen pojke eller flicka", säger författaren Susanne Pelger.

”Antirasister” i bråk om status och bidrag: inte en ”oändlig resurs”

Det regimtrogna nätverket #jagärhär har fått mothugg från oväntat håll, nämligen det lika lojala nätverket ”Inte rasist men” som tycker det är orättvist att bara #jagärhär ska få betalt för att de stödjer regimen, och menar att de är precis lika lydiga.

Nya Tider granskar mördad gängledare

Merhawi Aregai, 26, som beskrivs som ledare för det kriminella nätverket Lejonen, och hans vän Yonathan Hector Väänänen sköts till döds i Kista i mars i år. De båda offren färdades tillsammans med Lanko Aziz i en bil när Lanko ska ha avlossat de dödande skotten från baksätet. I denna artikel granskar vi den mördade gängledaren.

Amerikanska Nyhetsanalyser jubilerar

Podden Amerikanska Nyhetsanalyser som drivs av Ronie Berggren sänder i dagarna sitt femhundrade avsnitt. Podden berömmer sig av att vara Sveriges mest initierade och balanserade nyhetskälla för amerikansk politik, men innehåller också annat material om bland annat islam, Brexit och massinvandringen.

Sverige köper Patriotrobotar

INRIKESFörsvarsmakten har nu meddelat vilket medeldistansluftvärnssystem som skall köpas in. Valet föll på det amerikanska Patriotsystemet, känt sedan första Gulfkriget. Beslutet får hård kritik från en rad debattörer och från Sverigedemokraterna som hellre ser att det fransk-italienska SAMP/T-systemet köps in, men med svensk målradar. En anledning till valet av Patriot sägs vara att knyta Sverige närmare till USA försvarspolitiskt.

Thomas Jackson har fått rätt om de apatiska barnen

INRIKESLäkaren Thomas Jackson har i över ett årtionde varit aktiv i debatten om ”apatiska flyktingbarn”. Han menade redan från början att det var föräldrarna som orsakade barnens tillstånd och att botemedlet var att separera dem från barnen. Metoden har i tysthet tagits upp av ett vårdhem i Skara ‒ med hundraprocentig framgång. Nu har Jackson stämt Aftonbladets ansvarige utgivare Jan Helin för förtal ‒ ett mål som han planerar att ta hela vägen till Europadomstolen om så krävs.

Lanko Aziz, 30, dömd till livstid för dubbelmord på kriminella

INRIKESMerhawi Aregai, 26, som beskrivs som ledare för det kriminella nätverket Lejonen, och hans vän Yonathan Hector Väänänen, sköts till döds i Kista i mars i år. De båda offren färdades tillsammans med Lanko Aziz i en bil när Lanko ska ha avlossat de dödande skotten från baksätet.

Gå till arkivet