Skip to Content

100 pund böter för att inte bära munskydd – som enligt Fauci är verkningslöst?

Publicerad: 14 juli, 2020, 16:18

 • Svenska

Läs även

Storbritanniens regering vill göra det obligatoriskt att bära munskydd i affärer, och straffa de som bryter mot regeln med 100 pund i böter, cirka 1140 kronor. Lagen ska börja gälla den 24 juli.

USA:s ansvarige epidemiolog har åtskilliga gånger sagt till allmänheten att masker inte behövs, att de inte hjälper och till och med att det kan vara farligare att ha mask än att inte ha det.

– Det finns ingen anledning för någon just nu i Förenta staterna, med avseende på coronaviruset, att bära mask, sade Fauci till Spectrum News DC den 14 februari.

Fauci erkänner nu i en uppmärksammad video, där han förklarar att han vilseledde allmänheten i syfte att spara munskydd åt sjukvården. När maskerna åter var i lager gick rekommendation till USA:s befolkning att nu var det viktigt att bära mask. Detta skedde först den 3 april.

Ordförande för Londonpolisens personalfederation, Ken Marsh, menade i en intervju med BBC att den föreslagna lagen är ”fullkomligt absurd” och omöjlig att upprätthålla.

Källa:
https://www.rt.com/uk/494678-police-face-masks-covid19/

 

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Jag läste att dessa masker och engångshandskar nu skräpar ner floder och hav. 1 miljard kineser i mask…det blir många masker bara per dag…
  Men Mp hittar väl ngn ny skatt !!
  Ingen–ingen , adresserar det riktiga problemet….vilda djur inträngda i små burar bland kiss och bajs…och hela världens förfärliga uppfödning av djur inomhus i trånga utrymmen där djuren inte får möjlighet till naturligt liv.
  Människosläktet borde halveras.
  Både djur och människor behöver frisk luft och natur.

Studie: Européer och amerikaner tror att flera procent av befolkningen avlidit av Covid-19

Publicerad: 6 augusti, 2020, 21:15

En studie från det ledande PR-konsultbolaget Kekst CNC visar att många medborgare i europeiska länder och USA har en groteskt överdriven syn på hur farlig Covid-19-pandemin egentligen är. Genomsnittssvensken tror exempelvis att 6 procent av befolkningen avlidit i sjukdomen, vilket skulle motsvara över 600 000 dödsoffer bara i Sverige.

Kekst CNC släppte sin rapport ”Covid-19 Opinion Tracker” den 27 juli, men den har inte rönt någon större uppmärksamhet trots sitt häpnadsväckande innehåll.

Underlaget för rapporten utgjordes av ett representativt urval av 1 000 vuxna i vart och ett av länderna Storbritannien, Sverige, Tyskland, Frankrike, USA och Japan.

Det verkligt uppseendeväckande i rapporten är att allmänheten visar sig ha en helt hysterisk syn på hur farlig Covid-19-pandemin egentligen är. Allra mest felinformerade är amerikaner, som i genomsnitt tror att 9 procent av befolkningen avlidit i Covid-19. Det hade motsvarat nästan 30 miljoner döda amerikaner, mer än 200 gånger det verkliga antalet. Svenskarna är dock inte mycket bättre – genomsnittssvensken tror att 6 procent av befolkningen redan har avlidit i Covid, vilket är över 100 gånger fler än de 5 800 som i skrivande stund sägs ha avlidit enligt officiell statistik.

 

En annan rapport som släpptes i juli, från National Bureau of Economic Research, visade även att det i USA är yngre människor som oroar sig mest över Covid-19 och tror att de löper störst risk att dö, trots att verkligheten är den rakt motsatta. När forskarna ställde frågan hur många som skulle dö av Covid-19 inom de närmaste nio veckorna i en grupp av ”1000 personer som är mycket lika dig själv” var den genomsnittliga gissningen hos människor i åldern 18-34 att 20 skulle dö, eller 2 procent. I verkligheten är risken minst 3 000 gånger mindre. Respondenter som var 70 år eller äldre svarade däremot att bara 10 av deras likar (1 procent) skulle dö inom nio veckor, vilket ”bara” är en överdrift med ungefär 100 gånger jämfört med verkligheten.

[email protected]

Tre av fyra coronasmittade i danska Århus är somalier

Publicerad: 6 augusti, 2020, 11:31

Under den sista veckan har 78 nya fall av coronasmittade konstaterats i staden Århus på danska Jylland. Av dessa är hela 61 från Somalia, rapporterar Ekstrabladet.

I den danska staden Århus har det under den senaste veckan synts en ökning av personer som konstaterats vara smittade med Covid-19. Något som danska hälsomyndigheter har kunnat fastslå är att det tycks vara en stor koncentration just bland invandrade somalier när det handlar om nya coronafall. Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Av de 78 personer som under veckan konstaterades smittade av coronaviruset var hela 61 somalier. Till Ekstrabladet säger talespersoner för den danska patientsäkerhetsstyrelsen att man nu därför kommer att sätta igång aktiv smittspårning och informationsinsatser specifikt i bostadsområden där man vet att det bor somaliska, ofta stora familjer.

– Situationen i Århus är sådan att det just nu pågår små mikroutbrott runtom i kommunen, utan att det finns tecken på att de har något som helst samband med varandra, säger Charlotte Hjort, överläkare vid Århus sjukhus till Ekstrabladet.

Hon säger även att hon delar bilden av att de små mikroutbrotten främst kan härledas till grupper av somalier.

[email protected]

Trump: Lockdown gör mer skada än nytta

Publicerad: 5 augusti, 2020, 18:52

USA:s president Donald Trump menar att nationen bör lyfta karantänåtgärderna för ekonomins skull och att skolorna bör öppna.

Vid ett pressmöte i Vita huset den 3 augusti sade han:
− Det är viktigt att alla amerikaner inser att en permanent nedstängning inte är en framkomlig väg som skulle få det resultat man vill, och att den i slutändan skulle orsaka mer skada än nytta.

Trump menade också att USA:s nedstängning under epidemins inledning infördes för att sjukhusen inte skulle överbelastas och ge hälsomyndigheter och forskare tid att lära sig mer om viruset, men att sådana åtgärder inte kommer att förhindra smitta i framtiden. Han sade vidare:
− Under denna fas måste vi fokusera på att skydda riskgrupper, samtidigt som vi låter yngre och friskare amerikaner återgå till arbete och skolor, med försiktighetsåtgärder.

Beslutsfattare på delstatsnivå har på sina håll infört hårda restriktioner och stängt ned både företag och skolor, men Trump har länge krävt att landet ska öppnas för att hjälpa ekonomin på fötter igen.

Det finns dock andra viljor i Vita huset än Trumps. Samtidigt som han gått ut med beskedet att han ”inte kommer att stänga ned USA” och uppmanat lokala myndigheter att ”öppna samhället igen”, har Vita husets hälsorådgivare Anthony Fauci tvärtom förordat att delstater rullar tillbaka sina återöppnanden om smittspridningen tilltar.

Faucis uttalande kommer efter att en ökning kunnat konstateras i stater som Ohio, Tennessee, Kentucky och Indiana, en utveckling han jämförde med en tidigare våg i USA:s södra delstater. I en intervju med Journal of the American Medical Association riktade han sig till de nu drabbade delstaterna:
− Ni kan vara tvungna att pausa, ni kan vara tvungna att dra tillbaka [åtgärderna] lite. Jag tror inte att ni nödvändigtvis måste gå tillbaka hela vägen till en nedstängning.

Källa:
https://www.cnbc.com/2020/08/03/trump-says-nationwide-lockdown-would-ultimately-inflict-more-harm-than-it-would-prevent.html

[email protected]

4-6 veckors ”hård lockdown” för att ”rädda ekonomin”

Publicerad: 4 augusti, 2020, 12:30

Federals Reserves ledamot Neel Kashkari, som också är ordförande och vd för Federal Reserve Bank of Minneapolis, sade i en intervju med tv-kanalen CBS att USA behöver en ”riktigt hård lockdown” som varar i ”fyra till sex veckor”. Detta för att ”rädda amerikanska jobb och företag”.

Han medger att människor är frustrerade över situationen och skulle inte gilla att återgå till en nedstängning av samhället som är ännu hårdare än tidigare, men anser att det vore bra för ekonomin.

– Men om vi skulle kunna stänga ned hårt i en månad eller sex veckor, skulle vi kunna få ner antalet smittade så att vår testning och vår kontaktspårning skulle klara att få kontroll över spridning, så som just nu sker i Nordöst, sade han.

Antalet smittade i USA stiger och har nu passerat 4,6 miljoner smittade och 154 000 döda. På flera håll har man sett nya utbrott och myndigheterna har infört nya restriktioner i vad man befarar är en andra våg. Kashkari menar att återhämtningen kommer att vara mycket långsammare utan en kraftfull åtgärd och att många företag under tiden hinner gå i konkurs.

Kritiker menar i stället att restriktionerna är överdrivna och inte i proportion till skadan som viruset gör. Redan nu har många företag ruinerats och en ny nedstängning kan få katastrofala följder. De pekar på att bara under förra veckan blev ytterligare 1,43 miljoner amerikaner arbetslösa. Från februari i år ökade arbetslösheten snabbt, från 6,2 miljoner till 20,4 miljoner i maj. Det motsvarar en ökning från 3,8 procent arbetslösa till 13,0 procent.

Källor:
https://www.the-sun.com/news/1245555/top-fed-reserve-official-lockdown-save-economy/
https://www.pewresearch.org/fact-tank/2020/06/11/unemployment-rose-higher-in-three-months-of-covid-19-than-it-did-in-two-years-of-the-great-recession/

[email protected]

Lockdown kan döda fler än viruset

Publicerad: 29 juli, 2020, 10:35

Läs även

Barn far troligen mer illa av att sitta inlåsta hemma än om de utsattes för viruset. Det framkommer i en ny studie som citeras av både FN och WHO.

– Åtgärderna för att stoppa pandemin skadar barn mer än själva sjukdomen, sade UNICEFs direktör Henrietta H Fore, rapporterar organisationens hemsida.

Uttalandet grundar sig i en studie som nyligen publicerades i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet. I studien har forskargrupper från International Food Policy Research Institute (IFPRI) och Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health medverkat.

Man har analyserat 118 länder i den fattigare delen av skalan och varnar nu för att effekterna av karantänen kan hota miljoner familjer. Barn upp till fem års ålder är bland de värst drabbade.

Man skriver att lockdown kan orsaka ”livslång påverkan på utbildning, risk för kroniska sjukdomar och övergripande bildande av humankapital”, samt ”konsekvenser för barns uppväxt och utveckling”. Man varnar för att situationen kan bli värre ju längre karantänen upprätthålls.

WHO och FN uttryckte också oro över karantänens negativa effekter för samhället och speciellt barn. Tillsammans skrev cheferna för WHO, FN:s mat- och lantbruksorganisation samt Världsmatprogrammet under en uppmaning till handling för att minska påverkan från karantänen. Handlingsplanen har fem punkter och publicerades också i The Lancet. De fem punkterna är:

1. En av hörnstenarna i åtgärderna mot Covid-19 måste vara att säkra tillgången till näringsriktig mat till överkomligt pris. Matproducenter och distributörer måste skyddas. Detta kan göras genom förbud mot handelshinder.

2. Investera i förbättringar av näring till mödrar och spädbarn.

3. Förnyade ansträngningar att upptäcka när barn blir undernärda och erbjuda olika kosttillskott, inte minst vitamin A.

4. Ordna skolmat för utsatta barn genom hemleverans när skolor är stängda.

5. Socialt skydd för att säkerställa näringsriktig kost för de fattigaste familjerna.

WHO och FN befarar att antalet undernärda barn kommer att öka med flera miljoner i världen och att man kommer att få se över 10 000 dödsfall varje månad på grund av detta.

Källor:
https://www.unicef.org/press-releases/unicef-additional-67-million-children-under-5-could-suffer-wasting-year-due-covid-19
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31648-2/fulltext#%20
https://www.rt.com/news/496482-study-covid-hunger-children-lancet/

 

 

[email protected]

Ryssland planerar massvaccinationer i början av 2021, trots osäkra sidoeffekter

Publicerad: 28 juli, 2020, 16:33

Ryssland påstår att man utvecklat ett eget vaccin mot Covid-19 och att det kan masstillverkas för befolkningen redan i början av nästa år. Många frågor kvarstår dock.

– Att utveckla vaccin tar lång tid. Om man vill säkerställa att kandidatvaccinet som man utvecklat verkligen skapar immunitet i säg, sex månader, så måste kliniska tester pågå under lång tid, sade Alexander Sergejev, ordförande för Ryska vetenskapsakademin, till kanalen nyhetsbyrån TASS.

Redan den 21 juni påstod den ryska militären att ett vaccin var ”klart”, men att det inte genomgått alla testfaser. Ett antal frivilliga soldater som man testat vaccinet på hade då ”utan undantag” utvecklat immunitet, meddelade försvarsministeriet.

Hälsoministeriet påpekade dock att många tester återstår innan vaccinet kan betraktas som färdigt för marknaden. En andra fas i utprovningen med ett hundra personer förväntas bli klar den 3 augusti.

Vaccinet är baserat på mänskligt adenovirus, vanlig förkylning.

Många, i synnerhet i Väst, varnar dock för att vaccin kan medföra avsevärda hälsorisker. I Sverige orsakade vaccinet Pandemrix, som togs fram mot svininfluensan 2009, sjukdomen narkolepsi bland barn och unga. Vaccin ger generellt sett hundraprocentigt skydd och kan även leda till att man insjuknar i den sjukdom de ska skydda emot.

Källa:
https://www.themoscowtimes.com/2020/07/21/russias-coronavirus-vaccine-ready-military-says-a70941
https://www.rt.com/russia/496196-russia-mass-vaccination-against-covid19/

 

[email protected]

Vi kanske aldrig får ett vaccin mot Covid-19

Publicerad: 20 juli, 2020, 20:56

Kate Bingham, som leder Storbritanniens arbete med att ta fram ett vaccin mot SARS-CoV-2, menar att det kan bli svårt att ta fram ett sådant vaccin. ”Det har aldrig funnits ett vaccin mot ett coronavirus, och det kanske aldrig kommer att finnas något”, sade hon i en intervju med Ske News.

Hon påpekar att trots ansträngningar från många länder har man aldrig lyckats ta fram ett fungerande vaccin mot SARS.

”Det finns inget vaccin mot malaria, mot HIV, och dessa är sjukdomar vi känner till väl”, sade hon vidare. Hon tillade att ”det finns inga förväntningar på att detta med säkerhet kan låta sig göras” och det är ”osannolikt” att ett enda vaccin mot Covid-19 kommer att fungera för alla.

 

[email protected]

Hongkong befarar ”tredje våg”

Publicerad: 20 juli, 2020, 11:05

Torsdagen den 16 juli registrerade Hongkong 67 nya fall av Covid-19, det högsta antalet någonsin på en dag. (Den 27 mars registrerades 65 fall.) De flesta var dessutom omöjliga att spåra och det är okänt hur de blivit smittade. Ökningen i antalet fall räknar myndigheterna som en eventuell början på en tredje våg, då antalet fall gått upp och ned ett par gånger nu.

Regeringen funderar på att beordra statliga tjänstemän att arbeta hemifrån, någon bland annat facken kräver.

Under veckan återinfördes restriktioner för social distansering och en restaurangägare har rapporterats ha fått böter då polisen upptäckte att över ett dussin gäster samtidigt åt i dennes restaurang efter klockan 18, då bara hämtmat tillåts. Masker är återigen obligatoriska i kollektivtrafiken och man får inte samlas fler än fyra personer på allmän plats. Barer och gym har återigen stängt.

Resande från högriskområden som Indien, Pakistan och Bangladesh sätts i 14 dagars obligatorisk karantän. Det sker i hotellrum som regeringen hyr och inte i några speciella inrättningar.

För att få kontroll över situationen planerar hälsomyndigheterna att genomföra 400 000 nya coronatest på befolkningen.

Totalt har Hongkong sedan utbrottets början registrerat 1 655 fall och tio döda. Staden har 7,5 miljoner invånare, att jämföra med Sveriges 10 miljoner invånare och över 5 600 döda i Covid-19.

Också Israel aviserar återgång till stärkta restriktioner. Första veckan i juli beordrades barer, klubbar, teatrar, biosalonger och simhallar återigen att stänga, sedan antalet nya fall skjutit upp till över ett tusen per dygn. Badstränder och parker förblir öppna men bara under vissa tider. Synagogorna får ta emot maximalt 20 bedjande åt gången. Dessutom dubblas böterna för de som blir påkomna utan mask på allmän plats; 500 shekel, motsvarande cirka 1 300 kronor. Regeringen varnar nu att man bara är ett steg ifrån att återinföra full nedstängning av samhället.

Israel har 425 dödsfall i Covid-19 i en befolkning på cirka 9,2 miljoner.

Källa:
https://www.scmp.com/news/hong-kong/health-environment/article/3093409/hong-kong-third-wave-about-50-new-cases

[email protected]

77 000 smittade – 5 600 döda i Sverige

Publicerad: 17 juli, 2020, 15:06

Antalet smittade av corona och döda i Covid-19 fortsätter att öka i Sverige. De senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att 26 nya dödsfall rapporterats in idag. Därmed har 5 619 personer dött i Sverige till följd av covid-19. Antalet bekräftade fall med coronaviruset ökade även med 404 till totalt 77 281 smittade.

Generellt menas coronaläget i Sverige förbättras. Framför allt är det antalet allvarliga fall och antalet döda per dag som sjunker samt antalet patienter som intensivvårdas. Däremot finns det en ökad risk för att det kan komma en ny smittotopp under sensommaren vilket Folkhälsomyndighetens generaldirektor, Johan Carlson, varnat för.

Prognoserna som gjorts visar på olika scenarier, där den värsta innebär en stor topp av smittade på sensommaren som kan drabba turistmål som bland annat Öland hårt.

– I slutet av sommaren kan vi få en ökad belastning på vården om inte distansen hålls och restriktionerna respekteras, sade Carlson på en presskonferens förra veckan.

[email protected]

Forskare varnar för ”epidemi av hjärnskador” även hos milda fall

Publicerad: 8 juli, 2020, 12:55

Brittiska neurologer varnar för en möjlig ”dold epidemi” efter att dussintals patienter som återhämtar sig från Covid-19 drabbats av hjärninflammationer, nervskador och hjärnblödningar. Fenomenet har upptäckts även hos patienter som uppvisat milda symptom.

Michael Zandi, som lett arbetet med rapporten, menar att läkare kan missa dessa signaler och att det kan dröja flera år innan vidden av problemet blivit fastställt. Effekterna på hjärnan är fördröjda och utvecklas under lång tid.

Studien omfattade 43 patienter i Storbritannien mellan 16 och 85 år som testats positiva för Covid-19, men som inte uppvisade de typiska symptomen för sjukdomen i luftvägarna. I stället hade de neurologiska besvär.

Av dessa 43 hade 12 inflammationer i centrala nervsystemet, 10 hade ådragit sig psykiska besvär med psykoser, 8 hade fått stroke och ytterligare 8 hade perifera nervskador i form av Guillain-Barrés syndrom som innebär att immunförsvaret angriper kroppens egna nerver vilket leder till förlamning.

En 55-årig kvinna som saknade tidigare historik av psykisk sjukdom började hallucinera och såg lejon och apor i sitt hem. En 59-årig kvinna i den studerade gruppen avled av sina nervskador.

Källa:
https://academic.oup.com/brain/article/doi/10.1093/brain/awaa240/5868408

 

 

[email protected]

Brasiliens president Bolsonaro testar positivt

Publicerad: 7 juli, 2020, 17:36

Brasiliens president Jair Bolsonaro har testats positivt för coronavirus. Han tog sitt fjärde test i måndagens efter att ha utvecklat symtom, inklusive en hög feber.

Bolsonaro har upprepade gånger tonat ned riskerna med viruset och kallat det ”liten influensa” och sagt att han inte skulle drabbas allvarligt av det. Han har också uppmanat regionala guvernörer att lätta på nedstängningarna, som han säger skadar ekonomin, och i måndags lättade han på reglerna för att bära ansiktsmask.

Redan i april sa han att även om han skulle bli smittad av viruset, så skulle han ”inte behöva oroa sig eftersom jag inte skulle känna någonting, på sin höjd skulle det vara som en liten influensa eller en förkylning”.

När han fällde kommentaren var antalet Covid-19-relaterade dödsfall i Brasilien fortfarande under 3 000 och antalet smittade var cirka 40 000.

Men siffrorna har skjutit i höjden sedan dess. I måndags var antalet dödsfall över 65 000 och antalet smittade var över 1,6 miljoner, näst högst i världen efter USA.

Trots det ökande antalet fall har president Bolsonaro hävdat att regionala nedstängningar har en mer skadlig effekt än själva viruset, och har anklagat medierna för att sprida panik och paranoia.

Han har deltagit i ett antal offentliga evenemang utan mask, även när lokala regler krävde att man skulle bära en.

På söndagen lade utrikesminister Ernesto Araújo upp en bild på sociala medier där han visar sig med president Bolsonaro och andra som närvarade vid ett nationaldagsfirande på USA:s ambassad i Brasiliens huvudstad Brasilia.

Ingen av personerna på bilden bär mask eller håller ”socialt avstånd”.

Den amerikanska ambassaden sade att ambassadören hade ätit lunch med Bolsonaro och andra gäster den 4 juli. Det tillade att ambassadören inte hade några symptom men att han skulle genomgå testning.

[email protected]

Allt fler företag går över till hemarbete permanent

Publicerad: 6 juli, 2020, 10:52

Fujitsu i Japan kommer att minska sina kontorsplatser med hälften inom två år och förmå 80 000 anställda att jobba från hemmet. Detta som en följd av erfarenheterna från coronapandemin.

Redan nu i juli inför företaget flexibla arbetsplatser, där de anställda inte har ett eget skrivbord utan tar ett bord som är ledigt för tillfället. Samtidigt utökas systemet för flexibel arbetstid.

Fujitsu planerar att skapa ett nät av lokala kontor. De kommer att ha en minimerad bemanning, men erbjuda infrastruktur för virtuella möten och annat stöd för distansarbete.

Ändringarna är ett led i Fujitsus satsning på ändrad företagskultur med mer självgående anställda som arbetar under eget ansvar där de själva kan bestämma när och var de utför arbetet.

Källa:
https://www.telecompaper.com/news/fujitsu-to-reduce-office-space-by-50-in-japan-encourage-remote-working–1345284

[email protected]

EU utesluter USA från ”säkra” länder för inresa

Publicerad: 30 juni, 2020, 23:43

Europeiska unionen har uteslutit Förenta staterna från sin ursprungliga ”säkra lista” över länder från vilka unionen kommer att tillåta icke-kritiska resor från och med onsdag.

EU gav på tisdagen ett majoritetsgodkännande till fritids- eller affärsresor från 14 länder utanför EU:s gränser. Länderna är Algeriet, Australien, Kanada, Georgien, Japan, Montenegro, Marocko, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay.

Kina har också preliminärt godkänts, även om resor bara skulle bli tillåtna om kinesiska myndigheter tillät i EU-besökare. Ömsesidighet är ett villkor för att vara med på listan.

Ryssland, Brasilien och Turkiet hör tillsammans med Förenta staterna till länder vars virusbekämpning anses vara värre än EU-genomsnittet, och de måste därför vänta minst två veckor till för ett godkännande.

Syftet är att stödja EU:s reseindustri och turistnäringen, särskilt de länder i södra Europa som drabbats hårdast av pandemin.

Det fungerar som en rekommendation till EU:s medlemmar, vilket innebär att länderna potentiellt skulle kunna sätta upp restriktioner för de som reser från de 14 nationerna.

Inom några timmar efter EU:s tillkännagivande sade Italien, som har ett av de högsta dödstalen i världen, att man skulle behålla karantänrestriktioner för alla nationer som inte ingår i Schengenområdet.

”Den globala situationen är fortfarande mycket komplex. Vi måste förhindra att italienarnas uppoffringar under de senaste månaderna har varit förgäves” säger Italiens hälsominister Roberto Speranza.

EU:s ansträngningar för att åter öppna de inre gränserna, särskilt inom Schengenområdet med 26 medlemsstater som normalt inte har några gränskontroller, har varit måttligt framgångsrika eftersom olika länder har begränsat inresor från vissa destinationer.

[email protected]

Över 5 000 döda i Sverige

Publicerad: 17 juni, 2020, 17:14

Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten har Sverige nu passerat 5 000 döda i Covid-19. Ytterligare 102 nya dödsfall har inrapporterats under onsdagen vilket innebär att totalt 5 041 personer har avlidit i följderna av att ha blivit smittade av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten rapporterar även att 1 239 nya fall av smittade konstaterats vilket innebär att man än så länge har konstaterat sammanlagt 54 562 fall av smitta i Sverige.

Som jämförelse med Sverige kan man titta på våra nordiska grannländer.

De senaste två dagarna har inga dödsfall rapporterats i Danmark, som har 12 294 bekräftade fall av smitta. Norge rapporterar in ett dödsfall under onsdagen och man har haft 8 660 bekräftade smittade totalt än så länge. Finland, som har 7 117 bekräftade smittade, har inte haft några nya dödsfall i Covid-19 de senaste tre dagarna. Island rapporterar in en handfull nya fall varje dag men har än så länge bara haft 10 döda och totalt 1 815 smittade.

Sverige har i nuläget fler dödsfall per dag än vad de övriga nordiska länderna har tillsammans över flera veckor.

På världsplan har man konstaterat 8,3 miljoner smittade och 450 000 har dött av Covid-19 fram till nu.

[email protected]

Världsekonomin spås krympa med 5,2 procent i år, euro-området värst drabbat

Publicerad: 16 juni, 2020, 18:35

Världsbankens globala framtidsprognos är dyster; minus 5,2 procent i år. Det blir den djupaste recessionen sedan andra världskriget och räknat i antal länder som får en negativ tillväxt får man gå tillbaka till 1870 för att hitta något liknande. Genomsnittlig personlig inkomst per capita förväntas minska med 3,6 procent, vilket kommer att göra miljoner människor extremt fattiga.

Värst drabbade är moderna ekonomier, som spås krympa med 7 procent under 2020. USA:s ekonomi spås krympa med 6,1 procent och euro-området blir värst drabbat med -9,1 procent. Så kallade tillväxtmarknader kommer mycket lindrigare undan med -2,5 procent i år.

Under 2021 förväntas ekonomin återfå farten och växa med 4,2 procent. Man kan dock inte bara se det som att man tar ikapp vad man förlorat, då många små företag slagits ut permanent och inte kommer att komma tillbaka.

Det finns dock många osäkerheter, inte minst en befarad andra våg av coronaviruset. I ett sådant mer negativt scenario räknar Världsbanken med att världens ekonomi skulle kunna minska med så mycket som 8 procent i år och under 2021 så skulle återhämtningen bli mycket blygsam, runt 1 procent.

Den 8 juni gick Nordea ut med beskedet att man överväger att höja sin prognos för svensk BNP till mellan -4 och -5 procent för helåret. Man menar att nedgången inte blev så djup som befarat och att man är på väg upp ur krisen. Tidigare var Nordeas prognos -6 procent, medan Riksbanken och Konjunkturinstitutet fortsatt spår en nedgång på -7 procent.

Sverige är dock beroende av export och om världen i övrigt närmast tvärnitat är det många som tvivlar på att Sverige ensamt kan klara sig så mycket bättre.

Svenska bostadspriser har än så länge inte påverkats nämnvärt av coronakrisen. I maj spådde storbanken SEB:s att bostadspriserna skulle falla med 15 procent. Hittills har de dock bara gått svagt nedåt eller stått stilla. Banken SBAB bedömde i början av juni att trots ökande arbetslöshet så förväntas ”bostadspriserna väntas ändå stå pall och kan rentav stiga något i år”. Återigen med brasklappen att krisen inte fortsätter i höst, för då kan bostadspriserna fall med över 10 procent.

Källor:
https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2020/06/08/covid-19-to-plunge-global-economy-into-worst-recession-since-world-war-ii
https://www.sydsvenskan.se/2020-06-08/scb-aktiviteten-foll-7-3-procent-i-april
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/3J0V1q/prognosen-jatteras-for-bostadspriserna
https://www.privataaffarer.se/sbab-bopriserna-star-pall/

[email protected]

Förlust av smak och lukt består längre än tidigare trott

Publicerad: 9 juni, 2020, 17:16

Det har tidigare rapporterats att coronasmitta kan medföra förlust av smak- och luktsinne, och att det var ett av symptomen. En ny studie visar emellertid att denna förlust kan kvarstå efter att övriga symptom försvunnit, och rentav förbli bestående.

Studien publicerades i European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, och utgick från 417 patienter med mild till genomsnittlig Covid-19-smitta. 88 av de tillfrågade rapporterade nedsatt smaksinne, medan 86 procent uppgav nedsatt luktsinne. Framför allt rapporterade de flesta att de inte kunde känna lukt eller smak efter att övriga symptom försvunnit.

Förutom sorgen i att inte längre känna vissa lukter eller smaker, oroar sig många patienter för risker associerade med att exempelvis inte känna brandrök.

Studien i European Archives of Oto-Rhino-Laryngology.

 

[email protected]

Två miljoner smittade i USA

Publicerad: 8 juni, 2020, 15:09

Antalet smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har nu passerat 2 miljoner bekräftade fall rapporterar Johns Hopkins-universitetet. Antalet döda i Covid-19 har samtidigt nått 112 471. USA är det land i världen som är hårdast drabbat av coronaviruset.

Den värst drabbade delstaten i USA är New York som har cirka 400 000 bekräftade fall och över 30 000 döda. Runt 1 000 nya fall konstateras dagligen i delstaten. New Jersey är den delstat i USA som är näst värst drabbad med 166 000 bekräftade fall och lite över 12 000 döda. Den tredje värst drabbade delstaten är Kalifornien som har 131 000 bekräftade fall och 4 650 döda. Det är dessutom den delstat som ser störst daglig ökning, med mellan 2 500 och 3 000 nya fall varje dag.

Dödstalen per miljon invånare är dock färre än de svenska, med 340 döda per miljon invånare. Sverige har som jämförelse 465 döda per miljon invånare.

Bland de länder där man ser den snabbaste spridningen just nu av viruset ligger Brasilien, Ryssland och Indien värst till. Brasilien har på kort tid sett en explosiv smittspridning och har nu 692 000 bekräftade fall och en daglig ökning med ungefär 25 000 fall. Dessutom har 36 500 dödsfall konstaterats. Även Ryssland har sett en stor spridning av viruset, men takten är avsevärt lägre än i USA och Brasilien, totalt omkring 467 000 bekräftade fall och cirka 9 000 nya fall dagligen. Ryssland har även, sett till antalet smittade, ett relativt lågt dödstal med 5 859 avlidna hittills. Indien, som sett till det totala antalet smittade, ungefär 260 000, ännu inte passerat varken Storbritanniens 286 000 eller Spaniens 288 000 smittade, är ett land som ser en mycket stor ökning trots en omfattande nedstängning av landet under lång tid. Över 10 000 nya smittade konstateras dagligen och kurvan pekar på en fortsatt allt snabbare ökning. Antalet döda är ännu relativt lågt med 7 207 bekräftade dödsfall.

Totalt har 7 119 080 bekräftade fall av coronaviruset konstaterats i världen. Än så länge har även 406 650 dödsfall registrerats anger Worldometer.

[email protected]

Sverige har gått om Kina i antalet döda

Publicerad: 7 juni, 2020, 13:40

Kinas officiella dödssiffra för Covid-19 ligger i dag på 4 634 (alltså hela landet). Sverige ligger samtidigt på 4 656 döda.

Kritiker menar att rapporteringen i det ena eller andra landet kan mörkas, släpa efter eller tvärtom överdrivas, men faktum är att Kina har cirka 1,4 miljarder människor, 140 gånger fler än Sverige. Även om man tar i beaktande viss felrapportering är det svårt att bortförklara en 140 gånger högre dödlighet per capita.

Källa:
https://www.worldometers.info/coronavirus/

[email protected]

Tegnell hävdar att antikroppar mot coronaviruset innebär immunitet

Publicerad: 4 juni, 2020, 21:49

Det är till TT som statsepidemiologen Anders Tegnell nu hävdar att de som blivit smittade av coronaviruset och utvecklat antikroppar är immuna – men hur mycket och hur länge vet han inte.

TT: Alltså, om jag har antikroppar så är jag också immun?

– Ja.

TT: Och om jag är immun kan jag också umgås med mina äldre anhöriga, eller?

– Det vet vi inte ännu. Vi har fått ett uppdrag där vi skall titta på vad den här immuniteten betyder. Fler och fler länder tittar på detta, men tyvärr är det inget land som satt ner foten ännu, varför vi själva börjat titta på det nu.

TT: Men det normala är väl ändå att en immunitet betyder att man inte kan smitta andra, eller?

– Ja, men det behöver inte vara hundraprocentigt. En immunitet är inte alltid plus eller minus. Man kan tänka sig att man får ett bättre eller sämre skydd. Eller att det finns risk för att man tar med sig smitta. Vi vet heller inte hur länge den här immuniteten varar. Det är sånt vi skall försöka titta på nu.

Enligt Tegnell så existerar det redan idag antikroppstester som ger ett så tillförlitligt svar att man kan använda dem på individnivå, något som Folkhälsomyndigheten så sent som för några dagar sedan avrådde ifrån.

TT: För bara ett par dagar sedan avrådde Folkhälsomyndigheten från tester på individnivå?

– Kunskapsutvecklingen har gått vidare. Vi vet mer och mer och i dag tror vi oss veta att man blir immun efter en genomgången infektion, precis som för många andra infektionssjukdomar, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.

WHO pekar på stor osäkerhet om testerna

Det mest kritiska för olika tester är deras specificitet, vilket betyder risken för ett falskt positivt provsvar. Det vill säga om testet visar att du har antikroppar, fast du i själva verket inte har det. Anders Tegnell hävdar att testerna bör ha över 99 procents säkerhet för att vara relevanta. Folkhälsomyndigheten kommer inom kort att informera om vilka tester som är tillräckligt bra för att privatpersoner skall kunna använda dem med tillförsikt.

WHO uttalade sig däremot senast i förra veckan och hävdade i stället att osäkerheten fortfarande är mycket stor gällande såkallade serologiska tester, vilka testar för antikroppsförekomst.

”Just nu har vi inga bevis för att användandet av ett serologiskt test kan visa att en individ är immun eller skyddad från att återinfekteras,” sade WHO:s Maria Van Kerkhove i en presskonferens då.

[email protected]

10 procent av fallen står för 80 procent av smittspridningen

Publicerad: 3 juni, 2020, 15:40

Forskare förbryllas av att de flesta som är infekterade med SARS-CoV-2 inte verkar sprida smittan vidare, medan ett fåtal är så kallad ”superspridare” som smittar dussintals.

– Förmodligen står runt 10 procent av fallen för 80 procent av spridningen”, uppger matematikern och epidemiologen Adam Kucharski från London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Forskarna försöker fortfarande förstå vad som skiljer superspridarna från andra. Man har funnit att vissa miljöer är farligare än andra. Många människor har smittats på ställen där många samlas inomhus och andas kraftigt, som när man sjunger eller skriker.

– Det är möjligt att långsam, mild andning inte är en riskfaktor, medan djup, kraftig eller snabb andning och ropande är det, säger Gwenan Knight, också hon vid Londonuniverstitet.

Även vilket skede av sjukdomen man befinner sig i är av stor vikt för spridningen. Det ser ut som att de som smittats av coronaviruset endast en riktigt smittsamma under en kort tid.

– Två dagar senare kunde samma person bete sig på samma sätt och det skulle inte bli samma resultat, säger Kucharski.

På grund av denna egenhet i smittspridningen av Covid-19 har man observerat att det bildas kluster av smittade. Det gör det lättare att kontaktspåra och hitta en gemensam källa.

Källa:
https://www.sciencemag.org/news/2020/05/why-do-some-covid-19-patients-infect-many-others-whereas-most-don-t-spread-virus-all

 

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend