Skip to Content

Gratulationer. AfD Berlins ene ordförande Georg Pazderski och partiets nationelle talesperson Jörg Meuthen var nöjda på valnatten. Foto: AfD.
TYSKLAND

14,2 procent för AfD i Berlin

De stora så kallade folkpartierna i Tyskland, socialdemokraterna (SPD) respektive de konservativa (CDU) backade rejält, medan Alternativ för Tyskland (AfD) gjorde ett nytt stort framgångsval och ökade mest av alla partier när berlinarna gick till urnorna den 18 september. Även liberalerna (FDP) och vänsterpartiet Linke gick framåt. Påfallande är att valdeltagandet ökade med 16 procentenheter till 67 procent.

Publicerad: 28 september, 2016, 17:30

  • Svenska

Läs även

Alternativ för Tyskland skrällde igen och gick från 0 till 14,2 procent av rösterna i Berlin. Partiet har gång på gång i delstatsvalen skrivit historia genom att som helt nytt parti ta sig direkt in i delstatsparlamenten.

Valet anses betydelsefullt, delvis eftersom det är det sista delstatsvalet innan förbundsdagsvalet i hela Tyskland om ett år. Berlin är som delstat liten med endast 2,5 miljoner valberättigade, men anses symboliskt viktigt eftersom Berlin är huvudstad i landet. Det anses ha ett visst normgivande inflytande för hela landet vilken koalition som styr staden.

Den styrande koalitionen av Kristdemokraterna (CDU) och Socialdemokrater (SPD) som hittills styrt Berlin, liksom hela Tyskland på federal nivå, förlorade fler än var femte väljare. CDU backade med 5,7 procentenheter till 17,6 procent och SPD med 6,7 procentenheter till 21,6 procent. För förbundskansler Angela Merkels CDU innebar det partiets sämsta valresultat någonsin i delstaten.

De flesta av dessa röster gick alltså till AfD, men även flera mindre partier gick framåt. Det liberala Fridemokratiska partiet (FDP) hade vid förra valet förlorat sin representation i delstatsparlamentet, som i Berlin kallas senaten, men gick nu från 1,8 till 6,7 procent. Vänsterpartiet Linke gick framåt från 11,7 procent till 15,6 procent i år. Förklaringen tros vara att såväl liberalerna som vänstern tagit väljare från Piratpartiet, som vid det förra valet chockade Berlin med 8,9 procent, men som i det närmaste utplånades och backade med 7,2 procentenheter till 1,7 procent. Piratpartiet stöddes då i hög grad av unga väljare och drev frågor som fritt internet och fri nedladdning för alla samt legalisering av haschrökning.

Viktiga teman i årets val var förutom den allt överskuggande frågan om migranterna och deras eventuella integrering eller återvandring även bostadsbristen, dåligt fungerande stadsförvaltning, skolan och problemen med bygget av den nya storflygplatsen som kostat enormt mycket mer än beräknat och blivit försenat i åratal på grund av byggfel.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

EU:s superlån ska gynna ”de fattigaste” – men är Sverige så rikt som de påstår?

ANALYSEuropeiska rådet (ministerrådet) beslutade den 11 februari att inrätta den nya byråkrati som skall fördela den famösa så kal­la­de återhämtningsfondens huvuddel till medlemsländerna. Utbetalningen, varav 46 procent ges som bidrag och resten som lån, kommer att ske i två steg, med början i år och avslutas senast 2026. Fördelningen utgår från ländernas BNP-utveckling och skuldsättning samt en plan för hur man avser följa EU:s utvecklings­direktiv. Det finns dock många faktorer som EU undviker i bedömningen, vilket missgynnar Sverige.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Efter ny nödlagstiftning i Nederländerna: Utegångsförbudet kvar efter rättsligt kaos

UTRIKESFredagen den 19 februari fattade senaten i Nederländerna beslut om en nödlagstiftning med koppling till coronaläget, en lagstiftning som gör att det hårt kritiserade utegångsförbudet nattetid nu förlängs på obestämd tid. Den nederländska regeringens och senatens blixtaktion kom efter att två rättsliga instanser hade kommit till totalt olika slutsatser rörande utegångsförbudet.

Skola uppmanar elever att avskaffa vithet och bli vita förrädare

UTRIKESEn skola har uppmärksammats för att ha spritt antivit propaganda till eleverna i enlighet med en läroplan som delvis utarbetats av ”antirasistiska” organisationer. Bland annat skickades en undersökning ut med målet att mottagaren skulle gradera sin ”vithet” och att bli ”vita förrädare” för att kunna ”avskaffa vithet”.

Båda grupperna som ockuperade Kapitolium kopplas till FBI

USAUnder rättegångarna i kölvattnet av ockupationen av Kapitolium har det framkommit att båda de organisationer som utpekats som ansvariga för händelserna – Proud Boys och Oath Keepers – har ledare med kopplingar till den nationella säkerhetstjänsten FBI.

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Trump friad av riksrätten

USADonald Trump friades den 13 februari i riksrättsprocessen i senaten, där han stod anklagad för uppvigling efter att hans anhängare ockuperat Kapitolium den 6 januari. Hans försvarsadvokater kunde bevisa att han inte gjort sig skyldig till något som inte demokratiska politiker själva gör. Svenska medier har som vanligt varit kraftigt partiska i sin bevakning av processen.

Gå till arkivet

Send this to a friend