Stadsmuren som skiljer gamla stan från det nya Baku. Foto: Nya Tider
Mubariz Gurbanli, ordförande för parlamentskommittén för religiösa frågor i Azerbajzdjan, berättar att religion och politik måste hållas åtskilda. Foto: Nya Tider

Azerbajdzjan om islamism: Lek inte med elden

Trots att islam är statsreligion och cirka 95 procent av befolkningen bekänner sig till islam är Azerbajdzjan förvånansvärt sekulärt. Antalet slöjor man ser i huvudstaden Baku är färre än på gatorna i Stockholm och man gör tydlig åtskillnad mellan religion och politik. För Nya Tider berättar ansvariga att det gäller att sätta stopp för radikala grupper direkt när de visar sig.

Azerbajdzjans huvudstad Baku uppvisar arkitektur från både öst och väst, liksom sovjetiska inslag och byggnader i viktoriansk stil som vittnar om brittiskt inflytande. Den gamla staden med sin imponerande välbevarade stadsmur och ett myller av trånga gränser och små torg påminner mer om något från Tusen och en natt än en muslimsk huvudstad.

Mubariz Gurbanli, ordförande för parlamentskommittén för religiösa frågor i Azerbajzdjab, berättar hur republiken lyckas hålla den radikala islamismen stången. Bakom honom skymtar porträttet av landsfadern, förre presidenten Gejdar Alijev. Foto: Nya Tider
Mubariz Gurbanli berättar hur republiken lyckas hålla den radikala islamismen stången. Bakom honom skymtar porträttet av landsfadern, förre presidenten Gejdar Alijev. Foto: Nya Tider

Nya Tider träffar Mubariz Gurbanli, ordförande för parlamentskommittén för religiösa frågor, som förklarar att även om islam är statsreligion i republiken, så är landet både mångetniskt och mångreligiöst. Regionen har en lång historia före islam och inflytandet från till exempel zoroastrismen är fortfarande starkt. En stor högtid är nyåret Newroz, som även kurderna firar, och som infaller vid vårdagsjämningen den 20 mars.

– Vårt land har en tradition av rättigheter för kvinnor och monogami, förklarar Gurbanli.

Samtalet kommer snabbt in på hur Azerbajdzjan kan hålla sig sekulärt med tanke på att man bland annat gränsar till Iran och den ryska delrepubliken Dagestan, samt har stort inflytande från Turkiet.

– Vi påverkar de andra länderna mer än vad de påverkar oss. Kvinnor som kommer hit från Iran tar av sig slöjan så fort de kommit över gränsen.

När vi frågar hur man motverkar framväxten av Islamiska staten eller Muslimska brödraskapet, förklarar ordföranden att det är svårt för dessa grupper att få fotfäste i befolkningen. Folket trivs med att vara sekulärt och det blir direkt starka reaktioner om någon försöker föra in religion i politiken.

– Det är förbjudet att syssla med politik och religion samtidigt. Om en religiös ledare vill kandidera i politiska val måste han först lämna sitt religiösa uppdrag, säger Gurbanli.
Han berättar att man möter radikalismen på många olika fronter, inte bara genom säkerhetstjänst och polis, utan genom skolan, familjen, idrotten och så vidare. Motståndet ligger i den azeriska kulturen.

– Det finns både kyrkor och synagogor i landet, och det har aldrig behövts några vakter utanför. Vi har inte de terrordåd ni upplever i Europa.

NyT: Har ni haft några fall nyligen där polis ingripit mot religiösa ledare?

– Ja, för en knapp månad sedan så var det en som bedrev koranskola för barn under 15 år. Han arresterades direkt.

Det framkommer att det i Azerbajdzjan är i lag förbjudet att bedriva koranundervisning för barn under 15 år, och upp till 18 års ålder krävs föräldrarnas tillstånd.

Stadsmuren som skiljer gamla stan från det nya Baku. Foto: Nya Tider
Stadsmuren som skiljer gamla stan från det nya Baku. Foto: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Regeringens ekonomiska vårproposition – med sikte på reformer

Regeringens ekonomiska vårproposition – med sikte på reformer

🟠 EKONOMI SCB har presenterat en fortsatt nedgång i inflationen för mars och Riksbanken öppnar för räntesänkningar under första halvåret 2024. Kraven på sänkt styrränta från de ekonomiska opinionsbildarna har blivit allt mer pådrivande. Samtidigt fortsätter BNP att sjunka och arbetslösheten att vara ett orosmoln, även om de flesta verkar titta bort från den problematiken just nu. I denna kontext lade finansministern den 15 april fram regeringens ekonomiska vårproposition. En budget som riktas in på fortsatt inflationsbekämpning och att öka incitamenten för arbete, men också en strategi för tillväxt och åtgärder mot den kriminella expansionen.

Minnen av merovingerna

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Läs även:

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

🟠 UTRIKES I höstas skakades Irlands politiker av våldsamma nationalistiska upplopp i protest mot flera grova brott som invandrare begått. Ilskan hos det irländska folket har fortsatt att vara hög, och tidigare i år vann folket en jordskredsseger mot etablissemanget i en folkomröstning som handlade om att stryka konservativa formuleringar från grundlagen.

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

🟠 UTRIKES Den belgiske politikern Dries Van Langenhove från Vlaams Belang har dömts till höga böter på 160 000 kronor och fängelse i ett år för ”hatbrott”. Hans civilrättsliga rättigheter dras dessutom in i tio år, vilket ska hindra honom från att ställa upp i framtida val. Detta efter att andra individer lagt upp ”rasistiska skämtbilder” i en chattgrupp han påstås ha startat.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.