Anders Tegnell under dagens pressträff. Foto: Stillbild SVT

Över 4 000 döda i Covid-19

Antalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Under måndagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten informerades det om att Sverige nu passerat 4 000 dödsfall i Covid-19. Ökningen sedan gårdagen låg på 31 nya dödsfall. Samtidigt informerade man om att 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats. Det totala antalet smittade i Sverige är nu 33 843. Detta är dock bara de som sökt vård för sina symptom och blivit testade samt delar av vård- och omvårdnadspersonal som testas i högre utsträckning.

Den stora eftersläpningen i rapporteringen av dödsfall orsakade av Covid-19 på cirka 10 dagar kvarstår. En del av denna eftersläpning kan tydligt ses under veckans dagar, där starten av veckorna hamnar vid ett lägre antal döda och först runt onsdagen ser man därefter en avsevärd ökning som håller sig kvar fram tills helgerna.

– Vi har en eftersläpning av antalet avlidna, särskilt efter långhelger. Vi lär se en ansamling av fall helt klart. Vi har tyvärr gått över 4 000 avlidna totalt över den här perioden sade statsepidemiolog Anders Tegnell.

Fortfarande ett stort antal smittade

Det är dock fortfarande ett stort antal nya bekräftade fall av smittade som konstateras varje dag. Även om medelantalet sjunkit något över den senaste månaden är det en svag nedgång som ses hos allmänheten, samtidigt som allt fler av vård- och omsorgspersonal istället blir smittade.

Källa: FHM

 

Enligt de siffror som Folkhälsomyndigheten presenterar så smittas i genomsnitt ungefär 300 av Sveriges vård- och omsorgspersonal varje dag, vilket är nästan nog hälften av de dagliga nya bekräftade fallen. Det skall dock förtydligas att medan allmänheten endast testas vid så pass allvarliga symptom att personerna uppsöker sjukvård, så testas vård- och omsorgspersonal i mycket större omfattning. Detta, tillsammans med deras riskfyllda yrkesroller, leder till den överrepresentation som ses i statistiken.

Testningen når inte upp till målet

Regeringens ambition om att man skulle testa 100 000 personer per vecka från mitten av maj har man inte kunnat komma i närheten av trots flera försök. De senaste siffrorna som rapporterats in är att man nått upp till 32 000 tester per vecka.

– Även om det inte går så fort som vi hade velat ökar antalet provtagna varje vecka, vi är nu uppe i 32 000 per vecka, sade Anders Tegnell.

Det råder fortfarande flaskhalsar i provtagningen och testningen ute i regionerna, men man rapporterar en marginellt ökad kapacitet vecka från vecka. Några tester som privatpersoner kan ta för att känna sig säkra att återvända till arbete finns inte i närtid menar Anders Tegnell.

– Det första steget i den kedjan är: När är det relevant att testa? Man skall inte testa bara för testandets skull. Det kommer ligga långt fram innan du kan gå och köpa dig ett eget test. Just nu testar regionerna så många som behövs, sade Anders Tegnell på frågor om allmän testning.

Mindre belastning på intensivvårdsavdelningarna

De senaste siffrorna visar att det finns en tydlig nedåtgående trend av nya patienter som läggs in på intensivvård. Där tidigare toppar legat kring 75 nya inläggningar per dag i april har man nu mot slutet av maj nått avsevärt lägre nivåer runt 15 nya fall per dag.

– Vi har en ordentligt nedåtgående trend med personer som läggs in på intensivvård. Även om man nu slipper få in många nya fall är det fortfarande slitsamt på många nya ställen i landet. Totalt har nästan 2 000 personer vårdats på IVA för Covid-19 i Sverige.

Källa: FHM

 

Bilden av en minskad belastning för intensivvården kunde Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, även hon förmedla:

– Vi kan hålla med i Folkhälsomyndighetens bild av en stabilt lågt sjunkande smittspridning, som också syns i de som vårdas på sjukhus. 575 patienter vårdas på intensivvården, 335 av dem har Covid-19. På sjukhus, utanför IVA, vårdas 1 404 patienter med Covid-19.

– Disponibla intensivvårdsplatser är ungefär 900. Det är 36 procents tillgänglig intensivvårdskapacitet. Det varierar över landet, från dag till dag.

Det innebär en avsevärd ökning av tillgången till intensivvårdsplatser i landet, vilka som värst var nere på 15 procents tillgänglighet i april.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Regeringens ekonomiska vårproposition – med sikte på reformer

Regeringens ekonomiska vårproposition – med sikte på reformer

🟠 EKONOMI SCB har presenterat en fortsatt nedgång i inflationen för mars och Riksbanken öppnar för räntesänkningar under första halvåret 2024. Kraven på sänkt styrränta från de ekonomiska opinionsbildarna har blivit allt mer pådrivande. Samtidigt fortsätter BNP att sjunka och arbetslösheten att vara ett orosmoln, även om de flesta verkar titta bort från den problematiken just nu. I denna kontext lade finansministern den 15 april fram regeringens ekonomiska vårproposition. En budget som riktas in på fortsatt inflationsbekämpning och att öka incitamenten för arbete, men också en strategi för tillväxt och åtgärder mot den kriminella expansionen.

Läs även:

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

🟠 INRIKES Folkhälsomyndigheten varnar för ett nytt utbrott av den mycket smittsamma och smärtsamma sjukdomen apkoppor, numera av politiskt korrekta skäl omdöpt till mpox, har konstaterats i Stockholm. Risken för en större spridning under sommaren är samtidigt stor – på grund av de många dekadenta och homosexuella evenemangen i väst och eftersom sjukdomen närmast uteslutande sprids just bland ”män som har sex med män”.

Socialsekreterare talar ut om kravlösheten

Socialsekreterare talar ut om kravlösheten

🟠 Ville följa lagen och ställde krav för att bevilja bidrag – då fick hon utskällning av chefen Maria Rennerstam arbetade i flera år på ett stort antal kommunala socialkontor, som handläggare för försörjningsstöd. Det hon fick se var ett välfärdssystem som utnyttjas maximalt: ibland snillrikt i form av förfalskade läkarintyg och felaktig information till myndigheterna, andra gånger i form av förtäckta hot och utpressning. ”Om jag hade 60 klienter så var det tio som var svenskar”, berättar hon för Nya Tider. När Maria valde att ställa krav på bidragstagarna om att aktivera sig, i enlighet med lagens bestämmelser, fick hon en tillsägelse av sin chef och blev till slut också tvingad att lämna jobbet. Nu skildrar hon sin väg in i, och ut ur, svensk socialtjänst i form av sin bok En socialsekreterares bekännelser.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.