Skip to Content

Ahmad, 28, utanför Lundbyhallen i Borås som gjorts om till asylförläggning. Ahmad säger att han själv är från Aleppo i Syrien, men att över 90 procent av dem som bor i hallen inte är syrier. Efter önskemål från Ahmad har vi anonymiserat hans ansikte då han är rädd för repressalier från sitt forna hemland. Foto: Nya Tider

Ahmad från Syrien: ”Många luras med falska papper”

Allt fler anläggningar tas i anspråk för att hantera migrationskrisen. En av dem är Lundbyhallen i Borås, där man annars brukar kunna spela handboll och innebandy, men som nu gjorts om till transitboende för ett hundratal asylsökande. Nya Tider besökte Lundbyhallen och fick ett samtal med Ahmad, nyanländ från Syrien.

Publicerad: 13 november, 2015, 21:49

  • Svenska

Läs även

Asylsökande huseras numera i både slott och koja, i det närmaste bokstavligt. Tidigare har såväl hotell som luxuösa herrgårdar tagits i anspråk av Migrationsverket, men nu tigger verket kommuner och andra myndigheter om de enklaste sovplatser för att asylanterna inte ska behöva sova i Migrationsverkets egna korridorer, vilket redan skett på flera håll i landet.

Lundbyhallen i Borås är definitivt en ”koja” vad standarden beträffar, men den hyser i dag ett hundratal asylsökande i tältsängar som ställts upp i gymnastiksalen. De kommuntjänstemän som driver verksamheten vill inte ha in journalister i lokalen, vilket vi respekterar. En väktare försöker också hävda att det råder fotoförbud utanför lokalen, vilket såväl etiskt som juridiskt är betydligt mer tveksamt. Väktaren hävdar i alla fall att kommunen gett direktiv till Securitas om den saken.

Efter en kort väntan utanför anläggningen får vi kontakt med en av de asylsökande som gått ut för att röka. Han presenterar sig som Ahmad, 28. Vi får hans efternamn också, men senare hör han av sig via e-post och vill inte att vi publicerar det.

Medan andra asylsökande som tar rökpaus utanför byggnaden kastar sura blickar på Nya Tiders utsände är Ahmad vänlig och pratsam, trots att han ofta får söka i minnet efter de rätta orden på engelska. Han förklarar att han hör till dem som faktiskt kommer från krigshärden i Syrien, medan merparten av de övriga är ekonomiska migranter.

Ahmad säger att han kommer från Aleppo, Syriens största stad som också varit skådeplatsen för de hårdaste striderna mellan regeringstrupper och rebellstyrkor. Större delen av Aleppo har sedan 2012 kontrollerats av olika koalitioner av rebellgrupper som i allt högre grad domineras av hårdföra islamister. Nu ligger staden till stora delar i ruiner.

När striderna började flydde Ahmed till en by utanför staden. Området kontrollerades till en början av Fria Syriska Armén, säger han, men senare tog IS över mer och mer.

– Det var IS jag flydde från. De tvingar de unga männen att kämpa för deras sak. Om du inte går med på det så dödar de dig, förklarar Ahmad och drar ett finger över strupen.

– Du måste hela tiden göra allt som de säger, som de vill. Tidigare var det så att om du ville gå till moskén och be fem gånger om dagen, så gjorde du det, och om du inte ville så kunde du be hemma istället. Men IS tvingar dig att gå till moskén, även om det är fem kilometer dit. Om du inte gör det är du ingen muslim enligt dem och kan bli dödad, fortsätter han.

Området togs över av IS
Ahmad är sunnimuslim och inte särskilt förtjust i president Bashar Assads regering, bland annat för att den sägs favorisera alawiter, den gren av shiaislam som presidenten själv tillhör. Han säger också att det fanns utbredd korruption redan före kriget och att det krävdes mutor till rätt personer för att komma någonstans. Som universitetsutbildad lärare i arabiska hörde han själv till proteströrelsen mot styret i Damaskus. Men det var innan han anade hur illa det skulle gå när regeringsmakten började utmanas av väpnade grupper.

– Problemen började på universiteten. Människor som bekymrade sig över landets framtid. Jag hörde själv till dem. Det var mycket svårt att arbeta för Assad, du fick bara arbete om du var alawit.

Det ska i sanningens namn påpekas att detta helt enkelt inte stämmer – en majoritet av den politiska och militära ledningen i Syrien är sunnimuslimer, inklusive Assads egen hustru. Det finns däremot en utbredd uppfattning bland sunniter, möjligen med en kärna av sanning, att den alawitiska minoriteten favoriseras vid utnämningar till viktiga samhällsposter.

När Ahmad var färdig med sin universitetsutbildning hade Fria Syriska Armén och andra rebellgrupper tagit över Aleppo.

– Något år senare kom IS, som då inte gjorde något av det de gör i dag. De kom bara dit och frågade om människor behövde något. De samarbetade med Fria Syriska Armén och gjorde bra saker i början. Men sedan började de steg för steg ta över, ställa krav och tvinga folk att göra det ena och det andra. Man fick inte ha jeans, till exempel, och man fick inte raka sig, säger Ahmad som själv bär jeans och bara har kort skägg.

Trots att han ogillar Assad är Ahmad besviken på hur situationen i landet urartade när väpnade grupper tog över med hjälp från utlandet.

– Nu är det ett internationellt krig i Syrien. Alla möjliga länder är inblandade och man vet inte ens vem som slåss för vem längre.

Utanför Aleppo fanns alltså IS, och inuti staden risken att träffas av en bomb eller en raket, berättar Ahmed – vare sig det är från amerikaner, regeringstrupper eller på sista tiden även ryssar. För ett par veckor sedan tog han sig bort från Aleppo till fots tillsammans med sin gravida hustru. De hade gift sig tre månader tidigare.

Även Ahmads bror och dennes familj var med, men familjerna skildes åt i Slovenien då myndigheterna skickade dem med bussar till olika landsgränser. Nu har brodern fått uppehållstillstånd i Tyskland.

Många falska flyktingar
Ahmad och hans hustru kom istället till Sverige, där de nu befunnit sig i Lundbyhallen i tre dagar. Han är tacksam över att Sverige tar emot dem, men är kritisk till svenska myndigheters naivitet när det gäller människor som påstår sig vara flyktingar. Merparten av dem är snarare ekonomiska lycksökare, förklarar han.

– De flesta kommer från Afghanistan och andra länder som Iran. En del kommer från Libanon men säger till polisen och myndigheterna att de kommer från Syrien. De har köpt syriska identitetshandlingar eller pass, och kommer hit och säger att de är från Syrien.

Ahmad förklarar att det finns kriminella nätverk som gjort ”business” av handel med falska pass och identitetshandlingar. Korrumperade myndighetspersoner får betalt för att hjälpa till.

– Eftersom våra myndigheter förlorat så mycket pengar vill de ha pengar var som helst ifrån. Så de ger pass till vem som helst bara de får pengar. Du ger dem tretton-, fjorton-, femtonhundra dollar så får du de handlingar du behöver.

NyT: Hur många tror du gör så här?

– Det är inte ett fåtal, det är väldigt många. Människor från Libanon, Irak, Jordanien… De har inte så mycket pengar i sitt hemland så de kommer hit och påstår sig vara från Syrien för att få en bättre levnadsstandard.

Vissa har falska papper medan andra har kastat sina, berättar han.

– Myndigheterna borde göra en hårdare kontroll av vem som är från Syrien och vem som inte är det. Det finns ju lagar och… hur ska jag förklara?

Ahmad trevar efter de rätta orden på engelska och säger sedan i all enkelhet:

– De borde inte vara här. Jag vill ha möjligheten att leva i fred. Jag har inte kommit hit för pengar.

NyT: Hur många därinne, av de cirka hundra asylsökande, tror du är riktiga syrier?

– Inte många. Under de tre dagar jag varit här, kanske tio… fem… sju, säger Ahmad medan han tänker efter.

Även Ahmad flydde förstås ända till Sverige utan att söka asyl i något av länderna han passerade. När Nya Tider frågar varför säger han att en vän berättat att chansen att få asyl och arbete var bäst i antingen Sverige eller Tyskland.

Han är noggrann med att betona att han för sin del inte vill leva på bidrag utan börja arbeta så snart han lärt sig svenska. Helst skulle han vilja jobba som lärare i arabiska, vilket är vad han gjorde hemma i Aleppo innan kriget gjorde det omöjligt, men just nu säger han sig vara beredd att åka varthelst myndigheterna vill placera honom.

– Många araber, både här och i andra länder, vill bara samarbeta med andra araber, helst sådana de känner. Det är en dålig attityd. Jag åker dit de väljer att skicka mig.

– Fast det är väldigt kallt för mig här, så helst skulle jag hamna någonstans i söder, tillägger han med ett skratt.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend