Skip to Content

Medlemmar i Stram kurs 'skändar' koranen i Malmö innan de grips av polisen. Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Åklagare: Inte hets mot folkgrupp att bränna koranen

Digital utgåva

Det är inget brott enligt svensk lag att bränna koranen. Det slår Malmös åklagarkammare fast efter att ha lagt ner den förundersökning om ”hets mot folkgrupp” som inleddes efter att medlemmar ur det danska islamkritiska partiet Stram kurs brände en koran i det invandrartäta Rosengård i Malmö i slutet av augusti.

Publicerad: 18 november, 2020, 11:39

  • Svenska

Läs även

Malmös åklagarkammare är inte ensamma om att ha kommit till samma slutsats, men när Nya Tider frågar kammaråklagare Sofia Syrén om vad förundersökningen mot medlemmarna i Stram kurs egentligen har kostat skattebetalarna säger hon sig inte ha minsta aning om vad det hela kan ha gått loss på.

Det var den 28 augusti som Rasmus Paludan, ledare för det danska partiet Stram kurs hade tänkt genomföra en islamkritisk demonstration i det invandrartäta Rosengård i Malmö och i samband med det bränna ett exemplar av Koranen som försvar för yttrandefriheten. Paludan, som för övrigt är både dansk och svensk medborgare, förvägrades dock inresa till Sverige med motiveringen att han skulle vara en fara för rikets säkerhet. Polisen hade dessförinnan förvägrat Paludan demonstrationstillstånd i Rosengård, även det med hänvisning till att man inte kunde garantera säkerheten i det av muslimer dominerade Rosengårdsområdet. När Stram kurs sedan trodde att man istället skulle få demonstrera på Stortorget i Malmö blev det även där kalla handen från polisens sida, och samtidigt kom beslutet att förvägra Rasmus Paludan inresa till Sverige.

Koranbränning och koranfotboll

Men trots att Rasmus Paludan själv inte fick komma in i Sverige, reste andra medlemmar från Stram kurs över sundet och genomförde den planerade koranbränningen i Rosengård. Lite senare samma dag genomförde samma medlemmar en annan aktion inne på Stortorget i Malmö där man spelade så kallad koranfotboll med ett exemplar av Koranen. Båda dessa händelser ledde till att kammaråklagare Sofia Syrén inledde två parallella förundersökningar om hets mot folkgrupp efter att Malmöpolisen hade stoppat demonstrationen inne på Stortorget och anmält medlemmarna.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Nej! Varför skulle det vara ”Hets mot folkgrupp” om man bränner en bok? I det här fallet Koranen, men hade det varit HMF om någon muslim bränt Bibeln? Självfallet inte! Det vandaliseras svenska kyrkor varje dag, men är det någon som betecknar det som HMF? Likaså misshandlas, våldtas, rånas svenskar dagligen utan att någon tar ordet rasism, eller åberopar att det är ”Hets mot folkgrupp”? Vi bör städa ut domstolarna med mottot, ”Build Back Better” eller vafrör inte ”Great reset”? I samma sväng bör vi tömma riksdagshuset ifrån parasiterna som inte företräder det svenska folket m.a.o. alla partier – Great Reset!

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Gå till arkivet

Send this to a friend