Skip to Content

Syrien

Allt fler västländer skickar specialstyrkor

En militär smyguppbyggnad i och kring Syrien har pågått sedan förra året. Den påbörjades strax efter att västmakterna gett upp hoppet om att västsponsrade ”moderata rebeller” skulle kunna åstadkomma regimskifte. Uppbyggnaden går allt snabbare och nu flyger väst in specialförband till egna flygbaser i Syrien. Samtidigt har amerikanska Sjätte flottan förstärkts med hangarfartyg i östra Medelhavet.

Publicerad: 15 juli, 2016, 23:00

  • Svenska

Läs även

Rykten i militära kretsar, rapporter från lokala grupper, dementier från västmakter – i den ordningen – brukar oftast föregå bekräftad eller officiellt tillkännagiven närvaro av västerländska specialstyrkor runt om i världen. Syrien är inget undantag.

Förtrupp av ”frivilliga”
Amerikanska specialstyrkor opererar sedan tidigare i Syrien. I dag har USA närmare 600 soldater i Syrien, vilket motsvarar ungefär en bataljons storlek. Främst har de rollen att understödja Syriens demokratiska styrkor (SDF). På papperet en koalition av araber, armenier, assyrier, kurder och turkmener som har målet att nedkämpa Islamiska staten (IS) för att kunna upprätta ett demokratiskt Syrien. I realiteten är det en helt kurddominerad styrka där uppemot 80 procent utgörs av Folkets försvarsenheter (YPG), de syriska kurdernas väpnade milis. SDF:s mål är snarare att upprätta en kurdisk stat, Rojava eller Västra Kurdistan, på syriskt territorium. Turkiet motsätter sig detta argsint och har krävt att USA terrorstämplar YPG, krav Washington slår dövörat till.

YPG har attraherat många västerländska frivilliga och i USA uppmärksammades det förra året att soldater, bland annat inom landets specialstyrkor, vilka sades vara missnöjda med USA:s passiva hållning gentemot IS begav sig till Syrien för att strida med YPG istället för att förlänga sina kontrakt. Nya Tiders militära källor påpekade redan då att det delvis var en dimridå för att få in en förtrupp amerikanska kommandosoldater i Syrien som skulle upprätta kontakt med YPG och förbereda ankomsten av större antal soldater från olika amerikanska specialförband.
För det behövdes dock ett flygfält.

USA bygger flygbaser
Under 2015 ryktades det om att amerikansk militär tagit över och påbörjat omfattande utbyggnads- och moderniseringsarbeten vid den övergivna syriska flygbasen Rmeilan, belägen i den nordöstliga syriska Hasakah-provinsen. Landningsbanan sades nästan ha fördubblats till en längd på cirka 1 300 meter (se foto till nedan). Det bekräftades tidigt i år av SDF, som förklarade att det skett efter ett ingånget avtal mellan USA och YPG, vilka då hade kontrollerat basen i närmare två år.

Satellitbild Rmeilen_500x394

 

I mars stod den klar och kurderna berättade då att amerikanerna börjat bygga en ny flygbas sydöst om gränsstaden Kobane, som i september 2014 belägrades av IS och de efterföljande månaderna blev en symbol för kurdernas motstånd mot den då till synes ostoppbara terrorarmén. USA fortsatte likväl att förneka egna baser i Syrien, eftersom det är ett brott mot internationell lag att bygga flygbaser och föra in militär i en suverän nation mot dess vilja.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Det importerade avfallet och Miljöpartiets hyckleri

INSÄNDAREJag säger då det! Föga förvånande så kommer nu rapporter om att de miljöskadliga utsläppen ökar i stället för att minska. Enligt SVT:s kartläggning av utsläppen har dessa ökat med drygt nio procent på några år, men orsakerna till detta är man försiktiga med att berätta om. Någon måste dock ikläda sig rollen som syndabockar, således ger man sig på sjöfarten som nu ställs i skottgluggen som den största miljöboven, och visst, den kritiken äger ju sitt berättigande.

Sångaren Steve Hofmeyr skall åtalas för ”hets mot folkgrupp” efter tweet till Zindzi Mandela

UTRIKESNär dottern till Nelson Mandela, tillika Sydafrikas ambassadör i Danmark, hade twittrat att hon hoppades att vita bönder i Sydafrika ”skakade av skräck” eftersom deras ägor snart skulle beslagtas av hennes parti, svarade den populära sångaren Steve Hofmeyr Zindzi Mandela och förklarade att hon arbetade för skattebetalarna precis som han. Nu har han åtalats för att ha uppvisat "vit överhöghet".

Sju nya invandringslagar planeras efter att tyska borgmästare talar i klartext

UTRIKESFlera olika, och av varandra oberoende, institutioner genomförde en stor undersökning där likadana frågor ställdes till 1 575 tyska borgmästare som inkommit med 14 000 svar. Frågorna berörde de till Tyskland efter 2015 inkomna flyktingarna och deras integration i de tyska städerna. Tre områden stod i fokus: arbete, boende och kriminalitet.

Viktor Orbán satsar på att stanna kvar i EPP

UTRIKESSpekulationerna om huruvida Ungerns premiärminister Viktor Orbán och regeringspartiet Fidesz skulle gå med i Matteo Salvinis nya nationalistiska och populistiska grupp ID i EU-parlamentet gick heta inför valet. Fidesz meddelade dock strax efter valet att de kommer att försöka stanna kvar i EPP. Olika krav ställs nu på Orbán och Fidesz om de ska få kvarstanna i EPP, men själva börjar de tveka.

Stämde Facebook och vann – fem gånger

UTRIKESFem gånger har tysk-ungraren Gábor Biro släpat Facebook till domstol när de har stängt av honom från det sociala nätverket. Och vunnit. Nu vill han att fler använder hans metod för att tvinga Facebook att sluta censurera. Problemet är att tyska myndigheter hotar med mycket högre kostnader för Facebook om censuren uteblir.

Varnade för folkutbyte – nu mister Sannfinländarnas ungdomsförbund statsbidraget

FINLANDFinsk ungdom mister sitt statsbidrag på över 115 000 euro och tvingas återbetala de 57 000 euro som organisationen redan tilldelats i år. Detta som en direkt följd av att ungdomsförbundet kritiserat folkutbytet i en tweet. Moderpartiet Sannfinländarna blev näst största parti i riksdagsvalet i april och är enligt opinionsmätningar nu Finlands största parti.

Polis gripen för att ha filmat en mamma när hon utförde oralsex på sin ettårige son

UTRIKESPolismannen Shaderick Jones, 33, står åtalad för att ha filmat våldtäkten på det unga barnet efter att ha förmått barnets mamma Iyehesa Todd, 26, att utföra oralsex på pojken för att han inte skulle gripa henne för ett trafikbrott.

Österrikisk regeringskoalition föll efter skandalvideo med misstänkta Mossadkopplingar

UTRIKESDen österrikiska regeringskoalitionen mellan nationalkonservativa FPÖ och kristdemokratiska ÖVP har upplösts efter svallvågorna av en skandal. En hemlig videoinspelning avslöjade hur den nu avgångne vicekanslern och partiledaren HC Strache förhandlat med en rysk kvinna som påstods ha oligarkkopplingar. Landet leds nu av en övergångsregering i och med att förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) avsatts genom en misstroendeförklararing – med stöd från FPÖ. Nu spekuleras det i om ”skandalvideon” egentligen var en välplanerad operation utförd av israeliska Mossad.

Gå till arkivet

Send this to a friend