Skip to Content

Syrien

Allt fler västländer skickar specialstyrkor

En militär smyguppbyggnad i och kring Syrien har pågått sedan förra året. Den påbörjades strax efter att västmakterna gett upp hoppet om att västsponsrade ”moderata rebeller” skulle kunna åstadkomma regimskifte. Uppbyggnaden går allt snabbare och nu flyger väst in specialförband till egna flygbaser i Syrien. Samtidigt har amerikanska Sjätte flottan förstärkts med hangarfartyg i östra Medelhavet.

Publicerad: 15 juli, 2016, 23:00

  • Svenska

Läs även

Rykten i militära kretsar, rapporter från lokala grupper, dementier från västmakter – i den ordningen – brukar oftast föregå bekräftad eller officiellt tillkännagiven närvaro av västerländska specialstyrkor runt om i världen. Syrien är inget undantag.

Förtrupp av ”frivilliga”
Amerikanska specialstyrkor opererar sedan tidigare i Syrien. I dag har USA närmare 600 soldater i Syrien, vilket motsvarar ungefär en bataljons storlek. Främst har de rollen att understödja Syriens demokratiska styrkor (SDF). På papperet en koalition av araber, armenier, assyrier, kurder och turkmener som har målet att nedkämpa Islamiska staten (IS) för att kunna upprätta ett demokratiskt Syrien. I realiteten är det en helt kurddominerad styrka där uppemot 80 procent utgörs av Folkets försvarsenheter (YPG), de syriska kurdernas väpnade milis. SDF:s mål är snarare att upprätta en kurdisk stat, Rojava eller Västra Kurdistan, på syriskt territorium. Turkiet motsätter sig detta argsint och har krävt att USA terrorstämplar YPG, krav Washington slår dövörat till.

YPG har attraherat många västerländska frivilliga och i USA uppmärksammades det förra året att soldater, bland annat inom landets specialstyrkor, vilka sades vara missnöjda med USA:s passiva hållning gentemot IS begav sig till Syrien för att strida med YPG istället för att förlänga sina kontrakt. Nya Tiders militära källor påpekade redan då att det delvis var en dimridå för att få in en förtrupp amerikanska kommandosoldater i Syrien som skulle upprätta kontakt med YPG och förbereda ankomsten av större antal soldater från olika amerikanska specialförband.
För det behövdes dock ett flygfält.

USA bygger flygbaser
Under 2015 ryktades det om att amerikansk militär tagit över och påbörjat omfattande utbyggnads- och moderniseringsarbeten vid den övergivna syriska flygbasen Rmeilan, belägen i den nordöstliga syriska Hasakah-provinsen. Landningsbanan sades nästan ha fördubblats till en längd på cirka 1 300 meter (se foto till nedan). Det bekräftades tidigt i år av SDF, som förklarade att det skett efter ett ingånget avtal mellan USA och YPG, vilka då hade kontrollerat basen i närmare två år.

Satellitbild Rmeilen_500x394

 

I mars stod den klar och kurderna berättade då att amerikanerna börjat bygga en ny flygbas sydöst om gränsstaden Kobane, som i september 2014 belägrades av IS och de efterföljande månaderna blev en symbol för kurdernas motstånd mot den då till synes ostoppbara terrorarmén. USA fortsatte likväl att förneka egna baser i Syrien, eftersom det är ett brott mot internationell lag att bygga flygbaser och föra in militär i en suverän nation mot dess vilja.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Manifestation i Ålborg: Stoppa folkutbytet!

UTRIKESIdentitära aktivister på Nordjylland rivstartade i lördags morse med en manifestation mot befolkningsutbytet mitt på det berömda landmärket Limfjordsbron.

Gambiansk invandrare våldtog 11-årig flicka

UTRIKESDen 31-åriga gambiske invandraren Haji Kaloga våldtog en 11-årig flicka efter att ha brutit sig in i hennes hem. Nu har han dömts till 13 års fängelse för den brutala våldtäkten.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend