Analysera och förutsäg marknadens rörelser med Elliott Wave teori

Välkommen till denna artikel om Elliott Wave teorin och hur den kan användas för att analysera och förutsäga marknadens rörelser inom handel. I denna artikel kommer du kunna lära dig vad elliott wave teorin är samt dess grundläggande principer och exempel på framgångsrika Elliott Wave analyser som gjorts. Detta kan vara bra att känna till för dig som handlare eller för dig som vill lära dig mer om finans.

Teorin utvecklades på 1930-talet

Elliott Wave teorin är en metod för teknisk analys som används för att förutsäga framtida prisrörelser på finansiella marknader. Teorin utvecklades av Ralph Nelson Elliott på 1930-talet och bygger på observationen att marknadspriser följer ett specifikt mönster av upprepande vågor.

Enligt Elliott Wave teorin består marknadspriser av en kombination av uppåtgående vågor, kända som impulsiv vågor, och nedåtgående vågor, kända som korrektiva vågor. Dessa vågor kan i sin tur delas upp i mindre undervågor, vilket skapar ett hierarkiskt mönster.

Grundläggande principer för Elliott Wave

Det finns några grundläggande principer som styr Elliott Wave teorin:

– Vågor rör sig i enlighet med Fibonacci-sekvensen: Elliott Wave teorin bygger på idén att marknadspriser följer Fibonacci sekvensen, en matematisk sekvens där varje tal är summan av de två föregående talen. Detta innebär att vågor tenderar att följa ett specifikt förhållande till varandra.

– Vågor kan vara impulsvågor eller korrektiva vågor: Impulsvågor rör sig i riktning med den övergripande trenden och består av fem undervågor. Korrektiva vågor rör sig mot den övergripande trenden och består vanligtvis av tre undervågor.

– Vågor kan vara av olika grad: Elliott Wave teorin delar vågor i olika grader, från stora cykler till mindre mikrovågor. Detta gör det möjligt att analysera marknadsrörelser på olika tidsskalor.

Exempel på framgångsrika Elliott Wave analyser

Elliott Wave-teorin har använts framgångsrikt för att förutsäga marknadsrörelser inom olika tillgångsklasser, inklusive aktier, valutor och råvaror. Några exempel på framgångsrika Elliott Wave analyser är inom aktiemarknaden så kunde analytiker förutsäga den stora nedgången på aktiemarknaden under finanskrisen 2008 genom att tillämpa Elliott Wave.

Inom valutamarknaden har Elliott Wave teorin använts för att förutsäga valutapar som EUR/USD och GBP/USD och identifiera potentiella trendvändningar. Genom att tillämpa Elliott Wave teorin har analytiker även kunnat förutsäga prisrörelser inom råvaror som guld och olja.

Elliott Wave teorin en användbar metod för att analysera och förutsäga marknadens rörelser. Genom att förstå de grundläggande principerna och tillämpa dem på olika tillgångsklasser kan investerare och handlare dra nytta av denna teknik för att fatta informerade beslut.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Domedagen inställd – eller?

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Kriget i Ukraina: Med skygglappar för de större perspektiven

🟠 BOKRECENSION Nu har Ukrainakriget rasat i mer än två år, och det har börjat komma böcker som går på djupet och försöker skildra och förklara detta krig. Vi har valt att titta närmare på en sådan, som kommit ut på ett stort förlag och är lätt tillgänglig i bokhandeln. Det är en bok av en ukrainsk-amerikansk historiker, Serhii Plokhy. Denne för fram långa, på historien baserade resonemang, om kriget och dess orsaker. Vi på Nya Tider kommer säkert att återkomma med recensioner av fler böcker om kriget, som kanske ser det ur någon annan vinkel och med annat fokus. Men vi börjar med denna bok.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.