Skip to Content

Demonstration på Sergels Torg organiserad av BLM och tillståndsgiven för 50 personer. Foto: Twitter
INRIKES

Antirasistisk demonstration mitt i coronadrabbade Stockholm

Digital utgåva

Under eftermiddagen på onsdag samlades mellan 1 000 och 2 000 demonstranter för att protestera mot ”rasism” och amerikanskt polisvåld på Sergels torg i det coronadrabbade Stockholm. Tilltaget upprör sjukhuspersonal som kämpar med att rädda Covid-19-smittades liv när tusentals samlas och bryter mot föreskrifterna som finns. En kvinnlig polis valde ställa sig på ett knä – symbolen som används av vita för att värdegrundssignalera att de är undergivna och känner så kallad ”vit skuld”.

Publicerad: 4 juni, 2020, 13:37

 • Svenska

Läs även

Det var under onsdagseftermiddagen mellan klockan 18 och 20 som demonstranterna hade sökt och fått tillstånd för 50 personer att samlas och demonstrera på Sergels torg i Stockholm. Bakgrunden var det internationellt uppmärksammade fallet med George Floyd, en 46-årig svart drogmissbrukare och dömd pistolrånare, som dog i samband med ett polisingripande. Flera andra internationella protester har hållits i andra länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland, flera av dem kantade av våldsamma incidenter med polisen. Sverige skulle inte visa sig vara ett undantag.

Tillstånd för 50 på grund av coronaviruset – tusentals samlades

Till demonstrationen anslöt mellan 1 000 och 2 000 fler demonstranter än vad som var tillåtet enligt de rådande föreskrifterna för att försöka motverka spridningen av coronaviruset. Majoriteten av demonstranterna var unga vita kvinnor, men även invandrare syntes i samlingen. Innan demonstrationen officiellt skulle inledas klockan 18 uppmanade polisen folksamlingen att skingras. Så skedde inte.

”Vi skiter i det – vi skall ha vår demonstration ändå!” uppges en av demonstranterna ropa ut till de hundratals som trots polisens uppmaningar stannar på platsen.

– Jag personligen tycker självklart att det är fint att se så många engagerade och allierade med oss svarta så det är bra, men vi har som sagt fått från polisen att vi inte får vara fler än 50 personer. Sedan dök det upp mer folk. Jag tycker personligen att det är jättebra, men jag tycker också att man bör tänka på att vi är mitt i en pandemi, sade Ibi Chune Jogestrand, som var en av arrangörerna till demonstrationen, till Expressen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • reasonabledoubt

  Som gammal rasist (dvs jag erkänner att det finns olika raser bland oss människor, liksom det finns pudlar och schäfrar och taxar osv) har jag besvär med det här utrycket ”folkgrupp”. Hets mot folkgrupp. Folkgrupp av vaddà? Samer som en grupp av vaddà? Zigenare som en grupp av vaddà?? Korsikaner som en folkgrupp av vaddà?? Av Vad? Förklare det här för mig snälla Mona Sahlin eller Kabahve eller nàn, Snecker kanske?

  • Kentaru

   Rasism är bara när man anser att en ras ska stå över en annan ras. Att säga att någon ras är bättre än en annan ras på att t.ex. bygga hus är knappast något rasistiskt utan mer fakta.

   Jämför med de otroliga byggnader som romarna byggde och att de svarta i Afrika aldrig har byggt ett hus med två våningar. Är det rasism, att påpeka det? Nej, det bara är så.

 • Dacke

  Patetiskt! Är det rätta ordet för den här demonstrationen som i sedvanlig ordning kör över de regler vi satt upp för att inte sprida Covid-!9 vidare? Det finns mycket som kan ifrågasättas i den här demonstrationen och en är den kvinnliga polisen som förnedrar hela poliskåren. Hon passar bättre att jobba på ett dagis, än att jaga busar? Sedan frågar jag mig, vem anser sig ha rätt att demonstrera? ”Har själv en pappa som härstammar utanför Europa, så jag stödjer syftet för demonstrationen” säger en demonstrant, som i andra ordalag betyder att etniska svenskar inte äger rätten att demonstrera mot polisvåld? Vi har visserligen inget polisvåld i vårt land, utan det är snarare tvärtom att det är polisen som misshandlas, eller måste förlöjliga sig genom olika barnaktiviteter, eller bjuda busarna på ”saft å bullar”? Det pågår i Sverige ett förbannat stort hyckleri där vi överträffar varandra i att visa godhet, men då det blir frågan om verklig sådan – pyser hycklarna iväg? Hur många kvinnliga poliser har gått ner på knä för alla tusentals svenska kvinnor som blivit våldtagna och misshandlade av typ – George Floyd? Hur många infann sig på Sergels torg då Tommie Lindh dödades av en afrikan? Dessa förbannade hycklare hänger fast vid, ”allas lika värde” och ”värdegrund” men hittills har ingen våldtagen, misshandlad, rånad eller dödad svensk nått upp till dessa kriterier och det stora hyckleriet fortsätter? Nej! Det är lättare att visa sympatier, men inte för svenskar som dagligen utsätts för våldshandlingar? ”Slå-sig-för-bröstet-mentaliteten”, grasserar och någon slut verkar inte finnas, eftersom dessa hycklare bor i skyddade områden ”fria från allt elände”.

  • belyst

   Hade det varit NMR hade det funnits tusentals poliser med sköldar, hjälmar,tårgas och pepparspry och de hade garanterat hetsat motdemostranterna mot NMR så de fått använda sitt utstyr mot dem även om AFA hade varit de våldsamma först. Litar inte på ”Svensk” polis.. De är lika mycket antivita som msm och regeringen..

   • Kentaru

    När Alternativ för Sverige hade möte vid Sergels torg 2018 kom det några AFA-demonstranter, men dem motade polisen snabbt bort. De kan om de vill.

 • samuelafugglas

  Har svenska folket glömt Lennart Geijer, den mördade Palme och Normalmstorgsdramat?
  Den gången Sverige verkligen GJORDE sig världsberömt!!!
  Med berått mod förrådde polisen det svenska folket.

  • Sophia Eklund

   Möjligen är det så att många glömt Geijeraffären och hur Palme gjorde allt för att sopa den under mattan istället för att låta göra en utredning efter att han fick Carl Perssons PM.

   • Kentaru

    Fråga någon skolungdom om 9/11. De kommer inte att veta vad det avser.

    Carl Persson. Den första Rikspolischefen. Det är nog i princip ingen som vet det. Han gjorde utredningen om förstatligande av polisen, från kommunpoliser. Senare sade han att det var ett misstag att förstatliga polisen.

 • RL, Vallentuna

  Eftersom det är smittfara för oss alla andra borde huliganmötet upplösts…..// Tårgas, gummikulor och vattenkanoner..allt på en gång. //

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend