Skip to Content

Demonstration på Sergels Torg organiserad av BLM och tillståndsgiven för 50 personer. Foto: Twitter
INRIKES

Antirasistisk demonstration mitt i coronadrabbade Stockholm

Digital utgåva

Under eftermiddagen på onsdag samlades mellan 1 000 och 2 000 demonstranter för att protestera mot ”rasism” och amerikanskt polisvåld på Sergels torg i det coronadrabbade Stockholm. Tilltaget upprör sjukhuspersonal som kämpar med att rädda Covid-19-smittades liv när tusentals samlas och bryter mot föreskrifterna som finns. En kvinnlig polis valde ställa sig på ett knä – symbolen som används av vita för att värdegrundssignalera att de är undergivna och känner så kallad ”vit skuld”.

Publicerad: 4 juni, 2020, 13:37

 • Svenska

Läs även

Det var under onsdagseftermiddagen mellan klockan 18 och 20 som demonstranterna hade sökt och fått tillstånd för 50 personer att samlas och demonstrera på Sergels torg i Stockholm. Bakgrunden var det internationellt uppmärksammade fallet med George Floyd, en 46-årig svart drogmissbrukare och dömd pistolrånare, som dog i samband med ett polisingripande. Flera andra internationella protester har hållits i andra länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland, flera av dem kantade av våldsamma incidenter med polisen. Sverige skulle inte visa sig vara ett undantag.

Tillstånd för 50 på grund av coronaviruset – tusentals samlades

Till demonstrationen anslöt mellan 1 000 och 2 000 fler demonstranter än vad som var tillåtet enligt de rådande föreskrifterna för att försöka motverka spridningen av coronaviruset. Majoriteten av demonstranterna var unga vita kvinnor, men även invandrare syntes i samlingen. Innan demonstrationen officiellt skulle inledas klockan 18 uppmanade polisen folksamlingen att skingras. Så skedde inte.

”Vi skiter i det – vi skall ha vår demonstration ändå!” uppges en av demonstranterna ropa ut till de hundratals som trots polisens uppmaningar stannar på platsen.

– Jag personligen tycker självklart att det är fint att se så många engagerade och allierade med oss svarta så det är bra, men vi har som sagt fått från polisen att vi inte får vara fler än 50 personer. Sedan dök det upp mer folk. Jag tycker personligen att det är jättebra, men jag tycker också att man bör tänka på att vi är mitt i en pandemi, sade Ibi Chune Jogestrand, som var en av arrangörerna till demonstrationen, till Expressen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • reasonabledoubt

  Som gammal rasist (dvs jag erkänner att det finns olika raser bland oss människor, liksom det finns pudlar och schäfrar och taxar osv) har jag besvär med det här utrycket ”folkgrupp”. Hets mot folkgrupp. Folkgrupp av vaddà? Samer som en grupp av vaddà? Zigenare som en grupp av vaddà?? Korsikaner som en folkgrupp av vaddà?? Av Vad? Förklare det här för mig snälla Mona Sahlin eller Kabahve eller nàn, Snecker kanske?

  • Kentaru

   Rasism är bara när man anser att en ras ska stå över en annan ras. Att säga att någon ras är bättre än en annan ras på att t.ex. bygga hus är knappast något rasistiskt utan mer fakta.

   Jämför med de otroliga byggnader som romarna byggde och att de svarta i Afrika aldrig har byggt ett hus med två våningar. Är det rasism, att påpeka det? Nej, det bara är så.

 • Dacke

  Patetiskt! Är det rätta ordet för den här demonstrationen som i sedvanlig ordning kör över de regler vi satt upp för att inte sprida Covid-!9 vidare? Det finns mycket som kan ifrågasättas i den här demonstrationen och en är den kvinnliga polisen som förnedrar hela poliskåren. Hon passar bättre att jobba på ett dagis, än att jaga busar? Sedan frågar jag mig, vem anser sig ha rätt att demonstrera? ”Har själv en pappa som härstammar utanför Europa, så jag stödjer syftet för demonstrationen” säger en demonstrant, som i andra ordalag betyder att etniska svenskar inte äger rätten att demonstrera mot polisvåld? Vi har visserligen inget polisvåld i vårt land, utan det är snarare tvärtom att det är polisen som misshandlas, eller måste förlöjliga sig genom olika barnaktiviteter, eller bjuda busarna på ”saft å bullar”? Det pågår i Sverige ett förbannat stort hyckleri där vi överträffar varandra i att visa godhet, men då det blir frågan om verklig sådan – pyser hycklarna iväg? Hur många kvinnliga poliser har gått ner på knä för alla tusentals svenska kvinnor som blivit våldtagna och misshandlade av typ – George Floyd? Hur många infann sig på Sergels torg då Tommie Lindh dödades av en afrikan? Dessa förbannade hycklare hänger fast vid, ”allas lika värde” och ”värdegrund” men hittills har ingen våldtagen, misshandlad, rånad eller dödad svensk nått upp till dessa kriterier och det stora hyckleriet fortsätter? Nej! Det är lättare att visa sympatier, men inte för svenskar som dagligen utsätts för våldshandlingar? ”Slå-sig-för-bröstet-mentaliteten”, grasserar och någon slut verkar inte finnas, eftersom dessa hycklare bor i skyddade områden ”fria från allt elände”.

  • belyst

   Hade det varit NMR hade det funnits tusentals poliser med sköldar, hjälmar,tårgas och pepparspry och de hade garanterat hetsat motdemostranterna mot NMR så de fått använda sitt utstyr mot dem även om AFA hade varit de våldsamma först. Litar inte på ”Svensk” polis.. De är lika mycket antivita som msm och regeringen..

   • Kentaru

    När Alternativ för Sverige hade möte vid Sergels torg 2018 kom det några AFA-demonstranter, men dem motade polisen snabbt bort. De kan om de vill.

 • samuelafugglas

  Har svenska folket glömt Lennart Geijer, den mördade Palme och Normalmstorgsdramat?
  Den gången Sverige verkligen GJORDE sig världsberömt!!!
  Med berått mod förrådde polisen det svenska folket.

  • Sophia Eklund

   Möjligen är det så att många glömt Geijeraffären och hur Palme gjorde allt för att sopa den under mattan istället för att låta göra en utredning efter att han fick Carl Perssons PM.

   • Kentaru

    Fråga någon skolungdom om 9/11. De kommer inte att veta vad det avser.

    Carl Persson. Den första Rikspolischefen. Det är nog i princip ingen som vet det. Han gjorde utredningen om förstatligande av polisen, från kommunpoliser. Senare sade han att det var ett misstag att förstatliga polisen.

 • RL, Vallentuna

  Eftersom det är smittfara för oss alla andra borde huliganmötet upplösts…..// Tårgas, gummikulor och vattenkanoner..allt på en gång. //

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Gå till arkivet

Send this to a friend