AHLI ARAB HOSPITAL grundades av Engelska kyrkans Missionssällskap år 1882, vilket gör det till ett av de äldsta sjukhusen i Gaza och det enda kristna. Det drivs idag av det anglikanska stiftet i Jerusalem. I folkmun kallas det Baptist Hospital, då sjukhuset åren 1954 till 1982 drevs av amerikanska baptister från Medical Mission of the Southern Baptist Convention. Här syns nedslagsplatsen för den israeliska bomben på den öppna ytan framför sjukhusbyggnaderna, med vinklade solpaneler på taken. Foto: Ali Jadallah/Anadolu Agency
AHLI ARAB HOSPITAL grundades av Engelska kyrkans Missionssällskap år 1882, vilket gör det till ett av de äldsta sjukhusen i Gaza och det enda kristna. Det drivs idag av det anglikanska stiftet i Jerusalem. I folkmun kallas det Baptist Hospital, då sjukhuset åren 1954 till 1982 drevs av amerikanska baptister från Medical Mission of the Southern Baptist Convention. Här syns nedslagsplatsen för den israeliska bomben på den öppna ytan framför sjukhusbyggnaderna, med vinklade solpaneler på taken. Foto: Ali Jadallah/Anadolu Agency

Arabvärlden i upprop efter Israels sjukhusbombning

Hundratals civila dödade i en enda flygattack.
När världen vaknade den 18 oktober möttes den av fruktansvärda bilder från Gaza, om möjligt ännu värre än vanligt. Ett sjukhusområde med tätt samlade människor träffades av en israelisk bomb. Media världen över – inklusive israelisk – rapporterade det först som en flygbombning, men ändrade sedan rapporteringen och skyllde på en palestinsk raket som landade fel. Nya Tider utreder de olika turerna och avslöjar Israels lättgenomskådliga propaganda­lögn, som likväl blivit ”sanning” i västmedia. Den fruktansvärda händelsen resulterade i kraftiga reaktioner i arabvärlden och blev katalysator för både regionala geopolitiska förändringar och nu snabbt växande protester världen över.

Kvällen den 17 oktober 2023 ägde en massiv explosion rum på parkeringsplatsen tillhörande sjukhuset Ahli Baptist Hospital, beläget i Gaza City, som ligger i den norra delen av Gazaremsan. Över 800 människor som redan var på flykt från sina hem och sökt skydd på sjukhusområdet dödades och skadades i den kraftiga explosionen.

Tel Aviv erkände initialt bombningen, vilken också rapporterats som en israelisk flygbombning i hebreiskspråkig media. Bland annat sade Israels armétalesman till nyhetsbolaget Al-Jazeera att ”vi bombade sjukhusparkeringen, men det var inga direkta träffar på sjukhuset”, vilket var korrekt. Bomben slog ned utomhus och dödade människor där, medan sjukhusbyggnaderna mest fick sina rutor utblåsta av tryckvågen.

Falsk inspelning avslöjas

När Tel Aviv insåg hur många civila som dödats fick de kalla fötter och försökte radera alla tidigare tillkännagivanden. Man pressade också västmedia att ändra initialt korrekt rapportering om att det var en israelisk flygbombning till att det var oklart till att det var en felande palestinsk raket. Israels globala propagandaapparat, som saknar motstycke, lade in högsta växeln. Snart hade de också ”bevis” för att den palestinska fraktionen Islamiska Jihad (PIJ) var skyldiga i form av ett avlyssnat samtal mellan två ”terrorister”, där de passande nog talade om att deras raket hade kraschat i sjukhuset. Inkonsekvent så blandades dessutom anklagelsen mot både PIJ och Hamas. Det följde samma mönster som vi tidigare sett i bland annat Syrien- och Ukraina-­kriget, med liknande samtal som senare avslöjades som förfalskningar. Men den nu aktuella och påstått uppsnappade kommunikationen var så dåligt gjord att den avslöjades tämligen omgående och sågades till och med av brittisk systemmedia. Chefskorrespondenten Alex Thomson vid Channel 4 tweetade den 18 oktober:
”Flera experter bekräftar det Hamas sagt till @Channel4News om att ljudinspelningen av ’Hamas’ operatörer som talar om raketfelet är falsk. Experterna säger att tonen, syntaxen, accenten och formspråket är absurt.”

Man skulle kunna tro att saken skulle vara utrangerad här, men inte, tvärtom började nu Tel Aviv pressa olika västledare att sprida deras propagandalögn – samtidigt som Israel varnade politiker och journalister som spred ”terroristpropaganda”, det vill säga det man själva hade uppgivit initialt.

USA:s president Joe Biden, som landade i israel just den 18:e, kommenterade sjukhusbombningen under ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Biden sade då något sluddrande och sneglande på en lapp han höll i handen att ”det verkar vara gjort av det andra laget… inte, inte du [Israel]. Men det finns många människor där ute som inte är säkra, så vi har mycket … vi måste övervinna många saker”, sade Biden något osammanhängande medan Netan­yahu nickade ivrigt, något som knappast övertygade någon.

Det visade sig dock vara värre än så. Sjukhuset hade redan angripits vid flera tidigare tillfällen, senast bara tre dagar innan flygbombningen. Israel hade dessutom redan flera gånger beordrat sjukhuset att utrymma, vilket man ibland gör inför bombningar av civila mål. Sjukhusledningen vägrade åtlyda ordern, eftersom de inte ansåg det vara möjligt. De hade för många svårt skadade som inte kunde flyttas och dessutom fungerade sjukhusområdet som en tillflyktsort för de som tvingats fly sina hem på grund av bombningarna eller Israels utrymningsorder. Detta och mycket annat avslöjades av sjukhusledningen under en presskonferens den 18:e, som västmedia noga undvek att återge för allmänheten i Väst. Vi förstår varför när vi hör vad den anglikanske ärkebiskopen Hosam Naoum hade att säga:
– Vi fick tre order om att evakuera sjukhuset, på lördagen, söndagen och måndagen. Sjukhuset bombades på tisdagen [17 oktober]. De flesta av dessa order gavs via telefon.

Ärkebiskopen kallade indignerat sjukhussprängningen för ett ”brott” och ”massaker”.

Systematiska hot mot sjukhus

Den 12 oktober beordrade den israeliska militären (IDF) palestinier i de norra delarna av Gazaremsan att evakuera, som en del av förberedelserna för en markinvasion. Den israeliska ordern till palestinierna att lämna sina hem berör runt 1,1 miljoner av de totalt 2,3 miljoner Gazaborna – varav nästan hälften är barn. Tel Avivs evakueringsorder, som även gäller hela Gaza stad med runt 600 000 innevånare, har kraftigt fördömts av en mängd länder och även FN, medan EU har kallat den ”orealistisk” att genomföra.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

STARKA MOTSÄTTNINGAR blir explosiva i ett samhälle under press. Här ses en ultraortodox judisk man (t.v.) och en sekulär jude (t.h.) argumentera under en protest mot de strikta religiösa regler som de ultraortodoxa vill ska efterlevas i den israeliska staden Beit Shemesh. De ortodoxa har en taktik där de gaddar ihop sig, hotar och hånar den de ser som utomstående eller fiende, något som allt oftare drabbar kristna och turister. Stillbild: NPR

Motsättningar som formar och hotar den judiska staten

🟠 ISRAEL/PALESTINA Vi kommer i denna analys att titta närmare på de fem stora sprickor som går genom det israeliska samhället, några kända för omvärlden, andra inte. En del av dem utgör potentiellt existentiella hot för Israel, medan andra har potential att skapa våldsamma motsättningar när landet hamnar under press. Människor som lever under stress från skenande inflation och dessutom krig, som nu råder i Israel, har svårare att lägga band på sig. Därför är gamla motsättningar idag ett större hot än någonsin tidigare mot den judiska staten.

TOTAL ÖVERRASKNING. I de flesta filmade attacker från Hamas ser vi hur deras krigare smyger sig på israelerna bakifrån, vilka helt överrumplas. Här ses två av IDF:s pansarfordon parkerade sida vid sida på en gata i utkanten av Gaza City. De palestinska motståndsmännen tar god tid på sig att sikta in sig på Merkavastridsvagnens svagaste punkt, vilket påvisar stort självförtroende att inte upptäckas. Motmedlet Trophy fungerar inte i trånga utrymmen och vid beskjutning från så nära avstånd. Efter att stridsvagnen träffas så sprider sig ett stort dammoln, som förblindar både andra besättningar och pansarsoldaterna som står för närskyddet. Hamasmännen kan därför osedda och oskadda retirera till den hemliga/dolda tunnelöppningen de kom upp ur. De obevekliga bombningarna av Gaza, som pulveriserat tusentals hem, verkar alltså till motståndsmännens fördel. Stillbild: Hamas propagandavideo

Israel lider oväntat stora förluster

🟠 Markinvasionen av Gaza kör fast. Israels militär körde första veckan i november fast i Gazaremsan. Dag efter­ dag rapporterades om att Gaza City omringats och att man skulle gå in ”inom 24 timmar”, men IDF blev stående och tog allt större förluster. Hamas har visat sig vara en betydligt mer formidabel motståndare än trott, så till den grad att Israel tvingats stoppa sin export av Merkava­stridsvagnar. Vi tittar i denna analys även på vad som politiskt hotar den israeliska mark­invasionen av Gaza. Massiva bombningar med exempellös hänsynslöshet mot civilbefolkningen och Tel Avivs vägran att acceptera eldupphör har skapat ett ramaskri i omvärlden, men även allvarlig politisk oro på hemmaplan.

Läs även:

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

Tucker ”sprängde internet” med Putinintervju

Tucker ”sprängde internet” med Putinintervju

🟠 UTRIKES Nyheten att den amerikanske journalisten Tucker Carlson befann sig i Moskva för att intervjua Vladimir Putin slog ned som en bomb och skakade den västerländska journalistkåren i sina grundvalar. Angreppen haglade, Carlson kallades landsförrädare, galning och nyttig idiot, och det restes krav på att EU skulle införa sanktioner mot honom. Det är troligen den mest sedda intervjun någonsin – men själva intervjun är tämligen odramatisk, med undantag för att Putin säger sig ha invaderat Ukraina för att utrota nationalismen i landet genom att ”göra oss av med de människor” som sprider den – vilket systemmedierna knappt nämner.

Utan raskvoter: Högst 1 av 16 svarta studenter hade förtjänat sin plats på Harvard

Utan raskvoter: Högst 1 av 16 svarta studenter hade förtjänat sin plats på Harvard

🟠 UTRIKES Efter att USA:s högsta domstol förra året förbjudit skolor att ta hänsyn till studenters ras har vänstern rasat mot beslutet. En smått chockerande analys visar dock att svarta studenter tidigare gynnats på ett orättvist sätt jämfört med andra, och att bara en bråkdel av de svarta studenterna på elituniversitetet Harvard hade klarat att komma in på sina skolresultat.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.