Skip to Content

AstraZenecas anläggning i Mölndal. Foto: Wikipedia/Bjoertvedt
UTRIKES

AstraZeneca slipper skadeståndskrav för sitt coronavaccin

Digital utgåva

Kort efter att nyheten kommit att läkemedelsbolaget AstraZeneca gjort ett avtal med EU-kommissionen om att leverera 400 miljoner doser av Covid-19-vaccinet AZD1222 som man utvecklat kommer det fram nya uppgifter. Ett av kraven som företaget ställde för att sälja sitt vaccin till EU var att man skulle slippa eventuella skadeståndskrav från individer som utvecklar negativa sidoeffekter, biverkningar eller åkommor av vaccinet. Ett krav som ett flertal – ännu hemligt vilka – länder i EU gick till mötes.

Publicerad: 18 augusti, 2020, 10:25

 • Svenska

Läs även

Det var i torsdags i förra veckan som den svensk-brittiska läkemedelskoncernen via ett pressmeddelande informerade om att man avtalat med EU-kommissionen om leveranser av 400 miljoner doser av Covid-19-vaccinet AZD1222 till EU. Uppgörelsen bygger på en överenskommelse som fattades i juni med en allians av stora EU-länder ledd av Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna. Resultatet skulle göra det möjligt för alla medlemsländer att få tillgång till vaccinet till självkostnadspris under pandemin, enligt AstraZeneca. Avtalet säkrar också möjligheten att omfördela vaccindoser till övriga länder inom Europa under krisen.

Men med erbjudandet om tillgång till hundratals miljoner doser av vaccinet kom även krav från läkemedelsföretaget. Det viktigaste är samtidigt ett som kan komma att få stor påverkan på de människor som frivilligt, eller under tvång från sina respektive nationer, tar vaccinet. Nämligen att de människor som vaccinerar sig med AZD1222 inte kommer kunna ställa några skadeståndskrav på AstraZeneca om de utvecklar sjukdomar, hälsobesvär eller andra former av negativa biverkningar av vaccinet rapporterar Reuters.

Kravet: Inga skadeståndskrav

Enligt AstraZeneca är man inte beredd att riskera att ställas inför ett potentiellt stort antal omfattande skadeståndskrav för de biverkningar som ett vaccin kan komma att ge till dem som tar det. Istället förväntar sig företaget att de nationer som går med på att massvaccinera sina befolkningar även åtar sig att betala eventuella skadeståndskrav.

”Detta är en unik situation där vi som företag helt enkelt inte kan ta risken om vaccinet på fyra år visar biverkningar”, sade Ruud Dobber, en medlem av Astras ledande befattningshavare, till Reuters.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: AZD1222

AZD1222 har utvecklats i samarbete med University of Oxford och universitetsavknoppningen Vaccitech och avtal finns nu med länder runt om i världen för att bygga upp en leveranskapacitet på uppemot tre miljarder vaccindoser.

Vaccinkandidaten AZD1222 coronavirus, tidigare känd som ChAdOx1 nCoV-19, är tillverkad av ett virus (ChAdOx1), som är en försvagad version av ett vanligt förkylningsvirus (adenovirus) som orsakar infektioner i schimpanser, vilket har förändrats genetiskt så att det är omöjligt för det att växa hos människor.

Genetiskt material har lagts till ChAdOx1-konstruktionen, som används för att tillverka proteiner från SARS-CoV-2-coronaviruset som kallas spikglycoprotein (S). Detta protein finns vanligtvis på ytan av SARS-CoV-2 och spelar en viktig roll i infektionsvägen för SARS-CoV-2-viruset.

Tester av det potentiella vaccinet som publicerades i juli visade att det tolererades och producerade ett robust immunförsvar mot Covid-19 på alla deltagare. Fortsatta tester pågår ännu, bland annat i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika, samtidigt som tester även planeras i USA, Japan och Ryssland.

Det totala antalet biverkningar för vaccinet är ännu okänt, men inkluderar feber, huvudvärk och muskelsmärtor enligt de kliniska försök som än så länge genomförts.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det här var sista spiken i kistan och som betyder att all framtida vaccin är i “nationens intresse”? Big Pharma jublar över det här beslutet, som betyder att dyra utvecklingskostnader kan hållas nere och kan komma ut på marknaden betydligt tidigare än beräknat? Dessutom behöver de inte deklarera bieffekter, utan att dem “hamnar inom felmarginalen” eller varför inte, “tas på egen risk”? Det här måste vara en dröm, inte minst för Bill Gates som har stora planer med ett vaccin i tredje världen? Tänk vad lätt det blev med att få bort alla skadeståndskrav som annars skulle tyngt Big Pharmas ekonomi? https://www.prisonplanet.com/bill-gates-and-neo-eugenics-vaccines-to-reduce-population.html

 • burnedout

  Vem är beredd att lâta sig vaccineras med ett otestat vaccin för vilket tillverkaren krävt ansvarsfrihet ? Vilka föräldrar lâter sina barn vaccineras med en sâdan produkt? Och Ni kan vara ganska säkra pâ att svärje är ett av de länder som accepterat Astras krav, motsatsen skulle förvâna mig oerhört när man vet hur de tidigare krupit och bockat i alla andra sammanhang för en auktoritär överhet.

  • belyst

   Skulle inte förvåna mig om barnen och föräldrarna inte kommer att ha något att säga till om i den frågan. Vaccinationen kommer att ske i skolorna under tvång. Föräldrar som protesterar förlorar vårdnaden om sina barn och staten tar över den. Vad som följer med i vaccinationen kommer att göra barnen till lättprogrammerade robotar för att tjäna staten. Zombier så att säga. Tvingas sen hela befolkningen till vaccination kan man enkelt göra sig av med alla “obekväma” människor. De som “råkar” dö är bara genom en “oförutsedd bieffekt” då det enkelt inte ens behöver vara rädda för att ställas till svars. Vi vet i dag hur länge CIA, MI5, 6 KGB och andra mer eller mindre hemliga organisationer i de olika staternas tjänst jobbat på att få fram mer eller mindre “pålitliga” droger för att få deras offer medgörliga. Numera kör de med algoritms för att få fram vilka människor och grupper som utgör en fara för de numera genomkorrumperade västregeringarna. Min tillit till någon regering, politiker eller MSM journalist är långt under botten. De har under hela min livstid visat sig vara totalt genomsyrat av lögn och bedrägeri.

   • burnedout

    Riktigt, den enda T-shirten man ska ha är den där det stâr: ” I dont believe ANYTHING they say”

 • Snövit

  Alla läkemeldelsföretag slipper ansvarskrav. Det fixades redan 1976 efter svininfluensakatastrofen i USA, när folk dog, fick narkolepsi och andra obotliga sjukdomar efter svininfluensavaccinet då. https://youtu.be/6WtyZIbOoh4 Ändå sålde de ännu ett sådant vaccin utan ansvar under svininfluensan i Sverige 2009, och i andra länder. Varpå vår käre smittskyddsepidemolog blev “förvånad” över att GlaxoSmithKline inte skulle behöva ta nåt ansvar. Han vet inte mycket, den mannen.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Gå till arkivet

Send this to a friend