Vattenkaskader för att fira invigningen av den nya flygplatsen. Foto: Berlin Flughaven

Berlin-Brandenburg-flygplatsen öppnad

Driften av Tysklands största byggskandal, det nio år försenade öppnandet av den nya storflygplatsen Berlin-Brandenburg kom till stånd den 1 november. Den nya flygplatsen är egentligen en utbyggnad av Schönefeld-flygplatsen och har tagit enorma resurser i anspråk. Nu debatteras ifall en särskild regeringsterminal verkligen är något att lägga ytterligare pengar på. Samtidigt konstateras att driften av flygplatsen också ger stora underskott som under lång tid måste täckas med skattemedel.

Den 1 november lyfte de första planen med passagerare och den 4 november invigdes flygplatsens nya terminaler. Nio år försenat skall Flughafen Berlin-Brandenburg, strax sydöst om Berlin, kunna hantera upp till 46 miljoner passagerare varje år. Över sju miljarder euro har det kostat, men det är inte allt.

Enligt regeringsinterna skrivelser kommer den nya storflygplatsen Berlin-Brandenburg under de kommande åren behöva fylla en finansieringslucka runt 500 miljoner euro. I vilken utsträckning FBB (Flughafen Berlin Brandenburg GmbH) kommer att vara beroende av ytterligare aktieägartillskott för att dämpa sina oförutsedda förluster är ännu inte förutsebart, säger man i regeringspromemorian.

Det är flygplatsbolaget FBB som själva räknat ut de dåliga förutsättningarna. De utgår från 500 miljoner euro i brist bara de närmaste åren, längre fram är det svårt att sia om. Framför allt bygger det på antagandet att 2021 kommer endast hälften så många passagerare som prognostiserat att resa som det skulle jämfört med om inte coronapandemin hade tagit sitt grepp om världen.

Ägarna till flygplatsen och FBB är delstaterna Berlin och Brandenburg, men också Förbundsstaten och det är dessa som också bestämt att namnge den efter den korrupte socialdemokratiske kanslern Willy Brandt. Flughafen Berlin-Brandenburg – Willy Brandt bär IATA-koden BER. BER är samtidigt varumärket man använder internationellt.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Vaccinkritiker vinner delseger i domstol: Covidvaccin förhindrar inte smitta

Vaccinkritiker vinner delseger i domstol: Covidvaccin förhindrar inte smitta

🟠 UTRIKES Ett domstolsavgörande under sommaren fick stor uppmärksamhet i vaccinkritiska kretsar och förklarades vara ett rättsligt genombrott. Även om jublet över att domstolen skulle ha slagit fast att ”[covid] vaccinen inte är vaccin” har avfärdats av fact-checkers, visar Nya Tiders granskning att vaccinkritikerna på det stora hela har rätt och att utslaget mycket väl kan leda till just det som de hoppats på: att det öppnar dörren för storskaliga stämningar mot vaccinbolag, myndigheter och företag som varit inblandade i tvångsvaccineringarna. Den juridiska striden är dock inte över.

Hizbollah accepterade vapenvila – då slog Israel till

Hizbollah accepterade vapenvila – då slog Israel till

🟠 UTRIKES Israel och Hizbollah accepterade den vapenvila som USA och Frankrike hjälpt till att förhandla fram, sade Libanons utrikesminister Abdallah Bou Habib i en intervju med CNN under tisdagen. Trots möjligheten till vapenvila och diplomatiska lösningar valde Israel i stället att döda Hizbollahs ledare Nasrallah – och invadera Libanon.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Att bryta ensamheten

🟠 RECENSION I Nederländerna säger 30 procent av de vuxna att de känner sig ensamma. I USA är siffran 40 procent, dubbelt så stor som på 1980-talet. I Tyskland anser två tredjedelar av befolkningen att ensamhet är ett allvarligt problem. Allt fler upplever att de lever i ensamhet. Vi är alltmer isolerade, inte bara från varandra, utan också från våra politiker och samhället i stort. Den brittiska professorn Noreena Hertz tittar på vad som gör oss ensamma och vad ensamhet egentligen är. Hon kommer också med många goda råd om hur vi kan undvika ensamhet och även tänka på människor i vår omgivning.

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Karlarnas propagandist

🟠 HISTORIA Hedvig Eleonora är idag känd som Karlarnas maka, mor och farmor. Hon var nämligen gift med Karl X Gustaf, mor till Karl XI och farmor till Karl XII. Att hon lät bygga Drottningholms slott som en pfalzisk maktmanifestation visar att hon även kan kallas Karlarnas propagandist. Med hjälp av arkitektur, guld, siden och konst markerade hon mot den svenska adeln.

John Ericsson – en mångsidig uppfinnare

🟠 HISTORIA Svenskarna måste vara ett väldigt nyfiket släkte. Många uppfinnare och upptäckare har passerat revy genom vår historia. I den här artikeln tänkte jag att vi skulle lära känna John Ericsson. För att få ett perspektiv över våra uppfinnande svenskar lånade jag boken ”Svenska Uppfinnare” 2003 av Petter Karlsson och Johan Erséus, bokförlaget Max Ström. Här presenteras en rad uppfinnare som jag aldrig hade hört talas om. Även ”Stora Focus” uppslagsverk, 1988 samt ”Lilla Uppslagsboken”, 1959 har varit till hjälp med denna artikel.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.