Under helgen den 27 till den 29 november höll Sverigedemokraterna sitt nationella partimöte. På bild partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Nya Tider/Roger Sahlström

Bildextra: Sverigedemokraterna höll landsdagar

Under helgen den 27 till den 29 november höll Sverigedemokraterna sitt nationella partimöte, de så kallade landsdagarna som hålls vartannat år, på hotellet Scandic Star i Lund. Under 3 dagar skulle Sverigedemokraternas politik klubbas för de närmaste två åren och ombuden hade att ta ställning till motioner om allt från jakt till vinster i välfärden. Intressant nog berörde inte en enda motion invandringsfrågan.

Som väntat valdes Jimmie Åkesson om som partiledare med ett rungande ”Ja!”. Under sitt inledningstal underströk Åkesson att SD är ett mittenparti och han öppnade också för ett regeringssamarbete med Kristdemokraterna och Moderaterna:

– Min fråga till Anna Kinberg Batra lyder: Är du beredd att förhindra en förestående samhällskollaps? Är du beredd att samregera med oss?

Åkesson berörde också de kommentarer som har fällts, efter regeringens förslag till vissa skärpningar av migrationspolitiken, om att SD nu skulle ha hamnat i det politiska bakvattnet. Han betonade att det inte är något hot mot partiet att övriga partier närmar sig SD och tillade:

– I senaste mätningen hade vi ökat, läste jag.

Även om det mesta gick partiledningens väg under landsdagarna fick den se sig slagen i frågan om partiets vice ordföranden, poster som partiledningen ville avskaffa. För att förslaget skulle gå igenom behövde partiledningen samla en kvalificerad majoritet av ombuden, men dessa röstade i stället med bred marginal för att behålla dessa poster. Frågan var av vikt för partiets interna demokrati, då dessa båda personer utses av just landsdagarnas delegater. Bland dem som förespråkade att posterna skulle behållas fanns Björn Söder, som för Aftonbladet kommenterade utslaget:

– Jag är givetvis nöjd med resultatet och att landsdagarna väljer att behålla sina demokratiska möjligheter att utse vilka som ska gå in i och ansvara för partiorganisation i partiordförandens frånvaro.

104A7577

Till partiets två viceordföranden valdes slutligen Julia Kronlid och Carina Herrstedt. Vid ett möte under landsdagarna förflyttades dock Björn Söder ut ur det verkställande utskottet, en grupp med stor makt inom partistyrelsen, där han suttit i 14 år. Inför landsdagarna ryktades det också om ett ”kuppförsök” mot Mattias Karlsson och Richard Jomshof, uppgifter som presenterats av Nyheter Idags Chang Frick. Frick har fått omfattande kritik för att ha samarbetat med Mathias Wåg, som tidigare figurerat som förgrundsgestalt för våldssekten AFA, för att få fram uppgifterna.

Någon kupp syntes dock inget av på landsdagarna. En delegat säger till Nya Tider:

– Det är många bittra som har misslyckats med sina uppdrag och nu skyller på andra. Avslöjandet resulterade i absolut ingenting, så vad tänkte Chang Frick med?

Nya Tider talade också med Richard Jomshof, som var nöjd med landsdagarna och menade att svensk politik allt mer går SD:s väg. På frågan om landsdagarnas breda program gör att bilden av SD som ett enfrågeparti förändras, svarade han:

– Det är jag helt övertygad om. Fler sympatiserar med oss och börjar se oss som ett normalt parti som har en bredd och kan hantera flera frågor.

IMG_1043
Richard Jomshof var nöjd med landsdagarna.

 

K104A7062
Kent Ekeroth.

Under landsdagarna fastslogs också ett nytt kriminalpolitiskt program, där bland annat en uppstramning av passhanteringen är en viktig fråga. SD:s kriminalpolitiske talesperson Kent Ekeroth påpekade för oss att partiet länge motionerat om just detta, eftersom det i dag är alltför lätt att komma in i landet med både andras pass och förfalskade sådana. När Nya Tider frågade om kriminalpolitiken var ännu ett område som kan komma att kopieras av övriga partier, svarade Ekeroth:

– De har redan börjat göra det.

 

104A7447

104A7086

IMG_2224

IMG_2243

IMG_1250

IMG_0980

LLIMG_0591

JIMG_1164

Foton: Nya Tider/Roger Sahlström
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Vaccinskandal: Svensk 13-åring dog efter covidvaccin

Vaccinskandal: Svensk 13-åring dog efter covidvaccin

🟠 INRIKES En 13-årig svensk pojkes sista plågsamma andetag efter att han fått covidvaccin blev starten på en kamp för rättvisa för hans pappa. En kamp som nu fått åklagarmyndigheten att starta en förundersökning gällande något som bara är toppen på ett isberg – en vaccinskandal där över 80 000 svenska barn utsatts.

Veckodagens betydelse för återfall i brott

Veckodagens betydelse för återfall i brott

🟠 BROTT OCH STRAFF Att den svenska ”kriminalvården” i stor uträckning misslyckas med att ”vårda” brottslingar till att bli laglydiga medborgare är väl känt av Nya Tiders läsare. Det är mycket vanligt att personer som dömts för ett brott begår nya brott efter avtjänat straff. Av alla med en så kallad ingångshändelse 2017 återföll 25 procent i brottslighet inom ett år, och efter tre år hade 41 procent återfallit i brott. Siffrorna inkluderar naturligtvis bara den lilla del brott som klaras upp, mörkertalet är okänt. Med ingångshändelse menas att personen till exempel frigivits från anstalt eller skrivits ut från sluten ungdomsvård. Många som återfaller efter frigivning från anstalt gör det redan inom några månader efter att ha lämnat anstalten.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.