När vi kommer till byn Valeč i västra Tjeckien, 50 km norr om Pilsen, är det 35 grader varmt, vilket är ovanligt varmt även för Centraleuropa. Det mesta är snustorrt och vi får veta att man inte upplevt en så torr sommar på över ett decennium. På biofarmen är dock gräset mestadels grönt, vilket beror på att det går en bäck genom ägorna och de många träden i äppelodlingen ger skyddande skugga.
Ägaren Vojtěch Veselý anländer just från en resa till närmaste stad där han varit för att träffa myndigheterna angående den ekologiska odlingen. Samtidigt stannade han till på några närliggande gårdar och införskaffade en del potatis och grönsaker. Vi frågar direkt vad som gör hans gård till en ”biofarm”.
– Marken här är certifierad ekologisk, så jag producerar ekologiskt hö som jag säljer och honungen från mina bin blir också ekologisk. Fåren betar på ekologisk mark, men köttet har jag ännu inte ordnat certifikat för. Osten som jag får från fåren är dock redan certifierad. Äppelodlingen är ekologisk och vi gör även äppelmust. Sen försöker vi handla eller byta till oss så mycket närodlat och ekologiskt vi kan, berättar han.
![Vojtěch Veselý driver gården och anordnar samtidigt kursverksamhet. Foto: Vávra Suk](http://cdn-60af8ab5c1ac185aa47c464b.closte.com/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0152.jpg)
![Jurtan sedd från äppelodlingen. Bakom tältet har man byggt till toalett och badrum - några bekvämligheter ville man inte avstå. Foto: Vávra Suk](http://cdn-60af8ab5c1ac185aa47c464b.closte.com/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0216.jpg)
![På gården finns en liten utomhusservering som brukar vara överfylld när det är någon festival i närheten. Foto: Vávra Suk](http://cdn-60af8ab5c1ac185aa47c464b.closte.com/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0223.jpg)
![Mjölkning. Klockan 7.45 ska fåren mjölkas, men annars klarar de sig själva större delen av dagen.](http://cdn-60af8ab5c1ac185aa47c464b.closte.com/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0026.jpg)
![Osteriet/boningshuset sett från övre delen av äppelodlingen. Foto: Vávra Suk](http://cdn-60af8ab5c1ac185aa47c464b.closte.com/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0162.jpg)
![DSC_0124](http://cdn-60af8ab5c1ac185aa47c464b.closte.com/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0124.jpg)
![Ostframställning. Det tog en förmiddag att framställa osten som syns på bordet närmast kameran. Nu ska den mogna i två dagar, så är den klar för paketering. Av skummad grädde, gårdens honung och frukter gör Vojtěch och Kateřina glass. Allt började som så ofta i liten skala, då man gjorde ost i bunke för eget bruk. Med separator går det dock mycket fortare.](http://cdn-60af8ab5c1ac185aa47c464b.closte.com/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0130.jpg)
![DSC_0136](http://cdn-60af8ab5c1ac185aa47c464b.closte.com/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0136.jpg)
![Honungen kommer från egna bikupor. Foto: Vávra Suk](http://cdn-60af8ab5c1ac185aa47c464b.closte.com/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0107.jpg)
![Gården ligger precis under slottet Valeč. Man får hyra lite mark där fåren betar. Foto: Vávra Suk](http://cdn-60af8ab5c1ac185aa47c464b.closte.com/wp-content/uploads/2015/09/DSC_01981.jpg)