Skip to Content

För över sju år sedan flyttade Vojtěch Veselý och hans flickvän ut till äppelodlingen. De började med att bygga det stora tältet, som kal­las jurta. Bakom den skymtar skjulet som utgör badrummet. Sedan tillkom vagnen med bikuporna, till vänster i bild. Senaste tillskottet är osteriet, som syns mitt i bilden. Familjen bor numera i takvåningen över osteriet. Foto: Vávra Suk
Tjeckien

Biofarm i Tjeckien

Inte bara i Sverige, utan över hela Europa flyttar i dag allt fler människor av olika anledningar bort från stadens stress. Vi har tidigare skrivit om alternativa gårdar i Sverige och antroposofernas odlingar i Järna, liksom olika konkreta råd och tips för trädgård och natur. Nyligen besökte vi en ”biofarm” i Tjeckien med människor som vill stå på egna ben.

Publicerad: 21 september, 2015, 21:08

  • Svenska

Läs även

När vi kommer till byn Valeč i västra Tjeckien, 50 km norr om Pilsen, är det 35 grader varmt, vilket är ovanligt varmt även för Centraleuropa. Det mesta är snustorrt och vi får veta att man inte upplevt en så torr sommar på över ett decennium. På biofarmen är dock gräset mestadels grönt, vilket beror på att det går en bäck genom ägorna och de många träden i äppelodlingen ger skyddande skugga.

Ägaren Vojtěch Veselý anländer just från en resa till närmaste stad där han varit för att träffa myndigheterna angående den ekologiska odlingen. Samtidigt stannade han till på några närliggande gårdar och införskaffade en del potatis och grönsaker. Vi frågar direkt vad som gör hans gård till en ”biofarm”.

– Marken här är certifierad ekologisk, så jag producerar ekologiskt hö som jag säljer och honungen från mina bin blir också ekologisk. Fåren betar på ekologisk mark, men köttet har jag ännu inte ordnat certifikat för. Osten som jag får från fåren är dock redan certifierad. Äppelodlingen är ekologisk och vi gör även äppelmust. Sen försöker vi handla eller byta till oss så mycket närodlat och ekologiskt vi kan, berättar han.

Vojtěch Veselý driver gården och anordnar samtidigt kursverksamhet. Foto: Vávra Suk

Vojtěch Veselý driver gården och anordnar samtidigt kursverksamhet. Foto: Vávra Suk

Jurtan sedd från äppelodlingen. Bakom tältet har man byggt till toalett och badrum - några bekvämligheter ville man inte avstå. Foto: Vávra Suk

Jurtan sedd från äppelodlingen. Bakom tältet har man byggt till toalett och badrum – några bekvämligheter ville man inte avstå. Foto: Vávra Suk

På gården finns en liten utomhusservering som brukar vara överfylld när det är någon festival i närheten. Foto: Vávra Suk

På gården finns en liten utomhusservering som brukar vara överfylld när det är någon festival i närheten. Foto: Vávra Suk

Mjölkning. Klockan 7.45 ska fåren mjölkas, men annars klarar de sig själva större delen av dagen.

Mjölkning. Klockan 7.45 ska fåren mjölkas, men annars klarar de sig själva större delen av dagen. Foto: Vávra Suk

Osteriet/boningshuset sett från övre delen av äppelodlingen. Foto: Vávra Suk

Osteriet/boningshuset sett från övre delen av äppelodlingen. Foto: Vávra Suk

DSC_0124

Foto: Vávra Suk

Ostframställning. Det tog en förmiddag att framställa osten som syns på bordet närmast kameran. Nu ska den mogna i två dagar, så är den klar för paketering. Av skummad grädde, gårdens honung och frukter gör Vojtěch och Kateřina glass. Allt började som så ofta i liten skala, då man gjorde ost i bunke för eget bruk. Med separator går det dock mycket fortare.

Ostframställning. Det tog en förmiddag att framställa osten som syns på bordet närmast kameran. Nu ska den mogna i två dagar, så är den klar för paketering. Av skummad grädde, gårdens honung och frukter gör Vojtěch och Kateřina glass. Allt började som så ofta i liten skala, då man gjorde ost i bunke för eget bruk. Med separator går det dock mycket fortare. Foto: Vávra Suk

DSC_0136

Foto: Vávra Suk

Honungen kommer från egna bikupor. Foto: Vávra Suk

Honungen kommer från egna bikupor. Foto: Vávra Suk

Gården ligger precis under slottet Valeč. Man får hyra lite mark där fåren betar. Foto: Vávra Suk

Gården ligger precis under slottet Valeč. Man får hyra lite mark där fåren betar. Foto: Vávra Suk

 

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

“Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Nationalsocialist får inte fortsätta som präst

INRIKESEn präst i Linköpings stift har avsatts från prästämbetet av Svenska kyrkan. Detta sedan han kal­lat sig ”sann präst, sann kristen och sann nationalsocialist”. Han har även uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen. Någon liknande obehörigförklaring har aldrig tidigare förekommit i någon svensk kyrka, trots att det till exempel fanns nationalsocialistiska präster i Sverige under 1930-talet.

Dan Park nekas prövningstillstånd – sitter av fyra månader i fängelse

INRIKESGatukonstnären Dan Park dömdes i slutet av april till fyra månaders fängelse av Hovrätten för Skåne och Blekinge för ”hets mot folkgrupp” på grund av sina satiriska konstverk. Han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte tänker pröva fallet. Nya Tider ringde upp konstnären som därmed dömts till fängelse för tredje gången.

Storsatsning på svensk sjukvård – i Afghanistan

REPORTAGEHemma i Sverige har den tilltagande vårdkrisen blivit en av de största politiska frågorna. Flera instanser larmar om kaos i sjukvården, avdelningar läggs ned över hela landet. Samtidigt satsar regeringen allt mer pengar på att driva sjukvård i Afghanistan, bland annat i talibanstyrda Wardakprovinsen. Sverige driver hela 135 kliniker och flera sjukhus, något som kostat miljardbelopp. Nya Tider har granskat Svenska Afghanistankommittén som driver sjukvård i Afghanistan för svenska skattemedel.

Ett nytt Ungern växer fram

I FOKUSEfter nio år vid makten sitter Ungerns premiärminister Viktor Orbán säkrare än någonsin. Hans samhällsprojekt, som har burits upp av en ”högerns marsch genom institutionerna”, har efter några initiala år av investeringar nu gett flera år av mycket goda resultat. Orbáns samhällsbygge kan jämföras med de svenska socialdemokraternas folkhem. Men aldrig i den svenska socialdemokratins historia har man kunnat bilda egen majoritetsregering tre val i rad, likt Orbáns parti Fidesz. Och av allt att döma kommer tre snart att bli fyra i Ungern…

Partierna gav sig själva 30 miljoner för att få invandrare att rösta

REPORTAGERegeringen delade ut närmare 30 miljoner extra kronor till riksdagspartierna under valrörelsen 2018. Detta för att öka valdeltagandet hos grupper med lågt valdeltagande. När Nya Tider granskar redovisningen av bidraget visar det sig att bidraget bekostat olika mångkulturella satsningar, som partiernas deltagande på Järvaveckan, valsedelsutskick till Rinkeby samt översättningar av valmaterial till arabiska och andra främmande språk. Nya Tiders granskning visar dessutom att partierna inte kan redovisa vad en stor del av pengarna gått till.

Miljöpartiets kovändning i synen på kärnvapen sågas av före detta tung partiveteran

Den 12 juli meddelade den svenska regeringen, beståendes av socialdemokrater och miljöpartister, att Sverige inte skriver på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. För många var regeringens beslut en svår chock, men för inflytelserika delar av det socialdemokratiska partiet samt borgerliga partiledare var beslutet mer än välkommet. Dock är detta ännu en i raden av eftergifter som Miljöpartiet har fått göra genom åren för att hålla Socialdemokraterna på gott humör, och det före detta språkröret, tillika en av partigrundarna, Birger Schlaug, skräder inte orden utan ser regeringens beslut som Rysslandsfientligt och ett sätt att ytterligare smyga in Sverige i Nato.

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Gå till arkivet

Send this to a friend