<strong>För över sju år sedan</strong> flyttade Vojtěch Veselý och hans flickvän ut till äppelodlingen. De började med att bygga det stora tältet, som kal­las jurta. Bakom den skymtar skjulet som utgör badrummet. Sedan tillkom vagnen med bikuporna, till vänster i bild. Senaste tillskottet är osteriet, som syns mitt i bilden. Familjen bor numera i takvåningen över osteriet. Foto: Vávra Suk

Biofarm i Tjeckien

Inte bara i Sverige, utan över hela Europa flyttar i dag allt fler människor av olika anledningar bort från stadens stress. Vi har tidigare skrivit om alternativa gårdar i Sverige och antroposofernas odlingar i Järna, liksom olika konkreta råd och tips för trädgård och natur. Nyligen besökte vi en ”biofarm” i Tjeckien med människor som vill stå på egna ben.

När vi kommer till byn Valeč i västra Tjeckien, 50 km norr om Pilsen, är det 35 grader varmt, vilket är ovanligt varmt även för Centraleuropa. Det mesta är snustorrt och vi får veta att man inte upplevt en så torr sommar på över ett decennium. På biofarmen är dock gräset mestadels grönt, vilket beror på att det går en bäck genom ägorna och de många träden i äppelodlingen ger skyddande skugga.

Ägaren Vojtěch Veselý anländer just från en resa till närmaste stad där han varit för att träffa myndigheterna angående den ekologiska odlingen. Samtidigt stannade han till på några närliggande gårdar och införskaffade en del potatis och grönsaker. Vi frågar direkt vad som gör hans gård till en ”biofarm”.

– Marken här är certifierad ekologisk, så jag producerar ekologiskt hö som jag säljer och honungen från mina bin blir också ekologisk. Fåren betar på ekologisk mark, men köttet har jag ännu inte ordnat certifikat för. Osten som jag får från fåren är dock redan certifierad. Äppelodlingen är ekologisk och vi gör även äppelmust. Sen försöker vi handla eller byta till oss så mycket närodlat och ekologiskt vi kan, berättar han.

Vojtěch Veselý driver gården och anordnar samtidigt kursverksamhet. Foto: Vávra Suk
Vojtěch Veselý driver gården och anordnar samtidigt kursverksamhet. Foto: Vávra Suk
Jurtan sedd från äppelodlingen. Bakom tältet har man byggt till toalett och badrum - några bekvämligheter ville man inte avstå. Foto: Vávra Suk
Jurtan sedd från äppelodlingen. Bakom tältet har man byggt till toalett och badrum – några bekvämligheter ville man inte avstå. Foto: Vávra Suk
På gården finns en liten utomhusservering som brukar vara överfylld när det är någon festival i närheten. Foto: Vávra Suk
På gården finns en liten utomhusservering som brukar vara överfylld när det är någon festival i närheten. Foto: Vávra Suk
Mjölkning. Klockan 7.45 ska fåren mjölkas, men annars klarar de sig själva större delen av dagen.
Mjölkning. Klockan 7.45 ska fåren mjölkas, men annars klarar de sig själva större delen av dagen. Foto: Vávra Suk
Osteriet/boningshuset sett från övre delen av äppelodlingen. Foto: Vávra Suk
Osteriet/boningshuset sett från övre delen av äppelodlingen. Foto: Vávra Suk
DSC_0124
Foto: Vávra Suk
Ostframställning. Det tog en förmiddag att framställa osten som syns på bordet närmast kameran. Nu ska den mogna i två dagar, så är den klar för paketering. Av skummad grädde, gårdens honung och frukter gör Vojtěch och Kateřina glass. Allt började som så ofta i liten skala, då man gjorde ost i bunke för eget bruk. Med separator går det dock mycket fortare.
Ostframställning. Det tog en förmiddag att framställa osten som syns på bordet närmast kameran. Nu ska den mogna i två dagar, så är den klar för paketering. Av skummad grädde, gårdens honung och frukter gör Vojtěch och Kateřina glass. Allt började som så ofta i liten skala, då man gjorde ost i bunke för eget bruk. Med separator går det dock mycket fortare. Foto: Vávra Suk
DSC_0136
Foto: Vávra Suk
Honungen kommer från egna bikupor. Foto: Vávra Suk
Honungen kommer från egna bikupor. Foto: Vávra Suk
Gården ligger precis under slottet Valeč. Man får hyra lite mark där fåren betar. Foto: Vávra Suk
Gården ligger precis under slottet Valeč. Man får hyra lite mark där fåren betar. Foto: Vávra Suk

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

EU-kommissionen pekar ut sju länder med för stora budgetunderskott

EU-kommissionen pekar ut sju länder med för stora budgetunderskott

🟠 UTRIKES Europeiska kommissionen meddelade onsdagen den 19 juni 2024 att ett förfarande gällande alltför stora underskott i den offentliga sektorns finanser inleds mot sju länder, närmare bestämt Frankrike, Italien, Belgien, Ungern, Malta, Slovakien och Polen. Länderna har överskridit gränsen för offentligt budgetunderskott, som fastställdes till 3 procent av bruttonationalprodukten (BNP) i stabilitetspakten, som antogs 1997, till och med före eurons införande.

BRICS utveckling: fortsatt expansion och ”de-dollarisation”

BRICS utveckling: fortsatt expansion och ”de-dollarisation”

🟠 EKONOMI BRICS utvidgning ser ut att fortsätta, trots att två av de tidigare inbjudna länderna dragit tillbaka eller inte fullföljt sina anslutningar 2023. Strategin att fjärma sig från US-dollar fortsätter att spridas och flera länder står på kö för att ansluta sig till BRICS. Argentinas avhopp och Saudiarabiens tystnad påverkar inte intrycket av att BRICS är en faktor att räkna med.

Läs även:

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

Kriget mot lantbruket

Kriget mot lantbruket

🟠 UTRIKES Hur ska Europas enorma jordbruksarealer egentligen användas? Den debatten rasar nu i allt fler länder, efter att EU och flera regeringar vidtagit drastiska åtgärder med syftet att minska antalet gårdar. I Nederländerna, som är Europas största exportör av lantbruksprodukter, kombinerar regeringen piska och morot för att försöka få landets bönder att avveckla verksamheten och sälja marken. Den här gången är det kväve – inte koldioxid – som påstås utgöra ett akut hot. Men är det den verkliga orsaken, eller en förevändning för att verkställa en helt annan agenda? ”Regeringen har förklarat krig mot lantbruket”, säger Thierry Baudet, partiledare för Forum voor Democratie, och den lantbrukspolitiske talespersonen Gideon van Meijeren, i en exklusiv intervju för Nya Tider.

Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, menar att Arlas egna kontroller gått överstyr och blivit en stor stressfaktor för många av de egna medlemmarna. De flesta vågar heller inte säga något därför att de är beroende av Arla för att kunna sälja sin mjölk. Foto: Nya Tider

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Medeltidsmuseet tvingades stänga den 5 november, trots protester. Foto: Wikimedia, Medeltidsmuseet.se

Riksdagen kastar ut Medeltids­museet – Nu växer protesterna

🟠 INRIKES Medeltidsmuseet är uppbyggt kring stadsmuren från Gustav Vasas tid, Helgeandshusets kyrkogård från 1300-talet och andra fasta fornlämningar som inte går att flytta. Historiker beskriver det som ”platsen där Sverige som nation föds”. Nu har museet stängt. Istället vill Riksdagen bygga en extra plenisal att ha som backup för den ordinarie, samt ett besökscentrum. ”Det är helt befängt”, säger den auktoriserade Stockholmsguiden Henrik Scheutz till Nya Tider. Nu engagerar han sig i den växande proteströrelsen: ”Det finns fortfarande möjlighet att rädda museet!”

Medborgarplatsen fylldes av WHO-kritiska människor. Enligt arrangörerna var antalet deltagare uppåt 2 000. Den pågick i cirka tre timmar, varefter eftermingel anordnades på Hotel Malmen. Foto: Nya Tider

Motståndet mot diktatoriskt WHO växer – demonstration i Stockholm

🟠 ExitWHO Världshälsoorganisationen WHO är på väg att få makt att bestämma alla medlemsländers insatser under nästa pandemi. Enskilda länder kommer inte längre att kunna besluta om egna pandemiåtgärder och eventuella restriktioner – allt ska beslutas av ett nytt ”styrande organ” inom WHO. Oron och kritiken växer nu mot vad detta innebär och den 1 oktober anordnades en demonstration i Stockholm för att protestera mot hur Sverige och världens länder avträder sin suveränitet till en icke folkvald grupp byråkrater.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.