Egypten 1970. Islamisterna hade inte någon makt och regionen hoppades på en panarabisk nationalistisk resning, efter Europas modell. Hoppet dog ut efter att USA och Storbritannien gjorde klart att man hade för avsikt att behålla strikt kontroll över Mellanöstern genom proxyregimer. Foto: Twitter

Blasfemilagarna återuppstår?

LEDARE.
Hur man än vänder sig har man ändan bak, som det heter. Sverige, ett av de mest ateistiska länderna i världen, försöker nu navigera mellan liberal yttrandefrihet och intolerant islamism – en omöjlig kombination och ytterligare ett bevis på det mångkulturella samhällsexperimentets haveri.

Ibland sägs det att islam är en medeltida religion, vilket stämmer vid en jämförelse med kristendomen som dominerade hela samhället under den europeiska medeltiden. Kristendomen hade synpunkter på alla aspekter av samhället, även hur det gick till i sängkammaren, och de som på något sätt opponerade sig öppet riskerade att brännas på bål.

Europa anses dock ha gjort upp med de totalitära aspekterna av religionen i samband med upplysningen. Efter förödande krig mellan protestanter, katoliker hugenotter och andra, förpassades religionen till den privata sfären. Religionsfriheten omfattade från början – självklart – bara de olika kristna grenarna, men utvidgades så småningom till att gälla även andra religioner.

Frankrike, centrum för upplysningen, har idag lagar avsedda att hålla religion och stat strängt åtskilda, till den grad att det är förbjudet att bära ett krucifix, en kippa eller en slöja i skolan. Franska revolutionen lyfte istället fram vetenskap och förnuft som ledstjärnor för samhället, men i verkligheten övertogs religionens roll till stora delar av hemliga sällskap som frimurarloger, vilka praktiserade dolda ritualer och styrde bakom kulisserna.

I Sverige blev nådastöten för religionens maktställning den så kallade Giftasprocessen år 1884, där August Strindbergs novellsamling Giftas I ansågs innebära ”hädelse mot Gud eller gäckeri av Guds ord eller sakramenten enligt § 3 mom.1 af Tryckfrihetsförordningen”. Strindberg frikändes och blasfemilagarna slutade i praktiken att tillämpas, även om det dröjde till 1970 innan lagen om trosfrid avskaffades.

Afghanistan 1979. Så här handlade man på marknaden i Kabul innan USA började understödja ”frihetskämparna” i mujaheddin. De mest radikala islamisterna har tagit över i land efter land och nu bjuds de in till Europa av ”våra” makthavare. Foto: Pixabay

 

Tanken på att återinföra blasfemi­lagar ses idag som reaktionärt, ociviliserat, inte värdigt en ”humanistisk stormakt”. Svenskarna har fått vänja sig vid att deras egen traditionella religion bespottas så gott som dagligen, må det vara genom pervers ”konst” eller på annat sätt. Att få framföra kritik mot en religion ses dock som en grundbult i det moderna svenska samhället.

Men även om liberalerna säger att religionen är en privatsak i ett modernt samhälle, så stämmer det inte riktigt. Alla samhällen har något som är heligt, och Väst är inget undantag. Det är bara att titta på vad som inte får kritiseras. Sexuellt avvikande, feminismen, mångkulturen (i praktiken rasism mot européer), globalism och så vidare skall visas vördnad och i det närmaste tillbes. Regnbågsflaggor har ersatt krucifixen i statliga institutioner, vänsterextrema feminister har blivit de nya predikanterna och minderåriga klimataktivister har blivit helgon.

Och nu tillsätter vi inskränkta, intoleranta muslimer från den arabiska landsbygden i denna mix. Vad kan gå fel?

Islam har inte genomgått någon upplysning och den gör i högsta grad anspråk på att styra varje aspekt av samhället, från statens ledning till hur man ska torka sig i röven – bokstavligt talat. Enligt haditherna, rättesnören från Muhammeds liv, ska en muslim tvätta sig med vatten och vänstra handen, eller torka sig med ett udda antal stenar. Plus en rad bestämmelser med vilken fot man ska gå in respektive ut ur badrummet, vilken ställning man ska inta, i vilken riktning och mycket annat. Det var först 2015 som muslimska lärde i Turkiet, i det statliga Direktoratet för religiösa frågor kallat Diyanet, utfärdade en fatwa som slog fast att det är halal (tillåtet) att använda papper efter ett toalettbesök. Om det inte finns tillgång till vatten.

Det finns dock länder där islam förpassats till baksätet. Syrien till exempel är en arabisknationalistisk stat som åtskilliga gånger tagit i med hårdhandskarna för att stoppa islamisternas ambitioner att sätta agendan. De allra flesta i landet är visserligen muslimer, men av den sekulära sorten. Större delen av Mellanöstern och Nordafrika präglades faktiskt av arabisk nationalism för 50 år sedan, och islam hade inte ens makt att förmå kvinnorna att bära slöja. Titta bara på bilder från Egypten på 1970-talet. Eller Afghanistan för den delen. Men i takt med att USA gång på gång krossade alla försök till demokrati och frihet i Mellanöstern, fick de muslimska fundamentalisterna vatten på sin kvarn och deras makt ökade.

Det är egentligen inget problem att olika kulturer lever på väldigt olika sätt och värdesätter olika saker. Problemet är att de mest intoleranta muslimerna lockats till det västerländska Europa. De har lurats av snacket om ett mångkulturellt samhälle, där det i praktiken finns ett religiöst vakuum som bara ber om att uppfyllas med den rätta tron. Nu undrar de säkert: Varför välkomnar ni oss och säger att alla kan leva efter sin egen kulturs principer, och sedan när vi kommer så skymfar ni vår tro?

Dessa muslimer har bestämda uppfattningar om vad som är rätt och fel. Svenska kvinnor är ”horor” eftersom de inte lever efter islams regler. Västerlänningar i allmänhet är smutsiga eftersom de äter fläsk och har hundar i sina hem. De vill utnyttja oss och vårt välstånd, men med så lite anpassning som bara är möjligt.

När Paludan bränner Koranen så säger han att han gör det för att islam är en våldsam och intolerant religion. Och reaktionerna ger honom rätt. Våldsamheterna illustrerar med all önskvärd tydlighet hur omöjligt det är att kombinera ett liberalt samhälle med islam. Det har också kommit att bli en symbol – rätt eller fel – för motstånd mot massinvandring i största allmänhet.

Själv skulle jag dock aldrig bränna Koranen och jag avråder alla från att göra det. Det handlar inte om muslimernas känslor, utan om din egen själ. Genom att bete dig barbariskt degraderar du din egen person, genom att bränna något som är heligt för andra smutsar du ned ditt eget sinne. Ja, jag tror på att det finns en värld bortom denna och där spelar detta roll. Det är av samma orsak som jag är emot dödsstraff. Det handlar inte om brottslingen som objektivt förtjänar att dö, det handlar om oss andra och våra själar.

Med detta sagt hade det egentligen aldrig varit något problem om någon bränt en koran i Sverige, om det inte vore för att muslimerna har kommit hit och kan ta illa upp. Utan muslimer i Sverige hade koranbränningen inte varit kontroversiell.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Läs även:

Trollfabriker och medias trollsång

Trollfabriker och medias trollsång

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Det är bråda tider just nu. I massmediernas redaktioner springer journalister runt som yra höns och kacklar gemensamt: ”Trollfabrik, trollfabrik, trollfabrik.” Artikel efter artikel pumpas ut om det vagt definierade men påstått allt mer överhängande hotet mot samhället som Sverigedemokraterna menas utgöra. Men få verkar se var den verkliga trollsången kommer ifrån.

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Socialminister Jakob Forssmed påstår att vaccinationerna mot Covid-19 är säkra och effektiva. Detsamma påstår hälsominister Acko Ankarberg Johansson som dessutom tillägger att vaccinerna mot Covid-19 är bra för folkhälsan. Samtidigt blir allt fler svenskar smärtsamt medvetna om att så inte alls är fallet när nu plötsligt allt fler nära och kära drabbas av accelererande cancerförlopp, som idag går under benämningen ”turbocancer”.

Två år sedan Korankravallerna

Två år sedan Korankravallerna

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO De muslimer som attackerade polis under korankravallerna 2022 är inget annat än terrorister. Det menar debattören Bitte Assarmo, som skriver att fler poliser borde ha skjutit verkanseld – det var bevisligen det enda som hade effekt. Istället lät polisen pöbeln härja, varpå politiker liksom systemmedia var snabba med att urskulda och förringa muslimernas hat mot den svenska yttrandefriheten och vårt samhälle.

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

🟠 ANALYS Vid det här laget har det börjat gå upp för de flesta att Ukraina är i en hopplös belägenhet. Men västetablissemanget kämpar tappert för att upprätthålla bilden av en lovande kamp så länge Ukraina får trogen hjälp från Väst. En viktig del av detta är att låta påskina att Ryssland lider större förluster än Ukraina. Manskap är en dyrbar och ändlig resurs. Om den ena parten åderlåts allt för mycket blir kriget svårt eller omöjligt att upprätthålla. Sålunda rapporterade New York Times i augusti att Ryssland enligt anonyma amerikanska tjänstemän skulle ha 120 000 döda och 170 000–180 000 sårade, medan siffrorna för Ukraina skulle vara 70 000 respektive 100 000. Men är detta sanningen? Joakim Förars har gjort egna beräkningar utifrån allmänt tillgänglig information och resonerar kring vad de faktiska förlustsiffrorna skulle kunna vara. Nya Tider har inte kontrollräknat uppgifterna.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mångtydiga huvudbonaden

🟠 HISTORIA Hatten har länge varit en del av klädedräktens långa historia. Den har använts för att skydda huvudet mot regn, kyla, vind och stark sol, men det har inte alltid varit dess enda funktion. Den har även fungerat som statusmarkör samt som ett sätt att uttrycka en viss ståndpunkt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.