Egypten 1970. Islamisterna hade inte någon makt och regionen hoppades på en panarabisk nationalistisk resning, efter Europas modell. Hoppet dog ut efter att USA och Storbritannien gjorde klart att man hade för avsikt att behålla strikt kontroll över Mellanöstern genom proxyregimer. Foto: Twitter

Blasfemilagarna återuppstår?

LEDARE.
Hur man än vänder sig har man ändan bak, som det heter. Sverige, ett av de mest ateistiska länderna i världen, försöker nu navigera mellan liberal yttrandefrihet och intolerant islamism – en omöjlig kombination och ytterligare ett bevis på det mångkulturella samhällsexperimentets haveri.

Ibland sägs det att islam är en medeltida religion, vilket stämmer vid en jämförelse med kristendomen som dominerade hela samhället under den europeiska medeltiden. Kristendomen hade synpunkter på alla aspekter av samhället, även hur det gick till i sängkammaren, och de som på något sätt opponerade sig öppet riskerade att brännas på bål.

Europa anses dock ha gjort upp med de totalitära aspekterna av religionen i samband med upplysningen. Efter förödande krig mellan protestanter, katoliker hugenotter och andra, förpassades religionen till den privata sfären. Religionsfriheten omfattade från början – självklart – bara de olika kristna grenarna, men utvidgades så småningom till att gälla även andra religioner.

Frankrike, centrum för upplysningen, har idag lagar avsedda att hålla religion och stat strängt åtskilda, till den grad att det är förbjudet att bära ett krucifix, en kippa eller en slöja i skolan. Franska revolutionen lyfte istället fram vetenskap och förnuft som ledstjärnor för samhället, men i verkligheten övertogs religionens roll till stora delar av hemliga sällskap som frimurarloger, vilka praktiserade dolda ritualer och styrde bakom kulisserna.

I Sverige blev nådastöten för religionens maktställning den så kallade Giftasprocessen år 1884, där August Strindbergs novellsamling Giftas I ansågs innebära ”hädelse mot Gud eller gäckeri av Guds ord eller sakramenten enligt § 3 mom.1 af Tryckfrihetsförordningen”. Strindberg frikändes och blasfemilagarna slutade i praktiken att tillämpas, även om det dröjde till 1970 innan lagen om trosfrid avskaffades.

Afghanistan 1979. Så här handlade man på marknaden i Kabul innan USA började understödja ”frihetskämparna” i mujaheddin. De mest radikala islamisterna har tagit över i land efter land och nu bjuds de in till Europa av ”våra” makthavare. Foto: Pixabay

 

Tanken på att återinföra blasfemi­lagar ses idag som reaktionärt, ociviliserat, inte värdigt en ”humanistisk stormakt”. Svenskarna har fått vänja sig vid att deras egen traditionella religion bespottas så gott som dagligen, må det vara genom pervers ”konst” eller på annat sätt. Att få framföra kritik mot en religion ses dock som en grundbult i det moderna svenska samhället.

Men även om liberalerna säger att religionen är en privatsak i ett modernt samhälle, så stämmer det inte riktigt. Alla samhällen har något som är heligt, och Väst är inget undantag. Det är bara att titta på vad som inte får kritiseras. Sexuellt avvikande, feminismen, mångkulturen (i praktiken rasism mot européer), globalism och så vidare skall visas vördnad och i det närmaste tillbes. Regnbågsflaggor har ersatt krucifixen i statliga institutioner, vänsterextrema feminister har blivit de nya predikanterna och minderåriga klimataktivister har blivit helgon.

Och nu tillsätter vi inskränkta, intoleranta muslimer från den arabiska landsbygden i denna mix. Vad kan gå fel?

Islam har inte genomgått någon upplysning och den gör i högsta grad anspråk på att styra varje aspekt av samhället, från statens ledning till hur man ska torka sig i röven – bokstavligt talat. Enligt haditherna, rättesnören från Muhammeds liv, ska en muslim tvätta sig med vatten och vänstra handen, eller torka sig med ett udda antal stenar. Plus en rad bestämmelser med vilken fot man ska gå in respektive ut ur badrummet, vilken ställning man ska inta, i vilken riktning och mycket annat. Det var först 2015 som muslimska lärde i Turkiet, i det statliga Direktoratet för religiösa frågor kallat Diyanet, utfärdade en fatwa som slog fast att det är halal (tillåtet) att använda papper efter ett toalettbesök. Om det inte finns tillgång till vatten.

Det finns dock länder där islam förpassats till baksätet. Syrien till exempel är en arabisknationalistisk stat som åtskilliga gånger tagit i med hårdhandskarna för att stoppa islamisternas ambitioner att sätta agendan. De allra flesta i landet är visserligen muslimer, men av den sekulära sorten. Större delen av Mellanöstern och Nordafrika präglades faktiskt av arabisk nationalism för 50 år sedan, och islam hade inte ens makt att förmå kvinnorna att bära slöja. Titta bara på bilder från Egypten på 1970-talet. Eller Afghanistan för den delen. Men i takt med att USA gång på gång krossade alla försök till demokrati och frihet i Mellanöstern, fick de muslimska fundamentalisterna vatten på sin kvarn och deras makt ökade.

Det är egentligen inget problem att olika kulturer lever på väldigt olika sätt och värdesätter olika saker. Problemet är att de mest intoleranta muslimerna lockats till det västerländska Europa. De har lurats av snacket om ett mångkulturellt samhälle, där det i praktiken finns ett religiöst vakuum som bara ber om att uppfyllas med den rätta tron. Nu undrar de säkert: Varför välkomnar ni oss och säger att alla kan leva efter sin egen kulturs principer, och sedan när vi kommer så skymfar ni vår tro?

Dessa muslimer har bestämda uppfattningar om vad som är rätt och fel. Svenska kvinnor är ”horor” eftersom de inte lever efter islams regler. Västerlänningar i allmänhet är smutsiga eftersom de äter fläsk och har hundar i sina hem. De vill utnyttja oss och vårt välstånd, men med så lite anpassning som bara är möjligt.

När Paludan bränner Koranen så säger han att han gör det för att islam är en våldsam och intolerant religion. Och reaktionerna ger honom rätt. Våldsamheterna illustrerar med all önskvärd tydlighet hur omöjligt det är att kombinera ett liberalt samhälle med islam. Det har också kommit att bli en symbol – rätt eller fel – för motstånd mot massinvandring i största allmänhet.

Själv skulle jag dock aldrig bränna Koranen och jag avråder alla från att göra det. Det handlar inte om muslimernas känslor, utan om din egen själ. Genom att bete dig barbariskt degraderar du din egen person, genom att bränna något som är heligt för andra smutsar du ned ditt eget sinne. Ja, jag tror på att det finns en värld bortom denna och där spelar detta roll. Det är av samma orsak som jag är emot dödsstraff. Det handlar inte om brottslingen som objektivt förtjänar att dö, det handlar om oss andra och våra själar.

Med detta sagt hade det egentligen aldrig varit något problem om någon bränt en koran i Sverige, om det inte vore för att muslimerna har kommit hit och kan ta illa upp. Utan muslimer i Sverige hade koranbränningen inte varit kontroversiell.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Hur kan koran­kravaller förvåna någon?

Hur kan koran­kravaller förvåna någon?

🟠 Korankravallerna i påskas skakade Sverige. Men hur kan det förvåna någon att religiösa utövare, som ständigt kräver särbehandling, tar till våld när de känner sig kränkta av den svenska lagstiftningen? Veckans debattör Bitte Assarmo tar tag i ett viktigt ämne.

BRICS – inte vad det utger sig för att vara

BRICS – inte vad det utger sig för att vara

🟠 DEBATT. BRICS framställs som en motpol till G7 och förkämpe för den ”globala söderns” utvecklingsländer. Den sägs bygga en multipolär värld, som Ryssland och Kina förespråkar. Många jublar över utvecklingen, både oppositionen i Väst och fattiga i u-länder, men verkligheten är som så ofta en helt annan. Bakom kulisserna drar globalisterna i trådarna även här, och vi kan redan nu se vilken sida som kommer att gå vinnande ur den skapade kraftmätningen och vilken kontinent som kommer gå under i processen. Det menar veckans debattskribent Christer Ericsson, Nya Tiders utrikesredaktör.

Läs även:

BRICS – inte vad det utger sig för att vara

BRICS – inte vad det utger sig för att vara

🟠 DEBATT. BRICS framställs som en motpol till G7 och förkämpe för den ”globala söderns” utvecklingsländer. Den sägs bygga en multipolär värld, som Ryssland och Kina förespråkar. Många jublar över utvecklingen, både oppositionen i Väst och fattiga i u-länder, men verkligheten är som så ofta en helt annan. Bakom kulisserna drar globalisterna i trådarna även här, och vi kan redan nu se vilken sida som kommer att gå vinnande ur den skapade kraftmätningen och vilken kontinent som kommer gå under i processen. Det menar veckans debattskribent Christer Ericsson, Nya Tiders utrikesredaktör.

”Vi förlorar inga liv i Ukraina”

🟠 LEDARE. Citatet kommer från Mitt Romney, republikansk senator och före detta presidentkandidat i Förenta staterna. Det är bara ett av alla bisarra uttalanden som avslöjar hur Väst ser på kriget, som redan skördat hundratusentals liv. Men det kan bli mycket värre, då Ryssland gjort klart att man denna gång inte kommer att backa och man avser att hindra Nato från att komma närmare, med kärnvapen om så krävs.

Sveriges islamister kräver svensk underkastelse

Sveriges islamister kräver svensk underkastelse

🟠 DEBATT. Korankravallerna handlar om mycket mer än att muslimer känner sig kränkta. Det utgör en strategi för att flytta fram islams positioner i samhället. Koranbrännningarna används redan som argument för att få igenom olika krav på hur det svenska samhället ska anpassa sig till hur muslimerna anser att det ska vara. Veckans debattör, författaren och den före detta predikanten Runar Sögaard, ställer sig frågan om det är muslimerna som kommer att diktera villkoren i framtidens Sverige.

Nyhetsdygnet

En förbannad fransman undersöker folkviljan

🟠 Bokrecension. Det här är ganska rolig bok, som försöker ge ett franskt perspektiv på globaliseringens och liberaliseringens effekter. Christophe Guilluy är geograf, och har skrivit en rad uppmärksammade debattböcker de senaste 20 åren. Boken är väldigt välskriven, full av slagkraftiga formuleringar. Det är lätt att böcker som försöker reda ut sociala förhållanden och samhällstillstånd blir akademiska tegelstenar, men inte denna. Språket är som en lätt berusad hockeymatch, fullt av hårda puckar och snabba passningar.

Barbie – Tråkigt och tillrättalagt när ikoniska dockan blir spelfilm

🟠 Filmen Barbie marknadsförs som en film för hela familjen och miljoner har redan sett den. Många går dock från biograferna med en känsla av besvikelse eller rent av i vredesmod. Filmen tolkas av många kritiska röster som en attack på familjen där både Barbie och Ken sviker sina naturliga könsroller och inte tar sitt ansvar. Speciellt många kvinnor som uppskattat Barbie som barn har blivit bestörta.

Siden och porträtt

🟠 Om Alexander Roslins konstnärskap. Den svenske 1700-talskonstnären Alexander Roslin är än idag känd och uppskattad för sin förmåga att fånga hur siden och sammet kan skimra och glänsa i ljus. Han valdes in i franska konstakademin och har målat flera berömda porträtt.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.