Carl-Johan_Bonnier och Bengt Braun, toppnamn inom Bonnierkoncernen. Foto: Wikipedia/Pressbilder

Bonnier ökar sin dominans över svensk media

Mediekoncernen Mittmedia köps upp av Bonnier vilket innebär att ytterligare 28 tidningar kommer att hamna i Bonnierfamiljens ägo och att det svenska massmediala landskapet likriktas allt mer. Bonnier kommer även att bli den största bidragstagaren av statligt mediestöd för tidningar med hela 63 miljoner kronor årligen.

Nu står det klart att Bonnier köper upp den krisdrabbade mediekoncernen Mittmedia som driver 28 lokaltidningar i Sverige. Köpet kommer innebära att Bonnier, som redan äger Expressen (med underavdelningarna Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen), Dagens Nyheter, Dagens industri, Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan, därmed stärker sin dominans över svensk massmedia.

Krisdrabbad koncern ser räddningen

Stora ekonomiska svårigheter och fallande annons- och prenumerationsinkomster har plågat Mittmedia i flera år. Precis som andra massmedier som aktivt väljer att mörka och förvränga fakta som inte passar in i den rådande politiskt korrekta världsbilden har även lokaltidningarna tappat relevans på senare år. Istället har den allt starkare alternativmedian äntrat scenen. Krisen för Mittmedia var så pass omfattande att de enligt uppgifter till Medievärlden knappt kunde betala ut löner till de anställda samtidigt som de riskerade konkurs. Men efter ett par veckor av förhandlingar med två möjliga köpare, det norska Polaris Media och Bonnier AB står det klart att Bonnier, för en ännu okänd summa som tros ligga på ett par hundra miljoner kronor, kommer att köpa Mittmedia.

På koncernen ser man köpet som en räddning för de 1 100 anställda, varav 500 journalister. Bland cheferna kommer det dock att göras nedskärningar eftersom Bonnier lovat att bibehålla den redaktionella styrkan men samtidigt spara 250 miljoner kronor för att få koncernen att bli vinstdrivande.

– Det är mycket glädjande att vi nu hittat en långsiktig och stabil ägare, som har finansiella resurser att fortsätta driva Mittmedias utveckling framåt. Bonnier får genom förvärvet en starkare position på den lokala marknaden med journalister som bevakar 63 kommuner och dessutom vår samlade kompetens inom digital affärsutveckling. Bonnier är helt rätt ägare att ta Mittmedias 28 dagstidningar in i framtiden, menar Bengt Ottosson, styrelseordförande i MittMedia AB i en offentlig kommentar om köpet.

Några av de sammanlagt 28 lokala dagstidningar som Bonnier nu vill ta över är Örnsköldsviks Allehanda, Bärgslagsbladet, Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Arboga Tidning, Avesta Tidning, Västmanlands Läns Tidning, Fagersta-Posten, Sala Allehanda, Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Ljusnan, Ljusdals-Posten, Hudiksvalls Tidning, Söderhamns-Kuriren, Hela Hälsingland, Länstidningen Östersund, Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Östersunds-Posten och Dala-Demokraten.

Köpsumman för den krisdrabbade koncernen på ett ”par hundra miljoner” är dock en droppe i havet mot vad majoriteten av de 28 lokaltidningarna såldes för 2005 av Centertidningar (som ägdes av Centerpartiet) till Mittmedia, Stampen, Vestmanlands Läns Tidning och Morgonpress Invest som gemensamt fick punga ut med 1.8 miljarder kronor. Fallet i värde på 13 år, från en livskraftig mediekoncern till en nära konkurs har gett Bonnier ett gyllene tillfälle att stärka sin massmediala dominans och samtidigt tjäna ekonomiskt på det.

Kommer få 63 miljoner kronor i statsbidrag varje år

En del i hur Bonnier skall kunna omvandla tidningar som går med förlust till en vinst ligger i att Bonnier genom köpet blir den största bidragstagaren när staten fördelar mediestöd för tidningar 2019: hela 63 skattemiljoner kommer då att ges till Nordens största mediebolag. Bland annat tilldelas före detta Mittmedia-tidningar som Arbetarbladet och Dala-Demokraten 20,4 respektive 16,3 miljoner kronor. Intressant nog så har Bonnierägda medier, som länge varit kritiska till presstödet när det innebar att konkurrenter blev mer motståndskraftiga, nu svängt om när man själva kan ta en allt större del av kakan.

Till exempel skrev Expressen på ledarsidorna 2008: ”För liberaler och för en liberal ledarsida är det en ganska naturlig ståndpunkt att kritisera ett bidragssystem som gynnar enskilda bolag, snedvrider konkurrensen, konserverar etablerade strukturer och skapar ett bidragsberoende.”

Men nu, efter köpet av tidningar med stora andelar presstöd låter det annorlunda:

”…situationen är nu sådan, 2019, att mediestödet är en förutsättning för flera lokaltidningars utgivning. Att Bonnier, i en hårdnad konkurrens om annonsintäkter också med internationella techjättar, då skulle avstå ett allmänt stöd är knappast rimligt om ambitionen är att kunna upprätthålla en kvalificerad lokaljournalistik på mindre ort.” skriver Expressens Chefsredaktör Thomas Mattson efter att köpet bekräftats.

Judiskt familjeimperium med sikte på svensk massmedia

Bonnierkoncernen har sin bakgrund i Albert Bonniers förlag som grundades 1837 av Albert Bonnier och koncernen har sedan dess hela tiden haft sitt ägande i familjen Bonniers händer. Den judiska familjen expanderade Bonnierkoncernen ägande och inriktade sig allt mer på nyhetsmedier i bland annat tidningen Expressen och Dagens Nyheter redan på 1940-talet. Idag omsätter Bonnier AB nästan 26 miljarder kronor och har över 8 000 anställda i över 150 olika bolag inom främst media och förlagsverksamhet där ägandet av de olika delarna av verksamheten går i arv inom familjen. Familjen har en uttalad liberal och antisvensk agenda och är samtidigt tydliga med sitt judiska arv, något som ofta fått kritiker att påtala deras roll i att driva igenom politisk opinion i frågor om till exempel svensk nationalism, vilket familjen är starka motståndare till, eller invandring vilket de arbetar för.

Risker med de allt mer likritade svenska medierna

Men det finns även kritik mot de risker som ett allt mer likriktat massmedialt klimat för med sig. Frågor som dykt upp är exempelvis hur maktförhållanden i mediesverige påverkas när Bonnier kommer att äga nästan hälften av TT Nyhetsbyrån, från vilken en stor del av nyheterna i Sverige kopieras av olika redaktioner, om nu Mittmedias aktiepost efter köpet hamnar hos Bonnier? Hur fördelas styrelseplatserna i branschorganisationen Tidningsutgivarna, där både Bonnier och gamla Mittmedia har representanter idag, när Bonnier nu kommer att ta över Mittmedia?

– Det låter klyschigt men man ritar om kartan helt och hållet. Det här är en situation vi aldrig har sett i Sverige, säger medieanalytikern och tidigare chefredaktören för Gefle Dagblad, Robert Rosén, om köpet.

Att en familj äger en allt större del av svensk media och genomgående driver en liberal politisk agenda vilket inverkar på politiken i stort är dessutom såklart ett problem för ett levande politiskt klimat i Sverige. Men den kritiken slår Bonnier ifrån sig genom att peka på att det bland tidningarna man nu köper återfinns tidningsredaktioner med både socialdemokratisk och centerpartistisk inriktning.

– Vi ser värdet i de lokala varumärkena och vi kommer jobba för att upprätthålla de politiska profiler som de här tidningarna har, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News till Expressen.

Det är också ett stort ansvar. Pressrösterna är en omistlig del av svensk demokrati. Göran Greider på Dala-Demokraten, S, Patrik Oksanen på Hudiksvalls Tidning, C, Jenny Wennberg på Arbetarbladet, S, och många andra bidrar varje dag till kvalificerad opinionsbildning” skriver PM Nilsson, politisk redaktör i liberala Dagens Industri, om vad han menar är värdet av att Bonnier bevarar också S- och C-ledarsidor.

Problemet i stort är dock att även om det råder skillnader mellan olika redaktioners politiska särinriktning, är deras övergripande politiska inriktning i frågor som migration, brott och straff eller värderingsfrågor fortfarande densamma.

– Det finns en lång tradition, men det är inte så att vi har en partipolitisk stämpel på våra tidningar. De skall redigeras i liberal anda, och inom ramen för det ges redaktionerna väldigt stor frihet – det grundläggande i det liberala begreppet är pressfrihet, yttrandefrihet, synen på människors värde och demokrati och det känner vi oss trygga med i de här tidningarna också, säger Bengt Braun, styrelseordförande i Bonnier, till den Bonnierägda tidningen Expressen efter att köpet av Mittmedia bekräftats.

Som arbetsgivare styr Bonnier trots allt över en stor del av landets intellektuella, författare och journalister och de äger genom förmågan att styra det offentliga samtalet även politikerna. Detta skulle kunna förklara den tystnad som råder kring Bonniers enorma makt över svensk media och i förlängning även svensk politik.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Även politiker börjar nu erkänna att problemen inte är ”temporära”, som de länge hävdat. I USA börjar varubristen bli synlig i även stora butikskedjor. Producenter och distributörer tvingas höja priserna markant och i flera fall minska eller temporärt stänga ner på grund av varubrist. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter. Vi avslöjar också ett viktigt och dolt skäl bakom det höga elpriset i bland annat Europa.

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Organisationer för journalister tiger om attentatet mot Exakt24:s reporter

Organisationer för journalister tiger om attentatet mot Exakt24:s reporter

🟠 Uppdaterad med svar från Journalistförbundet. Svenska Journalistförbundet samt Reportrar utan gränser i Sverige, alltså de organisationer som ska bevaka journalisters möjligheter att kunna utöva sitt yrke utan att utsättas för hot eller våld anser inte att de har tid att svara på frågor om hur de ser på det nyligen inträffade attentatet mot Exakt24:s reporter Christian Peterson samt vandaliseringen av samma nyhetskanals studio.

LO-anställd ”antirasist” avslöjas som näthatare

LO-anställd ”antirasist” avslöjas som näthatare

🟠 Exakt24 konfronterade LO-representanten Henrik Johansson. LO-ombudsmannen och medialt hyllade ”antirasisten” Henrik Johansson har bland annat legat bakom sajten ”Inte rasist, men” som hängde ut sverigedemokrater. Sedan dess har han blivit allt mer aggressiv i sin retorik och bland annat hotat ungdomar med att ”slå sönder näsbenet på dig” i sin kanal på Discord. När Exakt24 skickade ut ett reportageteam för att fråga honom om hans näthatande och hur det stämmer överens med LO:s värdegrund, blev Henrik Johansson aggressiv.

Ökad censur på Spotify – nationalistisk musik rensas ut

Ökad censur på Spotify – nationalistisk musik rensas ut

🟠 INRIKES Spotify intensifierar nu sitt arbete med att stärka censuren genom att plocka bort oönskade, främst nationalistiska, låtar från sin streamingtjänst, rapporterar programmet Musikguiden i den vänsterliberala radiokanalen P3. Spotifys åtgärder kommer efter påtryckningar från den politiskt färgade statsradiokanalen.

Dansbandsduo spelade för enbart ovaccinerad publik – vill göra motstånd mot globalistisk hälsoapartheid

Dansbandsduo spelade för enbart ovaccinerad publik – vill göra motstånd mot globalistisk hälsoapartheid

🟠 INRIKES Dansbandsduon Glories från Blekinge skapade visst rabalder hos medströmsmedier när de den 3 oktober anordnade en musiktillställning där de enbart hade bjudit in ovaccinerad publik. I en intervju med Nya Tider säger en av duons medlemmar, Thomas ”Blomman” Broström att han inte är någon principiell vaccinmotståndare, men att processen med att massvaccinera folk mot Covid-19 har gått alldeles för fort och att ovaccinerade pekas ut som parior av hela samhällsetablissemanget inklusive public service-media.

Swedbank förlorade mot Widar Nord

Swedbank förlorade mot Widar Nord

🟠 Kontot ska återställas inom 20 dagar. Swedbank bröt mot betaltjänstlagen när de drog in bankkontot för Widar Nord, chefredaktör för mediesajten Fria Tider. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom som kan innebära att det blir svårare för bankerna att utnyttja penningtvättslagens krav på ”kundkännedom” för att säga upp kunder som av politiska eller andra skäl anses oönskade. Swedbank skall återställa Widar Nords bankkonto ”inom 20 dagar”.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.