Skip to Content

BRÅ:s preliminära statistik för 2019 har nu publicerats. Bild: BRÅ
INRIKES

BRÅ – Våldtäkterna ökar

Digital utgåva

BRÅ har släppt sin preliminära statistik för 2019 och läsningen är olyckligtvis som förväntat negativ. De grova brotten så som våldtäkter och personrån ökar. Den enda ljusningen är att samtidigt minskar mängden anmälda mindre grova brott såsom fickstölder och trafikbrott.

Publicerad: 17 januari, 2020, 07:51

  • Svenska

Läs även

Idag publicerade Brottsförebyggande rådet sin preliminära statistik för antalet anmälda brott under 2019. Statistiken omfattar alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och andra brottsutredande myndigheter under det föregående året. Vissa trender visar sig vara oförändrade, likt våldtäkterna, vilka ökar år för år i takt med den demografiska förändringen med fler och fler invandrare från grupper som är extremt överrepresenterade som förövare. Samtidigt sticker vissa delar av statistiken ut, bland annat såg vi en massiv ökning av antalet explosioner, våldtäkter mot män och personrån mot barn. De grova brotten och då speciellt personbrotten ökade men samtidigt såg vi en liten ljusning i att andelen mindre grova brott, så som fickstölder, trafikbrott och inbrott minskade något.

Översikt av de olika brottskategorierna. Källa: BRÅ

 

Explosionsartad utveckling av explosioner

En kategori som ökat kraftigt under 2019 var andelen brott med allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, vilket ökade med 59 procent från 162 fall under 2018 till hela 257 fall under 2019. Samtidigt har det framkommit att en del polisområden, till exempel Malmö, valt att rubricera ett antal sprängdåd som skadegörelse istället för allmänfarlig ödeläggelse eftersom detta då innebär en annan brottsrubricering och en friserad statistik som ser bättre ut.

Malmö kunde till exempel rapportera att de hade tre fall av allmänfarlig ödeläggelse mindre under 2019 än 2018, men samtidigt kunde en genomgång som webbtidningen Samhällsnytt genomfört visa att ett antal sprängdåd rubricerats som skadegörelse istället för allmänfarlig ödeläggelse.

Sprängingar i Polisområde Malmö. Källa: BRÅ

 

Våldtäkterna fortsätter att öka

Under 2019 anmäldes cirka 290 000 brott mot person, en ökning med 1 090 brott jämfört med 2018. De anmälda misshandelsbrotten uppgick till 83 900, vilket var en ökning med 1 300 brott, eller 2 procent, jämfört med 2018. Bland personbrotten är en mycket omtalad kategori samtidigt en som kontinuerligt ökat i takt med att Sveriges demografiska sammansättning förändras – sexualbrotten.

År 2019 anmäldes totalt knappt 22 700 sexualbrott, vilket är en ökning med 2 procent eller 543 brott i jämförelse med 2018. Den preliminära rapporten kunde även visa att antalet anmälda våldtäkter ökade under 2019 till 8 350 brott (+6 procent). Anmälda våldtäkter mot kvinnor (18 år eller äldre) ökade med 443 brott (+10 procent) till 4 670 anmälda brott jämfört med 2018. Anmälda våldtäktsbrott mot barn (0–17 år) låg oförändrade på 3 410 brott anmälda brott.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Jan Myrdal, en ”realismens seger”

KULTURJan Myrdal gick ur tiden den 30 oktober 2020, efter nästa ett helt sekels febril verksamhet. Skribenten Mats Loman berättar om Myrdals kaotiska tillvaro, varför vänsterpressen kom att hata honom och hur han så småningom kom att närma sig det traditionella.

Förvirrad man hotade Sverige med inbördeskrig om SD får makten

INRIKESFredagen den 13 november publicerade en arabisk man ett klipp på Youtube, där han hotar svenskarna med inbördeskrig om SD vinner makten efter nästa val. Det är samme man som tidigare drev Arabiska partiet och som Nya Tider kunder berätta har en historia av mental sjukdom. Riksdagsledamoten Roger Richtoff (SD) anser dock att budskapet skall tas på allvar då det kan trigga någon redan radikaliserad våldsverkare.

Sverige slår rekord i kvotflyktingar – tusentals flygs in före årsskiftet

REPORTAGESverige tar emot flest kvotflyktingar i världen, sett till sin befolkning. I absoluta tal är vi fyra i världen. Detta trots att regeringen aviserat en restriktivare invandringspolitik i Migrationsöverenskommelsen (MÖK) som ingicks med de borgerliga partierna år 2015. Antalet kvotflyktingar, som hämtas i läger runt om i världen och har permanent uppehållstillstånd från dag ett, mer än dubblades genom överenskommelsen, från 1 900 till 5 000. Migrationsverket meddelar Nya Tider att det varit svårt under året att flyga hit kvotflyktingarna på grund av restriktionerna, men att man nu gör allt man kan för att flyga in så många afrikaner och araber som möjligt före årsskiftet – och kommunerna är tvungna att ta emot dem.

Gå till arkivet

Send this to a friend