Skip to Content

BRÅ:s preliminära statistik för 2019 har nu publicerats. Bild: BRÅ
INRIKES

BRÅ – Våldtäkterna ökar

Digital utgåva

BRÅ har släppt sin preliminära statistik för 2019 och läsningen är olyckligtvis som förväntat negativ. De grova brotten så som våldtäkter och personrån ökar. Den enda ljusningen är att samtidigt minskar mängden anmälda mindre grova brott såsom fickstölder och trafikbrott.

Publicerad: 17 januari, 2020, 07:51

  • Svenska

Läs även

Idag publicerade Brottsförebyggande rådet sin preliminära statistik för antalet anmälda brott under 2019. Statistiken omfattar alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och andra brottsutredande myndigheter under det föregående året. Vissa trender visar sig vara oförändrade, likt våldtäkterna, vilka ökar år för år i takt med den demografiska förändringen med fler och fler invandrare från grupper som är extremt överrepresenterade som förövare. Samtidigt sticker vissa delar av statistiken ut, bland annat såg vi en massiv ökning av antalet explosioner, våldtäkter mot män och personrån mot barn. De grova brotten och då speciellt personbrotten ökade men samtidigt såg vi en liten ljusning i att andelen mindre grova brott, så som fickstölder, trafikbrott och inbrott minskade något.

Översikt av de olika brottskategorierna. Källa: BRÅ

 

Explosionsartad utveckling av explosioner

En kategori som ökat kraftigt under 2019 var andelen brott med allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, vilket ökade med 59 procent från 162 fall under 2018 till hela 257 fall under 2019. Samtidigt har det framkommit att en del polisområden, till exempel Malmö, valt att rubricera ett antal sprängdåd som skadegörelse istället för allmänfarlig ödeläggelse eftersom detta då innebär en annan brottsrubricering och en friserad statistik som ser bättre ut.

Malmö kunde till exempel rapportera att de hade tre fall av allmänfarlig ödeläggelse mindre under 2019 än 2018, men samtidigt kunde en genomgång som webbtidningen Samhällsnytt genomfört visa att ett antal sprängdåd rubricerats som skadegörelse istället för allmänfarlig ödeläggelse.

Sprängingar i Polisområde Malmö. Källa: BRÅ

 

Våldtäkterna fortsätter att öka

Under 2019 anmäldes cirka 290 000 brott mot person, en ökning med 1 090 brott jämfört med 2018. De anmälda misshandelsbrotten uppgick till 83 900, vilket var en ökning med 1 300 brott, eller 2 procent, jämfört med 2018. Bland personbrotten är en mycket omtalad kategori samtidigt en som kontinuerligt ökat i takt med att Sveriges demografiska sammansättning förändras – sexualbrotten.

År 2019 anmäldes totalt knappt 22 700 sexualbrott, vilket är en ökning med 2 procent eller 543 brott i jämförelse med 2018. Den preliminära rapporten kunde även visa att antalet anmälda våldtäkter ökade under 2019 till 8 350 brott (+6 procent). Anmälda våldtäkter mot kvinnor (18 år eller äldre) ökade med 443 brott (+10 procent) till 4 670 anmälda brott jämfört med 2018. Anmälda våldtäktsbrott mot barn (0–17 år) låg oförändrade på 3 410 brott anmälda brott.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sverigedemokraterna vill terrorklassa AFA

INRIKESSom enda svenska europaparlamentariker har Charlie Weimers (SD) medförfattat ett förslag till resolution om att föra upp den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion (AFA/Antifa) på EU:s lista över terroristorganisationer.

Sverigedemokraterna: ”Moderaterna lägger sig mer och mer i våran fåra”

INRIKESDen 17 september presenterade Moderaterna ett tiopunktsprogram för att motverka gängbrottsligheten. Bland annat vill man göra det lättare att utvisa utländska medborgare som är gängmedlemmar utan att de har dömts för brott. Två SD-ledamöter i riksdagen som Nya Tider pratat med är mycket nöjda. Bland annat säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att Moderaterna nu mer och mer lägger sig i deras fåra i synen på kriminalpolitik.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

INRIKESSocialdemokraterna i Göteborg, med oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) i spetsen, vill att kommunen tar fram en ”aktuell lägesanalys” av det man kallar ”den radikalnationalistiska miljön”. Övriga partier stödde förslaget, utom Sverigedemokraterna och det lokala Demokraterna, som menar att en sådan studie borde omfatta även islamistiska och vänsterextrema grupper.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Ny runsten funnen

INRIKESEn lantbrukare i Västerviks kommun har upptäckt att en stor sten han grävde upp för flera år sedan är en runsten. Runstenen, som dateras till 1000-talets första hälft, är den första nya sten som hittats på flera år.

Brå konstaterar vad har varit allmänt känt – stök, brott och bråk i bibliotek och i simhallar

INRIKESBrå har kartlagt förekomsten av brott och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek på uppdrag av regeringen. Resultatet är att man kan konstatera att brott och ordningsstörningar förekommer på de flesta simhallar och bibliotek. Detta skapar otrygghet för besökare och har negativa konsekvenser för personalens arbetsmiljö. Detta fenomen har konstaterats av alternativmedia sedan många år tillbaka, och precis som vice rikspolischefens erkännande av förekomsten av kriminella klaner har Brå hittills undvikit att rapportera om det.

Anmälda skadegörelser mot offentliga fastigheter ökar

INRIKESAntalet anmälda skadegörelser mot offentligt ägda fastigheter har ökat brant under år 2020, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, rapporterar TV4:s nyheter. Lerums lokala kommunpolis Eva Strömblad tror att uppgången delvis kan förklaras av coronakrisen eftersom fler har ”hemestrat”.

PR-kupp från Alternativ för Sverige under riksdagens öppnande

INRIKESNär riksdagen öppnade den 8 september dök plötsligt ett flygplan upp i luftrummet ovanför riksdagen och andra delar av huvudstaden. Från flygplanet hängde en banderoll med texten ”ÅTERVANDRING” och Alternativ för Sveriges hjärta i svenska flaggans färger.

Gå till arkivet

Send this to a friend