Skip to Content

BRÅ:s preliminära statistik för 2019 har nu publicerats. Bild: BRÅ
INRIKES

BRÅ – Våldtäkterna ökar

Digital utgåva

BRÅ har släppt sin preliminära statistik för 2019 och läsningen är olyckligtvis som förväntat negativ. De grova brotten så som våldtäkter och personrån ökar. Den enda ljusningen är att samtidigt minskar mängden anmälda mindre grova brott såsom fickstölder och trafikbrott.

Publicerad: 17 januari, 2020, 07:51

  • Svenska

Läs även

Idag publicerade Brottsförebyggande rådet sin preliminära statistik för antalet anmälda brott under 2019. Statistiken omfattar alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och andra brottsutredande myndigheter under det föregående året. Vissa trender visar sig vara oförändrade, likt våldtäkterna, vilka ökar år för år i takt med den demografiska förändringen med fler och fler invandrare från grupper som är extremt överrepresenterade som förövare. Samtidigt sticker vissa delar av statistiken ut, bland annat såg vi en massiv ökning av antalet explosioner, våldtäkter mot män och personrån mot barn. De grova brotten och då speciellt personbrotten ökade men samtidigt såg vi en liten ljusning i att andelen mindre grova brott, så som fickstölder, trafikbrott och inbrott minskade något.

Översikt av de olika brottskategorierna. Källa: BRÅ

 

Explosionsartad utveckling av explosioner

En kategori som ökat kraftigt under 2019 var andelen brott med allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, vilket ökade med 59 procent från 162 fall under 2018 till hela 257 fall under 2019. Samtidigt har det framkommit att en del polisområden, till exempel Malmö, valt att rubricera ett antal sprängdåd som skadegörelse istället för allmänfarlig ödeläggelse eftersom detta då innebär en annan brottsrubricering och en friserad statistik som ser bättre ut.

Malmö kunde till exempel rapportera att de hade tre fall av allmänfarlig ödeläggelse mindre under 2019 än 2018, men samtidigt kunde en genomgång som webbtidningen Samhällsnytt genomfört visa att ett antal sprängdåd rubricerats som skadegörelse istället för allmänfarlig ödeläggelse.

Sprängingar i Polisområde Malmö. Källa: BRÅ

 

Våldtäkterna fortsätter att öka

Under 2019 anmäldes cirka 290 000 brott mot person, en ökning med 1 090 brott jämfört med 2018. De anmälda misshandelsbrotten uppgick till 83 900, vilket var en ökning med 1 300 brott, eller 2 procent, jämfört med 2018. Bland personbrotten är en mycket omtalad kategori samtidigt en som kontinuerligt ökat i takt med att Sveriges demografiska sammansättning förändras – sexualbrotten.

År 2019 anmäldes totalt knappt 22 700 sexualbrott, vilket är en ökning med 2 procent eller 543 brott i jämförelse med 2018. Den preliminära rapporten kunde även visa att antalet anmälda våldtäkter ökade under 2019 till 8 350 brott (+6 procent). Anmälda våldtäkter mot kvinnor (18 år eller äldre) ökade med 443 brott (+10 procent) till 4 670 anmälda brott jämfört med 2018. Anmälda våldtäktsbrott mot barn (0–17 år) låg oförändrade på 3 410 brott anmälda brott.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Bidrag till Ibn Rushd stoppas

Idag fattas beslut i Göteborg om årets bidrag till studieförbunden. Enligt Nya Tiders källor finns det en majoritet för att stoppa bidraget på 1 361 583 kronor till muslimska Ibn Rushd, trots att förvaltningens tjänsteutlåtande tillstyrker det.

”Utanförskapet” kostar samhället 338  599 kronor per individ

ANALYSDen 7 maj presenterade organisationen Svenskt näringsliv en beräkning av vad det så kal­la­de utanförskapet kostar de svenska skattebetalarna. Resultatet är skrämmande, den totala kostnaden är cirka 270 miljarder kronor per år (2020). Antalet personer, eller egentligen ”helårsekvivalenter”, i arbetsför ålder som försörjs av ersättningar och bidrag uppgår till hela 800 000 personer. Beräkningarna bygger på en rapport från SCB som offentliggjordes i mars.

Stort antal koordinerade bränder i Eskilstuna

INRIKESEn hämndattack mot samhället – utförd av kriminella invandrare som är upprörda över att polisen gripit en grovt kriminell individ för några veckor sedan. Så kan man summera ett stort antal planerade och koordinerade bränder som drabbade Eskilstuna under söndagsnatten. Tre unga män, vilka är kända av polisen för delaktighet i ett kriminellt nätverk, kunde gripas under brandkaoset som varade i två timmar och drabbade ett stort antal oskyldiga eskilstunabor.

Teskedsorden sade sig verka mot rasism, men riktade mest in sig på oppositionella röster.

Teskedsorden i konkurs

INRIKESVänsterstiftelsen Teskedsorden har gått i konkurs trots att miljoner skattekronor pumpats in i den. Stiftelsen har sedan grundandet 2006 främst ägnat sig åt att indoktrinera skolbarn och kämpa mot yttrandefriheten. Nu har verksamheten upphört.

Aftonbladet censureras av Facebook – kräver regeringsingripande

INRIKESAftonbladets politiske redaktör Anders Lindberg hånas i sociala medier efter att han klagat över att Facebook censurerar när han försöker länka till en av tidningens egna artiklar – efter att Aftonbladet tidigare ställt sig bakom en annan och betydligt värre censur.

Sultani åtalas för dådet i Vetlanda

INRIKESDen 22-årige asylsökande afghanen som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnestin, Tamim Sultani, har nu åtalats för vansinnesdådet i Vetlanda. Enligt stämningsansökan till Eksjö tingsrätt har han försökt knivmörda sju män, varav sex svenskar och en arab. Åklagaren yrkar på livstids utvisning, men det finns en risk att afghanen får stanna i Sverige trots de många mordförsöken.

SD-politiker tog upp IQ-frågan – polis­anmäldes av socialdemokrat

INRIKESBertil Malmberg (SD) blev avbruten av ordföranden på ett fullmäktigemöte i region Sörmland när han påpekade att människor från Sydsudan i genomsnitt har låg IQ. En socialdemokratisk politiker har nu anmält honom för ”hets mot folkgrupp”, och SD:s distriktsordförande uppmanar honom att lämna sina uppdrag för partiet. Till Nya Tider säger Bertil Malmberg att det är helt obegripligt hur man kan riskera att straffas för att återge fakta.

Regeringen vill göra bensinen ännu dyrare från augusti

INRIKESFrån och med den 1 augusti 2021 vill regeringen att Sverige går över till E10-bensin med upp till 10 procent etanol. Nytt krav för diesel blir 30 procent. Etanol har mindre energiinnehåll samtidigt som det är dyrare att framställa, vilket innebär att priset troligen höjs samtidigt som man inte kommer lika långt på en tank. Till Nya Tider säger Pia-Maria Johansson, partiledare för Landsbygdspartiet oberoende, att varje höjning av priset på drivmedel ”görs på bekostnad av dem som bor på landsbygden”. Hon menar vidare att de styrande medvetet gör livet på landsbygden allt dyrare, i syfte att driva landsbygdsbor till städerna.

Gå till arkivet

Send this to a friend