Skip to Content

Brandskadat. De lokaler som används som moské på mångkulturella Norrby i Borås eldhärjades i mitten av januari. Polisen kan inte utesluta brott. Lilla bilden till vänster: Gruppen ”Borås för alla” höll en manifestation utanför moskén och klistrade positiva budskap på dörrarna. Foton: Nya Tider

Brand i moské i mångkulturell förort – Polisen inleder förundersökning om mordbrand

Natten till den 17 januari brann en moské i den mångkulturella förorten Norrby i Borås. Skadan var omfattande och polisen kan efter den första förundersökningen inte utesluta brott.

Publicerad: 23 januari, 2016, 14:14

  • Svenska

Läs även

Muslimska kulturföreningen har använt sig av lokalerna i Norrby, som ligger nära Borås centrum, sedan 2008. Branden, som man misstänker kan ha anlagts under lördagsnatten den 16 januari, startade enligt brandkåren vid ett av fönstren. Då brandkåren kom till platsen var elden redan fullt utvecklad och det brann bland annat inne i väggarna. Den tilltänkta morgonbönen dagen efter fick ställas in.

Den 18 januari hölls en så kal­lad kärleksmanifestation utanför moskén där deltagarna satte upp lappar med positiva budskap på dörrarna. Arrangör var den löst sammansatta gruppen ”Borås för alla”. Manifestationen lockade ett tjugotal, mestadels svenskar. ”I vårt Borås har moskéer en självklar plats”, går det att läsa på gruppens facebooksida. Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU deltog i manifestationen.

I Norrbys moské separeras männen från kvinnorna. Kvinnorna får be på nedervåningen, medan övervåningen förfogas av männen som ber i den stora salen på 190 kvadratmeter. Moskén besöks av ett hundratal muslimer varje dag. Man vet ännu inte när man kan öppna moskén igen, men i nuläget hänvisas besökare till en närliggande lokal.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Förlängningen av tillfälliga flyktinglagen träder i kraft

INRIKESFrån och med imorgon träder den planerade förlängningen av den ”tillfälliga” flyktinglagen i kraft. Med förlängningen tillkommer även ett antal förändringar som kommer att resultera i att tusentals fler anhöriginvandrare får stanna i Sverige.

Justitiekanslern: Tyrrunan fortfarande laglig

INRIKESEfter att Nordiska Motståndsrörelsen anmälts för hets mot folkgrupp efter att de satt upp en banderoll på Kulturhusets fasad i Stockholm har Justitiekanslern gått igenom fallet och kommit med samma besked som flera gånger förut, tyrrunan är fortfarande laglig.

Säpo vill utvisa fler säkerhetshot

INRIKESAntalet individer som är verksamma i extremistmiljöer har ökat kraftigt under de senaste åren, uppger Säkerhetspolisen. Nu vill man bland annat utvisa ”ett antal individer som under längre tid och i stor utsträckning bidragit till radikalisering”.

Sänkta straff för MENA-ligan

INRIKESDet blev sänkta straff för MENA-ligan, fyra kvinnor boende i Linköping i åldern 21 till 25 år. De hade satt eld på ett radhus och i tingsrätten hade de dömts för grov mordbrand, men hovrätten menar att deras brott ska bedömas som mordbrand av normalgraden. Systemmedia har rapporterat ytterst sparsamt om detta anmärkningsvärda fall.

Nya Tider deltagare när Putin gästade konferens

LEDARENya Tiders Sanna Hill var en av deltagarna på konferensen Development of Parliamentarism som hölls i Moskva den 1-3 juli. Konferensen gästades bland annat av Rysslands president Vladimir Putin.

Hans kompis fick en örfil – då öppnade Malcon eld

INRIKESMalcon Amsén stod utanför Frivården på Kungsholmen i Stockholm med en kompis när han kom i dispyt med en afrikan som också varit på Frivården. Det slutade med att han drog fram sin pistol och avlossade ett skott. Nu döms Amsén för att ha skjutit i luften till 2,5 års fängelse.

SVT tvingas betala Ekeroth 190 000 kronor

INRIKESSVT har enligt Patent- och marknadsöverdomstolen gjort intrång i Kent Ekeroths upphovsrätt genom att offentliggöra och visa delar av den så kallade ”järnrörsfilmen” från 2012. Domstolen dömer därför SVT att betala rättegångskostnaderna, nära 190 000 kronor, samt mer ersättning för bruket av filmerna till Ekeroth.

Regeringen vill förbjuda ”rasistiska organisationer”

POLITIKRegeringen Löfven vill införa ett åsiktsförbud mot vad man kal­lar ”rasistiska organisationer”. Det uppger Socialdemokraterna på sin hemsida.

Gå till arkivet

Send this to a friend