Skip to Content

Charlie Hebdo, utgiven 23 augusti 2017.

Charlie Hebdo i nytt blåsväder

Den franska tidningen Charlie Hebdo, internationellt välkänd sedan terrorattacken mot redaktionen i januari 2015 då tolv medarbetare sköts ihjäl av muslimska terrorister, har ännu en gång hamnat i blåsväder med en islamkritisk förstasida.

Publicerad: 26 augusti, 2017, 16:19

  • Svenska

Läs även

I onsdags pryddes förstasidan av den satiriska tidningen av en bild som tydligt refererar till terrorattacken i Barcelona, där 14 personer kördes ihjäl av muslimska terrorister. Texten lyder: ”Islam, fredens religion… För evigt!”

I Spanien har mycket medial tid ägnats åt att rapportera om terrordåden, men ytterst lite har sagts om de islamistiska motiven. När nu Charlie Hebdo går kopplingen till islam har det skapat upprörda reaktioner.

Bland annat twittrade Stephane Le Foll, parlamentsledamot för det franska socialistpartiet, att budskapet är ”extremt farligt” – alltså  inte islamismen utan Charlie Hebdos förstasida. Vidare skrev han: ”Journalister måste utöva motstånd mot att göra dessa associationer eftersom de kan komma att användas av andra”. Med ”andra” brukar avses invandringskritiska partier och rörelser som Sverigedemokraterna och Front National, och således bör negativa nyheter helst förtigas när islam kommer på tal.

Chefredaktören för Charlie Hebdo svarade på kritiken genom att i en ledare i sin tidning skriva att experter och politiker undviker svåra frågor kring religionen islam för att bejaka muslimer: ”Diskussionen och frågorna kring religionens roll, och specifikt rollen som islam spelar i dessa attacker, har helt försvunnit.”

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Attentatet mot Soleimani kan fördjupa Indiens och Rysslands energisamarbete

UTRIKESFörra året tecknade Indien och Ryssland ett femårigt energiavtal som inkluderar gemensam utveckling av olje- och gasfält i Ryssland och Indien. Det spända läget i Persiska viken och runt Kashmir gör att Indien måste luta sig mot Ryssland för sin energiförsörjning, rapporterar The Hindu.

Bannon råder Trump att hålla sitt State of the Union-tal efter riksrätten

UTRIKESDen förre chefsstrategen i Vita huset, Steve Bannon, uppmanar presidenten att vänta med sitt State of the Union-tal tills efter att han frikänts av senaten i sin kommande riksrätt. Bannon intervjuades av Maria Bartiromo i Fox News i programmet Sunday Morning Futures.

WikiLeaks grundare Assange behöver mer tid för att tala med sin advokat

Enligt Reuters får WikiLeaks grundare Julian Assange inte den tid han behöver med sina juridiska rådgivare för att diskutera sin kamp mot att bli utlämnad till USA, vilket försenar fallet, sade hans advokat i en brittisk domstol i måndags.

Borgerliga ÖVP och de gröna bildar regering i Österrike

ÖSTERRIKEEfter nästan tre månaders intensiva förhandlingar presenterades Österrikes nya regering i form av en koalition mellan borgerliga ÖVP och det gröna partiet, Die Grünen. Förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) kal­lar den nya regeringen för det ”bästa från två världar”. Samtidigt som man lovar att den restriktiva migrationspolitiken skall stå fast säger sig den nya regeringen vilja motarbeta så kal­lad ”högerextremism” och ”främlingsfientlighet”.

IS jublar över den iranske generalens död

UTRIKESAP rapporterar att den Islamiska staten är lyriska över det amerikanska attentatet mot den höge iranske general som gjorde sig ett namn genom att stödja de styrkor som bekämpar IS-extremisterna.

Brittisk terroristpolis listar Extinction Rebellion som extremistisk ideologi

UTRIKESBrittiska polisen har nu återkallat sin rekommendation till lärare och myndigheter att jämställa klimataktivisterna med högerextremistiska och islamistiska grupper.

Siemens erbjöd Greta Thunbergs sidekick en plats i styrelsen

UTRIKESSiemens VD Joe Kaeser har erbjudit Fridays for Futures språkrör Luisa Neubauer en plats i styrelsen för det nya företaget Siemens Energy.

Turkiet skickar trupper till Libyen

LIBYENDen 2 januari antog det turkiska parlamentet i ett extrainsatt sammanträde en motion om att skicka turkiska trupper till Libyen. Detta efter att man under en längre tid stöttat den libyska fraktion som styr Tripoli och bland annat skickat hundratals stridshärdade islamister från Syrien. Egypten, som stödjer en annan fraktion med bas i Tobruk, har redan sänt stridsvagnar för att möta turkarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend