Skip to Content

Doktor Virgil Paunescu (mitten-vänster) och hans forskarteam vid OncoGen tror sig kunna utveckla ett vaccin som är optimerat efter patientens etnicitet. Foto: OncoGen
UTRIKES

Coronaviruset – farligare för asiater än för européer?

Digital utgåva

En kontroversiell kinesisk studie lägger fram teorin om att coronaviruset är farligare för asiater och speciellt asiatiska män än för andra befolkningsgrupper som européer och afrikaner. Deras modell visar sig än så länge stämma med statistiken hos de som blivit allvarligt sjuka och dött av viruset. Den biologiska förklaringsmodellen som anses kontroversiell bland annat för att den påtalar etniska skillnader får även stöd av europeiska forskare som nu lägger fram sina planer för att producera ett unikt vaccin mot coronaviruset – men bara för personer av europeisk härkomst.

Publicerad: 11 februari, 2020, 23:30

  • Svenska

Läs även

Coronaviruset har nu smittat över 43 000 människor och orsakat över 1 000 dödsfall sedan januari. En överväldigande majoritet av de som smittats och blivit allvarligt sjuka eller dött har till dags dato varit etniska kineser. Nya forskarrapporter kan kanske förklara varför just asiater och specifikt asiatiska män tycks drabbas mycket hårdare av viruset än européer. Europeiska forskare använder även forskning om skillnader mellan etniciteter för att försöka framställa ett vaccin mot viruset – men bara för personer av europeisk etnicitet. Samtidigt sprids konspirationsteorier om att viruset skulle vara artificiellt framställt för att angripa den kinesiska befolkningen.

Etniska faktorer – drabbar asiater hårdast

Foto: Shutterstock/Grafik av Nya Tider

I en kontroversiell vetenskaplig studie går ett kinesiskt forskarteam igenom hur 2019-nCov (coronaviruset) har likheter med SARS-Cov (SARS viruset) när det kommer till hur en av de receptorer som kallas för ACE2, som gör att viruset får fäste i mänskliga lungvävnadsceller, fungerar i olika populationer. Det man kommer fram till i studien är anmärkningsvärt i sig, och än mer så om man betänker de långtgående konsekvenserna det kan få.

Lungorna, vilka är de organ som drabbas värst av coronaviruset, är komplexa och består av en stor mängd olika celler. Vissa av dessa celler är motståndskraftiga mot viruset medan andra är lättare att få viruset att interagera med. När coronaviruset rör sig genom de mänskliga luftvägarna kommer det i kontakt med cellväggarna till offrets celler. Enligt tidigare studier är det just enzymet ACE2 i de olika lungcellerna som är den viktigaste receptorn av viruset och gör att det kan penetrera cellmembranen och därmed spridas.

Andelen celler med förekomsten av ACE2 har enligt studien visat sig vara mycket annorlunda baserat på både genetisk grupptillhörighet och könstillhörighet. Bland annat visade det sig att män hade en högre mängd celler med ACE2 förekomst än hos kvinnor, cirka 70 procent mer. Samtidigt hade asiatiska män en mycket högre förekomst av ACE2 än män från afrikanska och europeiska populationer, hela fem gånger mer (2,5 procent mot 0,47 procent).

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • HandsomeHank

    Vaccin bara för vita Européer. Hoppsan alla dog.

Invandrarförorten Seine-Saint-Denis har en ”exceptionell” överdödlighet i Covid-19 – samma på andra håll i Europa

Publicerad: 7 april, 2020, 22:38

Läs även

De franska hälsovårdsmyndigheterna säger att de ”inte har någon omedelbar förklaring”. Men fenomenet finns inte bara i Frankrike.

För första gången sedan början av Covid-19 pandemin så har de franska myndigheterna fredagen den 3 april släppt siffror som visar en ”exceptionell överdödlighet” i Seine-Saint-Denis, det fattigaste området i Parisregionen. Det uppges att begravningsbyråerna är ”överbelastade”.

Flera franska departement som har drabbats hårt av pandemin har noterat en kraftig ökning av dödligheten, enligt preliminära siffror från INSEE, den franska motsvarigheten till SCB. Men i Seine-Saint-Denis var det värre än så: Mellan den 21 och 27 mars ökade dödsfallen med 63 procent jämfört med föregående vecka. En ”exceptionell” nivå, vilket underströks av hälso- och sjukvårdsdirektören Jérôme Salomon på torsdagskvällen. Som jämförelse var ökningen 32 procent i centrala Paris och 47 procent i grannregionen Val-Oise, som var ett tidigt epicentrum för spridningen i Frankrike. (mer…)

[email protected]

Malariamedicin hjälper vid behandling av viruspatienter

Publicerad: 7 april, 2020, 18:45

Behandling med malariamedicinen hydroxiklorokin hjälper till att påskynda återhämtningen för Covid-19 patienter, rapporterar läkare i Kina denna vecka.
Hosta, feber och lunginflammation försvann snabbare och risken minskade för att sjukdomen skulle bli allvarlig hos personer som gavs hydroxiklorokin jämfört med en kontrollgrupp som inte gavs läkemedlet. Författarna till rapporten sade att behandlingen var lovande, men att mer forskning behövdes för att klargöra hur det egentligen hjälper vid behandling av Covid-19 patienter och hur det bästa sättet är att använda det.

Studien var liten och begränsad till patienter som var milt eller måttligt sjuka, det vill säga inga riktigt allvarliga fall. Liksom många andra rapporter om coronaviruset så publicerades det på medRxiv, en onlineserver för medicinska artiklar, innan den har genomgått peer review (granskning) av andra forskare.

Utan vedertagen behandling för coronaviruset har många sjukhus helt enkelt gett hydroxiklorokin till patienter på vinst och förlust, eftersom det är relativt säkert. De tidigare rapporterna från Frankrike och Kina fick dock kritik eftersom de inte inkluderade kontrollgrupper för att jämföra behandlade kontra obehandlade patienter. Forskare kallade rapporterna anekdotiska och sade att bristen på kontroller gjorde det omöjligt att avgöra om läkemedlen verkligen fungerade. Nu har det dock skett även om studien får betraktas som liten.

https://www.nytimes.com/2020/04/01/health/hydroxychloroquine-coronavirus-malaria.html?searchResultPosition=1

Christer Ericssons kommentar:

Studien stämmer väl med tidigare rapporter från flera sjukhus i många länder, inte minst Kina och Frankrike, om att hydroxiklorokin och det närbesläktade klorokinet fungerar som behandling mot Covid-19.

Det är extra glädjande eftersom det handlar om flera decennier gamla läkemedel som är billiga, lättillgängliga och tämligen säkra att använda. De används för att behandla malaria och autoimmuna sjukdomar som lupus och reumatoid artrit (ledgångsreumatism).

[email protected]

Smittspridning möjlig via utandningsluft

Publicerad: 7 april, 2020, 16:21

Nya studier bekräftar det man misstänkt, att utandningsluft från smittade personer troligen kan sprida viruset vidare och smitta andra. Man har hittat virus i luften upp till tre timmar efter att en infekterad person befunnit sig i samma rum. Tidigare antog flera hälsomyndigheter att viruset endast sprids i droppartiklar, cirka 1 mm stora, som snabbt faller till marken.

”[Jag är] lättad att se att aerosol är accepterad. Denna nya smittväg via luften hjälper till att förklara varför den sprids så fort”, skriver Kimberly Prather, en aerosolkemist vid University of California, till tidskriften ScienceInsider, publicerad den 2 april.

Det är amerikanska National Academy of Sciences (NAS) som genom att titta på flera andra studier visat att denna smittväg är trolig. Aerosoler är den dimma som bildas vid vanlig andning. Partiklarna är bara en micron stora, det vill säga en tusendels millimeter, och kan hålla sig i luften länge. Smittan kan därefter överföras om dessa mikroskopiska partiklar hamnar i en persons mun, näsa eller ögon. Droppartiklar som bildas när man nyser är upp till 1 millimeter stora.

USA:s hälsomyndighet CDC har hela tiden hävdat att den primära smittvägen för viruset SARS-CoV-2 är dessa vätskedroppar. Dessa faller till marken efter en till två meter, men kan då sätta sig på ytor som till exempel dörrhandtag.

Inte heller Världshälsoorganisationen WHO har sett aerosolspridning som trolig. Den 27 mars påstod man att smittspridning genom aerosol ”är möjlig [men endast] under mycket specifika omständigheter och förutsättningar där aerosoler skapas”, såsom när en patient får en lufttub införd i lungorna. WHO:s experter pekar också på att studier av 75 000 Covid-19-fall i Kina inte avslöjat någon smittöverföring genom aerosoler.

Denna uppfattning håller nu alltså på att ändras.

Källa: https://www.sciencemag.org/news/2020/04/you-may-be-able-spread-coronavirus-just-breathing-new-report-finds

[email protected]

Sydkoreansk medicinprofessor förespråkar användning av mask

Publicerad: 7 april, 2020, 16:18

Professor Kim Woo-joo från Korea University Guro Hospital är en expert på smittskydd i ett av de länder som har lyckats bäst med att begränsa effekterna av Covid-19-pandemin. Han har över trettio år erfarenhet inom området och har varit i frontlinjen under flera tidigare kriser (svininfluensan 2009, SARS 2013, Ebola 2014 och MERS 2015).

I videon nedan ger han en sammanfattning om vad som är känt om viruset och smittspridningen, och hur man kan skydda sig, både som individ och som land. Sammanfattningsvis menar han att sydkoreanernas vana att bära mask och att ofta tvätta händerna är en av de viktigaste förklaringarna till att pandemin inte sprids så kraftigt i landet. Snabba åtgärder, som masstestning, karantän av smittade och riskgrupper, samt smittspårning är en del av de viktigaste åtgärderna.

Detta följer samma mönster som andra asiatiska länder som har klarat sig bättre än Europa, som Singapore, Taiwan och Vietnam.

På en dryg vecka har hans videoklipp setts över 6 miljoner gånger.

[email protected]

Tiger på New Yorks Bronx Zoo testar positivt för coronavirus

Publicerad: 6 april, 2020, 11:10

Reuters rapporterar om att en tiger på Bronx Zoo i New York City har testats positivt för Covid-19, det första kända fallet av att en människa har infekterat ett djur och gjort det sjukt, enligt djurparkens chefsveterinär.

Nadia, den 4-åriga malajiska tiger som testade positivt, testades för Covid-19 efter att ha fått torrhosta tillsammans med tre andra tigrar och tre lejon sade Wildlife Conservation Society, som förvaltar djurparken, i ett uttalande. Alla djuren förväntas återhämta sig, uppgav de också.

Viruset som orsakar Covid-19 tros ha spridit sig från djur till människor, och en handfull djur har testats positivt i Hong Kong.

Men tjänstemän tror att detta är ett unikt fall eftersom Nadia blev sjuk efter exponering via en smittad, asymtomatisk zoomedarbetare, enligt Paul Calle, chefsveterinär på Bronx Zoo. Calle sade att de inte visste vilken anställd som har smittat tigern.

”Detta är så vitt vi vet första gången som en människa har smittat ett djur och djuret blev sjukt” sade Calle, och tillade att de planerade att dela sina erfarenheter med andra djurparker och institutioner. ”Förhoppningsvis kommer vi alla att ha en bättre förståelse som ett resultat.”

De andra tigrarna och lejonen visade också symptom, men zooet bestämde sig att bara testa tigern Nadia eftersom hon var den sjukaste och hade börjat tappa sin aptit, och de ville inte utsätta all kattdjuren för bedövning.

Calle uppger att djuren inte hade varit allvarligt sjuka. Nadia undersöktes med röntgen, ultraljud och blodprov för att försöka hitta en diagnos. Beslutet att testa för Covid-19 gjordes därför att New York är epicentret för pandemin i USA.

Zooet har varit stängt sedan mitten av mars, och den första tigern började visa symptom den 27 mars.

Det har tidigare ansetts att djur inte kunnat smittas, men att de eventuellt skulle kunna överföra smitta ”passivt”. En kinesisk undersökning har nyligen påvisat att SARS-CoV-2 reproducerar sig dåligt i hundar, grisar, kycklingar och ankor, men effektivt i illrar och katter. Det verkar alltså som om kattdjur i synnerhet också kan drabbas. Däremot finns det ännu ingen evidens att djur kan smitta människor, men studier pågår.

[email protected]

Sjukvårdsanställda löper stor risk att smittas

Publicerad: 6 april, 2020, 09:51

Läs även

Spanien är ett av de hårdast drabbade länderna i Europa med i skrivande stund över 130 000 bekräftade fall och närmare 13 000 döda. Överbelastade sjukhus sammantaget med brist på skyddsutrustning och tester drabbar spanska läkare och sjuksköterskor som nu smittas med Covid-19 i en oroväckande takt. Hittills har mer än 15 000 sjukvårdsanställda i Spanien insjuknat, vilket motsvarar inte mindre än cirka 14 procent av Spaniens alla bekräftade Covid-19 fall. Som en jämförelse har Italien rapporterar att deras vårdpersonal utgör cirka 10 procent av landets alla fall.

– Jag har försökt att vara försiktig, men när du arbetar på ett sjukhus kan ingen garantera att en av dina kollegor inte har viruset i den asymptomatiska fasen (den infekterade är smittsam men har inte utvecklat symtom än), berättar den spanske ambulanssjukvårdaren Xevi Mateu. Han testade positivt för viruset för en vecka sedan.

Mateu, som bor och arbetar i Katalonien, sade vidare att han tror att han kan ha smittats under en matpaus på sjukhuset eller när han var i tjänst i det trånga utrymmet inne i en ambulans. Sjukvårdaren påtalar att informationen om hur de skulle skydda sig mot den rasande pandemin var motstridig. Mateu påtalar också svårigheten med att ha för lite tillgänglig personlig skyddsutrustning samtidigt som efterfrågan på ambulansvård började överstiga kapaciteten.

Flera spanska sjukvårdare påtalar det allvarliga läget med bristande skyddsutrustning.

– I början av krisen kastade vi bort glasögonen, skyddsdräkten och masken efter en användning. Nu använder vi en mask per dag tills de tar slut, berättar Albert Gual, en annan akutsjukvårdare.

Gual berättar att kollegor beskriver hur Covid-19 överväldigat sjukvården, som är ”utan material, utan resurser, utan personal”. De berättar att skyddsdräkterna, som är tänkta för engångsanvändning, återanvändas och steriliseras tills det går hål i dem och att många sjukvårdsanställda tillverkar sina egna skyddskläder av sopsäckar.

Även om bristen på skyddsutrustning är ett globalt problem drabbades Spanien särskilt hårt efter att de två största distributörerna av medicinska förnödenheter – belägna i Frankrike och Tyskland – i början av mars beordrades av sina respektive regeringar att sluta exportera materiel. Detta då Paris och Berlin inte ville utarma de egna lagren av skyddsutrustning. Beslutet, som kritiserades för att strida mot Europeiska unionens anda, tvingade den spanska regeringen att vända sig till andra leverantörer utanför EU, vilket resulterade i bland annat inköp av sjulvårdsförnödenheter från Kina till ett värde av 432 miljoner euro (4,75 miljarder kronor).

För att underlätta bördan för Spaniens kollapsande sjukvårdssystem har pensionärer blivit ombedda att återinställa sig för tjänstgöring och nylicensierad personal har rekryterats i ilfart för att kompensera bristen.

https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3078309/spains-health-workers-overburdened-and-undersupplied

Christer Ericssons kommentar:

Att ta in pensionerad sjukvårdspersonal visar på Spaniens desperation, då det utsätter dem för stor risk. Detta eftersom ålder är den näst viktigaste riskfaktorn för att avlida efter underliggande sjukdomar.

Spanien, precis som Sverige, vidtog få eller inga åtgärder för att platta ut kurvan (se diagram nedan), vilket fick katastrofala följder för Medelhavslandet. Sverige ligger tidsmässigt efter Spanien i den exponentiella utvecklingen, men har alla skäl att förbereda sig för en liknande utveckling.

Skyddsutrustning som masker är essentiella för att skydda sjukvårdspersonal som arbetar i en högriskmiljö där de riskerar att utsättas för höga ”doser” virus, vilket troligen är skälet till att många läkare och sjuksköterskor utan underliggande sjukdomar eller hög ålder avlidit i flera länder. Detta då studier visat att ”dosen” virus som en person drabbas av mycket avgörande för sjukdomsförloppet. Det vill säga en mindre exponering leder till ett mildare sjukdomsförlopp och en större till ett allvarligare dito. Det finns experter som tror att detta – en ”överdos” virus – är skälet till att flera yngre och friska inklusive sjukvårdspersonal avlidit, något som sker även om det är ovanligt.

 

Diagram – Pandemikurvan. Illustration: Nya Tider

[email protected]

Infekterad mest smittsam tre första dygnen efter symptom

Publicerad: 4 april, 2020, 23:54

Världshälsoorganisationen WHO uppger att inkubationstiden för Covid-19-infekterade har ett genomsnitt på 5-6 dagar, men kan vara upp till 14 dagar. Inkubationstid är den tid som förflyter mellan smittotillfället och tidpunkten då en sjukdom bryter ut. Det är här viktigt att minnas att andra studier, bland annat från Kina, har visat en inkubationstid på upp till 27 dagar, Det tros dock vara ovanligt att inkubationstiden är längre än 14 dagar, vilket också är skälet till att just två veckor är påbjuden karantänstid i de flesta länder.

WHO uppger också att personer har testat positivt 1-3 dagar innan de utvecklar symtom. Det innebär också att de då är smittsamma. Därmed har WHO nu med all tydlighet förklarat att pre- och asymtomatisk smittspridning sker, vilket innebär att smittspridaren inte själv känner sig sjuk och att omgivningen inte heller kan se några märkbara symptom.

Efter insjuknandet är den Covid-19 infekterade som mest smittsam inom de första tre dagarna. Flera experter, som den brittiske läkaren John Campbell, har uppgivit en avtagande smittsamhet i ytterligare runt tre dagar. Den infekterade är således smittsam i minst sex dagar efter uppvisade symptom. Doktor Campbell uppmanar dock till försiktighet fram till och med den åttonde dagen. Detta innebär att Covid-19-insjuknade oftast är smittsamma i totalt 7-11 dagar.
Doktor Campbell med flera påminner också om att Coronaviruset är ”novel”, det vill säga nytt och därmed okänt för mänskligheten, och att vi därför bör betrakta information på detta tidiga stadium som preliminär.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Christer Ericssons kommentar: Oaktat exakt hur många dagar före och efter insjuknandet som varje Covid-19-infekterad smittar sin omgivning så är informationen om att patienten är som mest smittsam de första tre dygnen efter insjuknandet mycket viktig, inte minst för de som tvingas vårda anhöriga i hemmet. Skälet till detta är att studier visat att ”dosen” virus som en person drabbas av är mycket avgörande för sjukdomsförloppet. Det vill säga en mindre exponering leder till ett mildare sjukdomsförlopp och en större till ett allvarligare dito. Det finns experter som tror att detta – en ”överdos” virus – är skälet till att flera yngre och friska avlidit, något som sker även om det är ovanligt.

Därför är det mycket viktigt att både vårdgivare och vårdtagare bär munskydd, att den sjuke vårdas i eget rum eller åtminstone så avskilt som möjligt samt att virusfylld luft vädras ut så ofta och mycket som möjligt.

[email protected]

USA:s motsvarighet till Folkhälsoinstitutet rekommenderar nu amerikaner att bära mask

Publicerad: 4 april, 2020, 14:28

Läs även

Att stanna hemma är fortfarande det bästa sättet att skydda sig från coronaviruset. Men US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) säger nu att masker är effektiva som en ytterligare åtgärd.

I fredags rekommenderade CDC att personer skulle bära ”icke-medicinska tygmasker” för att förhindra spridningen av coronavirus. Tidigare hade CDC rekommenderat att endast de med Covid-19-symtom skulle bära mask. Myndigheten rekommenderar nu att även de som känner sig friska skall bära mask, även om det är frivilligt.

I ett uttalande på sin hemsida säger CDC: ”Tygmasker gjorda av hushållsartiklar eller som görs hemma av vanliga material till låg kostnad kan användas som en extra, frivillig folkhälsoåtgärd.” Ordet ”extra” är nyckeln här; att stanna hemma är fortfarande det mest effektiva sättet att skydda dig själv och de omkring dig, och myndigheten rekommenderar också att hålla två meters avstånd som den primära metoden för att minska exponeringen.

Denna nya rekommendation följer efter ny forskning om hur viruset överförs, och med en uppgång av konstaterade fall över hela USA finns det vissa indikationer på att människor som inte visar några symtom fortfarande kan sprida viruset när de rör sig offentligt.

I veckan har städer som New York och Los Angeles också rekommenderat att alla invånare bär andningsmask offentligt, oavsett om de visar tecken på sjukdom eller inte. Särskilda riktlinjer har utfärdats för Los Angeles (och Kalifornien som helhet) och New York.

Dessa rekommendationer sker i en tid då det råder en stor brist på kirurgiska ansiktsmasker och N95-masker i USA. Denna brist på skyddsutrustning har varit förödande för vårdpersonal som behandlar patienter, och många fruktar att ett landsomfattande dekret att bära mask skulle öka bristen ännu mer.

Viss vårdpersonal har börjat bära hemmagjorda masker över sina N95-masker för att förlänga deras livslängd. Några sjukhus har lagt ut meddelanden och ber om hemsydda donationer, som Universitetssjukhuset i Ohio, eller Deaconess Hospital i Evansville, Indiana, som också har inrättat en rikstäckande databas för att sätta vårdinrättningar i nödläge i förbindelse med dem som kan göra masker och donera dem.

Det är viktigt att komma ihåg att en tygmask som de som rekommenderas av Kaliforniens Department of Public Heath kan hjälpa omedvetet smittade människor från att överföra viruset, men det finns ingen garanti för att de kan förhindra en frisk person från att bli smittad.

Webbsiten Etsy, som säljer konsthantverk, har också bett sina medlemmar att börja göra masker, men har infört ett antal försiktighetsåtgärder, som att förbjuda dem att sälja medicinsk utrustning och att inte göra medicinska påståenden om hemsydda masker.

[email protected]

Covid-19 kan orsaka hjärnskador

Publicerad: 3 april, 2020, 17:07

En 74-årig man i Florida och en 58-årig kvinna i Detroit hör till dem som fått skador på centrala nervsystemet efter att ha insjuknat i Covid-19. Mannen har förlorat talförmågan, åtminstone tillfälligt, och kvinnans hjärna uppvisar celldöd och blödningar vid en undersökning med hjärnskanner.

Även studier i Italien och Kina har visat på skador på centrala nervsystemet hos vissa patienter som haft Covid-19. I Italien inrättade ett sjukhus en speciell avdelning bara för att ta hand om Covid-19-patienter som visade symptom på hjärnskada.

Även om antalet patienter som drabbats av skador på centrala nervsystemet fortfarande är relativt få, varnar läkare för att Covid-19 alltså kan ge bestående men även om man blir frisk i övrigt.

Källa: https://www.dailymail.co.uk/health/article-8181257/Coronavirus-damage-brains-patients-reports-suggests.html?ito=social-twitter_mailonline

[email protected]

USA glider in i depression – 701 000 jobb förlorade i mars

Publicerad: 3 april, 2020, 16:57

Läs även

Den pågående Covid-19-pandemin har tvingat USA, liksom stora delar av världen, att stänga ner, vilket slår hårt mot ländernas ekonomier och företag samt inte minst mot människor som förlorat sina arbeten och därmed inkomster.

Nyligen släppt arbetslöshetsstatistik från U.S. Bureau of Labor Statistics visar att 701 000 jobb förlorades bara under mars månad. Det är sju gånger mer än de runt 100 000 som USA:s byrå för arbetskraftsstatistik hade förväntat sig. Antalet förlorade jobb i mars tangerade nästan de värsta månaderna från finanskrisåren 2008-2009, som slog hårt mot den amerikanska arbetsmarknaden.

Hårdast drabbat i USA är servicesektorn där bland annat hotell- och restaurangbranschen tagit en stor smäll.

Ökningen av arbetslösa från en månad (februari) till en annan (mars) är den värsta i USA sedan 1975. Västvärlden befann sig under åren 1973 till 1975 i en allvarlig recession, vilken delvis triggats av oljekrisen 1973.

April befaras bli mycket värre och beräkningar har visat att den amerikanska ekonomin kan förlora så många som 10 miljoner jobb till följd av Covid-19.

Flera experter varnar nu för att USA och västvärlden är på väg in i en ny depression, liknande den som drabbade världen på 1930-talet. Den stora depressionen var en lågkonjunktur som följde efter den förödande Wall Street-kraschen i New York i USA den 29 oktober 1929. Från USA spred sig sedan den ekonomiska depressionen snabbt till Europa och andra delar av världen, med förödande effekter i såväl I-länder som U-länder.

Den internationella handeln sjönk kraftigt, liksom personlig inkomst, skatteinkomster, priser och vinster. Något vi i flera delar ser ske nu som en konsekvens av många regeringars drastiska åtgärder för att bromsa dödstalen i den pågående Covid-19 pandemin.

https://www.zerohedge.com/markets/march-jobs-disaster-701000-jobs-lost-unemplyment-rate-soars

Christer Ericssons kommentar: Då det nästan genomgående handlar om låglöneyrken som förlorat flest arbetstillfällen innebär det att de som redan ofta befinner sig i en svår socio-ekonomisk situation är de som nu inledningsvis också drabbas hårdast. Vid sidan av svårigheterna det medför på individnivå riskerar det att i förlängningen leda till social oro.

[email protected]

Predikant som påstod att media spred hysteri om viruset död i Covid-19

Publicerad: 3 april, 2020, 11:50

Landon Spradlin, 66, var en kristen predikant och musiker i USA, som blev känd för att ha påstått att ”hysterin” kring Covid-19 används av medierna för att skada Donald Trumps presidentskap har nu själv avlidit i sjukdomen.

Enligt uppgift ska han ha varit på väg tillbaka till sitt hem i Virginia från en resa till New Orleans där han turnerat med sin fru. Under hemfärden fick han plötsligt problem att andras och avled på ett sjukhus i North Carolina. Han hade då ådragit sig dubbelsidig lunginflammation. Turnén gick ut på att ”tvätta rent New Orleans från dess synder och dekadens”.

Några dagar tidigare hade Spradlin delat ett mem på nätet som antydde att Covid-19 inte var dödligare än svininfluensan H1N1.

Källa: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8160611/Christian-pastor-said-coronavirus-media-mass-hysteria-dies-virus-holy-trip.html

[email protected]

USS Theodor Roosevelts kapten avsatt

Publicerad: 3 april, 2020, 10:38

Läs även

Kapten Brett Crozier sände ett brev med begäran om hjälp till sina överordnade, sedan över hundra sjömän på hangarfartyget USS Theodor Roosevelt smittats av Covid-19. Nu har han fråntagits befälet och anklagats för att ”orsaka panik” och kritiserade honom för att han förbigått flera led i befälsordningen med sitt brev.

På twitter får kaptenen stöd, där vissa menar att han ”offrat sig” medvetet för sina soldater och nu ”straffas” för detta.

Andra menar dock att han inte avsatts för att han skrivit ett brev till sina överordnade, utan för att han läckte det till media.

Militären är hårt drabbad av viruset och har slutat rapportera enskilda fall, då det skulle kunna ”avslöja svaga punkter i försvaret”. Man har bland annat varit tvungen att kalla hem 20 000 soldater från övningen Defender Europe 2020, som skulle bli Natos största på 25 år.

[email protected]

En miljon smittade av coronaviruset

Publicerad: 2 april, 2020, 23:12

Läs även

Under kvällen den 2 april kunde det konstateras att över en miljon människor smittats av coronaviruset hittills rapporterar Worldometer. Av dessa har 210 000 återhämtat sig. 52 000 har avlidit till följd av Covid-19. En stor del av den mycket snabba ökningen de senaste dagarna kommer från USA där hela 240 000 människor bekräftats smittade än så länge och över 25 000 har smittats dagligen de senaste dagarna, med ett ständigt ökande antal dag för dag. Totalt har 5 807 avlidit i USA till följd av coronaviruset SARS-CoV-2.

I Europa är fortfarande Italien värst drabbat med 115 242 bekräftade fall och 13 915 döda. Spanien följer kort därefter med 110 238 bekräftade fall och 10 096 döda. Tyskland har 84 688 bekräftade fall men har sett till detta klarat sig mycket väl i förhållande till övriga europeiska länder när det kommer till antalet avlidna, 1 104 totalt fram tills torsdagen. Frankrike har 59 105 bekräftade fall och totalt 4 503 döda, dock måste det påpekas att en stor del av dessa, hela 1 355, dog under torsdagen. Detta är den än så länge högsta dödssiffran för en dag för något land i världen. Storbritannien har 33 718 bekräftade fall och 2 921 döda.

För våra nordiska grannar ser det bättre ut än för Sverige för tillfället. Norge har 5 140 bekräftade fall och 50 döda. Danmark har 3 386 bekräftade fall och 123 döda. Finland har bara 1 518 bekräftade fall och 19 döda. Island har 1 319 bekräftade fall och fyra döda. Sverige genomför inte samma omfattande testning som våra grannländer utan testar bara de som söker sjukvård för sina symptom. Sverige har trots detta 5 568 bekräftade fall och 308 döda enligt torsdagens uppgifter till Worldometer. Totalt har 103 återhämtat sig och blivit friskförklarade.

[email protected]

USA: Covid-19 nu den tredje vanligaste dödsorsaken

Publicerad: 2 april, 2020, 22:45

Onsdagen den 1 april avled mer än 1 000 amerikaner på grund av coronaviruset. Det gör Covid-19 till den tredje vanligaste dödsorsaken i USA, beräknat på ett dagssnitt.

Doktor Maria Danilychev, en läkare i staden San Diego i delstaten Kalifornien, och data från smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention (CDC), visar att coronaviruset nu bara överträffas av hjärtsjukdomar, som dödar i snitt 1 774 amerikaner om dagen, och cancer som dödar i snitt 1 641 om dagen. Som en jämförelse är snittet för dödade i olyckor 466 per dag i USA.

Flera forskare har sagt att dödstalen troligen kommer dubblas till mitten av april. Visar det sig korrekt så innebär det att Covid-19 i så fall blir den vanligaste dödsorsaken i USA.

https://www.zerohedge.com/health/covid-19-now-third-leading-cause-death-united-states

Christer Ericssons kommentar: De höga dödstalen tros delvis kunna tillskrivas den akuta bristen på masker och personlig skyddsutrustning i USA. Det har lett till att sjukvårdspersonal tvingas återanvända masker och andra engångsartiklar om och om igen. Vissa av de privata sjukhusen har därför påtvingat sin personal regler där masker bara får användas under mycket begränsade omständigheter. Några arbetsgivare har gått så långt som att förbjuda personalen att ens ha egna privata masker för att undvika att sätta dem i dålig dager, eftersom de inte kan förse alla med mask. Det har skett under hot om disciplinära åtgärder och i några fall hotas till och med personalen med sparken.

[email protected]

Holland och Storbritannien: Inte fler döda än tidigare år

Publicerad: 1 april, 2020, 14:29

Enligt officiell brittisk statistik har färre människor dött i Storbritannien i mars i år än genomsnittet under den senaste 5-årsperioden. Detta trots den påstådda dödligheten för Covid-19. Se diagrammet nedan som visar de senaste tolv veckorna (blå linje är döda per vecka 2020, röd linje genomsnittet döda under den senaste 5-årsperioden):

Dödlighet i Storbritannien. Diagram: RT

Vetenskapsjournalisten Peter Andrews argumenterar i en opinionstext på ryska RT att det beror på att coronaviruset främst dödar människor som skulle ha dött ändå. Det vill säga de dör med Covid-19 snarare än av coronaviruset.

Andrews skriver att ”Faktum är att enligt deras [experternas] tidiga förutsägelser borde vi redan ha sett miljoner dödsfall från Covid-19, något som inte skett. Journalisten hänvisar också till doktor John Lee, en nyligen pensionerad NHS-konsult och professor i patologi. Professor Lee påpekar att ”vi har ännu inte sett några statistiska bevis för mer död än vanligt i någon del av världen”. National Health Service (NHS) är den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien.

Dessa uppgifter stämmer med officiell holländsk statistik, som en tipsare uppmärksammade Nya Tider på. Dessa presenterades nyligen av den amerikanska nyhetskanalen CBS. Där syns tydligt att färre holländare avlidit de senaste elva veckorna i år jämfört med åren 2018 och 2019. Flera veckor är dödstalen till och med betydligt lägre än tidigare år.

Holländsk statistik. Källa: CBS

https://www.rt.com/op-ed/484548-coronavirus–people-die-outcome/

Christer Ericssons kommentar: Uppgifterna är mycket intressanta då de ger hopp om att dödligheten inte blir så hög som tidigare befarat. Dödlighet på 3,4-3,8 procent som WHO och Kina uppgett är baserade på antalet döda dividerat med antalet bekräftade fall. Att uppgifterna är snarlika beror på att WHO i mycket baserat dem på kinesisk statistik. Vi vet idag att Pekings siffror var och är friserade, troligen rejält. Oaktat det så är den egentliga dödligheten antalet infekterade – både testade och otestade – dividerat med avlidna. Mörkertalet för antalet infekterade som aldrig testats/bekräftats och därmed inte finns med i officiell statistik kan antas vara mycket stort. Detta är skälet till att Tyskland och Sydkorea, länder med mycket omfattande testning av sin befolkning, bara har 1,08 respektive 1,67 procents dödlighet. Det kan jämföras medan länder med väldigt få test per capita, till exempel Sverige med för närvarande 3,62 procent dödlighet, Storbritannien med 7,19 procent och Holland med 8,25 procent. De två sista exemplen är mycket intressanta, eftersom de i en första anblick ser mycket oroväckande ut då de ligger i paritet med allvarligt drabbade Spanien, med 8,82 procent dödlighet, samtidigt som nu statistik visar att dödligheten är lika eller till och med längre än tidigare år i just Holland och Storbritannien. Detta ger oss hopp om att det i slutänden kan visa sig att Covid-19 ”bara” har en dödlighet någonstans under 1 procent.

[email protected]

Första amerikanska soldaten dör av smittan

Publicerad: 1 april, 2020, 12:15

Kapten Douglas L. Hickok, 57, är det första officiella dödsoffret för Covid-19. Hickok avled en vecka efter att ha tagits in på sjukhus.

Hans dotter Shandrea berättar för media att hennes far var ”vid god hälsa” även om han tidigare haft lungcancer.

Samtidigt fortsätter smittan att härja bland den amerikanska militären. På det atomdrivna hangarfartyget USS Theodore Roosevelt har över 100 sjömän insjuknat, av fartygets dryga 4 000. Kaptenen för fartyget, Brett Crozier,  vädjar nu om hjälp från marinen: ”Vi befinner oss inte i krig. Soldater ska inte behöva dö.”

Social distansering är inte möjlig på ett krigsfartyg på grund av utrymmesbrist. Kaptenen berättar att situationen försämras i snabb takt. ”Smittspridningen fortsätter och accelererar”, skriver han till sina överordnade.

Fartyget har gått i hamn på Guam i Stilla havet och man letar nu efter inkvarteringsmöjligheter på ön där besättningen kan sättas i karantän. Marinen meddelar dock att ett modernt hangarfartyg inte kan jämföras med en lyxkryssare och kan inte bara överges, bland annat måste någon hela tiden sköta fartygets kärnreaktor.

Källa: https://www.sfchronicle.com/bayarea/article/Exclusive-Captain-of-aircraft-carrier-with-15167883.php

[email protected]

Trump vill bygga 8 sjukhus med 50 000 bäddar i Kalifornien

Publicerad: 1 april, 2020, 10:59

USA:s president Donald Trump meddelar att arméns ingenjörstrupper planerar att bygga åtta temporära sjukhus i Kalifornien. Tillsammans ska de erbjuda 50 000 sjukvårdsplatser. Kalifornien är ett av de ställen i landet som är särskilt hårt drabbad av epidemin.

Över hela USA planeras liknande byggen. Chefen för arméns ingenjörsförband, generallöjtnant Todd Semonite, sade idag till media att man har planer på att inrätta 341 temporära sjukhus. För detta ändamål är man på jakt efter hotell, sovsalar och mässhallar.

I måndags upplevde USA sin dödligaste dag hittills med 575 nya dödsfall i Covid-19.

Källor:

https://california.liveuamap.com/en/2020/31-march-president-trump-says-army-corps-of-engineers-planning

https://www.straitstimes.com/world/united-states/coronavirus-us-army-corps-to-build-hundreds-of-temporary-hospitals-for-crisis

[email protected]

Förste riksdagsledamoten har fått Covid-19

Publicerad: 31 mars, 2020, 20:38

En riksdagsledamot har smittats av coronaviruset. Det uppger intitierade källor inom riksdagen för Nya Tider.

Personen vill inte bli namngiven utan önskar själv gå ut med information om sin sjukdom.

[email protected]

Läkemedel: Nio stora europeiska sjukhus kräver hjälp

Publicerad: 31 mars, 2020, 15:46

Läs även

”Vi kommer snart att få brist på viktiga läkemedel” i kampen mot coronavirus, varnar Europas största sjukhus i ett brev till sina respektive regeringar.

Varningen kommer från några av de största sjukhusen i Europa, medlemmar i European University Hospital Alliance. I ett brev till sina respektive regeringar efterlyser läkarna brådskande åtgärder för att komma till rätta med bristen på läkemedel.

”Sjukhus kommer snart att få brist på viktiga läkemedel för att behandla patienter med Covid-19 som är på sjukhus i uppvakningsenheter. Utan europeiskt samarbete för att säkerställa en kontinuerlig läkemedelsförsörjning kanske de inte kan tillhandahålla adekvat intensivvård inom en till två veckor”, skriver undertecknarna, läkare och direktörer för de institutioner som är medlemmar i European University Hospital Alliance.

Alla etablissemang står i frontlinjen för Covid-19-pandemin, som redan har krävt mer än 23 000 liv i Europa. Bland dem: l’Assistance publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), San Raffaele i Milano, Vall d’Hebron i Barcelona, King’s College i London, Charité i Berlin och Karolinska i Stockholm. I Frankrike lär brevet ha sänts på morgonen tisdagen den 31 mars till presidenten, premiärministern och hälsovårdsministern.

”Med denna konsumtionstakt kommer lagren hos de mest drabbade sjukhusen att vara tomma om ett par dagar och om två veckor för dem med större lager. […] Detta har redan lett till att vissa sjukhus har köpt läkemedel eller doser som skiljer sig från dem de är vana vid. Det är mycket oroande att se överarbetade och ofta mindre erfarna sjuksköterskor och läkarstudenter… använda produkter och doser de inte är bekanta med.”

En av riskerna gäller de patienter som måste intuberas, ett ingrepp som sker under bedövning eller till och med i artificiell koma. En användning av för personalen obekanta läkemedel medför rimligen ökade risker att ett misstag begås.

[email protected]

Sjukhusskepp till New York

Publicerad: 31 mars, 2020, 12:28

Den amerikanska flottans sjukhusskepp USNS Comfort har anlänt till New York för att avlasta de överfulla sjukhusen i staden. Skeppet har 1 000 bäddar, varav 750 kan tas i bruk genast.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

 

Skeppet kommer dock inte att hjälpa till med behandling av Covid-19, utan avlasta sjukvården med alla andra fall av olyckor och sjukdomar som kräver akut vård.

USNS Comfort har 1 200 man i sin sjukvårdsstyrka och skeppet är utrustat med operationssalar, laboratorium och egen anläggning för syreproduktion. New Yorks borgmästare Bill de Blasio kallade skeppets ankomst “en fyr av hopp” när det anlände i måndags.

Sedan några dagar finns även ett militärsjukhus i stadens mässhall Javits Convention Center. Det öppnade igår och har 1 200 bäddar, men är tänkt att byggas ut till 2 910 bäddar, vilket gör det till ett av de största sjukhusen i USA. Även detta sjukhus ska ta hand om patienter som inte är smittade med Covid-19.

Totalt har USA:s armé sex stycken fältsjukhus. Tre har beordrats att hjälpa till med Covid-19-epidemin; ett i Washington och två i New York, där de två tillsammans bemannar sjukhuset i Javits Convention Center. Soldaterna har fått instruktioner att förbereda sig på ett uppdrag som tar månader, inte veckor.

I dag gick dödstalet i USA från Covid-19 om antalet dödade i terrorattacken 11 september, då 2 977 människor miste livet. I New York har totalt har över 67 000 människor konstaterats smittade.

Nu har smittan även börjat härja bland sjukhuspersonal, den 24 mars avled sjuksköterskan Kious Kelly som arbetat på ett sjukhus på Manhattan, efter att ha tillbringat en tid i respirator. Han hade skrivit till sin syster och förklarat att han för tillfället var oförmögen att tala, men att hon inte skulle oroa sig. “Han sade att hade coronaviruset. Han fick intesivvård, men trodde att han var OK. Han trodde inte att det var så farligt som det var”, säger systern till The New York Times. Kelly hade astma men var annars frisk.

Kollegor skyller smittspridningen bland personalen på otillräcklig skyddsutrustning, bland annat finns inte ansiktsmasker att få tag på.

New York har nu påbörjat bygget av ett temporärt bårhus utanför Bellevue Hospital på Manhattan.

Källor:

https://www.politico.com/states/new-york/albany/story/2020/03/30/usns-comfort-arrives-in-new-york-city-1269589

https://abc7ny.com/health/nyc-nurse-dies-from-coronavirus-family-and-co-workers-say/6052591/

https://www.beckershospitalreview.com/public-health/new-york-gets-1st-army-field-hospital-california-reports-covid-19-testing-backlog-25-other-updates-from-the-6-hardest-hit-states.html

https://www.nbcnewyork.com/on-air/as-seen-on/makeshift-morgue-built-at-nycs-bellevue-hospital-ahead-of-covid-19-surge/2343857/

https://www.nbcnewyork.com/on-air/as-seen-on/makeshift-morgue-built-at-nycs-bellevue-hospital-ahead-of-covid-19-surge/2343857/https://abcnews.go.com/Politics/army-helps-make-temporary-hospital-yorks-javits-center/story?id=69845568

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend