Skip to Content

Doktor Virgil Paunescu (mitten-vänster) och hans forskarteam vid OncoGen tror sig kunna utveckla ett vaccin som är optimerat efter patientens etnicitet. Foto: OncoGen
UTRIKES

Coronaviruset – farligare för asiater än för européer?

Digital utgåva

En kontroversiell kinesisk studie lägger fram teorin om att coronaviruset är farligare för asiater och speciellt asiatiska män än för andra befolkningsgrupper som européer och afrikaner. Deras modell visar sig än så länge stämma med statistiken hos de som blivit allvarligt sjuka och dött av viruset. Den biologiska förklaringsmodellen som anses kontroversiell bland annat för att den påtalar etniska skillnader får även stöd av europeiska forskare som nu lägger fram sina planer för att producera ett unikt vaccin mot coronaviruset – men bara för personer av europeisk härkomst.

Publicerad: 11 februari, 2020, 23:30

  • Svenska

Läs även

Coronaviruset har nu smittat över 43 000 människor och orsakat över 1 000 dödsfall sedan januari. En överväldigande majoritet av de som smittats och blivit allvarligt sjuka eller dött har till dags dato varit etniska kineser. Nya forskarrapporter kan kanske förklara varför just asiater och specifikt asiatiska män tycks drabbas mycket hårdare av viruset än européer. Europeiska forskare använder även forskning om skillnader mellan etniciteter för att försöka framställa ett vaccin mot viruset – men bara för personer av europeisk etnicitet. Samtidigt sprids konspirationsteorier om att viruset skulle vara artificiellt framställt för att angripa den kinesiska befolkningen.

Etniska faktorer – drabbar asiater hårdast

Foto: Shutterstock/Grafik av Nya Tider

I en kontroversiell vetenskaplig studie går ett kinesiskt forskarteam igenom hur 2019-nCov (coronaviruset) har likheter med SARS-Cov (SARS viruset) när det kommer till hur en av de receptorer som kallas för ACE2, som gör att viruset får fäste i mänskliga lungvävnadsceller, fungerar i olika populationer. Det man kommer fram till i studien är anmärkningsvärt i sig, och än mer så om man betänker de långtgående konsekvenserna det kan få.

Lungorna, vilka är de organ som drabbas värst av coronaviruset, är komplexa och består av en stor mängd olika celler. Vissa av dessa celler är motståndskraftiga mot viruset medan andra är lättare att få viruset att interagera med. När coronaviruset rör sig genom de mänskliga luftvägarna kommer det i kontakt med cellväggarna till offrets celler. Enligt tidigare studier är det just enzymet ACE2 i de olika lungcellerna som är den viktigaste receptorn av viruset och gör att det kan penetrera cellmembranen och därmed spridas.

Andelen celler med förekomsten av ACE2 har enligt studien visat sig vara mycket annorlunda baserat på både genetisk grupptillhörighet och könstillhörighet. Bland annat visade det sig att män hade en högre mängd celler med ACE2 förekomst än hos kvinnor, cirka 70 procent mer. Samtidigt hade asiatiska män en mycket högre förekomst av ACE2 än män från afrikanska och europeiska populationer, hela fem gånger mer (2,5 procent mot 0,47 procent).

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • HandsomeHank

    Vaccin bara för vita Européer. Hoppsan alla dog.

Migranter samlas vid Ungerns gräns för att pröva Orbáns beslutsamhet

UTRIKESEn grupp migranter som nyligen gav sig av från Serbien mot Ungern har nått Ungerns södra gräns vid Tompa, rapporterade den ungerska Tv-kanalen M1. M1:s korrespondent på plats sade att det fanns omkring 400 till 500 migranter samlade vid gränsen med mer på väg, och tillade att folksamlingen blev ”mer och mer beslutsam”.

Israel bygger sensornätverk längs gränsen till Libanon för att upptäcka tunnelbyggen

UTRIKESIsraels militär meddelade i januari att byggandet av ett underjordiskt nätverk av sensorer längs den libanesiska gränsen skulle påbörjas för att upptäcka eventuella gränsöverskridande tunnelgrävningar uppger bland andra Reuters. Israel och den iranskstödda Hizbollah utkämpade sitt senaste krig 2006.

Kina, Iran och Nordkorea omringas nästan av hundratals amerikanska militärbaser

UTRIKESUSA är världens enda kvarvarande supermakt. Hur förvaltar de den rollen, och kan Kina komma att ta över ledarrollen inom en snar framtid? Washington har återställt mycket av sitt tidigare grepp över västra halvklotet, och därmed lämnat lågvattenmärket för amerikanskt inflytande efter andra världskriget, något som inträffade i slutet på George W. Bushs åtta års mandatperiod. Geopolitica har analyserat situationen och drar slutsatsen att USA fortsatt kommer att vara den dominerande maktfaktorn i stora delar av världen under överskådlig framtid.

Brottsligheten i Frankrike ökar 2020

UTRIKESSedan början av januari har mord, gänguppgörelser och andra brott ökat kraftigt i Frankrike jämfört med förra årets siffror. Utvecklingen följer alltså samma tendens som redan har konstaterats i Sverige.

Macron gör ännu en störtdykning i opinionsmätning

UTRIKESPopularitetsbetyget för Frankrikes president är i brant nedgång, till den grad att han nu kan komma att slå François Hollandes impopularitetsrekord.

Franska och italienska krigsfartyg beger sig till Cypern

UTRIKESDen italienska flottan är på väg till Cypern: Fregatten Virginio Fasan i vattnen utanför Nicosia är ett tecken på extremt intresse för politiken i Medelhavsområdet, med tanke på att det är andra gången som ett italienskt krigsfartyg har anlöpt en cypriotisk hamn inom loppet av några veckor. Det sker dessutom i den mest kritiska fasen av de interna maktkamperna i Medelhavet mellan Turkiet och EU.

Mila-affären skakar Frankrike

UTRIKESMila-affären, uppkallad efter en ung flicka som hotas av en mobb av muslimska fanatiker, har startat en religiös debatt i Frankrike.

Tysklands nya bekymmer inom inrikes- och utrikespolitiken

UTRIKESNär delstaten Bayerns regeringschef (ministerpresident) Markus Söder, CSU (Christlich Soziale Union) besökte Moskva i helgen, var det framför allt ekonomiskt samarbete och företagskontakter som stod på agendan. President Putin påpekade med stor vänlighet att var sjätte tyskt företag i Ryssland har sitt huvudkontor i Bayern. Det handlar om många tyska företag och de lär bli ännu fler.

Gå till arkivet

Send this to a friend