Skip to Content

Doktor Virgil Paunescu (mitten-vänster) och hans forskarteam vid OncoGen tror sig kunna utveckla ett vaccin som är optimerat efter patientens etnicitet. Foto: OncoGen
UTRIKES

Coronaviruset – farligare för asiater än för européer?

Digital utgåva

En kontroversiell kinesisk studie lägger fram teorin om att coronaviruset är farligare för asiater och speciellt asiatiska män än för andra befolkningsgrupper som européer och afrikaner. Deras modell visar sig än så länge stämma med statistiken hos de som blivit allvarligt sjuka och dött av viruset. Den biologiska förklaringsmodellen som anses kontroversiell bland annat för att den påtalar etniska skillnader får även stöd av europeiska forskare som nu lägger fram sina planer för att producera ett unikt vaccin mot coronaviruset – men bara för personer av europeisk härkomst.

Publicerad: 11 februari, 2020, 23:30

  • Svenska

Läs även

Coronaviruset har nu smittat över 43 000 människor och orsakat över 1 000 dödsfall sedan januari. En överväldigande majoritet av de som smittats och blivit allvarligt sjuka eller dött har till dags dato varit etniska kineser. Nya forskarrapporter kan kanske förklara varför just asiater och specifikt asiatiska män tycks drabbas mycket hårdare av viruset än européer. Europeiska forskare använder även forskning om skillnader mellan etniciteter för att försöka framställa ett vaccin mot viruset – men bara för personer av europeisk etnicitet. Samtidigt sprids konspirationsteorier om att viruset skulle vara artificiellt framställt för att angripa den kinesiska befolkningen.

Etniska faktorer – drabbar asiater hårdast

Foto: Shutterstock/Grafik av Nya Tider

I en kontroversiell vetenskaplig studie går ett kinesiskt forskarteam igenom hur 2019-nCov (coronaviruset) har likheter med SARS-Cov (SARS viruset) när det kommer till hur en av de receptorer som kallas för ACE2, som gör att viruset får fäste i mänskliga lungvävnadsceller, fungerar i olika populationer. Det man kommer fram till i studien är anmärkningsvärt i sig, och än mer så om man betänker de långtgående konsekvenserna det kan få.

Lungorna, vilka är de organ som drabbas värst av coronaviruset, är komplexa och består av en stor mängd olika celler. Vissa av dessa celler är motståndskraftiga mot viruset medan andra är lättare att få viruset att interagera med. När coronaviruset rör sig genom de mänskliga luftvägarna kommer det i kontakt med cellväggarna till offrets celler. Enligt tidigare studier är det just enzymet ACE2 i de olika lungcellerna som är den viktigaste receptorn av viruset och gör att det kan penetrera cellmembranen och därmed spridas.

Andelen celler med förekomsten av ACE2 har enligt studien visat sig vara mycket annorlunda baserat på både genetisk grupptillhörighet och könstillhörighet. Bland annat visade det sig att män hade en högre mängd celler med ACE2 förekomst än hos kvinnor, cirka 70 procent mer. Samtidigt hade asiatiska män en mycket högre förekomst av ACE2 än män från afrikanska och europeiska populationer, hela fem gånger mer (2,5 procent mot 0,47 procent).

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Doktor häcklade ”antivaxxare” – dog två veckor efter sprutan

Publicerad: 5 mars, 2021, 20:56

Den polske läkaren Witold Rogiewicz filmade sig själv medan han fick sprutan med Covid-vaccinet. Bland annat sade bland annat:
”Vaccinera er för att skydda er själva, era nära och kära, vänner och också patienter. Och sen vill jag bara nämna att jag har info till antivaxxare och anticovidare, om ni vill kontakta Bill Gates kan ni göra det genom mig. Ni kan koppla upp er mot mitt 5G-nät som jag har i kroppen.”

Vaccinationen, den andra dosen av Pfizers vaccin, skedde i slutet av januari. Den 15 februari, 19 dagar senare, avled dock Rogiewicz hastigt. Hans vänner skrev på nätet:
”Under natten avled hastigt vår vän och kollega, Dr Witold Rogieeicz. Vi är bedrövade över dessa nyheter. Vi sänder våra djupaste sympatier till hans familj som han älskade så mycket. Vi kan inte tro det är sant … Witek, vi kommer att sakna dig så mycket.”

Den officiella förklaringen till läkarens död är hjärtattack. Lokala medier har kontaktat hans dotter som berättar att han lidit av hjärtproblem samt högt blodtryck i cirka 15 år.

Källor:
https://demagog.org.pl
https://natemat.pl

[email protected]

Testade falskt negativt – smittade 28 vårdarbetare

Publicerad: 4 mars, 2021, 23:00

Region Västmanland anmäler en händelse till Arbetsmiljöverket. Det handlar om en multisjuk man som sökte vård på Västerås sjukhus under hösten. Mannen, vars vårdbehov var mycket stort, testades initialt för covid-19 för att säkerställa att de många vårdanställda som skulle sköta honom inte skulle smittas av viruset. Covidtestet visade negativt och behandlingen av mannens sjukdomar fortsatte som vanligt.

En dag senare visade ett coronaprov plötsligt positivt. Regionen misstänker nu att det första provet var falskt negativt. Under den tiden smittades 28 personer ur vårdpersonalen med coronaviruset. Det är oklart om alla smittats direkt av mannen eller om vårdpersonal smittat varandra.

Den svårt sjuke mannen avled därefter.

Nu ska händelsen med det falskt negativa PCR-testet av Arbetsmiljöverket.

Enligt Folkhälsomyndighetens genomgång av PCR-tester förekommer både falskt positiva och falskt negativa prover. Falskt positiva uppkommer när testets känslighet är högre, falskt negativa när testets känslighet är lägre.

Källa: SVT Västmanland, Folkhälsomyndigheten: Användning av PCR för påvisning av pågående covid-19, en teknisk vägledning (PDF)

[email protected]

Mississippi lyfter coronarestriktioner

Publicerad: 3 mars, 2021, 11:12

Mississippis republikanske guvernör Tate Reeves tillkännagav den 2 mars på Twitter att han nu kommer att upphäva det rådande masktvånget och de begränsningar som införts för olika affärsrörelser:

”Med början i morgon kommer vi att lyfta masktvånget i alla counties och affärsrörelser kommer kunna utnyttja sin kapacitet fullt ut, utan några regleringar från delstaten. Antalet fall och sjukhusinläggningar har sjunkit kraftigt och vaccinet delas ut i rask takt. Det är dags nu!”

Alla regler kommer nu att övergå till att endast vara rekommendationer, med ett par undantag. Inomhusarenor kommer fortsätta att vara begränsade till 50 procent av sin kapacitet, och restriktionerna för grundskolor kommer att kvarstå. Guvernören uppmanade dock folk att fortsätta med social distansering och följa hälsomyndigheternas rekommendationer.

Reeves påpekade vidare:

”Vi har hört till de 4 eller 5 mest öppna delstaterna under denna kris, och vi har belönats för det med fler jobb och en ekonomisk återhämtning. Det är inte för att det vi införde var en lätt börda. Det är bara för att resten av landet var så strikt. Det är bra, men…Vi måste inse att ingen av dessa åtgärder, i någon stat, någonsin har förekommit tidigare. De måste upphöra så snart det är möjligt. Nu har tiden kommit för Mississippi.”

Tidigare samma dag hade Texas republikanske guvernör Greg Abbott upphävt de flesta coronarelaterade restriktionerna i sin delstat. Även där kan nu affärsrörelser återgå till 100 procents kapacitet, samtidigt som masktvånget avskaffas.

Beskedet gavs vid ett tal inför handelskammaren i Lubbock, där Abbott också sade:

– Nu måste vi göra mer för att återställa Texas-bornas försörjning och normala liv genom att öppna upp Texas till 100 procent. Vi ska inte tro att Covid-19 har försvunnit, men genom tillfrisknanden, vaccinationer, färre sjukhusinläggningar och invånarnas försiktighetsåtgärder är det tydligt att tvång från delstaten inte längre behövs.

[email protected]

Äldreboenden öppnar upp – nästan inga besöksförbud kvar

Publicerad: 3 mars, 2021, 06:00

För några veckor sedan hade ett 40-tal kommuner besöksförbud på sina äldreboenden, men den senaste tiden har nästan alla dessa hävts. Fram till den 28 februari fanns besöksförbudet kvar i bara åtta kommuner. I dagsläget är det nu endast en enda kommun i landet, Överkalix, som har kvar besöksförbudet. Där gäller det fram till den 8 mars.

Enligt Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, är de hävda besöksförbuden en effekt av att allt fler av de boende vaccinerats. Den 24 februari hade 82 procent av de som bor på äldreboende fått första sprutan, och 64 procent hade fått den andra.

Fortfarande kan kommuner utfärda rekommendationer där de avråder från besök, men ett äldreboende i dessa kommuner har ingen rätt att stänga ute anhöriga som ändå kommer dit. Det är endast Folkhälsomyndigheten som kan besluta om besöksförbud, och enligt Malin Grape anser myndigheten inte att besöksförbud är en relevant åtgärd i fortsättningen. Besöksförbud kan inte motiveras, ens om smittspridningen skulle öka kraftigt. Detta eftersom vaccinet ger tillräckligt skydd.

Totalt har 67 svenska kommuner haft besöksförbud någon gång under pandemin.

”Ett besöksförbud inskränker på människors grundlagsskyddade rättigheter och kan leda till en ökad risk för fysisk och psykisk ohälsa”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

[email protected]

EU utfärdar vaccinpass före sommaren

Publicerad: 2 mars, 2021, 12:00

Läs även

EU-kommissionen kommer den 17 mars att lägga fram ett förslag om ett EU-gemensamt intyg som visar om en person har vaccinerats mot covid-19. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Passet ska även innehålla information om en person som inte är vaccinerad tidigare har testat positivt för covid-19.

”Målet är att möjliggöra för människor att röra sig säkert inom Europeiska unionen eller utomlands, för arbete eller turism”, twittrade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under måndagen. Hon vill att systemet genomförs på den överstatliga unionsnivån, högt över den mer demokratiska, nationella nivån. Detta för att förhindra att enskilda EU-länder tecknar bilaterala avtal med varandra om olika typer av vaccinationsintyg vid resor eller på andra sätt fragmenterar EU:s planer om enhetlighet och federalisering.

Unionens relativt fattigare länder i södra Europa ska, enligt Reuters, vara positiva till att få systemet med vaccinationspass på plats redan före sommaren, i syfte att öppna upp för turism. Men flera länder, som Frankrike och Belgien, har kritiserat planerna att bara låta vaccinerade resa, vilket man menar är ett orättvist system.

EU har svarat att även om vaccinationspassen är överstatliga och enhetligt utformade, ska det vara upp till varje land att själva avgöra vilka som släpps in och vilka som nekas inresa. Huruvida ett sådant system alls är möjligt i praktiken är högst oklart, eftersom unionen har fri rörlighet. Endast i undantagsfall tillåts att enskilda länder avviker från de gemensamma reglerna, och då endast temporärt.

Källa: Reuters

[email protected]

Tjeckien tröttnar på EU – köper vaccin av Ryssland

Publicerad: 2 mars, 2021, 06:00

Tjeckien blir nu nästa EU-land, efter Ungern, att kringgå unionens byråkrati. Tjeckien, som brottas med stor smittspridning, tröttnade på EU:s långsamma hantering av vaccinationsprocessen och har därför valt att teckna avtal med Ryssland om leveranser av det ryska Sputnikvaccinet.

”Efter att ha rådfrågat premiärministern, har jag skickat ett brev till Vladimir Putin och bett honom om leveranser av Sputnikvaccinet”, sade Tjeckiens president Miloz Zeman i söndags till TV Prima.

Enligt Zeman har ryssarna gett besked att vaccinleveranserna kommer redan inom några dagar.

Zeman öppnar även upp för att köpa in vaccinet Sinopharm från Kina eftersom ”vacciner inte har någon ideologi”.

Varken Sputnik eller Sinopharm har godkänts av EU:s egen läkemedelsmyndighet EMA. Båda vaccinerna används dock redan nu i stora mängder i Ungern och Serbien. Tjeckiens premiärminister Andrej Babis besökte nyligen de två länderna för att lära sig mer om hur deras vaccinationskampanjer fortskrider. Han förundrar sig över de som fördömer dessa vacciner och spår att flera EU-länder inom kort kommer att vilja köpa in dem bilateralt på samma sätt som Ungern och Tjeckien nu gjort.

”Allt vi behöver är en stämpel från det tjeckiska läkemedelsverket. 65 länder i världen vill ha det ryska vaccinet, inklusive sex EU-länder, så varför säga ’Herregud, det är så hemskt’? Tro mig när jag säger att flera EU-länder kommer att be om Sputnikvaccinet inom några månader”.

Både president Zeman och premiärminister Babis har tidigare tagit båda doserna av Pfizer/BioNTechs vaccin.

Källa: The Moscow Times

[email protected]

Polisen avbröt fest i restauranglokal med hänvisning till pandemilagen

Publicerad: 1 mars, 2021, 07:45

Under lördagsnatten fick polisen i Uppsala flera tips om en fest som pågick i stadsdelen Boländerna. På plats fann man uppemot 100 personer som hade samlats i en restauranglokal. Polisen informerade deltagarna om att pandemilag råder i Sverige vilket innebär förbud att anordna dylika fester eller andra sociala träffar i hyrda lokaler eller om någon yrkesverksam ställer sina lokaler till förfogande. Lagen gäller alltså inte om man samlas exempelvis i sin egen bostad.

– Vi behövde inte fysiskt upplösa festen, deltagarna valde själva att upplösa festen, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisen region Mitt.

Ingen person greps eller bötfälldes. Polisen har rapporterat arrangören, en man i 50-årsåldern, till Länsstyrelsen. Det blir nu upp till Länsstyrelsen, som har tillsyn över pandemilagen,  att besluta om mannen ska bötfällas och i så fall hur mycket.

Pandemilagen gäller initialt till den 30 september och innebär att det är förbjudet att samlas fler än åtta personer på vissa platser under vissa omständigheter, exempelvis om det är en demonstration.

”Om du ordnar till exempel en fest eller ett möte som bryter mot den här regeln kan du få betala böter eller få fängelse i högst sex månader”, varnar staten på sin hemsida Krisinformation.se.

Källa: SVT, Krisinformation.se. Länsstyrelsen

[email protected]

Färre cancerdiagnoser när screening ställs in

Publicerad: 28 februari, 2021, 12:15

Mellan mars till oktober 2020 minskade antalet cancerdiagnoser med 9,3 procent. Detta enligt en ny studie gjord av Regionala Cancercentrum. Enligt verksamhetschef Johan Ahlgren som lett studien finns det dock inget som tyder på att cancerfallen har minskat i verkligheten. Istället handlar det om att cancerscreening för hundratusentals personer ställts in på grund av den stora belastningen på vården.

I England har tre studier bedömt att antalet döda till följd av inställd cancervård uppgår till mellan 2 500 till 18 000.

I ”Coronakampens pris”, som sänds i Vetenskapens värld i SVT Play från den 28 februari, säger Johan Ahlgren att han tror att dödligheten för olika typer av cancer kommer att öka som ett resultat av att färre fall upptäcks i tid.

Källa: Cancercentrum.se, SVT

[email protected]

Tvångsvaccinationer i spansk region

Publicerad: 26 februari, 2021, 08:02

I regionen Galicien i nordvästra Spanien blir vaccinering mot covid-19 obligatoriskt. Det rapporterar The Local, efter att Galiciens regionala president Alberto Nuñez Feijóo hållit en presskonferens om saken i tisdags.

Den regionala regeringen, som väntas få igenom förslaget i det regionala parlamentet inom kort, har meddelat att regionens 2,7 miljoner invånare måste ta vaccinet, och att den som vägrar ska bötfällas från 1 000 till 3 000 euro i normala fall. I undantagsfall, där personen ”kan utgöra en risk eller allvarlig fara för befolkningens hälsa” kommer det att betraktas som ett allvarligt brott och straffet kommer då att sträcka sig från 3 000 till 60 000 euro. Lagen ger ingen information om vilka fall som kan anses vara så allvarliga, utan det är föremål för tolkning, enligt The Local.

Spanien har sedan tidigare meddelat att covid-19-vaccinering ska vara frivillig, men beslutade i december att de skulle föra register över vilka som tagit vaccinet och inte. Nu väljer alltså Galicien att bryta mot frivilligheten genom att på egen hand införa tvångsvaccineringar.

Förslaget har mött hård kritik, bland annat från det galiciska nationalistpartiets ledare Ana Pontón som fördömt det som ingrepp i den medborgerliga friheten.

Det är oklart när tvångsvaccineringarna inleds. Nya Tider följer saken.

Källa: The Local Spain

[email protected]

Blir utbuad på ceremoni – efter vaccinkommentar

Publicerad: 25 februari, 2021, 06:00

I tennisturneringen Australian Opens avslutningsceremoni valde Tennis Australias ordförande, affärskvinnan Jayne Hrdlicka, att tacka delstaten Victoria för deras coronahantering. När hon sedan nämnde ”med vaccinationer som rullas ut i länder över hela världen, är det nu tid för optimism och hopp inför framtiden”, möttes hon av buande av en del av publiken.

Michael McCormack, vice premiärminister, fördömde buandet som ”vidrigt” och ”oaustraliensiskt” i en tv-sändning.

Serben Novak Djokovic, som är världsetta i tennis och som vann finalen som just hade spelats klart, har flera gånger uttryckt sig skeptiskt mot vaccinationsprocessen – i synnerhet mot att vaccinering ska kunna krävas för att kunna resa internationellt. Han har dock avvisat alla anklagelser om att han är en ”anti-vaxxer” och istället sagt att han föredrar att ha ett öppet sinne. Det är oklart om det var hängivna fans till Djokovic, eller några andra, som buade.

Se buandet nedan!

Källa: Sky News Australia, Tennis365

[email protected]

Föräldrar med coronarädsla låste in sina barn

Publicerad: 24 februari, 2021, 06:00

I Jönköpings län har myndigheter beslutat att tvångsomhänderta tre barn enligt LVU, lagen om vård av unga. Kammarrätten har nu fastställt beslutet vilket innebär att barnen fortsättningsvis förblir omhändertagna och i myndigheternas försorg.

Anledningen till omhändertagandet är att föräldrarna höll de tre barnen inlåsta i en lägenhet. Barnen fick inte gå till skolan eller tandläkaren, och hölls även på avstånd från varandra. Föräldrarna har motiverat agerandet med deras stora skräck för coronasmitta, men myndigheterna säger att föräldrarna gått för långt med sin isolering och att barnen tagit skada.

Barnen har själva uppgivit för myndigheterna att de bara vill återvända till mamma och pappa om de får lov att gå till skolan som vanligt.

Källa: Sveriges radio

 

 

[email protected]

Rumänien undvek lockdown – hade starkast tillväxt i hela EU

Publicerad: 23 februari, 2021, 06:00

Rumäniens ekonomi presterade starkare än något annat land i EU under det sista kvartalet 2020 då den andra vågen slog mot hela Europa. Landet valde, till skillnad från många andra länder, att inte stänga ned.

”BNP växte inte bara i förhållande till föregående kvartal, utan var dessutom 10 gånger starkare än vad analytiker hade räknat med. BNP-tillväxten på 5,3 procent gör att landet presterar starkare än alla andra EU-länder enligt den data som hittills rapporterats”, står det att läsa i en nyhet från den 16 februari på en av världens ledande affärssajter, Bloomberg.

”Alla kommer att behöva revidera sina BNP-prognoser för 2021 uppåt”, säger Ciprian Dascalu, ekonom på Erste Group Bank i Bukarest, om Rumäniens oväntat starka ekonomi.

Även andra östeuropeiska länder har utklassat resten av EU under det fjärde kvartalet. Ungern, Bulgarien, Lettland och Litauen rapporterade alla positiv BNP-tillväxt jämfört med kvartal tre.

I EU som genomsnitt var tillväxten negativ, minus 0,4 procent. Sverige presterar något bättre än snittet med en marginell tillväxt på 0,5 procent. Allra sämst utveckling under det fjärde kvartalet noterades i Österrike, som infört en hård lockdown. Där sjönk BNP med över 4 procent.

Om man jämför kvartal fyra 2020 med samma period föregående år 2019, är dock BNP-utvecklingen negativ i samtliga EU-länder med undantag för Irland och Luxemburg. Flera östeuropeiska länder, inklusive Rumänien, tillhör dock de länder som presterar bäst även här, med ett mindre BNP-fall än EU som genomsnitt.

Källa: Bloomberg, Europaportalen

[email protected]

Facebooks vd Mark Zuckerberg anklagas för vaccinhyckleri

Publicerad: 22 februari, 2021, 07:57

Project Veritas i USA har offentliggjort en film från juli 2020 där Mark Zuckerberg uttalar sig kritiskt mot mRNA-vacciner. Uttalandet skedde i en intern, icke-publik, videosändning avsedd för Facebook – en film som nu har läckt till Project Veritas.

”Men jag vill bara garantera att jag har viss försiktighet inför detta [vaccin], eftersom vi helt enkelt inte känner till de långsiktiga negativa följderna av att i grunden modifiera människors DNA och RNA … i princip förmågan att producera antikroppar och om det orsakar andra mutationer eller andra risker längre fram. Så det finns behov av arbete på båda vägar när det gäller vaccinutveckling”, säger Zuckerberg i filmen.

Senare, i november 2020, under en offentlig livestream med Anthony Fauci, hade Zuckerberg en annan uppfattning:

”Bara för att klargöra en punkt, min uppfattning är att dessa vacciner inte modifierar ditt DNA eller RNA. Så det är bara en viktig punkt att klargöra.”

Facebook tillkännagav förra veckan att de ”utvidgar [sina] ansträngningar för att ta bort falska påståenden på Facebook och Instagram om COVID-19, COVID-19-vacciner och vacciner i allmänhet under pandemin.” Bland annat sade de att de kommer att ta bort påståenden om att vacciner förändrar människors DNA, precis sådana uttalanden som alltså själv tidigare uttalats av deras VD.

”Det är oklart huruvida facebook skulle banna denna video av Zuckerberg från plattformen med hänvisning till att den bryter mot företagets vaccinpolicy och regler”, avslutar Veritas sin artikel.

The Patriot Post anklagar Zuckerberg för ”vaccinhyckleri”.

Källa: Project Veritas

[email protected]

Australien häver hård lockdown: tusentals ser tennisfinalen

Publicerad: 21 februari, 2021, 07:30

Delstaten Victoria i Australien gick för en vecka sedan in i hård lockdown efter att man upptäckt ett (1) covid-19-fall. Under samma tid pågick en av världens största tennisturneringar, Australian Open i Melbourne, inför storpublik.

Från att ha tillåtit 30 000 personer som åskådare, förbjöds plötsligt all publik helt och hållet – mitt under pågående turnering, något som beskrivits som ett dråpslag mot arrangörerna sedan inga biljetter längre fått säljas.

Nu har delstaten i Victoria meddelat att inga nya covidfall har hittats, efter att man testat rekordmånga – över 40 000 per dag . Därför häver de sin lockdown efter fem dagar och tillåter återigen tusentals personer på tennisarenorna (50 procent av maxkapacitet) när turneringen går in i slutskedet. Omkring 7500 personer ser söndagens final mellan serben Novak Djokovic och ryssen Daniil Medvedev.

Flera delstater i Australien har sedan coronavirusets utbrott vidtagit drakoniska åtgärder för att bekämpa smittspridningen, ofta med hårda lockdowns som sedan följts av att delar av landet öppnat upp, och sedan stängt igen. Landet har till exempel anordnat det evenemang med störst publik i hela världen under det senaste året. Det skedde i november, då närmare 50 000 personer såg en rugbymatch.

Hittills har landet endast cirka 900 dödsfall, trots en befolkning på 25 miljoner.

Källa: Sydney Morning Herald, Irish Times

 

[email protected]

Fyra av fem på SÄBO har fått första sprutan

Publicerad: 19 februari, 2021, 08:02

Folkhälsomyndighetens tabell över vaccinationstäckningen bland personer 65+ på särskilt boende (SÄBO) visar att drygt fyra av fem (82 procent) har fått första vaccinsprutan. En klar majoritet, 64 procent, har fått båda sprutorna och är därmed färdigvaccinerade. Detta enligt statistik som utkom den 17 februari.

”Siffrorna i tabellen är minimivärden och den verkliga täckningen är troligen högre, beroende på en viss fördröjning i inrapporteringen”, skriver Folkhälsomyndigheten vidare.

Enligt myndigheten är boende på SÄBO högt upp i prioriteringsordningen för vaccination, eftersom hög ålder och bakomliggande sjukdomar är vanligt förekommande hos de som blir svårt sjuka av covid-19 eller avlider.

Källa: Folkhälsomyndigheten

[email protected]

Regeringen överväger lockdown

Publicerad: 18 februari, 2021, 06:29

Läs även

Sveriges regering överväger nu att tillämpa den mest exceptionella delen av pandemilagen, nedstängningsförordningen.

”Vi ser med oro på utvecklingen”, säger socialminister Lena Hallengren, som nu har skickat ut förslaget om en nedstängning på remiss. Detta för att regeringen i ett senare skede snabbt ska kunna stänga ned Sverige utan att då behöva invänta synpunkter.

”Genom att nu remittera ett förslag, säkerställs att regeringen kan fatta ett snabbt beslut i skarpt läge”, säger Hallengren i en video på regeringens hemsida.

Redan tidigt efter att pandemilagen godkänts, använde regeringen begränsningsförordningen som reglerar hur många som får samlas i olika sammanhang. Nedstängningsförordningen går ännu längre och innebär att regeringen helt kan stänga ned handelsplatser, serviceinrättningar, gym, sport- och badanläggningar, restauranger och platser för privata sammankomster.

En förordning beslutas av regeringen och handlar om att tillämpa undantagsfall eller göra ändringar i redan befintlig lagstiftning. Eftersom riksdagen redan godkänt pandemilagen, där nedstängningsförordningen finns, kan regeringen alltså genomföra en nedstängning av samhället utan att först behöva gå till riksdagen för beslutet. Dock har riksdagen chansen att fortsatt godkänna, eller riva upp, nedstängningen en vecka efter att den verkställts.

Enligt Hallengren handlar nedstängningen om att bekämpa en tredje våg. Hon menar att det är smittspridningen som avgör om regeringen går vidare med sin lockdown eller inte. I pandemilagen lyder nedstängningsbestämmelsen enligt följande:

”Regeringens förslag innebär att regeringen, om det är nödvändigt för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19, som en yttersta åtgärd ska få meddela föreskrifter om förbud och nedstängning som avser olika typer av verksamheter och platser.”

Den kontroversiella pandemilagen gäller till och med den 30 september. Därefter måste riksdagen fatta ett nytt beslut om den ska fortsätta att gälla.

Källa: Expressen, regeringen.se

[email protected]

Fortsatt höga dödstal i januari

Publicerad: 17 februari, 2021, 08:53

I SCB:s statistik över antalet döda per dag framgår att dödligheten i Sverige fortsätter att vara högre än normalt.

I januari 2021 har 9 848 personer avlidit. Siffran kommer att stiga något på grund av eftersläpning i rapporteringen.

I januari 2020, precis före coronavirusets utbrott, registrerades 8 129 döda. Dödstalet för januari 2021 är alltså drygt 21 procent högre än förra året.

Dödligheten i januari 2020 var ovanligt låg. Överdödligheten i år blir därför mindre om man jämför med genomsnittet för de fem åren 2015-2019. Då registrerades 8 608 avlidna i genomsnitt. Med den jämförelsen är antalet döda i år 14,4 procent högre.

Överdödligheten i januari är dock mindre än under december. Då dog 29,2 procent fler än samma tid föregående år.

Uppdatering 24 februari: I den första versionen av artikeln angavs 9 776 döda. Den siffran är nu uppdaterad till 9 848.

Källa: Antal rapporterade dödsfall till SCB per dag åren 2015-2021 (Excel)

[email protected]

Besöksförbud fortsätter – trots vaccinationer

Publicerad: 16 februari, 2021, 07:39

På äldreboendet Villa Magnolia i Stockholm har samtliga boende fått båda doser av coronavaccin, och är därmed fullt vaccinerade. Ändå kvarstår besöksförbudet. De äldre och deras anhöriga får fortfarande bara träffas korta stunder utomhus och då med socialt avstånd.

Karin Lundell på äldreboendet säger att hon är besviken. Hon hade blivit lovad att allt skulle återgå till det normala efter vaccineringen, men ingenting har förändrats. 97-årige Bengt Nilsson säger att det är ”åt helvete”. ”Ett tag tänkte jag hoppa från balkongen”, säger han. Även personalen är frustrerad över att de nu inte har kunnat häva restriktionerna.

Anledningen till att det inte går, sägs vara att lagen inte tillåter undantag för enskilda boenden – inte ens om de boende vaccinerats. Erik Slottner (KD), äldreborgarråd i Stockholm, menar att lagstiftningen gör att de antingen måste öppna alla boenden samtidigt eller ha kvar besöksförbud på alla boenden, och att de därför valt att förlänga besöksförbudet i ytterligare tre veckor ”för att inte snubbla på målsnöret”. Därefter fattas ett nytt beslut.

Totalt 37 av landets 290 kommuner har infört besöksförbud på äldreboenden.

Knappt 300 000 personer har fått minst en vaccinspruta, och drygt 50 000 har fått båda doserna.

Källa: TV4

[email protected]

Putin: Tänker inte spela apa framför kamerorna

Publicerad: 15 februari, 2021, 08:43

Rysslands president Vladimir Putin kommenterade nyligen landets vaccinationsprocess på en presskonferens. På en fråga om han tänkte ta vaccinet tidigt för att uppmuntra befolkningen i stort att göra det, svarade han att han inte tänker göra det utan att han istället kan komma att vaccinera sig senare.

”Jag tänker inte spela apa framför kamerorna”, sade presidenten skämtsamt.

Ryssland har hittills vaccinerat drygt två miljoner människor med Sputnik-vaccinet. Målet är att vaccinera minst 69 miljoner ryssar, men befolkningen är skeptisk och endast 38 procent säger sig idag vilja ta vaccinet.

Under 2020 dog 323 800 fler personer i Ryssland än föregående år. Hälften av dessa var på grund av covid-19, enligt den officiella ryska statistikmyndigheten Rosstat.

Källa: The Sun, RT

[email protected]

Israels massvaccinationer stöter på problem

Publicerad: 14 februari, 2021, 19:28

Mer än 2,4 miljoner israeler har redan vaccinerats med båda doser av Pfizers vaccin mot coronaviruset. Det är ungefär 27 procent av landets totala befolkning på nio miljoner, och den högsta siffran per capita någonstans i världen, enligt uppgifter från Johns Hopkins University.

Men på sistone har vaccinationstakten minskat dramatiskt. Knappt hälften av målet om 200 000 vaccinationer per dag har uppnåtts. Nu skyller den israeliska staten på ”desinformation” som sprids av vaccinmotståndare. Därför har det israeliska hälsoministeriet tillsatt ett ”war room” med uppgift att bekämpa påstådda falska nyheter av vaccinmotståndare.

Enligt Einav Shimron, chef för hälsoministeriets informationsavdelning, söker nu tjänstemän nästan dygnet runt efter ”falska” eller ”vilseledande” uppgifter på nätet. Han menar att det sprids fabricerade dokument med det israeliska hälsoministeriets logotyp som syftar till att skrämma befolkningen för vaccin. Särskilt bekymrade är den israeliska staten för appen Telegram, som nu växer explosionsartat över hela världen.

”Det finns människor på plattformen med många anhängare som sprider falska nyheter, och det finns inget vi kan göra åt det”, beklagade Shimron. Han säger att den israeliska staten inte har någon möjlighet att rensa bort innehållet från den yttrandefrihetsvänliga appen, men att man åtminstone försöker att söka upp samma bilder, filmer och annan information på andra sociala medier och videodelningswebbplatser och radera dem därifrån.

Källa: RT

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend