Skip to Content

Patienter med Covid-19 får intensivvård i Cremona i norra Italien. Foto: Twitter.
VETENSKAP

Covid-19 muterar till mindre farlig variant som nu dominerar i Europa

Digital utgåva

Den förväntade ”andra vågen” av coronapandemin sveper nu över Europa, och Sverige tycks inte vara något undantag. Samtidigt minskar dödligheten. Många medier rapporterar att vården blivit bättre på att ta hand om coronasmittade men Nya Tider kan i den andra delen av vår artikelserie om Sveriges hantering av coronapandemin även berätta att det inte längre är samma virusvarianter som sprids. Dessa tycks inte heller vara lika farliga som de som först drabbade Europa.

Publicerad: 17 november, 2020, 19:35

  • Svenska

Läs även

Ingen visste hur farligt coronaviruset var i vintras och våras. Det låter i efterhand galet, men planer gjordes för att kunna fylla ishallar med kroppar staplade upp till taket och en sjukvård i fri kollaps som skulle tvingas ge upp. Flera forskare räknade med 20 000 till 30 000 döda i Sverige, baserat på de initiala siffrorna som kom från Kina och Italien.

Nu blev det inte så då något förändrades mellan mars och maj månad. Något som inte fördes fram alls i massmedierna – men som det finns vetenskapligt stöd för och som påverkar den situation vi står inför idag. Dödligheten har fallit avsevärt från i våras när den tidvis låg kring 90-100 döda per dag, till dagens siffror som i nuläget ligger kring 15-20 om dagen trots att många fler smittas. Men vad är annorlunda?

Avsevärt lägre dödlighet

Den första aspekten, som myndigheterna gärna pekar på, är onekligen att sjukvården blivit mycket bättre på att hantera de som insjuknat i Covid-19 efter att de smittats av coronaviruset.

I början saknades både kunskap och erfarenhet om vilka behandlingsmetoder som fungerade. Initialt använde man sig bland annat av malariamedicinen Klorokin som hade visat lovande resultat i en labbstudie. Det visade sig senare att den i bästa fall var verkningslös men i värsta fall kunde vara direkt skadlig med akuta hjärtproblem som följd.

Man har sedan dess gjort flera viktiga upptäckter som ökar överlevnadschanserna markant vid vård av Covid-19. Man upptäckte att virusinfektionen kraftigt ökade risken för blodproppar. Därför får i dag nästan alla patienter som söker sjukhusvård på grund av Covid-19 blodförtunnande medicin.

Patienter läggs numera på mage istället för rygg, vilket italienska studier visade underlättade andningen för de drabbade. Kortison har sedan länge en bevisad effekt när det används på patienter som drabbats av en kraftig inflammation, vilket ofta sker långt in i sjukdomsförloppet, men i början visste man inte om att det rent av kunde vara farligt om man gav det för tidigt till patienten. Man har även börjat använda antivirala läkemedel som Remdesivir vilket visat sig kunna trycka tillbaka viruset och korta sjukhusvistelserna.

Den andra aspekten, som däremot inte uppmärksammas alls av svenska medier eller myndigheter är att coronaviruset muterat i flera omgångar och att de varianter som nu sprids i allt högre grad i Europa med en ökande hastighet inte är samma som härjade i våras.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Intervju: Brittisk läkare kritiserade coronahanteringen – stängdes av från jobbet

VIDEOMohammad Adil är från Pakistan och har arbetat i över 30 år som läkare i Storbritannien. Han stängdes av från sitt arbete efter att ha kritiserat de coronarelaterade åtgärderna som han menar skördar fler liv än pandemin i sig. Nu reser han runt Europa och anordnar demonstrationer mot nedstängningarna. Videon är på engelska med svensk textning.

Oförklarlig radiosignal från främmande planet hittad

VETENSKAPEnligt The Guardian har australiensiska astronomer hittat en ännu oförklarlig radiosignal från den närmaste stjärnan till vårt eget solsystem, Proxima Centauri. Mer specifikt tror forskare att signalen skulle kunna komma från den jordliknande planet som kretsar kring stjärnan och som kan hysa liv. Signalens existens läcktes av en forskare som vill vara anonym, men skulle innebära den mest troliga kandidaten till en utomjordisk signal från en teknologiskt avancerad civilisation som hittats sedan 1970-talet.

IQ-kontroversen: en intervju med professorn Helmuth Nyborg

VETENSKAPFörra året rapporterade Nya Tider om hur amerikanske nobelpristagaren och DNA-­pionjären James D. Watson blivit fråntagen sina hederstitlar på grund av uttalanden om intelligensskillnader mellan olika folkgrupper. Men även i Skandinavien leder sådana uttalanden till repressalier mot forskare – trots att en majoritet av forskarvärlden stöder deras slutsatser. Nya Tider har intervjuat Helmuth Nyborg, fram till 2007 professor i utvecklingspsykologi vid Århus universitet i Danmark.

Spanska sjukan och coronaviruset Covid-19, en jämförelse

HÄLSANya Tider gör en tillbakablick på tidigare epidemiutbrott i en text av Christer Nilsson, Filosofie kandidat med medicinhistoria som specialitet.

Allt färre barn föds i Norden – i Sverige ersätts vi av invandrare

VETENSKAPAllt lägre nativitetstal hos de nordiska kvinnorna oroar forskare. I Norge, Finland och Island ser man nu rekordlåga födelsetal hos de inhemska kvinnorna och aldrig förr har de fött så få barn som nu. Även Sverige ligger dåligt till – vilket i samband med massinvandring leder till ett ännu snabbare folkutbyte. Samtidigt beror hela 73 procent av befolkningsökningen i Sverige på invandring enligt nya siffror från SCB.

Afrikaner har DNA från okända människoarter

VETENSKAPEn studie visar att mellan 2 – 19 procent av västafrikaners DNA kommer från en okänd människoart. Medan européer och asiater har DNA från neandertalare och en del sydöstasiatiska folk har DNA från denisovamänniskor har afrikaner från subsahariska Afrika DNA från flera okända människoarter visar nya rön.

Klimat: ”Hockeyklubbskurvan” avslöjad som vetenskapsfusk (?)

VETENSKAP”Upphöjd ’klimatbluffare’ förlorar förtalsmål”, ”nu fastslaget att Michael Manns hockeyklubba var bedrägeri”, ”slutet för klimatbluffen”. Det är några av de skarpare rubrikerna i nyhetsflödet från alternativmedia under de senaste veckorna.

Välgörande uppvärmning efter lilla istidens kyla

VETENSKAPTiden efter senaste istid för 10-12 000 år sedan kallas Holocen. Varmast under denna period var Holocen optimum för runt 5- 8 000 år sedan. Då var det globalt flera grader varmare än nu. Minst lika varmt som nu var det också under bronsåldern, romartiden och högmedeltiden.

Gå till arkivet

Send this to a friend