Skip to Content

Patienter med Covid-19 får intensivvård i Cremona i norra Italien. Foto: Twitter.
VETENSKAP

Covid-19 muterar till mindre farlig variant som nu dominerar i Europa

Digital utgåva

Den förväntade ”andra vågen” av coronapandemin sveper nu över Europa, och Sverige tycks inte vara något undantag. Samtidigt minskar dödligheten. Många medier rapporterar att vården blivit bättre på att ta hand om coronasmittade men Nya Tider kan i den andra delen av vår artikelserie om Sveriges hantering av coronapandemin även berätta att det inte längre är samma virusvarianter som sprids. Dessa tycks inte heller vara lika farliga som de som först drabbade Europa.

Publicerad: 17 november, 2020, 19:35

 • Svenska

Läs även

Ingen visste hur farligt coronaviruset var i vintras och våras. Det låter i efterhand galet, men planer gjordes för att kunna fylla ishallar med kroppar staplade upp till taket och en sjukvård i fri kollaps som skulle tvingas ge upp. Flera forskare räknade med 20 000 till 30 000 döda i Sverige, baserat på de initiala siffrorna som kom från Kina och Italien.

Nu blev det inte så då något förändrades mellan mars och maj månad. Något som inte fördes fram alls i massmedierna – men som det finns vetenskapligt stöd för och som påverkar den situation vi står inför idag. Dödligheten har fallit avsevärt från i våras när den tidvis låg kring 90-100 döda per dag, till dagens siffror som i nuläget ligger kring 15-20 om dagen trots att många fler smittas. Men vad är annorlunda?

Avsevärt lägre dödlighet

Den första aspekten, som myndigheterna gärna pekar på, är onekligen att sjukvården blivit mycket bättre på att hantera de som insjuknat i Covid-19 efter att de smittats av coronaviruset.

I början saknades både kunskap och erfarenhet om vilka behandlingsmetoder som fungerade. Initialt använde man sig bland annat av malariamedicinen Klorokin som hade visat lovande resultat i en labbstudie. Det visade sig senare att den i bästa fall var verkningslös men i värsta fall kunde vara direkt skadlig med akuta hjärtproblem som följd.

Man har sedan dess gjort flera viktiga upptäckter som ökar överlevnadschanserna markant vid vård av Covid-19. Man upptäckte att virusinfektionen kraftigt ökade risken för blodproppar. Därför får i dag nästan alla patienter som söker sjukhusvård på grund av Covid-19 blodförtunnande medicin.

Patienter läggs numera på mage istället för rygg, vilket italienska studier visade underlättade andningen för de drabbade. Kortison har sedan länge en bevisad effekt när det används på patienter som drabbats av en kraftig inflammation, vilket ofta sker långt in i sjukdomsförloppet, men i början visste man inte om att det rent av kunde vara farligt om man gav det för tidigt till patienten. Man har även börjat använda antivirala läkemedel som Remdesivir vilket visat sig kunna trycka tillbaka viruset och korta sjukhusvistelserna.

Den andra aspekten, som däremot inte uppmärksammas alls av svenska medier eller myndigheter är att coronaviruset muterat i flera omgångar och att de varianter som nu sprids i allt högre grad i Europa med en ökande hastighet inte är samma som härjade i våras.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • HandsomeHank

  Virus brukar bli ofarligare med tiden och i detta fall har de multisjuka i riskgruppen redan dött. År 2019 var det låg dödlighet och de som klarade sig då har nu tyvärr avlidit i år vilket inte är så konstigt. De känsligaste har tagit slut och det utnyttjar våra politiker som nog kommer att få plikta för detta när sanningen kommer fram.

 • Esse Non Videri

  Enligt FHM är överlevnadschansen vid Covid-19 hela 99,9% för detta ”farliga” virus… Ingen överdödlighet råder heller i Sverige enligt SCB. Så varför all denna skrämselpropaganda?

 • Dacke

  Allt bygger på en stor bluff! Covid-19 är inte ett dugg farligare, eller dödligare än Asiaten 57/58 och Hongkong 68? Den här hysterin med corona är iscensatt av ett enda syfte att genomdriva ”Great Reset”, eller som det officiellt går under ”Bulid Back Better” vars målsättning är en ”fossilfri värld” som bryter ned ländernas ekonomier till u-landsnivå. Det är därifrån som uppbyggnaden skall börja och då med lånade pengar av finansoligarkin som såg till att Joe Biden valdes till USA:s president. Vi ser hur alla socialistländer i Europa anammat denna politik för att snabbare uppnå resultatet? Det här är samma nolltillväxtpolitik som Olof Palme pläderade för i slutet av 60 talet.

 • Esse Non Videri

  Märkligt att jag som prenumerant inte får mina inlägg utlagda här? Jag skrev ett inlägg för 2 dagar sedan men det ligger fortfarande och inväntar godkännande av NT! Samtidigt ser jag andra inlägg på andra sidor på NT som har inlägg som är yngre än mitt väntande inlägg. Är det ömtåligt att man presenterar officiell myndighetsstatistik?

Spanska sjukan och coronaviruset Covid-19, en jämförelse

HÄLSANya Tider gör en tillbakablick på tidigare epidemiutbrott i en text av Christer Nilsson, Filosofie kandidat med medicinhistoria som specialitet.

Allt färre barn föds i Norden – i Sverige ersätts vi av invandrare

VETENSKAPAllt lägre nativitetstal hos de nordiska kvinnorna oroar forskare. I Norge, Finland och Island ser man nu rekordlåga födelsetal hos de inhemska kvinnorna och aldrig förr har de fött så få barn som nu. Även Sverige ligger dåligt till – vilket i samband med massinvandring leder till ett ännu snabbare folkutbyte. Samtidigt beror hela 73 procent av befolkningsökningen i Sverige på invandring enligt nya siffror från SCB.

Afrikaner har DNA från okända människoarter

VETENSKAPEn studie visar att mellan 2 – 19 procent av västafrikaners DNA kommer från en okänd människoart. Medan européer och asiater har DNA från neandertalare och en del sydöstasiatiska folk har DNA från denisovamänniskor har afrikaner från subsahariska Afrika DNA från flera okända människoarter visar nya rön.

Klimat: ”Hockeyklubbskurvan” avslöjad som vetenskapsfusk (?)

VETENSKAP”Upphöjd ’klimatbluffare’ förlorar förtalsmål”, ”nu fastslaget att Michael Manns hockeyklubba var bedrägeri”, ”slutet för klimatbluffen”. Det är några av de skarpare rubrikerna i nyhetsflödet från alternativmedia under de senaste veckorna.

Välgörande uppvärmning efter lilla istidens kyla

VETENSKAPTiden efter senaste istid för 10-12 000 år sedan kallas Holocen. Varmast under denna period var Holocen optimum för runt 5- 8 000 år sedan. Då var det globalt flera grader varmare än nu. Minst lika varmt som nu var det också under bronsåldern, romartiden och högmedeltiden.

”Valpögon” – Ett evolutionärt trick för att ”lura” människor

VETENSKAP”Valpögon” eller ”hundögon” är ansiktsuttrycket som hundar gör när de tigger, vet att de gjort något fel eller vill få extra mycket uppmärksamhet från människor. Nu har ny forskning visat att detta är en unik evolutionär utveckling bland tamhundars förfäder som gjort att deras avkommor med lätthet kunnat manipulera oss.

Ny studie: skillnad mellan pojkars och flickors hjärnor redan i fosterstadiet

VETENSKAPEn ny studie från New York visar att pojk- och flickfosters hjärnor ser olika ut redan i fosterstadiet. Detta konstaterar forskarna efter att ha magnetröntgat 118 foster mellan veckorna 25-40. Studien kan ses som ett hårt slag mot förhärskande genusteoretiska idéer om att kön är en ”social konstruktion”.

Historiskt fotografi av svart hål

VETENSKAPEtt svart hål och dess skugga har fångats på bild för första gången tack vare ett internationellt samarbete.

Gå till arkivet

Send this to a friend