Skip to Content

Sonfjället.

Debatt: Bevara Sonfjället från renarna!

Publicerad: 11 september, 2013, 10:00

 • Svenska

Läs även

LÄNSSTYRELSEN I JÄMTLANDS län påstår att en orsak till att Sonfjällets nationalpark bildades var att bevara björnstammen i Härjedalen. Men riksdagens utredningstjänst har inte hittat någonting som tyder på att skyddet av björnstammen var en av anledningarna till att bilda nationalparken 1909.

Orsaken var att bevara ett fjäll som var opåverkat av bete eftersom rennäringen ännu inte nått till Sonfjället. Under de senaste årtiondena har renar betat på Sonfjället. Och länsstyrelsen låter det ske.

Sametinget har nyligen tagit fram en lista på vilka nya områden som de vill ska bli riksintresse för rennäringen. Ett område är Sonfjället. Sveriges enda kvarvarande adel, rennäringen, är van vid att få allt de vill ha. Det hjälper staten till med – på andras bekostnad.

Så här skriver länsstyrelsen om Sonfjällets nationalpark: ”Samemarker i tusentals år. Vilka dessa människor var kan man med säkerhet inte säga, men samernas förfäder har i alla fall med största sannolikhet funnits i fjälltrakterna under flera tusen år.”

Länsstyrelsen har tydligen inte tagit del av det historiska material som presenterades i sedvanerättsprocessen i Härjedalen, där samebyarna förlorade och domstolen fastställde att sedvanerätt för renbete inte finns.

Medan rennäringen expanderar backar den utrotningshotade fjällkon och hennes bonde.

Jag anser att syftet med Sonfjällets nationalpark ska respekteras och efterlevas. Med andra ord inget renbete på Sonfjället.

Debattör Olle Larsson är riksdagsledamot invald för Sverigedemokraterna, numera verksam i Härjedalspartiet.

Olle Larsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • PETER NYMAN

  För att tillgodose alla grupper bör det byggas semester byar för Syrier,Zoomalier och Eritrianer.Samt ett tältläger för Romerna.Då skulle Sonfjället bli det största mångkulturella ställe i värden.Halal slaktade renar är smaskens hälsar MPs islamistiska press-sekreterare.

 • raberget

  Kan nämnas angående samiska privilegier, att Jokkmoks Folkhögskola endast tar in sökande som är samer. Det vill säga en skola som vilar på en rasmässig/etnisk grund. Tänk er något liknande för etniska svenskar!

 • legaata

  Med tanke på hur vi svenskar, eller rättare sagt giriga sadistiska skogsarbetare förstört samernas renbetesmarker, är det inte konstigt att de måste söka sig till nya ställen, där de inte varit förut. Totalförbjud nedsågning i några hundra år, så att renbetesmarkerna hinner återhämta sig, sen kan vi prata.

 • sd4you

  Tänk om fler kunde få upp ögonen på samernas rovdrift med den svenska fjällvärlden och dess i innevånare, typ Kungsörn.

Bråk om norsk påverkans-kampanj i Ungern

UTRIKESEfter fem år av bråk om norskt ekonomiskt stöd på hela två miljarder svenska kronor till vänsteraktivism i Ungern, växer nu dispyten när det centraleuropeiska landet försöker villkora köp av norska vapenmissiler med att Norge backar om det ekonomiska stödet. Men förhandlingarna har kört fast och det är inte första gången Budapest hamnar i konflikt med utländska aktörer som blandar sig i Ungerns politiska liv.

Jag har blivit grovt kriminell

OPINION

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Den österrikiska skandalen

INTERVJUDen tidigare chefsideologen för Österrikiska frihetspartiet (FPÖ) Andreas Mölzer, ger en exklusiv intervju till Nya Tider om den politiska krisen i Österrike efter den omtalade ”Ibizafilmen” som sänkte regeringen.

Hans kompis fick en örfil – då öppnade Malcon eld

INRIKESMalcon Amsén stod utanför Frivården på Kungsholmen i Stockholm med en kompis när han kom i dispyt med en afrikan som också varit på Frivården. Det slutade med att han drog fram sin pistol och avlossade ett skott. Nu döms Amsén för att ha skjutit i luften till 2,5 års fängelse.

Svår olycka på topphemlig rysk atomubåt – 14 dödade ”hindrade en planetär katastrof”

UTRIKESEn tjock slöja av mystik omger den dödliga branden på den topphemliga ryska spionubåten som var byggd för att klara extremt stora djup. I kampen mot eldsvådan någonstans i Barents hav förolyckades 14 ryska ubåtsmän, samtliga officerare och hälften med kommendörs grad. Nya Tider sammanställer här känd fakta och skärskådar de mer eller mindre fantasifulla spekulationer som media fyllts av i skuggan av allt hemlighetsmakeri.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

Vi har seglat över kanten

OPINION

Gå till arkivet

Send this to a friend