Skip to Content

Sonfjället.

Debatt: Bevara Sonfjället från renarna!

Publicerad: 11 september, 2013, 10:00

 • Svenska

Läs även

LÄNSSTYRELSEN I JÄMTLANDS län påstår att en orsak till att Sonfjällets nationalpark bildades var att bevara björnstammen i Härjedalen. Men riksdagens utredningstjänst har inte hittat någonting som tyder på att skyddet av björnstammen var en av anledningarna till att bilda nationalparken 1909.

Orsaken var att bevara ett fjäll som var opåverkat av bete eftersom rennäringen ännu inte nått till Sonfjället. Under de senaste årtiondena har renar betat på Sonfjället. Och länsstyrelsen låter det ske.

Sametinget har nyligen tagit fram en lista på vilka nya områden som de vill ska bli riksintresse för rennäringen. Ett område är Sonfjället. Sveriges enda kvarvarande adel, rennäringen, är van vid att få allt de vill ha. Det hjälper staten till med – på andras bekostnad.

Så här skriver länsstyrelsen om Sonfjällets nationalpark: ”Samemarker i tusentals år. Vilka dessa människor var kan man med säkerhet inte säga, men samernas förfäder har i alla fall med största sannolikhet funnits i fjälltrakterna under flera tusen år.”

Länsstyrelsen har tydligen inte tagit del av det historiska material som presenterades i sedvanerättsprocessen i Härjedalen, där samebyarna förlorade och domstolen fastställde att sedvanerätt för renbete inte finns.

Medan rennäringen expanderar backar den utrotningshotade fjällkon och hennes bonde.

Jag anser att syftet med Sonfjällets nationalpark ska respekteras och efterlevas. Med andra ord inget renbete på Sonfjället.

Debattör Olle Larsson är riksdagsledamot invald för Sverigedemokraterna, numera verksam i Härjedalspartiet.

Olle Larsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • PETER NYMAN

  För att tillgodose alla grupper bör det byggas semester byar för Syrier,Zoomalier och Eritrianer.Samt ett tältläger för Romerna.Då skulle Sonfjället bli det största mångkulturella ställe i värden.Halal slaktade renar är smaskens hälsar MPs islamistiska press-sekreterare.

 • raberget

  Kan nämnas angående samiska privilegier, att Jokkmoks Folkhögskola endast tar in sökande som är samer. Det vill säga en skola som vilar på en rasmässig/etnisk grund. Tänk er något liknande för etniska svenskar!

 • legaata

  Med tanke på hur vi svenskar, eller rättare sagt giriga sadistiska skogsarbetare förstört samernas renbetesmarker, är det inte konstigt att de måste söka sig till nya ställen, där de inte varit förut. Totalförbjud nedsågning i några hundra år, så att renbetesmarkerna hinner återhämta sig, sen kan vi prata.

 • sd4you

  Tänk om fler kunde få upp ögonen på samernas rovdrift med den svenska fjällvärlden och dess i innevånare, typ Kungsörn.

Fyra MENA-kvinnor i Linköping döms för grov mordbrand

PÅ PLATSDen 9 maj meddelade Linköpings tingsrätt dom i målet mot ”MENA-ligan”, bestående av nio stycken kvinnor från Mellanöstern och Afrika i åldern 19 till 25 år. Domen är ett svårt bakslag för åklagaren, men fyra kvinnor döms i alla fall för grov mordbrand till kännbara fängelsestraff. Rättsprocessen har kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp. Nya Tider var på plats i Linköping.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Den som bakar kakor för ”extremhögern” får ej ha uppdrag i kyrkan

TYSKLANDDen evangeliska kyrkans ledning i delstaterna Berlin och Brandenburg kräver politisk kontroll av sina medlemmar inför valet till kyrkoråd och styrelser i delstaterna, som hålls i november. Detta framkommer i kyrkans nya handledning och dess avsnitt om uteslutning ur kyrkoförsamlingarnas styrelser.

Rockefeller – En klimat-smart historia

BOKRECENSIONJacob Nordangård har undersökt Rockefellerklanens politik och agerande under nästan 150 år och fem generationer. Resultatet är boken Rockefeller – En klimat­smart historia, som släpptes på Earth Day den 22 april. Nordangård visar att familjen Rockefeller sedan lång tid tillbaka agerat ytterst välplanerat och målmedvetet. Det handlar om mycket mer än att tjäna ofattbart mycket pengar. På den här nivån är pengar inte längre målet. Pengar är däremot ett redskap för att få makt – stor makt – om möjligt världsherravälde.

Nya Tider Play – en ny flank i mediakriget

LEDARE

”Den anställda inledde förhållande med barnet”

REPORTAGEVad sker egentligen på landets HVB-hem? Nya Tider har talat med två kommunala integrationshandledare samt en ensamkommande tonåring som blivit vittnen till hur en kvinnlig anställd inledde och skaffade barn med ett av ”barnen” på ett kommunalt boende i Båstad i Skåne. Trots att personalen tog upp fallet med kommunledningen hände ingenting. När det kom till det våld som förekom vidtogs det inte heller några åtgärder. Integrationshandledaren Samer Kassem blev både hotad med kniv och slagen under sina år som anställd.

Junckers sista desperata försök att befästa sin överstatliga agenda

ANALYSInför EU-valet i maj tar Kommissionen det sista tillfället att försöka befästa sin inriktning på EU:s politik så att nästa Kommission skall tvingas ta över den avgående Kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers federalistiska tankegångar. Vid ett sista toppmöte mellan Kommissionen och medlemsstaternas stats- och regeringschefer i Sibiu, Rumänien, förväntas ett tiopunktsprogram tas fram, som man avser att slutligt besluta om i juni. Junckers utgångspunkter är svepande och kan, i sann EU-anda, betyda precis vad som helst.

Gå till arkivet

Send this to a friend