Skip to Content

Sonfjället.

Debatt: Bevara Sonfjället från renarna!

Publicerad: 11 september, 2013, 10:00

 • Svenska

Läs även

LÄNSSTYRELSEN I JÄMTLANDS län påstår att en orsak till att Sonfjällets nationalpark bildades var att bevara björnstammen i Härjedalen. Men riksdagens utredningstjänst har inte hittat någonting som tyder på att skyddet av björnstammen var en av anledningarna till att bilda nationalparken 1909.

Orsaken var att bevara ett fjäll som var opåverkat av bete eftersom rennäringen ännu inte nått till Sonfjället. Under de senaste årtiondena har renar betat på Sonfjället. Och länsstyrelsen låter det ske.

Sametinget har nyligen tagit fram en lista på vilka nya områden som de vill ska bli riksintresse för rennäringen. Ett område är Sonfjället. Sveriges enda kvarvarande adel, rennäringen, är van vid att få allt de vill ha. Det hjälper staten till med – på andras bekostnad.

Så här skriver länsstyrelsen om Sonfjällets nationalpark: ”Samemarker i tusentals år. Vilka dessa människor var kan man med säkerhet inte säga, men samernas förfäder har i alla fall med största sannolikhet funnits i fjälltrakterna under flera tusen år.”

Länsstyrelsen har tydligen inte tagit del av det historiska material som presenterades i sedvanerättsprocessen i Härjedalen, där samebyarna förlorade och domstolen fastställde att sedvanerätt för renbete inte finns.

Medan rennäringen expanderar backar den utrotningshotade fjällkon och hennes bonde.

Jag anser att syftet med Sonfjällets nationalpark ska respekteras och efterlevas. Med andra ord inget renbete på Sonfjället.

Debattör Olle Larsson är riksdagsledamot invald för Sverigedemokraterna, numera verksam i Härjedalspartiet.

Olle Larsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • PETER NYMAN

  För att tillgodose alla grupper bör det byggas semester byar för Syrier,Zoomalier och Eritrianer.Samt ett tältläger för Romerna.Då skulle Sonfjället bli det största mångkulturella ställe i värden.Halal slaktade renar är smaskens hälsar MPs islamistiska press-sekreterare.

 • raberget

  Kan nämnas angående samiska privilegier, att Jokkmoks Folkhögskola endast tar in sökande som är samer. Det vill säga en skola som vilar på en rasmässig/etnisk grund. Tänk er något liknande för etniska svenskar!

 • legaata

  Med tanke på hur vi svenskar, eller rättare sagt giriga sadistiska skogsarbetare förstört samernas renbetesmarker, är det inte konstigt att de måste söka sig till nya ställen, där de inte varit förut. Totalförbjud nedsågning i några hundra år, så att renbetesmarkerna hinner återhämta sig, sen kan vi prata.

 • sd4you

  Tänk om fler kunde få upp ögonen på samernas rovdrift med den svenska fjällvärlden och dess i innevånare, typ Kungsörn.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Gå till arkivet

Send this to a friend