Skip to Content

Kravallerna i Båstad 1968. Många tog lätt på ungdomsupproret och trodde att idéerna skulle försvinna när ungdomarna blev äldre och skaffade jobb och familj. Så blev det inte. Foto: Wikipedia/SVT
OPINION

Det som smärtar mest

PappersupplaganNya Tider v. 35

Vänsterdemonstrationer och ungdomsrevolt. 1970-talets studentrörelse hade radikala paroller, men många tog den inte på allvar. De skulle nog växa upp. Veckans debattör Karl-Olov Arnstberg var då student, i dag är han professor. Många av hans vänner från demonstrationsåren har också nått betydande samhällspositioner, som omsätter de radikala idéerna i praktiken. Varför insåg jag inte att det pågick såväl ett nytt identitetsbygge som ett paradigmskifte som skulle rasera hela västerlandet? frågar sig Arnstberg.

Publicerad: 31 augusti, 2017, 13:33

 • Svenska

Läs även

Åren kring 1970 var de politiska vänsterupprorens tid och jag fanns mitt i centrum, först som student och senare som doktorand vid Stockholms universitet. En majoritet, ja nästan alla mina studentkompisar, drogs med. De var anarkosyndikalister, KFML:are, trottar, maoister och FNL:are, för att nämna några av sekterna. Det hinkades billigt rödvin och allteftersom kvällarna led, blev de politiska diskussionerna såväl hetsigare som luddigare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Parsifal

  Man förstår varför likgiltighet är en av de sju dödssynderna.

 • Jag var också student 1968 och under första halvdelen av 70-talet – i Lund på LTH. Men jag var samtidigt en skaplig gitarrist och sångare. Horden av rödvinssocialister ville gärna att jag skulle komma till deras möten och framföra deras kampsånger – utan ersättning naturligtvis. Det ville inte jag. Jag skydde dem som pesten.
  På LTH var koncentrationen rödvinssocialister betydligt lägre än på resten av universitetet, men de fanns där och ställde till en del rabalder här och var – ibland i utbildningsnämnderna. De sista två åren av studierna arbetade jag parallellt som timanställd studievägledare. På några av sektionerna hade rödvinssocialister lyckats mygla sig till jobben. De var totalt odugliga, illa omtyckta och saltade konsekvent sina timräkningar.
  Liksom du – och liksom de flesta av oss – förstod jag inte hur farliga de var förrän det var för sent (Till vårt försvar måste sägas att det inte var lätt att genomskåda och förutse.). Enligt min mening är en av de allvarligaste konsekvenserna att de kommit till att dominera det svenska rättssystemet. Om folk visste hur det svenska rättssystemet fungerade skulle ingen våga bo i Sverige.
  Själv bor jag sedan 5 år tillbaka på Martinique. Jag kan göra mer nytta i exil än i en svensk rännsten.

 • Dacke

  Allt började i Paris, säger nog de flesta och sedan spreds upproren i Europa. Jo, det kanske förhåller sig så, men var det spontana handlingar av studenterna? Själv tror jag inte det och om vi vänder blicken emot USA och det svarta upproret “Black lives Matter” så är det andra krafter som ligger bakom för att få igång ett “raskrig”. Idag vet vi att George Soros, Kellogs m.m finansierar BLM. Vem finansierade studentupploppen i Europa 1968?
  Varför finns dessa idéer kvar idag och hur kan det komma sig att så många av 68-folket har högt och ansedda samhällsställningar idag? Det finns en gemensam nämnare, som är Bilderberggruppen. I Sverige har har vi först de tidigare Markus och Jacob Wallenberg till ättlingarna, som är ihärdiga anhängare av det öppna samhället och så har vi Bonniers som även de stöder den tanken Drar vi ihop den tråden är det inte så underligt att alla bitar faller på plats för en fortsättning av Bilderbergarnas agenda. Idag har vi även Carl Bildt som börjar ta ton mot alla som opponerar sig mot vad som “skapats sedan 40 talet” och därför är det naturligt att Trump hamnar i den skottlinjen.
  Så det som från början såg ut som en spontan revolt emot etablissemanget, var i själva verket en uppläggning från det som utstakats redan på 40 talet. Nu har globalister/oligarker mobiliserat sig för den sista och för alltid avgörande striden och där avvikande åsikter tystas ner för gott och bevisens staplas på varandra dag för dag där obekväma åsikter faller under, “fake news” och enväldiga domare är Facebok, Google, Twitter, YouTube.
  I Sverige har vi SVT, Ekot och msm där Bonnierpressen är globalismens fanbärare nr. 1
  Visst finns det fortfarande någon övervintrare som tror på 68-rörelsens flumromantik, även om de är få.

I den försvunna bildningens spår

DEBATTNär Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Välfärdskollaps – och sen?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETKommuner larmar om besparingar och allt fler märker själva av vårdköerna, problemen i skolorna och myndigheters försämrade service. En välfärdskollaps med andra ord. Men vilket samhälle är vi på väg emot egentligen?

Terrorism i Europa – var det värre förr?

KRÖNIKA Är bombdåden terror eller ej? Myndigheternas nyspråk och motstridiga medieuppgifter förvirrar. En sammanställning av terrorhandlingar i Europa mellan 1970 och 2018 påvisar ett minskande antal dödsoffer genom terrordåd och att etnoseparatistiska grupper med vänsterideologi var värst.

Målmedvetet Kina har utnyttjat naivt väst i handelsfrågan

KRÖNIKAUnder decennier har Kina kunnat dra nytta av västerländsk naivitet genom en reglerad handel på ojämna villkor och därigenom även en överföring av teknologi från väst till Kina. Kina har dragit det längsta strået och det är detta som Donald Trump nu försöker få ett slut på – men han motarbetas på hemmaplan.

Olaga våldsskildring – försvinner hemskheter om de inte visas?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAtt sprida terrorpropaganda är olagligt, men visste du att det även är förbjudet att visa till exempel hur terrordådet i Christchurch gått till eller vad islamister gör med sina fångar? Bara att länka till en sådan via sin Facebooksida kan ge upp till två års fängelse.

Nobelpristagaren Peter Handke är vänster men upprör ändå kultureliten

KRÖNIKA

Inte en skola för medborgarskap

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend