Skip to Content

Kravallerna i Båstad 1968. Många tog lätt på ungdomsupproret och trodde att idéerna skulle försvinna när ungdomarna blev äldre och skaffade jobb och familj. Så blev det inte. Foto: Wikipedia/SVT
OPINION

Det som smärtar mest

PappersupplaganNya Tider v. 35

Vänsterdemonstrationer och ungdomsrevolt. 1970-talets studentrörelse hade radikala paroller, men många tog den inte på allvar. De skulle nog växa upp. Veckans debattör Karl-Olov Arnstberg var då student, i dag är han professor. Många av hans vänner från demonstrationsåren har också nått betydande samhällspositioner, som omsätter de radikala idéerna i praktiken. Varför insåg jag inte att det pågick såväl ett nytt identitetsbygge som ett paradigmskifte som skulle rasera hela västerlandet? frågar sig Arnstberg.

Publicerad: 31 augusti, 2017, 13:33

 • Svenska

Läs även

Åren kring 1970 var de politiska vänsterupprorens tid och jag fanns mitt i centrum, först som student och senare som doktorand vid Stockholms universitet. En majoritet, ja nästan alla mina studentkompisar, drogs med. De var anarkosyndikalister, KFML:are, trottar, maoister och FNL:are, för att nämna några av sekterna. Det hinkades billigt rödvin och allteftersom kvällarna led, blev de politiska diskussionerna såväl hetsigare som luddigare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Parsifal

  Man förstår varför likgiltighet är en av de sju dödssynderna.

 • Jag var också student 1968 och under första halvdelen av 70-talet – i Lund på LTH. Men jag var samtidigt en skaplig gitarrist och sångare. Horden av rödvinssocialister ville gärna att jag skulle komma till deras möten och framföra deras kampsånger – utan ersättning naturligtvis. Det ville inte jag. Jag skydde dem som pesten.
  På LTH var koncentrationen rödvinssocialister betydligt lägre än på resten av universitetet, men de fanns där och ställde till en del rabalder här och var – ibland i utbildningsnämnderna. De sista två åren av studierna arbetade jag parallellt som timanställd studievägledare. På några av sektionerna hade rödvinssocialister lyckats mygla sig till jobben. De var totalt odugliga, illa omtyckta och saltade konsekvent sina timräkningar.
  Liksom du – och liksom de flesta av oss – förstod jag inte hur farliga de var förrän det var för sent (Till vårt försvar måste sägas att det inte var lätt att genomskåda och förutse.). Enligt min mening är en av de allvarligaste konsekvenserna att de kommit till att dominera det svenska rättssystemet. Om folk visste hur det svenska rättssystemet fungerade skulle ingen våga bo i Sverige.
  Själv bor jag sedan 5 år tillbaka på Martinique. Jag kan göra mer nytta i exil än i en svensk rännsten.

 • Dacke

  Allt började i Paris, säger nog de flesta och sedan spreds upproren i Europa. Jo, det kanske förhåller sig så, men var det spontana handlingar av studenterna? Själv tror jag inte det och om vi vänder blicken emot USA och det svarta upproret “Black lives Matter” så är det andra krafter som ligger bakom för att få igång ett “raskrig”. Idag vet vi att George Soros, Kellogs m.m finansierar BLM. Vem finansierade studentupploppen i Europa 1968?
  Varför finns dessa idéer kvar idag och hur kan det komma sig att så många av 68-folket har högt och ansedda samhällsställningar idag? Det finns en gemensam nämnare, som är Bilderberggruppen. I Sverige har har vi först de tidigare Markus och Jacob Wallenberg till ättlingarna, som är ihärdiga anhängare av det öppna samhället och så har vi Bonniers som även de stöder den tanken Drar vi ihop den tråden är det inte så underligt att alla bitar faller på plats för en fortsättning av Bilderbergarnas agenda. Idag har vi även Carl Bildt som börjar ta ton mot alla som opponerar sig mot vad som “skapats sedan 40 talet” och därför är det naturligt att Trump hamnar i den skottlinjen.
  Så det som från början såg ut som en spontan revolt emot etablissemanget, var i själva verket en uppläggning från det som utstakats redan på 40 talet. Nu har globalister/oligarker mobiliserat sig för den sista och för alltid avgörande striden och där avvikande åsikter tystas ner för gott och bevisens staplas på varandra dag för dag där obekväma åsikter faller under, “fake news” och enväldiga domare är Facebok, Google, Twitter, YouTube.
  I Sverige har vi SVT, Ekot och msm där Bonnierpressen är globalismens fanbärare nr. 1
  Visst finns det fortfarande någon övervintrare som tror på 68-rörelsens flumromantik, även om de är få.

SD störst i Sverige, socialdemokratin i kris i hela EU

KRÖNIKA

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Politisk vendetta

OPINION

En Ketchup-effekt?

OPINION: JAN TULLBERGI TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Dubbla måttstockar i hetslagstiftningen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om Åsa Westerberg som blivit dömd för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit illa om muslimer på grund av Islamiska statens härjningar. Även om hon uttryckt sig grovt visar fallet hur viktigt det är för makthavarna att tysta kritik av det mångkulturella projektet.

Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem

OPNION: FREDRIK LARSONÄldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.

Gå till arkivet

Send this to a friend