Skip to Content

Kravallerna i Båstad 1968. Många tog lätt på ungdomsupproret och trodde att idéerna skulle försvinna när ungdomarna blev äldre och skaffade jobb och familj. Så blev det inte. Foto: Wikipedia/SVT
OPINION

Det som smärtar mest

PappersupplaganNya Tider v. 35

Vänsterdemonstrationer och ungdomsrevolt. 1970-talets studentrörelse hade radikala paroller, men många tog den inte på allvar. De skulle nog växa upp. Veckans debattör Karl-Olov Arnstberg var då student, i dag är han professor. Många av hans vänner från demonstrationsåren har också nått betydande samhällspositioner, som omsätter de radikala idéerna i praktiken. Varför insåg jag inte att det pågick såväl ett nytt identitetsbygge som ett paradigmskifte som skulle rasera hela västerlandet? frågar sig Arnstberg.

Publicerad: 31 augusti, 2017, 13:33

 • Svenska

Läs även

Åren kring 1970 var de politiska vänsterupprorens tid och jag fanns mitt i centrum, först som student och senare som doktorand vid Stockholms universitet. En majoritet, ja nästan alla mina studentkompisar, drogs med. De var anarkosyndikalister, KFML:are, trottar, maoister och FNL:are, för att nämna några av sekterna. Det hinkades billigt rödvin och allteftersom kvällarna led, blev de politiska diskussionerna såväl hetsigare som luddigare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Parsifal

  Man förstår varför likgiltighet är en av de sju dödssynderna.

 • Jag var också student 1968 och under första halvdelen av 70-talet – i Lund på LTH. Men jag var samtidigt en skaplig gitarrist och sångare. Horden av rödvinssocialister ville gärna att jag skulle komma till deras möten och framföra deras kampsånger – utan ersättning naturligtvis. Det ville inte jag. Jag skydde dem som pesten.
  På LTH var koncentrationen rödvinssocialister betydligt lägre än på resten av universitetet, men de fanns där och ställde till en del rabalder här och var – ibland i utbildningsnämnderna. De sista två åren av studierna arbetade jag parallellt som timanställd studievägledare. På några av sektionerna hade rödvinssocialister lyckats mygla sig till jobben. De var totalt odugliga, illa omtyckta och saltade konsekvent sina timräkningar.
  Liksom du – och liksom de flesta av oss – förstod jag inte hur farliga de var förrän det var för sent (Till vårt försvar måste sägas att det inte var lätt att genomskåda och förutse.). Enligt min mening är en av de allvarligaste konsekvenserna att de kommit till att dominera det svenska rättssystemet. Om folk visste hur det svenska rättssystemet fungerade skulle ingen våga bo i Sverige.
  Själv bor jag sedan 5 år tillbaka på Martinique. Jag kan göra mer nytta i exil än i en svensk rännsten.

 • Dacke

  Allt började i Paris, säger nog de flesta och sedan spreds upproren i Europa. Jo, det kanske förhåller sig så, men var det spontana handlingar av studenterna? Själv tror jag inte det och om vi vänder blicken emot USA och det svarta upproret ”Black lives Matter” så är det andra krafter som ligger bakom för att få igång ett ”raskrig”. Idag vet vi att George Soros, Kellogs m.m finansierar BLM. Vem finansierade studentupploppen i Europa 1968?
  Varför finns dessa idéer kvar idag och hur kan det komma sig att så många av 68-folket har högt och ansedda samhällsställningar idag? Det finns en gemensam nämnare, som är Bilderberggruppen. I Sverige har har vi först de tidigare Markus och Jacob Wallenberg till ättlingarna, som är ihärdiga anhängare av det öppna samhället och så har vi Bonniers som även de stöder den tanken Drar vi ihop den tråden är det inte så underligt att alla bitar faller på plats för en fortsättning av Bilderbergarnas agenda. Idag har vi även Carl Bildt som börjar ta ton mot alla som opponerar sig mot vad som ”skapats sedan 40 talet” och därför är det naturligt att Trump hamnar i den skottlinjen.
  Så det som från början såg ut som en spontan revolt emot etablissemanget, var i själva verket en uppläggning från det som utstakats redan på 40 talet. Nu har globalister/oligarker mobiliserat sig för den sista och för alltid avgörande striden och där avvikande åsikter tystas ner för gott och bevisens staplas på varandra dag för dag där obekväma åsikter faller under, ”fake news” och enväldiga domare är Facebok, Google, Twitter, YouTube.
  I Sverige har vi SVT, Ekot och msm där Bonnierpressen är globalismens fanbärare nr. 1
  Visst finns det fortfarande någon övervintrare som tror på 68-rörelsens flumromantik, även om de är få.

Dags att sluta smutskasta kolloidalt silver

KRÖNIKA

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Gå till arkivet

Send this to a friend