Skip to Content

Kravallerna i Båstad 1968. Många tog lätt på ungdomsupproret och trodde att idéerna skulle försvinna när ungdomarna blev äldre och skaffade jobb och familj. Så blev det inte. Foto: Wikipedia/SVT
OPINION

Det som smärtar mest

PappersupplaganNya Tider v. 35

Vänsterdemonstrationer och ungdomsrevolt. 1970-talets studentrörelse hade radikala paroller, men många tog den inte på allvar. De skulle nog växa upp. Veckans debattör Karl-Olov Arnstberg var då student, i dag är han professor. Många av hans vänner från demonstrationsåren har också nått betydande samhällspositioner, som omsätter de radikala idéerna i praktiken. Varför insåg jag inte att det pågick såväl ett nytt identitetsbygge som ett paradigmskifte som skulle rasera hela västerlandet? frågar sig Arnstberg.

Publicerad: 31 augusti, 2017, 13:33

 • Svenska

Läs även

Åren kring 1970 var de politiska vänsterupprorens tid och jag fanns mitt i centrum, först som student och senare som doktorand vid Stockholms universitet. En majoritet, ja nästan alla mina studentkompisar, drogs med. De var anarkosyndikalister, KFML:are, trottar, maoister och FNL:are, för att nämna några av sekterna. Det hinkades billigt rödvin och allteftersom kvällarna led, blev de politiska diskussionerna såväl hetsigare som luddigare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Parsifal

  Man förstår varför likgiltighet är en av de sju dödssynderna.

 • Jag var också student 1968 och under första halvdelen av 70-talet – i Lund på LTH. Men jag var samtidigt en skaplig gitarrist och sångare. Horden av rödvinssocialister ville gärna att jag skulle komma till deras möten och framföra deras kampsånger – utan ersättning naturligtvis. Det ville inte jag. Jag skydde dem som pesten.
  På LTH var koncentrationen rödvinssocialister betydligt lägre än på resten av universitetet, men de fanns där och ställde till en del rabalder här och var – ibland i utbildningsnämnderna. De sista två åren av studierna arbetade jag parallellt som timanställd studievägledare. På några av sektionerna hade rödvinssocialister lyckats mygla sig till jobben. De var totalt odugliga, illa omtyckta och saltade konsekvent sina timräkningar.
  Liksom du – och liksom de flesta av oss – förstod jag inte hur farliga de var förrän det var för sent (Till vårt försvar måste sägas att det inte var lätt att genomskåda och förutse.). Enligt min mening är en av de allvarligaste konsekvenserna att de kommit till att dominera det svenska rättssystemet. Om folk visste hur det svenska rättssystemet fungerade skulle ingen våga bo i Sverige.
  Själv bor jag sedan 5 år tillbaka på Martinique. Jag kan göra mer nytta i exil än i en svensk rännsten.

 • Dacke

  Allt började i Paris, säger nog de flesta och sedan spreds upproren i Europa. Jo, det kanske förhåller sig så, men var det spontana handlingar av studenterna? Själv tror jag inte det och om vi vänder blicken emot USA och det svarta upproret ”Black lives Matter” så är det andra krafter som ligger bakom för att få igång ett ”raskrig”. Idag vet vi att George Soros, Kellogs m.m finansierar BLM. Vem finansierade studentupploppen i Europa 1968?
  Varför finns dessa idéer kvar idag och hur kan det komma sig att så många av 68-folket har högt och ansedda samhällsställningar idag? Det finns en gemensam nämnare, som är Bilderberggruppen. I Sverige har har vi först de tidigare Markus och Jacob Wallenberg till ättlingarna, som är ihärdiga anhängare av det öppna samhället och så har vi Bonniers som även de stöder den tanken Drar vi ihop den tråden är det inte så underligt att alla bitar faller på plats för en fortsättning av Bilderbergarnas agenda. Idag har vi även Carl Bildt som börjar ta ton mot alla som opponerar sig mot vad som ”skapats sedan 40 talet” och därför är det naturligt att Trump hamnar i den skottlinjen.
  Så det som från början såg ut som en spontan revolt emot etablissemanget, var i själva verket en uppläggning från det som utstakats redan på 40 talet. Nu har globalister/oligarker mobiliserat sig för den sista och för alltid avgörande striden och där avvikande åsikter tystas ner för gott och bevisens staplas på varandra dag för dag där obekväma åsikter faller under, ”fake news” och enväldiga domare är Facebok, Google, Twitter, YouTube.
  I Sverige har vi SVT, Ekot och msm där Bonnierpressen är globalismens fanbärare nr. 1
  Visst finns det fortfarande någon övervintrare som tror på 68-rörelsens flumromantik, även om de är få.

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend