Skip to Content

Ett islamiskt Las Vegas. Klocktornet i Mecka och många andra skyskrapor har byggts genom att jämna historiska platser med marken. Mecka, tidigare en plats för kontemplation, omgärdas i dag av kommers.
Utrikes

”Det verkliga hotet”

Det verkliga hotet mot väst kommer från Saudiarabien. Det menar krönikören Yasmin Alibhai-Brown i en uppmärksammad artikel i den brittiska tidningen The Independent den 27 september. Den styrande klanen Saud är aktiv i varje led av radikaliseringen av muslimska ungdomar i Europa, från wahhabitiska predikanter till finansiering av militanta nätverk. Artikeln nedan är ett sammandrag av Alibhai-Browns krönika.

Publicerad: 26 oktober, 2015, 15:06

  • Svenska

Läs även

Yasmin Alibhai-Brown kallar sig liberal vänster, feminist, shiamuslim, brittisk delpakistanier som är född i Uganda. Foto: Wikipedia

Yasmin Alibhai-Brown kallar sig liberal vänster, feminist, shiamuslim, brittisk delpakistanier som är född i Uganda. Foto: Wikipedia

Enligt krönikören Yasmin Alibhai-Brown sprider det saudiska kungahuset systematiskt sin sjukliga form av islam över världen. Den underblåser och finansierar jihadistiska strömningar samtidigt som den trampar på mänskliga rättigheter på hemmaplan. Men väst bara bugar och bockar.

Saudiarabien avrättar en person varannan dag. Ali Mohammed al-Nimr kommer snart att avrättas och därefter korsfästas för att ha deltagit i prodemokratiska protester under den Arabiska våren. Han var då knappt 20 år fyllda. Bloggaren Rajf Badavi, som vågade förespråka demokrati, har dömts till tio års fängelse och tusen piskrapp.

Vanhelgandet av Mecka

Den 24 september trampades hundratals muslimer ihjäl vid besöket i Mecka. Först förteg man katastrofens omfattning, men det står i dag klart att det var över 1 400 som dog. Från början hävdade de saudiska ledarna att det var ”guds vilja”. Sedan lade de skulden på de döda, att de orsakat tragedin själva. Antalet besökare i Mecka borde ha anpassats så att säkerheten kunde garanteras, men det hade varit förödande för profiten.

Mecka var en gång i tiden en plats för enkelhet och andlighet. De giriga saudierna har i dag jämnat dess historiska platser med marken och förvandlat staden till ett islams Las Vegas – med hotell, skyskrapor och gallerior där man ska köpa, köpa, köpa. De fattiga har inte längre råd att åka dit. Ziauddin Sardars gripande bok Mecka: Den heliga staden, beskriver vanhelgandet av en av islams heligaste platser.

Aktiva i hela terrorismkedjan

Det saudiska inflytandet sprider sig över världen oemotsagt. Kungen Salman har erbjudit sig att bygga 200 moskéer i Tyskland, dit nu hundratusentals migranter strömmat, mestadels muslimer. Han erbjöd inget för migranternas grundläggande behov – han är bara villig att avsätta pengar till wahhabitiska moskéer, den saudiska härens trojanska hästar.

Den framlidne franske neokonservative tänkaren Laurent Murawiec skrev år 2002: ”Saudierna är aktiva i hela terrorismkedjan, från planering till finansiering, från cheferna ned till fotfolket, från ideologer till hejarklacken.” Saudierna blir dessutom allt mer aggressiva. De strör pengar över islamistiska organisationer och operationer, de stödjer bestraffande läror som håller kvinnor och barn kuvade, och de fördömer liberala värden och demokrati. De genomför blodiga flygbombningar av Jemen, där de redan dödat tusentals civila, alltmedan väst tiger.

Väst tiger och tittar bort

Vad gör vår styrande elit för att stoppa denne Satans osynliga hand? Noll och intet. Jag har inte sett en enda TV-dokumentär som belyser detta. Man vet att läget är illa, men bevisen undanhålls. Vissa författare har försökt bryta igenom denna konspiration av inställsamhet. Craig Ungers bok House of Bush, House of Saud publicerades 2004. Den fastslog utom rimligt tvivel att Saudiarabien var den internationella terrorismens nervcentrum och samtidigt att Bush-familjen var mycket nära denna regim. Många av oss utgick ifrån att dessa avslöjanden var ännu mer explosiva än till och med när journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward avslöjade Richard Nixons lögner.

Denna fiende varken skräms eller stoppas av ens kärnvapen. Våra ledare är väl medvetna om vad som händer. Och vad gör de? Inriktar sig på fotsoldaterna. Den brittiska regeringens förebyggande program ålägger lärare att de ska hålla utkik efter unga ”radikaler” och kväser dem i deras linda. Hittills har 4 000 unga muslimer lämnats över för sådan ”omprogrammering”. Den yngsta var tre år gammal.

Extremism är ett allvarligt problem. Liberala integrerade muslimer försöker influera dessa unga radikala muslimer som upptänts av hat, men vi är till stor del maktlösa. Västs ledare vägrar att konfrontera Saudiarabien, källan till islamistisk hjärntvätt. De vägrar på grund av oljan och de vinster man gör på vapenförsäljning. Politiska ynkryggar och skrupellösa profitörer är förrädarna, det verkliga hotet mot den nationella säkerheten.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend