Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Högsta domstolen nekade Rysslands begäran om utvisning för polismördaren med hänvisning till att det i Sverige inte är brottsligt att tillhöra en militant kriminell grupp. Polismorden berörde de inte. Migrationsverket gav honom permanent uppehållstillstånd i Sverige och visste inget om att han blivit dömd för mord förrän Nya Tider ringde upp verket och berättade om det. Under vårt arbete hittade vi flera exempel på att domstolar i Dagestan friat misstänkta, som sedan genomfört olika terroristbrott. Foto: Yuga.ru
Reportage

Dömd dubbelmördare och terrorist fick stanna i Sverige

Migrationsverket gav den i dag 40-årige mannen uppehållstillstånd utan att känna till hans bakgrund som medlem i en islamistisk terroristorganisation i Dagestan. När ryska myndigheter spårade honom till Sverige och begärde honom utlämnad för bland annat ett dubbelmord på två poliser, vägrade Högsta Domstolen med hänvisning till att han riskerar att förföljas för sin ”politiska eller religiösa uppfattning”. Nya Tider har granskat fallet.

Publicerad: 21 december, 2014, 13:19

  • Svenska

Läs även

papperDen 6 maj år 2004. Klockan är 23:20 på natten i staden Izberbasj i den ryska delrepubliken Dagestan. En patrullbil med tre poliser ställer sig i en upplyst gatukorsning. Plötsligt kör en bil av märket Lada upp bredvid polisbilen och två män öppnar eld med automatkarbiner. Poliserna får ingen chans att besvara elden. Patrullchefen Magomedsjapi Sultanov och polismannen Timur Magomedov dödas omedelbart av kulregnet, medan föraren Kurban Alijev såras svårt.

Misstankarna riktas mot de islamistiska separatistorganisationer som är verksamma i Dagestan och som har ett starkt fäste i Izberbasj. Två män i 30-årsåldern blir snart misstänkta i utredningen, vi kan kalla dem Magomed Sjamilev och Rashid Ramazov. Åklagaren hävdar att de båda männen varit medlemmar i en terroristorganisation och gjort sig skyldiga till bland annat grova vapenbrott och polismordet 2004.

De misstänkta flyr dock utomlands och efter en tid hamnar Magomed Sjamilev i Sverige som kvotflykting på rekommendation av FN:s flyktingorgan UNHCR.

Efter att man sent omsider spårat Sjamilev till Sverige skrev den ryske riksåklagaren ett välformulerat brev till justitieminister Beatrice Ask och bad om att Sjamilev skulle utlämnas. I brevet garanterar man att Sjamilev kommer att behandlas i enlighet med internationell rätt, inte utsättas för tortyr eller annan grym eller inhuman behandling, samt att han har rätt att ansöka om förnyad prövning. Riksåklagaren förklarade sig villig att bistå svenska myndigheter samt att lämna ut alla handlingar i målet på begäran.

Rysslands begäran togs upp av Högsta Domstolen den 29 september 2014. Man gick på den svenska riksåklagarens linje och nekade utlämning. I domen upprepar HD två gånger att Sjamilev är dömd för bland annat medlemskap i en kriminell organisation, att detta inte är straffbart i Sverige och att det därför ”föreligger utlämningshinder i denna del” – utan att nämna att han kan utlämnas för de grova brott han begått som medlem i organisationen.

HD hänvisar också till att Sjamilev inte kan utlämnas enligt 7 § utlämningslagen eftersom: ”Enligt beslutet om permanent uppehållstillstånd hade Magomed Sjamilev gjort sannolikt att han vid ett återvändande till Ryssland riskerade sådan behandling som utgör förföljelse av myndigheterna på grund av politisk uppfattning eller tillskriven politisk uppfattning.”

Man hänvisar vidare till UNHCR:s framställan där Sjamilev ”erkänts som flykting, eftersom han på grund av sina politiska aktiviteter och sin religion anses riskera förföljelse i Ryssland”.

Vilka politiska aktiviteter och vilken religion är det då han påstås vara förföljd för? Sjamilev nekar till alla brott men säger till svensk polis att han varit aktiv i kampen för ”ett fritt Dagestan”. Det är välkänt att muslimska extremister är mycket aktiva i den kampen, inte minst wahhabitiska grupper som vill ha ett muslimskt kalifat under sharialagar i Dagestan, Tjetjenien och Nordossetien – till att börja med. Wahhabitiska fanatiker förklarade faktiskt Dagestan självständigt i slutet av 1990-talet, kastade ut de lokala myndigheterna i det område de kontrollerade, införde sharialagar och bjöd in tjetjenska krigsherrar för att upprätta en islamistisk republik. Inte många i den vanliga befolkningen ville dock leva under sharialagar, trots att 83 procent i Dagestan är muslimer, och tillsammans med polisen upprättade de hemvärnsgrupper som försvarade sig mot krigsherrarna. Kalifatet som wahhabiterna ville bygga krossades när ryska trupper ryckte in för att hjälpa till, men Dagestan är fortfarande ett centrum för islamistiska terrordåd och situationen i det mångetniska landet beskrivs ibland som ett ”lågintensivt inbördeskrig”. Aliaschab Kebekov – eller som islamisterna säger, Ali Abu-Muhammad, emiren av Norra Kaukasus – förklarade så sent som i mars i år att det är viktigare att bedriva jihad i Kaukasus än i Syrien. I september hotade Islamiska Staten (IS) med att ”befria Tjetjenien och Kaukasus”.

Inget av detta utesluter förstås att Sjamilev kan vara en helt igenom fredsälskande muslimsk separatist, som förföljs av ryska myndigheter enbart för sina åsikters och sin religions skull. Rimligtvis måste väl den sekretesstämplade UNHCR-utredningen visa att de ryska myndigheterna inte ”förföljer” honom på grund av terrorism, grova vapenbrott och mord? Visserligen är det enda vi vet om utredningen att UNHCR inte ens tar den frågan i beaktande – men inte hade man väl annars låtit Sjamilev leva i Sverige som en fri man, helt befriad från ansvar för mordet på två polismän?

Islamister försöker upprätta ett kalifat i Dagestan och resten av Kaukasus. I slutet av 1990-talet kom islamistiska krigsherrar från grannrepubliken Tjetjenien till Dagestan, drev bort lokala myndigheter och införde sharia. Invånarna ville dock inte leva under denna strikta ordning, trots att de själva är muslimer, och bildade motståndsgrupper, som tillsammans med rysk militär snart lyckades köra ut islamisterna. Sedan dess pågår något som kan liknas vid ett lågintensivt inbördeskrig med frekventa terrordåd. Enligt den ryska säkerhetstjänsten är ”Emir” Rustam Aselder (mitten) ledare för islamisternas ”Dagestanska front”.

Islamister försöker upprätta ett kalifat i Dagestan och resten av Kaukasus. I slutet av 1990-talet kom islamistiska krigsherrar från grannrepubliken Tjetjenien till Dagestan, drev bort lokala myndigheter och införde sharia. Invånarna ville dock inte leva under denna strikta ordning, trots att de själva är muslimer, och bildade motståndsgrupper, som tillsammans med rysk militär snart lyckades köra ut islamisterna. Sedan dess pågår något som kan liknas vid ett lågintensivt inbördeskrig med frekventa terrordåd. Enligt den ryska säkerhetstjänsten är ”Emir” Rustam Aselder (mitten) ledare för islamisternas ”Dagestanska front”.

Mönsterinvandrare. Värnamo Nyheter gjorde ett reportage om den fromme muslimen, som styrketränar och fastar under Ramadan. Han förnekar att han skulle ha gjort något brottsligt i Dagestan, men säger till svensk polis att han varit aktiv i kampen för ett fritt Dagestan.

Mönsterinvandrare. Värnamo Nyheter gjorde ett reportage om den fromme muslimen, som styrketränar och fastar under Ramadan. Han förnekar att han skulle ha gjort något brottsligt i Dagestan, men säger till svensk polis att han varit aktiv i kampen för ett fritt Dagestan.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

“Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Nationalsocialist får inte fortsätta som präst

INRIKESEn präst i Linköpings stift har avsatts från prästämbetet av Svenska kyrkan. Detta sedan han kal­lat sig ”sann präst, sann kristen och sann nationalsocialist”. Han har även uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen. Någon liknande obehörigförklaring har aldrig tidigare förekommit i någon svensk kyrka, trots att det till exempel fanns nationalsocialistiska präster i Sverige under 1930-talet.

Dan Park nekas prövningstillstånd – sitter av fyra månader i fängelse

INRIKESGatukonstnären Dan Park dömdes i slutet av april till fyra månaders fängelse av Hovrätten för Skåne och Blekinge för ”hets mot folkgrupp” på grund av sina satiriska konstverk. Han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte tänker pröva fallet. Nya Tider ringde upp konstnären som därmed dömts till fängelse för tredje gången.

Storsatsning på svensk sjukvård – i Afghanistan

REPORTAGEHemma i Sverige har den tilltagande vårdkrisen blivit en av de största politiska frågorna. Flera instanser larmar om kaos i sjukvården, avdelningar läggs ned över hela landet. Samtidigt satsar regeringen allt mer pengar på att driva sjukvård i Afghanistan, bland annat i talibanstyrda Wardakprovinsen. Sverige driver hela 135 kliniker och flera sjukhus, något som kostat miljardbelopp. Nya Tider har granskat Svenska Afghanistankommittén som driver sjukvård i Afghanistan för svenska skattemedel.

Ett nytt Ungern växer fram

I FOKUSEfter nio år vid makten sitter Ungerns premiärminister Viktor Orbán säkrare än någonsin. Hans samhällsprojekt, som har burits upp av en ”högerns marsch genom institutionerna”, har efter några initiala år av investeringar nu gett flera år av mycket goda resultat. Orbáns samhällsbygge kan jämföras med de svenska socialdemokraternas folkhem. Men aldrig i den svenska socialdemokratins historia har man kunnat bilda egen majoritetsregering tre val i rad, likt Orbáns parti Fidesz. Och av allt att döma kommer tre snart att bli fyra i Ungern…

Partierna gav sig själva 30 miljoner för att få invandrare att rösta

REPORTAGERegeringen delade ut närmare 30 miljoner extra kronor till riksdagspartierna under valrörelsen 2018. Detta för att öka valdeltagandet hos grupper med lågt valdeltagande. När Nya Tider granskar redovisningen av bidraget visar det sig att bidraget bekostat olika mångkulturella satsningar, som partiernas deltagande på Järvaveckan, valsedelsutskick till Rinkeby samt översättningar av valmaterial till arabiska och andra främmande språk. Nya Tiders granskning visar dessutom att partierna inte kan redovisa vad en stor del av pengarna gått till.

Miljöpartiets kovändning i synen på kärnvapen sågas av före detta tung partiveteran

Den 12 juli meddelade den svenska regeringen, beståendes av socialdemokrater och miljöpartister, att Sverige inte skriver på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. För många var regeringens beslut en svår chock, men för inflytelserika delar av det socialdemokratiska partiet samt borgerliga partiledare var beslutet mer än välkommet. Dock är detta ännu en i raden av eftergifter som Miljöpartiet har fått göra genom åren för att hålla Socialdemokraterna på gott humör, och det före detta språkröret, tillika en av partigrundarna, Birger Schlaug, skräder inte orden utan ser regeringens beslut som Rysslandsfientligt och ett sätt att ytterligare smyga in Sverige i Nato.

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Gå till arkivet

Send this to a friend