Skip to Content

Eksjö tingsrätt. Foto: Sveriges Domstolar

Dömd för att ha skrivit ”packet”, men domaren skrev fel i domen

Digital utgåva

I november 2018 dömdes en 74-årig pensionär för hets mot folkgrupp sedan han kommenterat en artikel på Facebook med att ”packet” borde ”rensas ut”. Rätten menar att ”packet” syftar på invandrare generellt och dömer därför mannen till böter. Domaren glömde dock att skriva att brottet är ”ringa” i domslutet.

Publicerad: 23 februari, 2019, 18:00

  • Svenska

Läs även

Ingvar, 74, dömdes i november förra året till böter för hets mot folkgrupp. Han åtalades för att ha kommenterat en artikel på Motgifts Facebook med ”prat hjälper inte endast total utrensning av packet som kommit hit”. Domaren Elisabeth Ljungdahl menar att detta är både ”hotfull och missaktande mot invandrare”.

Ingvar själv förnekar att uttalandet handlade om invandrare i generell mening utan syftade på de som missköter sig. Han är själv gift och har barn med en invandrare, och syftar till exempel inte på henne. Ljungdahl själv anser dock att ”packet som kommit hit” är missaktande mot alla invandrare.

Ingen behöver ha sett kommentaren

Enligt lagstiftningen måste budskapet vara ”spritt” för att man ska kunna fälla någon för ”hets mot folkgrupp”. I RättsPM 2016:8 kan man utläsa ”Det finns inget exakt antal personer men HD har ansett att tre till fyra människor inte var en tillräckligt stor krets”.

På Internet anses det dock spritt så fort det gjorts tillgängligt, även för en mindre krets. Ingen ska heller ha behövt läsa det, det räcker att de haft möjlighet till det. Att det var en sluten grupp som Ingvar skrev i spelar alltså ingen roll.

Felaktighet i domen

När Nya Tider går igenom protokollet upptäcker vi en märklighet. Ljungdahl skrev i domen att ”gärningen kan bedömas som ringa brott”, men i domslutet framgår det tydligt att Ingvar har dömts för ”Hets mot folkgrupp” och inte ”Hets mot folkgrupp, ringa brott”, som är praxis att skriva ut i svenska domslut. Det kan även tilläggas att målet avgjordes av Ljungdahl helt på egen hand utan huvudförhandling.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Kan säkerligen ge friande dom i högre instans. Han har nämligen inte hetsat mot någon folkgrupp. Har han ens “hetsat” alls? Typ jagat individer av någon folkgrupp eller speciellt “pack”? Att ett kriminellt “pack” ska “rensas ut” kan betyda en mängd olika saker, ex. att man vill att polisen ska rensa ut de kriminella “packet” och lagföra dem, eller utvsia dem, eller att de ska vårdas permanent på mentalsjukhus, s.a.s. “utrensade” från samhället.

Feminism mot gängvåld

STOCKHOLMJan Jönsson (L) vill motverka etniskt gängvåld med feministisk politik. Bland annat önskar han ”utmana de manliga könsrollerna” som han menar ligger bakom gängens framfart i Stockholm. Tidigare har den liberala Jönsson, som är socialborgarråd i Stockholm stad, kommit med förslag om ”allvarssamtal” som ett sätt att stoppa grov gängkriminalitet och att man skall skicka brev till återvändande IS-terrorister.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Riksdagen öppnade – Löfven meddelade att invandringen ska fortsätta

INRIKESTisdag den 10 september hölls Riksmötets öppnande. Statsminister Stefan Löfven presenterade tre nya ministrar i sin regeringsförklaring, som i övrigt inte innehöll några större politiska kursändringar. Löfven slog fast att Sverige ska ha en ”human” invandringspolitik. Asylrätten ska värnas och det ska även i fortsättningen vara enkelt att anhöriginvandra till Sverige.

Rasistisk afrikan fortsätter sina attacker

INRIKESDen ”mycket mörkhyade” mannen som överfaller, misshandlar och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna misstänks nu för att ha angripit totalt 16 olika kvinnor. Samtidigt tycks polisen helt oförmögen att stoppa en man med specifikt signalement som slår till vid vissa tider och inom ett begränsat geografiskt område – gång på gång.

Islamister vill driva förskolor

INRIKESFlera olika islamister har den senaste tiden knutits till förskolor och familjehem. Den senaste incidenten var att Göteborgs förskolenämnd stoppade ett familjedaghem med omedelbar verkan. Verksamheten hölls då hemma hos en känd islamist, Anas Khalifa. – Det är horribelt. Det här sker i en ålder där barn är som mest formativa, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Sölvesborg vill vägra ta emot nyanlända

INRIKESI SD-ledda Sölvesborg i Blekinge vill kommunledningen inte ta emot de nyanlända asylinvandrare som Migrationsverket enligt lag kan placera där. Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) menar att man vill agera innan det är för sent, och pröva om den påtvingade placeringen av nyanlända inte strider mot principen om kommunalt självstyre.

Olaglig vänsteraktion i Göteborgs hamn

GÖTEBORGHelgen den 7–9 september genomförde hundratals vänsteraktivister en aktion mot Göteborgs energihamn. Utöver ett tillståndsgivet tältläger försökte man blockera infarterna till hamnen. Aktionen, som inte uppnådde någonting, stöddes av Ung Vänster, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet. För logistiken användes en av Studiefrämjandets släpvagnar.

Kvinna allvarligt skadad i explosion

INRIKESEn ung kvinna som passerade förbi en livsmedelsaffär skadades allvarligt när en bomb detonerade i Lund under natten till lördag. Sprängningen var riktad mot livsmedelsaffären bekräftar polisen. Antalet sprängdåd i Sverige ökar kraftigt visar polisens statistik. Skulden till den stora ökningen menas vara ”utanförskap”.

Gå till arkivet

Send this to a friend