Skip to Content

Eksjö tingsrätt. Foto: Sveriges Domstolar

Dömd för att ha skrivit ”packet”, men domaren skrev fel i domen

Digital utgåva

I november 2018 dömdes en 74-årig pensionär för hets mot folkgrupp sedan han kommenterat en artikel på Facebook med att ”packet” borde ”rensas ut”. Rätten menar att ”packet” syftar på invandrare generellt och dömer därför mannen till böter. Domaren glömde dock att skriva att brottet är ”ringa” i domslutet.

Publicerad: 23 februari, 2019, 18:00

  • Svenska

Läs även

Ingvar, 74, dömdes i november förra året till böter för hets mot folkgrupp. Han åtalades för att ha kommenterat en artikel på Motgifts Facebook med ”prat hjälper inte endast total utrensning av packet som kommit hit”. Domaren Elisabeth Ljungdahl menar att detta är både ”hotfull och missaktande mot invandrare”.

Ingvar själv förnekar att uttalandet handlade om invandrare i generell mening utan syftade på de som missköter sig. Han är själv gift och har barn med en invandrare, och syftar till exempel inte på henne. Ljungdahl själv anser dock att ”packet som kommit hit” är missaktande mot alla invandrare.

Ingen behöver ha sett kommentaren

Enligt lagstiftningen måste budskapet vara ”spritt” för att man ska kunna fälla någon för ”hets mot folkgrupp”. I RättsPM 2016:8 kan man utläsa ”Det finns inget exakt antal personer men HD har ansett att tre till fyra människor inte var en tillräckligt stor krets”.

På Internet anses det dock spritt så fort det gjorts tillgängligt, även för en mindre krets. Ingen ska heller ha behövt läsa det, det räcker att de haft möjlighet till det. Att det var en sluten grupp som Ingvar skrev i spelar alltså ingen roll.

Felaktighet i domen

När Nya Tider går igenom protokollet upptäcker vi en märklighet. Ljungdahl skrev i domen att ”gärningen kan bedömas som ringa brott”, men i domslutet framgår det tydligt att Ingvar har dömts för ”Hets mot folkgrupp” och inte ”Hets mot folkgrupp, ringa brott”, som är praxis att skriva ut i svenska domslut. Det kan även tilläggas att målet avgjordes av Ljungdahl helt på egen hand utan huvudförhandling.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Kan säkerligen ge friande dom i högre instans. Han har nämligen inte hetsat mot någon folkgrupp. Har han ens “hetsat” alls? Typ jagat individer av någon folkgrupp eller speciellt “pack”? Att ett kriminellt “pack” ska “rensas ut” kan betyda en mängd olika saker, ex. att man vill att polisen ska rensa ut de kriminella “packet” och lagföra dem, eller utvsia dem, eller att de ska vårdas permanent på mentalsjukhus, s.a.s. “utrensade” från samhället.

Justitiekanslern: Tyrrunan fortfarande laglig

INRIKESEfter att Nordiska Motståndsrörelsen anmälts för hets mot folkgrupp efter att de satt upp en banderoll på Kulturhusets fasad i Stockholm har Justitiekanslern gått igenom fallet och kommit med samma besked som flera gånger förut, tyrrunan är fortfarande laglig.

Säpo vill utvisa fler säkerhetshot

INRIKESAntalet individer som är verksamma i extremistmiljöer har ökat kraftigt under de senaste åren, uppger Säkerhetspolisen. Nu vill man bland annat utvisa ”ett antal individer som under längre tid och i stor utsträckning bidragit till radikalisering”.

Sänkta straff för MENA-ligan

INRIKESDet blev sänkta straff för MENA-ligan, fyra kvinnor boende i Linköping i åldern 21 till 25 år. De hade satt eld på ett radhus och i tingsrätten hade de dömts för grov mordbrand, men hovrätten menar att deras brott ska bedömas som mordbrand av normalgraden. Systemmedia har rapporterat ytterst sparsamt om detta anmärkningsvärda fall.

Nya Tider deltagare när Putin gästade konferens

LEDARENya Tiders Sanna Hill var en av deltagarna på konferensen Development of Parliamentarism som hölls i Moskva den 1-3 juli. Konferensen gästades bland annat av Rysslands president Vladimir Putin.

Hans kompis fick en örfil – då öppnade Malcon eld

INRIKESMalcon Amsén stod utanför Frivården på Kungsholmen i Stockholm med en kompis när han kom i dispyt med en afrikan som också varit på Frivården. Det slutade med att han drog fram sin pistol och avlossade ett skott. Nu döms Amsén för att ha skjutit i luften till 2,5 års fängelse.

SVT tvingas betala Ekeroth 190 000 kronor

INRIKESSVT har enligt Patent- och marknadsöverdomstolen gjort intrång i Kent Ekeroths upphovsrätt genom att offentliggöra och visa delar av den så kallade ”järnrörsfilmen” från 2012. Domstolen dömer därför SVT att betala rättegångskostnaderna, nära 190 000 kronor, samt mer ersättning för bruket av filmerna till Ekeroth.

Regeringen vill förbjuda ”rasistiska organisationer”

POLITIKRegeringen Löfven vill införa ett åsiktsförbud mot vad man kal­lar ”rasistiska organisationer”. Det uppger Socialdemokraterna på sin hemsida.

Afghanska våldtäktsmän dömda för flera våldtäkter

INRIKESDe afghanska männen hade satt i system att våldta unga svenska kvinnor i Uppsala. Nu har de dömts för våldtäkter av två unga kvinnor. Men straffen blir låga. En av gärningsmännen, som våldtog två olika kvinnor vid olika tillfällen, har dessutom dömts för att ha våldtagit ett barn – men hans utvisning har aldrig verkställts.

Gå till arkivet

Send this to a friend