Skip to Content

Behandlas illa i hjällbo. Svenska Madde har på nära håll fått erfara hur kvinnorna i Hjällbo behandlas av kontrollerande muslimska män. Foto: Nya Tider

”Du ska ha slöja” – flickor trakasseras i Hjällbo

När Madelene, 16 år, åker från sitt hem i centrala Göteborg för att hälsa på sina vänner i Hjällbo och Eriksbo i Angered får hon redan på spårvagnen höra glåpord och svordomar om sin klädsel. Ofta på arabiska eller somaliska. Färdas hon dessutom med en väninna från Mellanöstern eller norra Afrika så kan situationen förvärras ytterligare. Då har det flugit spottloskor och skräp mot flickornas håll, för att de inte har riktig muslimsk klädsel. I Hjällbo pat­rullerar grupper av män som ser till att områdets kvinnor klär sig enligt islams regler. Madelene och hennes kompisar står inte högt i kurs.

Publicerad: 10 november, 2016, 18:18

 • Svenska

Läs även

Att besöka invandrartäta Hjällbo strax norr om Göteborg är ingen rolig upplevelse för en ung kvinna – för att inte tala om hur det är att växa upp där. Nya Tider träffar Madelene, en svensk 16-åring som ibland besöker sina utländska väninnor i förorten. Hon får utstå nedlåtande blickar och kommentarer redan på spårvagnen.

Det är inte någon specifik shariapolis som kontrollerar och förmanar, utan det är en attityd som både unga och gamla invandrarmän har mot kvinnor som inte skyler sig enligt islams lagar. Det är än värre för hennes utländska väninnor, som de muslimska männen anser sig ha ”ansvar” för som några av ”sina egna”.

Mina kompisar har fått örfilar och blivit dragna i håret för att de inte bär slöja, eller för att de nu tidigare på sensommaren haft kjol eller klänning på sig. Mig har killarna bara tittat nedlåtande på och sagt saker på sitt eget språk som jag lätt kan gissa mig till vad det betyder, säger Madelene.

Madelene är en alldeles typisk svensk skoltjej. Rågblont hår som hänger ner så där på ryggen som det gör på 90 procent av tjejerna i hennes ålder, så att de nästan ser stöpta ut. Hon går första året i ett av Göteborgs bättre sedda gymnasier och har i sin nya skolmiljö lärt känna elever från världens alla hörn.
– I min klass går det många andra generationens iranier och bosnier, men också en del med rötterna i Irak, Syrien och Eritrea, säger Madelene till Nya Tider.

med blicken i marken vandrar kvinnan mot Hjällbo centrum. I centrum ser man sällan utländska kvinnor utan en slöja på, och svenska unga kvinnor blir titt som tätt tillsagda att de borde täcka sitt hår. Foto: Nya Tider

Med blicken i marken vandrar kvinnan mot Hjällbo centrum. I centrum ser man sällan utländska kvinnor utan en slöja på, och svenska unga kvinnor blir titt som tätt tillsagda att de borde täcka sitt hår. Foto: Nya Tider

Efter en skoldans och ett par tjejmiddagar blev hon och de nya vännerna snabbt bästisar och de är nu ett litet tajt gäng som gärna följer med hem till varandra efter skolan och på helgerna för att hänga i tjejrummen och snacka strunt, samt eventuellt också ta en promenad runt kvarteret.

– Jag som tyckte det var lite läskigt kvällstid hemma där jag bor, med alla krogar och fulla bråkstakar... men det var ju ingenting jämfört med när jag kom upp till Hjällbo och gick med kompisarna för att köpa läsk i affären eller hänga vid skolan. Sättet som männen och killarna tittar på oss är helt jäkla vidrigt, berättar Madelene.
Hennes två väninnor i Hjällbo är inte muslimer, men de är mörkhåriga och många av de muslimska männen i området tror att de är två rebelliska ”systrar” som de måste förmana.

– Mina kompisar har fått örfilar och blivit dragna i håret för att de inte bär slöja, eller för att de nu tidigare på sensommaren haft kjol eller klänning på sig. Mig har killarna bara tittat nedlåtande på och sagt saker på sitt eget språk som jag lätt kan gissa mig till vad det betyder, säger Madelene.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • hi hi

  Det nya Sverige .

  Vart är du Stefan Löfven ?

  Vart är du Fredrik Riendfelt ?

  NI BÄR ANSVARET FÖR DET HÄR !!!

 • Bertil Andersson

  En liten tröst är att nyårsfirandet började redan igår på Södermalm….. Någon som såg om Gudrun var ute och medlade när det var som värst? Men vänta nu, det finns ju särskilt inrättade ministrar som skall hantera sådant här. Inte någon av dem? De hade kanske bokat tvättstugan, och byken måste ju tvättas ren så det måste såklart gå före.

 • Bertil Andersson

  Detta är vidrigt att sådant kan få förekomma i Sverige. Vem hjälper henne? Hennes lärare, rektor, polisen, socialstyrelsen? Ingen hjälper henne om de inte jagas med blåslampa. Och då politiskt korrekta journalister får fullt upp med att kolla skoputsen när de skulle behövas så är där ingen hjälp att hämta. Anders Lindberg, Lena Melin, T Mattson, Wolodarski var är ni?

Expressen och konsten att fuska med rubriker

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETExpressenkrönikören Fredrik Sjöshult vill påskina att invandringen inte har något samband med gängbrottsligheten genom att citera polisens siffror om att ingen av de kriminella gängledare man har under uppsikt är nyanländ. Det enda han lyckas visa är att invandringen var en katastrof för Sverige redan innan migrationsvågen 2015. Hundra procent av gängledarna har nämligen utländsk bakgrund.

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Närbibliotek utanför Jönköping favoriserar vänstertidskriften Expo

INRIKESNärbiblioteket i Bankeryd, Jönköpings kommun, har nyligen dragit tillbaka kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet från sitt medieutbud, och istället valt att tillhandahålla den Sverigefientliga vänstertidskriften Expo. En Bankerydsbo som Nya Tider talat med säger att han är chockad över bibliotekets agerande, och att många på orten är upprörda. Ansvariga bibliotekschefer lägger dock locket på och flyr konsekvent frågor.

Stora risker med nya bostadsrätter – Riksrevisionen rekommenderar lagändring i ny granskning

INRIKESI en granskningsrapport belyser Riksrevisionen de stora risker som köpare av nya bostadsrätter tar på sig. Riksrevisor Helena Lindberg menar att man som kund är i princip rättslös gentemot bostadsutvecklaren som skapat fastigheten. För att råda bot på bristerna föreslår Riksrevisionen att Bostadsrättslagen ändras, så att köpare av nya bostadsrätter har samma rättigheter som vid köp som regleras av annan lagstiftning.

Ny skatt på avfall och plastpåsar träder i kraft

INRIKESTrots hård kritik har regeringen stått fast vid sina planer på att införa en skatt på plastkassar, som träder i kraft den 1 mars. Detsamma gäller en skatt på avfallsförbränning som träder i kraft den 1 april. Branschorganisationer menar i båda fallen att skatterna är kontraproduktiva om syftet är att förbättra miljön och att regeringen bara vill ha mer klirr i statskassan.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

Förnedringsrån mot 18-årig svensk

INRIKESLiam, 18, överfölls av två afrikaner när han var på väg från jobbet. De tvingade honom att följa med dem i två timmar för att försöka ta ut pengar åt dem. Sedan misshandlade de honom brutalt, urinerade på honom och tvingade honom att klä av sig naken medan de kallade honom ”vidrig svenne”. De filmade övergreppet och spred det själva på Snapchat.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Gå till arkivet

Send this to a friend