Skip to Content

Behandlas illa i hjällbo. Svenska Madde har på nära håll fått erfara hur kvinnorna i Hjällbo behandlas av kontrollerande muslimska män. Foto: Nya Tider

”Du ska ha slöja” – flickor trakasseras i Hjällbo

När Madelene, 16 år, åker från sitt hem i centrala Göteborg för att hälsa på sina vänner i Hjällbo och Eriksbo i Angered får hon redan på spårvagnen höra glåpord och svordomar om sin klädsel. Ofta på arabiska eller somaliska. Färdas hon dessutom med en väninna från Mellanöstern eller norra Afrika så kan situationen förvärras ytterligare. Då har det flugit spottloskor och skräp mot flickornas håll, för att de inte har riktig muslimsk klädsel. I Hjällbo pat­rullerar grupper av män som ser till att områdets kvinnor klär sig enligt islams regler. Madelene och hennes kompisar står inte högt i kurs.

Publicerad: 10 november, 2016, 18:18

 • Svenska

Läs även

Att besöka invandrartäta Hjällbo strax norr om Göteborg är ingen rolig upplevelse för en ung kvinna – för att inte tala om hur det är att växa upp där. Nya Tider träffar Madelene, en svensk 16-åring som ibland besöker sina utländska väninnor i förorten. Hon får utstå nedlåtande blickar och kommentarer redan på spårvagnen.

Det är inte någon specifik shariapolis som kontrollerar och förmanar, utan det är en attityd som både unga och gamla invandrarmän har mot kvinnor som inte skyler sig enligt islams lagar. Det är än värre för hennes utländska väninnor, som de muslimska männen anser sig ha ”ansvar” för som några av ”sina egna”.

Mina kompisar har fått örfilar och blivit dragna i håret för att de inte bär slöja, eller för att de nu tidigare på sensommaren haft kjol eller klänning på sig. Mig har killarna bara tittat nedlåtande på och sagt saker på sitt eget språk som jag lätt kan gissa mig till vad det betyder, säger Madelene.

Madelene är en alldeles typisk svensk skoltjej. Rågblont hår som hänger ner så där på ryggen som det gör på 90 procent av tjejerna i hennes ålder, så att de nästan ser stöpta ut. Hon går första året i ett av Göteborgs bättre sedda gymnasier och har i sin nya skolmiljö lärt känna elever från världens alla hörn.
– I min klass går det många andra generationens iranier och bosnier, men också en del med rötterna i Irak, Syrien och Eritrea, säger Madelene till Nya Tider.

med blicken i marken vandrar kvinnan mot Hjällbo centrum. I centrum ser man sällan utländska kvinnor utan en slöja på, och svenska unga kvinnor blir titt som tätt tillsagda att de borde täcka sitt hår. Foto: Nya Tider

Med blicken i marken vandrar kvinnan mot Hjällbo centrum. I centrum ser man sällan utländska kvinnor utan en slöja på, och svenska unga kvinnor blir titt som tätt tillsagda att de borde täcka sitt hår. Foto: Nya Tider

Efter en skoldans och ett par tjejmiddagar blev hon och de nya vännerna snabbt bästisar och de är nu ett litet tajt gäng som gärna följer med hem till varandra efter skolan och på helgerna för att hänga i tjejrummen och snacka strunt, samt eventuellt också ta en promenad runt kvarteret.

– Jag som tyckte det var lite läskigt kvällstid hemma där jag bor, med alla krogar och fulla bråkstakar... men det var ju ingenting jämfört med när jag kom upp till Hjällbo och gick med kompisarna för att köpa läsk i affären eller hänga vid skolan. Sättet som männen och killarna tittar på oss är helt jäkla vidrigt, berättar Madelene.
Hennes två väninnor i Hjällbo är inte muslimer, men de är mörkhåriga och många av de muslimska männen i området tror att de är två rebelliska ”systrar” som de måste förmana.

– Mina kompisar har fått örfilar och blivit dragna i håret för att de inte bär slöja, eller för att de nu tidigare på sensommaren haft kjol eller klänning på sig. Mig har killarna bara tittat nedlåtande på och sagt saker på sitt eget språk som jag lätt kan gissa mig till vad det betyder, säger Madelene.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • hi hi

  Det nya Sverige .

  Vart är du Stefan Löfven ?

  Vart är du Fredrik Riendfelt ?

  NI BÄR ANSVARET FÖR DET HÄR !!!

 • Bertil Andersson

  En liten tröst är att nyårsfirandet började redan igår på Södermalm….. Någon som såg om Gudrun var ute och medlade när det var som värst? Men vänta nu, det finns ju särskilt inrättade ministrar som skall hantera sådant här. Inte någon av dem? De hade kanske bokat tvättstugan, och byken måste ju tvättas ren så det måste såklart gå före.

 • Bertil Andersson

  Detta är vidrigt att sådant kan få förekomma i Sverige. Vem hjälper henne? Hennes lärare, rektor, polisen, socialstyrelsen? Ingen hjälper henne om de inte jagas med blåslampa. Och då politiskt korrekta journalister får fullt upp med att kolla skoputsen när de skulle behövas så är där ingen hjälp att hämta. Anders Lindberg, Lena Melin, T Mattson, Wolodarski var är ni?

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Gå till arkivet

Send this to a friend