Skip to Content

Behandlas illa i hjällbo. Svenska Madde har på nära håll fått erfara hur kvinnorna i Hjällbo behandlas av kontrollerande muslimska män. Foto: Nya Tider

”Du ska ha slöja” – flickor trakasseras i Hjällbo

När Madelene, 16 år, åker från sitt hem i centrala Göteborg för att hälsa på sina vänner i Hjällbo och Eriksbo i Angered får hon redan på spårvagnen höra glåpord och svordomar om sin klädsel. Ofta på arabiska eller somaliska. Färdas hon dessutom med en väninna från Mellanöstern eller norra Afrika så kan situationen förvärras ytterligare. Då har det flugit spottloskor och skräp mot flickornas håll, för att de inte har riktig muslimsk klädsel. I Hjällbo pat­rullerar grupper av män som ser till att områdets kvinnor klär sig enligt islams regler. Madelene och hennes kompisar står inte högt i kurs.

Publicerad: 10 november, 2016, 18:18

 • Svenska

Läs även

Att besöka invandrartäta Hjällbo strax norr om Göteborg är ingen rolig upplevelse för en ung kvinna – för att inte tala om hur det är att växa upp där. Nya Tider träffar Madelene, en svensk 16-åring som ibland besöker sina utländska väninnor i förorten. Hon får utstå nedlåtande blickar och kommentarer redan på spårvagnen.

Det är inte någon specifik shariapolis som kontrollerar och förmanar, utan det är en attityd som både unga och gamla invandrarmän har mot kvinnor som inte skyler sig enligt islams lagar. Det är än värre för hennes utländska väninnor, som de muslimska männen anser sig ha ”ansvar” för som några av ”sina egna”.

Mina kompisar har fått örfilar och blivit dragna i håret för att de inte bär slöja, eller för att de nu tidigare på sensommaren haft kjol eller klänning på sig. Mig har killarna bara tittat nedlåtande på och sagt saker på sitt eget språk som jag lätt kan gissa mig till vad det betyder, säger Madelene.

Madelene är en alldeles typisk svensk skoltjej. Rågblont hår som hänger ner så där på ryggen som det gör på 90 procent av tjejerna i hennes ålder, så att de nästan ser stöpta ut. Hon går första året i ett av Göteborgs bättre sedda gymnasier och har i sin nya skolmiljö lärt känna elever från världens alla hörn.
– I min klass går det många andra generationens iranier och bosnier, men också en del med rötterna i Irak, Syrien och Eritrea, säger Madelene till Nya Tider.

med blicken i marken vandrar kvinnan mot Hjällbo centrum. I centrum ser man sällan utländska kvinnor utan en slöja på, och svenska unga kvinnor blir titt som tätt tillsagda att de borde täcka sitt hår. Foto: Nya Tider

Med blicken i marken vandrar kvinnan mot Hjällbo centrum. I centrum ser man sällan utländska kvinnor utan en slöja på, och svenska unga kvinnor blir titt som tätt tillsagda att de borde täcka sitt hår. Foto: Nya Tider

Efter en skoldans och ett par tjejmiddagar blev hon och de nya vännerna snabbt bästisar och de är nu ett litet tajt gäng som gärna följer med hem till varandra efter skolan och på helgerna för att hänga i tjejrummen och snacka strunt, samt eventuellt också ta en promenad runt kvarteret.

– Jag som tyckte det var lite läskigt kvällstid hemma där jag bor, med alla krogar och fulla bråkstakar... men det var ju ingenting jämfört med när jag kom upp till Hjällbo och gick med kompisarna för att köpa läsk i affären eller hänga vid skolan. Sättet som männen och killarna tittar på oss är helt jäkla vidrigt, berättar Madelene.
Hennes två väninnor i Hjällbo är inte muslimer, men de är mörkhåriga och många av de muslimska männen i området tror att de är två rebelliska ”systrar” som de måste förmana.

– Mina kompisar har fått örfilar och blivit dragna i håret för att de inte bär slöja, eller för att de nu tidigare på sensommaren haft kjol eller klänning på sig. Mig har killarna bara tittat nedlåtande på och sagt saker på sitt eget språk som jag lätt kan gissa mig till vad det betyder, säger Madelene.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • hi hi

  Det nya Sverige .

  Vart är du Stefan Löfven ?

  Vart är du Fredrik Riendfelt ?

  NI BÄR ANSVARET FÖR DET HÄR !!!

 • Bertil Andersson

  En liten tröst är att nyårsfirandet började redan igår på Södermalm….. Någon som såg om Gudrun var ute och medlade när det var som värst? Men vänta nu, det finns ju särskilt inrättade ministrar som skall hantera sådant här. Inte någon av dem? De hade kanske bokat tvättstugan, och byken måste ju tvättas ren så det måste såklart gå före.

 • Bertil Andersson

  Detta är vidrigt att sådant kan få förekomma i Sverige. Vem hjälper henne? Hennes lärare, rektor, polisen, socialstyrelsen? Ingen hjälper henne om de inte jagas med blåslampa. Och då politiskt korrekta journalister får fullt upp med att kolla skoputsen när de skulle behövas så är där ingen hjälp att hämta. Anders Lindberg, Lena Melin, T Mattson, Wolodarski var är ni?

Skattehöjning på plastkassar

INRIKESRegeringen går nu vidare med det tidigare omdiskuterade skatteförslaget på plastbärkassar vilket kommer höja priset till mellan fem och sju kronor styck. Samtidigt hoppas man få in 2,1 miljarder kronor i skatteintäkter. Men miljöeffekterna är försvinnande små.

Två minderåriga flickor våldtagna i Stockholm

INRIKESPolisen har inlett en förundersökning om två skilda fall av våldtäkt mot barn som skall ha skett i Stockholm under helgen, skriver polisen på sin hemsida. Det skall röra sig om två minderåriga flickor, varav den ena skall ha blivit våldtagen under natten mot lördagen och den andra under lördagskvällen. De båda flickorna har berättat för en vuxen om vad de utsatts för och denne har sedan kontaktat polisen för att göra en anmälan.

Turkiet går in i nordöstra Syrien

UTRIKESUSA lämnar plötsligt nordöstra Syrien och lämnar sina tidigare kurdiska allierade åt deras öde när turkiska styrkor går över gränsen och dess stridsflyg börjar hamra kurdiskdominerade gränsstäder och försvarsställningar. I bräschen går en styrka på runt 14 000 ”syriska rebeller” som är mestadels araber och i många fall jihadister med hämnd i sikte mot kurderna, som anklagats för att etniskt rensat araber från de områden de tidigare kontrollerat med USA:s beskydd. Turkiets president Erdogan som snabbt upptäcker att han har hela världen emot sig förblir trotsig och hotar EU med att skicka 3,6 miljoner flyktingar till Europa.

Att sätta bocken till trädgårdsmästare

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNär privatpersoner ska klaga på om de blivit orättvist behandlade i media kan de vända sig till tidningsbranschens egen pressombudsman. Den som basar över verksamheten är dock ingen mindre än Robert Aschberg, ökänd för att trampa på personlig integritet och hänga ut enskilda medborgare. Nu ska han bli chef för ett nytt och mera omfattande medieetiskt system.

Känsligt måleri, Prerafaeliten Edward Burne-Jones

UTSTÄLLNINGJust nu pågår en fin utställning på Waldemars udde i Stockholm, för den som har lite mer konservativ blick. Det är verk av den engelske konstnären Edward Burne-Jones som levde 1833-1898. Burne-Jones arbetade mycket med motiv från folksagor och har haft stor betydelse för fantasy-genren med J R R Tolkien och C S Lewis. Det handlar om kärlek, svek, hämnd och sexualitet. Utställningen pågår till 26 januari.

Gymnasielags-afghan tafsade på flickor i badhuset

INRIKESNoorallah Sanjar fick tillstånd att stanna i Sverige genom den kontroversiella gymnasielagen som drevs igenom förra året. Samtidigt hängde han på Gustavsviksbadet i Örebro där han tafsade på flickor i nedre tonåren.

2 miljoner utrikesfödda i Sverige – etniska svenskar blir snart minoritet

INRIKESEnligt SCB har mängden utrikesfödda nu nått drygt 2 miljoner och det demografiska skiftet – där etniska svenskar utgör en allt mindre del av befolkningen – fortgår med oförminskad takt. Över en tredjedel av Sveriges befolkning är nu av annat ursprung än majoritetsbefolkningen. Slutresultatet av en fortsatt invandring blir att de etniska svenskarna till slut blir en minoritet i sitt eget land, och det är något som sker inom bara några decennier visar flera rapporter.

Stor risk för ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar

ANALYSI efterspelet till några uppmärksammade bedrägerier mot bostadsrättsföreningar har Fastighetsägarna låtit Sweco genomföra en undersökning av hur utsatta bostadsrättsföreningar i allmänhet är för ekonomisk brottslighet. Resultatet av undersökningen, som presenterades i en rapport den 1 oktober i år, visar att risken för att utsättas för bedrägerier är mycket stor. Stora brister i den ekonomiska förvaltningen, dålig styrning och bristande engagemang från medlemmarna anges som viktiga riskmoment.

Gå till arkivet

Send this to a friend