<strong>Kaci Hickox vill inte stanna i karantän.</strong> Nu har Vita Huset tvingat staden New York att släppa kraven på isolering. Foto: privat

Ebola sprids allt snabbare

Den fruktade smittan ebola sprider sig nio gånger snabbare nu än vad den gjorde för två månader sedan, enligt myndigheterna i Sierra Leone. I USA återkallar man dock beslut om tvångskarantän.

Det har varit tyst om ebola ett par veckor, då inga nya fall rapporterats i USA eller Europa. I Väst­afrika växer dock antalet smittade exponentiellt, enligt Världshälsoorganisationen kan antalet smittade dubblas så snabbt som var tredje vecka. I Sierra Leone, en av de värst drabbade länderna, konstaterade man i början av september i genomsnitt 1,3 nya fall per dygn – nu är man uppe i tolv nya fall per dygn på landsbygden runt huvudstaden Freetown, en ökning med 900 procent. Detta enligt landets hälsovårdsmyndigheter. I själva Freetown sprids ebola sex gånger snabbare än för två månader sedan.

Matbristen gör att människor tvingas bryta karantänen och lämna sina hem på jakt efter mat.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att myndigheternas försök att sätta hela bostadsområden och städer i karantän inte har fungerat fullt ut. Matbristen gör att människor tvingas bryta karantänen och lämna sina hem på jakt efter mat. De matsändningar som med internationell hjälp skickats har inte nått fram till alla och matpriserna har rusat i höjden långt över vad vanliga människor har råd med.

USA har skickat 2 000 soldater ur National Guard, USA:s reservstyrka, till Afrika för att hjälpa till med bekämpningen av ebola, bland annat ska de bygga kliniker och isoleringsläger. Insatsen får skarp kritik av professor James Petras som på nyhetssidan Global Research den 3 november skrev att dessa soldater saknar grundläggande kunskap, färdighet, förmåga och utbildning för att kunna handskas med en omfattande hälsokris i denna krigshärjade del av världen. Han menar att det finns stor risk att de själva drar på sig ebola och sprider det till sitt hemland. Militären har beslutat att alla som deltar i operationen i Afrika skall sättas i karantän i 21 dagar efter hemkonsten.

Sverige har också beslutat att skicka hjälparbetare till Västafrika. Ett team med elektriker, administratörer och en medicinskt kunnig, totalt sju personer, ska bygga förläggningar åt sjukvårdspersonal på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd.

I USA har man återkallat beslutet att tvångsisolera sjuksystern Kaci Hickox, som kan ha blivit smittad av ebola under sin vistelse i Afrika. Staden New York hade beslutat att hålla henne isolerad under observation, men fick återkalla beslutet efter endast två dygn efter ”starka påtryckningar från läkare och Obamaadministrationen”, skriver Boston.com. New York Times skriver att alla som inte uppvisar symptom nu får stanna hemma och får under den tiden ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Till Today Health säger Hickox att hon struntar i de order hon får.

– Jag känner mig kränkt av de karantänsregler som påtvingats mig. Jag kommer inte att sitta still och låta mig mobbas av politiker och tvingas stanna i mitt hem när jag faktiskt inte utgör någon risk för den amerikanska allmänheten.

Hälsosidan Natural News har avslöjat att Kaci Hickox är utbildad ”underrättelseofficer” inom den amerikanska hälsovårdsmyndigheten CDC. CDC är organiserat efter militärt mönster, med uniformsliknande utstyrsel komplett med insignier och gradbeteckningar.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

Läs även:

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

OpenAI tar in den tidigare chefen för NSA i sin styrelse

OpenAI tar in den tidigare chefen för NSA i sin styrelse

🟠 UTRIKES OpenAi, skaparna av ChatGPT, ett verktyg för generativ artificiell intelligens, fortsätter att möblera om i sin ledning, något som inleddes i slutet av 2023 med avskedandet av VD:n Sam Altman, innan han återvände en tid senare. Efter att ha rekryterat en tidigare chef för Gates Foundation samt en advokat från det japanska multinationella Sony, meddelade OpenAi i torsdags den kontroversiella rekryteringen av general Paul Nakasone till sin styrelse. Han har tidigare tjänstgjort som chef för National Security Agency (NSA). Beslutet har väckt kritik och oro, eftersom NSA är intimt förknippat med masspionage, även på den egna befolkningen.

Förändrade jetströmmar: Historisk kyla och nederbörd i Storbritannien och världen över

Förändrade jetströmmar: Historisk kyla och nederbörd i Storbritannien och världen över

🟠 – Systemmedia tonar ner och förleder Storbritannien uthärdar i år en historiskt kall juni månad. Den är hälften så varm som 2023 och en av de kallaste sedan 1659. Britterna är besvikna på den uteblivna sommarvärmen och börjar ställa frågor. Systemmedierna måste därför rapportera och gör då allt för att tona ned och blanda bort korten. Vi ger i denna analys några exempel på deras fula knep. Det har fallit så mycket snö i Alperna att skidanläggningar tvingats stänga för snöröjning – i juni. Kylan beror på förändrade jetströmmar, vilka för ner kall arktisk luft ovanligt långt söderut. Vi förklarar fenomenet och vad som egentligen ligger bakom denna dramatiska utveckling.

Sex kandidater i ödesval för Iran

Sex kandidater i ödesval för Iran

🟠 UTRIKES Förra månaden avled Irans president Ebrahim Raisi och flera personer ur hans regering i en helikopterolycka. Det mäktiga Väktarrådet har nu godkänt sex kandidater att ställa upp i sommarens val om vem som blir Raisis efterträdare.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.