Skip to Content

Uppsala har drabbats av en våldtäktsepedemi de senaste dygnen. Foto: Pixabay/Alexas
INRIKES

Efter alla våldtäkter – nu går polisen ut med varning

Digital utgåva

På fyra dygn har det skett två våldtäkter och två våldtäktsförsök utomhus i Uppsala och nu går polisen ut med en varning till stadens kvinnor och flickor – gå inte ensamma i gränder eller parker.

Publicerad: 7 augusti, 2019, 20:46

  • Svenska

Läs även

Vid 2-tiden natten mellan tisdagen och onsdagen larmades polisen till Linnégatan i centrala Uppsala. Väl där kontaktades de av en ung kvinna som uppgav att hon blivit utsatt för ett våldtäktsförsök.

– En kvinna påkallade uppmärksamhet och hjälp efter att en ensam gärningsman försökt förgripa sig på henne säger Linda Winge, befäl vid polisens ledningscentral i region mitt, till Expressen.

Förövaren var en okänd man och polisen skriver på sin hemsida att: ”Kvinnan kommer gåendes på Linnégatan ,i riktning mot korsningen S:t Olofsgatan, när en man dyker upp och tar tag i målsäganden på ett olämpligt sätt. Kvinnan ramlar omkull och mannen lämnar då platsen. Gärningen var över på ett par sekunder.”

– Det var en till synes helt okänd gärningsman, kvinnan har blivit påhoppad helt oprovocerat, säger Linda Winge.

Många våldtäkter och våldtäktsförsök på kort tid

Polisen rubricerar ärendet som ett försök till våldtäkt och söker nu efter gärningsmannen. Våldtäktsförsöket är bara ett av ett flertal fall som skett på bara några dagar, samtliga fall utomhus och med okända förövare.

Den 3 augusti skedde ett våldtäktsförsök i Luthagsesplanaden klockan 01:05. Mellan klockan 2:30-3:30 samma dag skedde en våldtäkt på Sysslomansgatan och under natten mellan den 4-5 augusti skedde en våldtäkt i Stadsparken.

Polisen ser inga samband mellan brotten, men går inte heller ut med signalement på förövarna. Däremot uppmanar man samtidigt allmänheten att höra av sig med tips.

Våldtäkter och våldtäktsförsök i Uppsala. Foto: Google Maps

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskarnas EU-motstånd ökar – för tredje mätningen i rad

INRIKESMotståndet mot Europeiska unionen fortsätter att öka. Detta enligt Statistiska Centralbyråns stora EU-sympatiundersökning, som utkom i november 2020.

Neuropsykiatriska problem? Bli polis eller soldat!

INRIKESPolismyndigheten har blivit DO-anmälda för att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inte får lov att bli poliser och rensas bort automatiskt. Nu utreder DO Polisen, Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten – resultatet kan komma att bli att människor med NPF kan börja arbeta inom polisen och försvaret.

Dan Eliasson lämnar MSB efter ”nödvändig” resa till gayklubb på Kanarieöarna

INRIKESAllt fler avslöjanden dyker nu upp i härvan kring Dan Eliassons julresa till Kanarieöarna. Eliasson, dåvarande generaldirektör för Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB), var huvudansvarig för det sms som skickades ut inför julen, där svenskar uppmanades att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, bland annat att endast genomföra ”nödvändiga resor”. Samtidigt försvarar han sin solsemesterresa till Kanarieöarna med att den var just ”nödvändig”. Nu hopar sig fler skandaler kring Eliassons semesterhärva.

Kommunfullmäktige drog in SD:s partistöd – förvaltningsrätten river upp beslutet

INRIKESI Uppvidinge i Småland beslutade kommunfullmäktige i november 2019 att dra in Sverigedemokraternas partistöd för år 2020. Detta med hänvisning till att ansökans underlag skulle vara bristfälligt. Alla andra partier beviljades dock partistöd.

Vårdpersonal vägrar vaccin

INRIKESI Skåne är det många av vårdpersonalen som vägrar att ta coronavacciner. I Burlövs kommun vill fyra av tio anställda inte ta vaccinet. I Helsingborg har tre av tio i vårdpersonalen på ett flertal äldreboenden gjort samma bedömning. Men de som står på sig riskerar omplacering.

Så begränsar pandemilagen dina demokratiska friheter

REPORTAGERedan samma dag som den nya pandemilagen infördes kom den att användas för att upplösa en demonstration utanför riksdagen. Den nya förordningen, Begränsningsförordningen, började gälla redan den 10 januari efter att ha antagits av riksdagen två dagar tidigare. Lagen ger regeringen rätt att införa långtgående inskränkningar i invånarnas friheter och rättigheter, och en rad restriktioner infördes omedelbart. Vissa menar dock att lagen strider mot såväl grundlagen som EU-lag. Nya Tider fanns på plats i riksdagen den 8 januari när lagen röstades igenom.

Storbråk om riskkostnaderna för Modernas coronavaccin

INRIKESMånga har oroats över att de nya snabbframställda vaccinerna mot Covid -19 skulle kunna medföra en våg av allvarliga biverkningar. Läkemedelsföretagens producentansvar för de eventuella skador deras produkter kan ställa till med hanteras normalt av Läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsföretaget Moderna är dock inte med i försäkringen och risken ligger därför till stor del på regionerna som injicerar vaccinet i patienterna. Nu stoppar flera regioner Modernas vaccin i väntan på formella besked från regeringen.

Över 500 000 smittade – massvaccineringarna i gång

INRIKESAntalet smittade i coronaviruset Sars-CoV-2 i Sverige har nu överstigit 500 000 enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har totalt 9 667 personer dött med Covid-19. Trots att belastningen på sjukvården ännu är mycket hög och flera regioner varnar för den allvarliga situationen vill Tegnell lugna ner folket – massvaccineringarna är igång och 80 000 doser har redan använts, vilket dock är mycket mindre än det totala antalet doser, 170 000, som Sverige fått än så länge.

Gå till arkivet

Send this to a friend