Skip to Content

KRÖNIKA

Etablissemanget till storms mot verkligheten

Donald Trumps Sverige-kommentar är tveklöst veckans fejknyhet nummer ett. Det blev rabalder i svensk press och UD krävde att presidenten skulle förklara sig. Kritiken fick ett abrupt slut redan dagen efter när verkligheten gjorde sig påmind genom nya kravaller i Rinkeby.

Publicerad: 28 februari, 2017, 16:41

 • Svenska

Läs även

Vad presidenten faktiskt sade den 18 februari var:
– Se på vad som händer i Tyskland. Se på vad som händer, igår kväll, i Sverige. Sverige! Vem hade kunnat ana? Sverige? De tog in stora mängder invandrare och har problem som de aldrig kunnat drömma om.
– Se på vad som händer i Bryssel! Se på vad som händer över hela världen, som i Nice och Paris, tillade Donald Trump.

”Storm i ett vattenglas” räcker inte till för att beskriva uppståndelsen som följde. Redan presidentens ordval visade att han syftade på något pågående (”is happening”, inte ”happened”), men både systemmedia och svenska politiker valde att missförstå och se det som något som hänt just den kvällen. Man kan kritisera ordvalet som otydligt, men att han inte syftade på en enskild händelse stod klart redan från början. Likväl twittrade Carl Bildt att presidenten syftade på en imaginär terrorattack och frågade ”Vad har han rökt?”. Man publicerade hånfulla artiklar på engelska för att bevisa hur dum presidenten är som påstår att invandringen lett till problem i Sverige.

Sedan visade det sig, vilket hela världen räknade ut före svenska systemmedier, att presidenten syftat på ett tv-inslag på Fox News kvällen innan, där dokumentärfilmaren Ami Horowitz berättade om en reportageresa till Sverige. I reportaget lyftes Sveriges katastrofala invandringspolitik fram som det varnande exempel den är. Man tog upp brottsligheten i invandringens spår, intervjuade invandrare i Malmöskolor där det knappt finns en enda svensk elev, och lät vanliga svenskar komma till tals – allt det där som svenska medier borde göra.

Aj då. Systemmedierna gjorde ett patetiskt försök att fortsätta angreppet på presidenten genom formuleringar som ”Trumps förklaring: ’Jag tittade på tv’”, men övergick nu i skadereglering för att tvätta rent Sveriges allt mer skamfilade rykte. Man publicerade artiklar även på engelska, med det ungefärliga budskapet: Här finns inget att se, invandring har berikat Sverige med strålande mångfald. Här finns inga no-go-zoner. Sårbara förorter (vulnerable suburbs), heter det faktiskt. Fortsätt att cirkulera.

Aftonbladet försökte i denna anda motbevisa Fox News med hjälp av vinklade ”fakta” som den tänkande delen av den svenska allmänheten redan genomskådat. Bland annat använde man den ofta upprepade fejknyheten att det dödliga våldet i Sverige minskat. I verkligheten har visserligen antalet mord varit ungefär konstant sedan 1970-talet, men bara på grund av den tekniska utvecklingen inom sjukvård och kommunikationer. Antalet mordförsök har flerdubblats, och den enda orsaken till att antalet mord är konstant är att fler överlever skador som tidigare hade varit dödliga.

Dagen efter president Trumps kommentar om Sverige bröt det ut upplopp i Rinkeby. En polispatrull grep en efterlyst person och blev då omringade av ortsbefolkning som började kasta sten. En polis blev skadad och situationen så trängd att de såg sig tvungna att skjuta verkanseld, dock utan att träffa. Därefter eskalerade upploppen enligt blott alltför välbekant mönster, med bilar som stacks i brand, mer stenkastning och misshandel. Ironiskt nog hörde en fotograf på DN till dem som misshandlades av invandrarna.

Aftonbladets ledarrubrik försökte parera: ”Upploppen i Rinkeby ger inte Trump rätt”.
Men jo, det är ju precis vad de gör. ”De tog in stora mängder invandrare och har problem som de aldrig kunnat drömma om”, var vad Trump sade. Det är en helt korrekt analys av både orsak och verkan, och den som påstår något annat sysslar inte med analys, utan med lögnpropaganda.
Att Aftonbladet på fullt allvar kallar Fox News – som förra året sände samtliga de fem mest sedda nyhetsprogrammen i USA – en ”tokhögersajt” gör föga för att bättra på Sveriges rykte som ett land där tokvänstern fått fritt spelrum.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Anna Catherine af Trampe

  Utmärkt talat, chefredaktören. Att döma av de senaste spektaklen inom åsiktskorridoren befinner sig våra elitmegafoners intellektuella förmåga i bästa fall på högstadienivån. För att inte nämna hur det förhåller sig med hjärnverksamheten hos våra folkvalda.

  • Bertil Andersson

   Förlåt, men folkvalda? Vi röstar på grisen i säcken. Vi har endast möjlighet att rösta på ett parti. Vi har ingen aning om vem som kommer att besitta de olika positionerna när vi röstar. Hade vi innan valet vetat
   vilka gökar som skulle tillsättas hade valresultatet blivit ett annat.
   Och vad det gäller intellektuella förmågor så har detta aldrig varit relevant, sedan 50 talet har det varit partiboken som gäller och vi ser nu resultatet.
   Varför är så många politikers betyg från skolan hemligstämplade?

 • Parsifal

  Apropå oförmåga att hantera verkligheten så vill nu ledande sossar stoppa rapporten om Muslimska Brödraskapet som skrivits åt MSB av tre akademiker. Anna Ardin från Tro och Solidaritet vill dra tillbaka rapporten och att myndigheten ber om ursäkt! Samma strutsmentalitet som islamologgänget med Mattias Gardell i spetsen uppvisade när förstudien publicerades i förra veckan.
  Detta kommenteras i en intressant artikel av Johan Westerholm på ledarsidorna.se med rubriken “Vi lever i bokbålens tid”.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Krav på att kunna ta ut och sätta in kontanter – men inte på att kunna använda dem

ANALYSRegeringen har nu lagt fram en proposition till riksdagen som syftar till att säkerställa möjligheten att ta ut kontanter samt att sätta in dagskassor, i hela landet. Förslaget gäller enbart banker med en mycket hög inlåning.

Somalier och syrier rånade svenskar – båda får stanna

INRIKESEn somalier boende i Filipstad dömdes i februari i år för flera brott: rån, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Rånet genomfördes tillsammans med en syrisk migrant. Rånoffren var två svenskar, som tvingades lämna ifrån sig sina tillhörigheter under pistolhot. Men trots att brottslingarna var utländska medborgare utvisades ingen av dem. Åklagaren är missnöjd med domen och berättar för Nya Tider att den ska överklagas.

Bokmässan – en döende koloss

OPINION: KATERINA JANOUCHNej, jag åkte inte till Bokmässan i Göteborg i år. Jag är absolut inte ”portad” på mässan, som någon försökt göra gällande, och jag hade kunnat delta om jag hade velat. Men lusten att besöka landets största litterära event har de senaste åren krympt i takt med att Bokmässan blivit alltmer av ett politiskt ställningstagande för det vänsterliberala etablissemanget. Framför allt för att mässan blivit ett sorgligt flaggskepp för strypt svensk yttrandefrihet, och därmed grovt polariserande i ett samhälle som redan är splittrat och som bara går sönder alltmer. Det skriver veckans debattör Katerina Janouch.

Massinvandringen blev till massbidragsberoende

INRIKESEnligt statistik från olika myndigheter som sammanställts av Aftonbladet har massinvandringen som nådde sin kulmen 2015 inte resulterat i stärkta finanser för samhället. Istället går den överväldigande majoriteten av invandrarna, hela 94 procent, på någon form av bidrag.

Nya Tiders reporter avhyst från Bokmässan för att ha ställt frågor

INRIKESNya Tiders reporter Jesper Johansson avhystes från Bokmässan av uniformerad polis efter att den socialdemokratiske tidigare toppolitikern Pierre Schori blev besvärad av hans frågor om bland annat Sveriges stöd till diktaturen Zimbabwe. En anmälan om ofredande upprättades, men när Nya Tider talar med polisen visar det sig att de har svårt att motivera rubriceringen och agerandet. I Nya Tiders video, som dokumenterar hela händelsen, syns att reportern agerar artigt och rör aldrig Schori, men är envis med att ställa frågor.

Bokmässan ska inte vara en plats fredad från kritiska frågor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders reporter blev avhyst från årets bokmässa i Göteborg med anledning av att han ställt obekväma frågor till olika makthavare. Det visar på tillståndet för demokratin och yttrandefriheten i Sverige, men Nya Tider tänker se till att Bokmässan inte ska få bli en plats där makthavare och systemtrogna medier kan gömma sig för frågor.

Gå till arkivet

Send this to a friend