Skip to Content

KRÖNIKA

Etablissemanget till storms mot verkligheten

Donald Trumps Sverige-kommentar är tveklöst veckans fejknyhet nummer ett. Det blev rabalder i svensk press och UD krävde att presidenten skulle förklara sig. Kritiken fick ett abrupt slut redan dagen efter när verkligheten gjorde sig påmind genom nya kravaller i Rinkeby.

Publicerad: 28 februari, 2017, 16:41

 • Svenska

Läs även

Vad presidenten faktiskt sade den 18 februari var:
– Se på vad som händer i Tyskland. Se på vad som händer, igår kväll, i Sverige. Sverige! Vem hade kunnat ana? Sverige? De tog in stora mängder invandrare och har problem som de aldrig kunnat drömma om.
– Se på vad som händer i Bryssel! Se på vad som händer över hela världen, som i Nice och Paris, tillade Donald Trump.

”Storm i ett vattenglas” räcker inte till för att beskriva uppståndelsen som följde. Redan presidentens ordval visade att han syftade på något pågående (”is happening”, inte ”happened”), men både systemmedia och svenska politiker valde att missförstå och se det som något som hänt just den kvällen. Man kan kritisera ordvalet som otydligt, men att han inte syftade på en enskild händelse stod klart redan från början. Likväl twittrade Carl Bildt att presidenten syftade på en imaginär terrorattack och frågade ”Vad har han rökt?”. Man publicerade hånfulla artiklar på engelska för att bevisa hur dum presidenten är som påstår att invandringen lett till problem i Sverige.

Sedan visade det sig, vilket hela världen räknade ut före svenska systemmedier, att presidenten syftat på ett tv-inslag på Fox News kvällen innan, där dokumentärfilmaren Ami Horowitz berättade om en reportageresa till Sverige. I reportaget lyftes Sveriges katastrofala invandringspolitik fram som det varnande exempel den är. Man tog upp brottsligheten i invandringens spår, intervjuade invandrare i Malmöskolor där det knappt finns en enda svensk elev, och lät vanliga svenskar komma till tals – allt det där som svenska medier borde göra.

Aj då. Systemmedierna gjorde ett patetiskt försök att fortsätta angreppet på presidenten genom formuleringar som ”Trumps förklaring: ’Jag tittade på tv’”, men övergick nu i skadereglering för att tvätta rent Sveriges allt mer skamfilade rykte. Man publicerade artiklar även på engelska, med det ungefärliga budskapet: Här finns inget att se, invandring har berikat Sverige med strålande mångfald. Här finns inga no-go-zoner. Sårbara förorter (vulnerable suburbs), heter det faktiskt. Fortsätt att cirkulera.

Aftonbladet försökte i denna anda motbevisa Fox News med hjälp av vinklade ”fakta” som den tänkande delen av den svenska allmänheten redan genomskådat. Bland annat använde man den ofta upprepade fejknyheten att det dödliga våldet i Sverige minskat. I verkligheten har visserligen antalet mord varit ungefär konstant sedan 1970-talet, men bara på grund av den tekniska utvecklingen inom sjukvård och kommunikationer. Antalet mordförsök har flerdubblats, och den enda orsaken till att antalet mord är konstant är att fler överlever skador som tidigare hade varit dödliga.

Dagen efter president Trumps kommentar om Sverige bröt det ut upplopp i Rinkeby. En polispatrull grep en efterlyst person och blev då omringade av ortsbefolkning som började kasta sten. En polis blev skadad och situationen så trängd att de såg sig tvungna att skjuta verkanseld, dock utan att träffa. Därefter eskalerade upploppen enligt blott alltför välbekant mönster, med bilar som stacks i brand, mer stenkastning och misshandel. Ironiskt nog hörde en fotograf på DN till dem som misshandlades av invandrarna.

Aftonbladets ledarrubrik försökte parera: ”Upploppen i Rinkeby ger inte Trump rätt”.
Men jo, det är ju precis vad de gör. ”De tog in stora mängder invandrare och har problem som de aldrig kunnat drömma om”, var vad Trump sade. Det är en helt korrekt analys av både orsak och verkan, och den som påstår något annat sysslar inte med analys, utan med lögnpropaganda.
Att Aftonbladet på fullt allvar kallar Fox News – som förra året sände samtliga de fem mest sedda nyhetsprogrammen i USA – en ”tokhögersajt” gör föga för att bättra på Sveriges rykte som ett land där tokvänstern fått fritt spelrum.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Anna Catherine af Trampe

  Utmärkt talat, chefredaktören. Att döma av de senaste spektaklen inom åsiktskorridoren befinner sig våra elitmegafoners intellektuella förmåga i bästa fall på högstadienivån. För att inte nämna hur det förhåller sig med hjärnverksamheten hos våra folkvalda.

  • Bertil Andersson

   Förlåt, men folkvalda? Vi röstar på grisen i säcken. Vi har endast möjlighet att rösta på ett parti. Vi har ingen aning om vem som kommer att besitta de olika positionerna när vi röstar. Hade vi innan valet vetat
   vilka gökar som skulle tillsättas hade valresultatet blivit ett annat.
   Och vad det gäller intellektuella förmågor så har detta aldrig varit relevant, sedan 50 talet har det varit partiboken som gäller och vi ser nu resultatet.
   Varför är så många politikers betyg från skolan hemligstämplade?

 • Parsifal

  Apropå oförmåga att hantera verkligheten så vill nu ledande sossar stoppa rapporten om Muslimska Brödraskapet som skrivits åt MSB av tre akademiker. Anna Ardin från Tro och Solidaritet vill dra tillbaka rapporten och att myndigheten ber om ursäkt! Samma strutsmentalitet som islamologgänget med Mattias Gardell i spetsen uppvisade när förstudien publicerades i förra veckan.
  Detta kommenteras i en intressant artikel av Johan Westerholm på ledarsidorna.se med rubriken “Vi lever i bokbålens tid”.

Sveriges överlevnad kräver skalpellhand!

KRÖNIKAKenneth Sandberg arbetade under 1990-talet på Statens Invandrarverk, det som i dag bytt namn till Migrationsverket. Han såg redan då det ohållbara i utvecklingen och larmade genom inlägget i dagspressen om situationen. Resultatet var att han fick sparken från sitt jobb. Nu summerar han utvecklingen sedan dess och föreslår vad som måste göras.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

När ett hedrande av oskyldigas död känns ruttet och falskt

KRÖNIKADen 13 februari 2020 var det 75 år sedan terrorbombningarna av den tyska kulturstaden Dresden inleddes av både britter och amerikaner i andra världskrigets slutskede. Staden, som hittills hade klarat sig från att bombas till ruiner, utsattes nu för en av andra världskrigets värsta bombkatastrofer. Hela den gamla stadskärnan brann ner, och tiotusentals oskyldiga tyska liv offrades.

Kulturdebatt: Musiken och eliten

INRIKESJust nu pågår Melodifestivalen, SVT:s mest populära program. Cirka tre miljoner svenskar bänkar sig framför programmet på lördagkvällarna. Vi bad musikern Fredrik Larson skriva om detta fenomen i svensk kultur, hur det hela började och vad det utvecklats till.

Kommunernas situation avslöjar lögnerna

KOMMENTAR

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

OPINION: ANTON STIGERMARKSverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Gå till arkivet

Send this to a friend