Ett av aktiemarknadens svagaste år på länge

Aktiemarknaden har sett en hel del motgångar under den senaste tiden. Under de senaste tio åren har aktiemarknaden till stor del haft en positiv trend, men fick sig en rejäl törn tidigt under 2022. Detta har påverkat både privatpersoner och företag, men även hela samhällen och länder.

Vad som ligger som grund för dess dåliga prestation är lite svårt att definiera, men det finns onekligen ett flertal faktorer som har haft ett finger med i spelet, t.ex. kriget i Ukraina, efterdyningar av pandemin, tillsammans med de generella ekonomiska oroligheterna som för närvarande existerar i världen.

Varför aktiemarknaden har gått så dåligt

Som vi tidigare nämnde finns det massvis med saker som har haft ett finger med i spelet för varför aktiemarknaden har gått så dåligt hittills 2022, men nedan är några av de viktigaste punkterna:

Kriget i Ukraina

Det går inte förneka att kriget i Ukraina har haft ett stort finger med i spelet när det gäller den nedåtgående trenden på börsen. Hur mycket som har påverkats av kriget är dock omöjligt att säga.

Mycket har dock blivit dyrare tack vare avsaknad av både import och export, vilket även påverkar aktiemarknaden på flera olika sätt och vis. Att köpa aktier har t.ex. blivit mindre populärt i jämförelse för bara något år sedan.

Ekonomiska oroligheter

En av de största faktorerna är de generella ekonomiska oroligheterna som pågår runt om i världen. Det spekuleras mycket om att bostadsmarknaden har nått sin kulmen, men även att aktiemarknaden har varit övervärderad i flera flertal år.

Inflationen stiger även på de flesta håll i världen, vilket gör att saker och ting blir dyrare. Detta har varit en bidragande faktor till de ekonomiska oroligheterna som sprider sig som en löpeld runt om i världen.

Efterdyningar av pandemin

Pandemin har förmodligen även haft ett stort finger med i spelet. Efterdyningarna börjar nu att uppdaga sig, och även om den ekonomiska biten hanterades bra på de flesta håll, kommer konsekvenserna förmodligen först att visa sig i efterhand.

Många regeringar valde t.ex. att trycka mer pengar än vanligt, vilket betyder att det är mer pengar i omlopp. Hur detta påverkar ekonomin är svårt att säga, men något som är säkert är att den kommer påverkas.

När kommer den att repa sig?

När, hur och om aktiemarknaden kommer att repa sig är omöjligt att säga. Om vi följer historisk utveckling kommer den dock att repa sig, men hur lång tid det tar kan variera beroende på massvis med olika faktorer.

Historiskt sett har det i vissa fall tagit så mycket som flera årtionden innan aktiemarknaden har hämtat upp tidigare nedgångar, medan det i andra fall har tagit så lite som några månader eller år.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.