Ett spännande år stundar

Ännu ett år har passerat och ett nytt börjar. Det förra var ett händelserikt sådant. Även om vi redan summerat det i ledaren i vårt förra nummer, skadar det inte att öppna år 2015 med ännu en liten tillbakablick.

Inrikespolitiskt dominerades det gångna året av Sverigedemokraternas framgångar, där partiet inte bara ökade kraftigt utan dessutom fick en vågmästarroll som man använde för att försöka pressa den socialdemokratiska regeringen till att sluta upp med sin odemokratiska utfrysning av partiet och var sjunde svensk väljare. Det gick förstås inte, och nu stundar nyval i mars.

Det verkligt intressanta är att vi nu kommer att få nyval efter nyval tills antingen väljarna eller någon av parterna ändrar sig. Att väljarna skulle svika SD för att de med kraft försöker driva igenom sin hjärtefråga, att minska invandringen från dagens extrema nivåer, förefaller osannolikt, och frågan blir alltså hur länge Alliansen och de rödgröna tänker låta denna absurda cirkus pågå innan man går med på att kompromissa om invandringen. Eller kommer man istället att bilda regering över blockgränserna och därmed visa väljarna att ingenting är viktigare för ”sjuklövern” än att så snabbt som möjligt ersätta det svenska folket med andra folkslag?

Hur som helst: Det nya året kommer säkerligen att bjuda på en och annan överraskning.

Som parentes sagt kom ett av de mest absurda inslagen i den absurda svenska samhällsdebatten från Henrik Schyffert, som precis efter SD:s rekordval kom med en ny briljant plan för att motarbeta partiet: Istället för att diskutera stora frågor som invandringen, ska man tvinga SD att diskutera vad han kallar ”riktig politik”, bland annat ”rondelltätheten i Bohuslän” och ”omorganisationen av norra Kalmars brandförsvar”. Man skulle alltså inte få diskutera viktiga frågor utan endast struntfrågor, enbart för att motverka SD. Nu ska det väl nämnas att Schyffert är komiker till vardags och att vi inte kan utesluta att han i hemlighet är sverigedemokrat och i själva verket försöker ”trolla” hela den politiska debatten, men i så fall har han misslyckats – den svenska samhällsdebatten är nämligen precis så här absurd.

I detta samhällsklimat och i synnerhet nu under den stundande valrörelsen spelar Nya Tider och andra alternativa medier en viktig roll. Det är vi som avslöjar mediernas lögner och vinklingar och ger röst åt dem som ”gammelmedia” försöker tysta. Flera gånger under året har vi skrivit om hur DN ljugit om invandringens kostnader, om extremvänsterns våld mot politiker, och mycket annat som sopas under mattan. För att nu inte nämna alla gånger som vi belyst nyheter ur ett annat och mer relevant perspektiv än vad ”gammelmedia” gör.

Ute i den stora världen dominerades årets nyhetshändelser av konflikten i Ukraina, som började med vad som tycktes vara – och till viss del också var – en folklig resning mot ett korrumperat samhällsklimat i allmänhet och den dåvarande presidenten Viktor Janukovytj i synnerhet. I denna resning var de nationalistiska grupperna Svoboda och Högra Sektorn drivande, men man pratade mest om dem istället för med dem och det var svårt att få veta vad de egentligen stod för. Vi skickade vår viceredaktör Sanna Hill till Kiev för att ta reda på det, och hon kom tillbaka med egna intryck från Majdan och exklusiva intervjuer.

Snart visade det sig att revolutionen hade understötts av utländska krafter, framförallt USA som sedan 1991 pumpat in fem miljarder dollar i vad man kallade ”demokratisk utveckling” i Ukraina. Samtidigt med Majdan inleddes protester i motsatt riktning i östra Ukraina, protester som övergick i revolution efter att Janukovytj flytt landet. Samma västerländska massmedier som sagt att Janukovytj ”förlorat sin legitimitet” när kravallpolisen begick övervåld mot de beväpnade och våldsamma upprorsmakarna i Kiev, struntade nu i att man skickade stridsvagnar och attackflyg mot upprorsmakarna i öst och började istället hetsa mot Ryssland för att de stödde rebellerna.

Återigen ville vi själva se situationen från den andra sidan, och skickade Dan Malmqvist till flyktinglägren i Ryssland och till den belägrade staden Donetsk. Han kom tillbaka med starka egna upplevelser och intervjuer med flyktingarna själva.

Att kunna göra reportage av det här slaget är viktigt. För alternativa medier är det särskilt viktigt eftersom vi försöker täcka de delar av verkligheten som de stora massmedierna struntar i. Så vitt vi känner till är vi den enda svenska tidning förutom Aftonbladet som publicerat intervjuer med ukrainska nationalister, den enda svenska tidningen över huvud taget som besökt flyktinglägren i Ryssland, och den enda svenska tidning som publicerat en intervju med någon av separatistledarna i utbrytarrepublikerna DNR och LNR. Det sistnämnda var möjligt tack vare våra goda kontakter med den tyska tidskriften Zuerst, resten genom reportageresor som ”gammelmedia” trots sina mångdubbelt större resurser inte har gjort.

Vad resurser beträffar, är vi i redaktionen mycket spända inför årets sammanräkning som Tidningsstatistik ska göra. Vi har nu en bit över 3 000 prenumeranter, men för att nå nästa presstödsnivå måste vi ha haft ett genomsnitt på över 3 000 under 2014 – och det står klart att vi kommer att ligga precis på gränsen. Några enstaka prenumeranter kan göra skillnaden, precis som förra året då vi klarade den förra presstödsnivån med en (1) enda prenumerant till godo. Det kan göra skillnaden som ger oss möjlighet till fler och bättre reportage, drägligare löner och kanske även andra satsningar. Vi håller tummarna.

Inför det nya året vill vi också tacka våra trogna läsare som följt oss under det gångna året. Vi tar gärna emot era tips och förslag på hur vi ska kunna bli ännu bättre under det nya.

Gott Nytt År!

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Massinvandringens prislapp

Massinvandringens prislapp

🟠 DEBATT. Arbetsinvandringen var en lönsam affär för Sverige. Sedan krigsslutet bidrog invandrarna årligen med en procent till Sveriges växande BNP. I början av 1970-talet drabbades Sverige av en lågkonjunktur och ströp arbetsinvandringen. ”Flyktinginvandringen” kom som en ersättare och på något självklart sätt antogs det att också den skulle bli lönsam. När riksdagen i mitten av 1970-talet bestämde att Sverige i fortsättningen skulle vara ett mångkulturellt land ansågs det därför inte behövligt med någon ekonomisk utredning av konsekvenserna.

Läs även:

Massinvandringens prislapp

Massinvandringens prislapp

🟠 DEBATT. Arbetsinvandringen var en lönsam affär för Sverige. Sedan krigsslutet bidrog invandrarna årligen med en procent till Sveriges växande BNP. I början av 1970-talet drabbades Sverige av en lågkonjunktur och ströp arbetsinvandringen. ”Flyktinginvandringen” kom som en ersättare och på något självklart sätt antogs det att också den skulle bli lönsam. När riksdagen i mitten av 1970-talet bestämde att Sverige i fortsättningen skulle vara ett mångkulturellt land ansågs det därför inte behövligt med någon ekonomisk utredning av konsekvenserna.

Energipolitiken och globalisternas verkliga mål

Energipolitiken och globalisternas verkliga mål

🟠 DEBATT. I FN:s Agenda 2030, som Sveriges regering aktivt arbetar för att uppfylla, uppställs mål som gäller ett stort antal samhällsområden. Man har beträffande dessa formulerat 17 mål av typen: ingen fattigdom, ingen hunger, god utbildning för alla, hållbar energi för alla, fredliga och inkluderande samhällen och liknande. Men med tanke på de enorma ökningarna av välfärden som världens länder uppnått sedan andra världskriget på basis av sina liberala ekonomiska system, kunde man i FN:s arbete vänta sig en fortsatt utveckling på de grunderna. Istället är det uttalade syftet att ”tänka om angående kapitalismen” och införa ”en intressentkapitalism”, vilket i praktiken är socialism som aspirerar på världsherravälde. Det skriver veckans debattör, Dan Ahlmark.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.