SARS CoV-2: Coronaviruset. Foto: Daily Sun

Experten: 50 000 kan komma att dö i Sverige

Flera experter dömer ut Folkhälsomyndigheten för dess nedtoning av riskerna för ett stort utbrott av covid-19 samt vilka konsekvenser det kan få för Sverige. En av dem, Fredrik Elgh som är professor i virologi vid Umeå Universitet, går ett steg längre genom att peka på de yttersta konsekvenserna: Ett skräckscenario som Sverige måste förbereda sig för – med 50 000 döda.

Det är i en artikel i Svenska Dagbladet som professorn i virologi vid Umeå Universitet, Fredrik Elgh, skriver om sin forskning i tidigare pandemier och drar paralleller till coronaviruset SARS-CoV-2 och dess snabba spridning i Sverige. Genom att jämföra Ryska snuvan 1889, Spanska sjukan 1918, Asiaten 1957 och Hongkonginfluensan 1969 med dagens situation menar professorn att vi kan dra flera nyttiga slutsatser. Han varnar dock även för att de svenska förberedelserna är kraftigt underdimensionerade med tanke på vad vi riskerar att råka ut för.

Professor: 50 000 kan dö i Sverige

”Coronavirussjukdomen sprider sig på ett sätt som påminner mycket om det vi känner från asiaten 1957 och Hongkonginfluensan 1969. Då som nu förekom många rapporter i media om spridning i övriga världen, rapporter om mindre härdar i Sverige och så plötsligt var pandemin över oss på bred front” skriver han.

Han menar att coronavirusets spridning påminner om pandemierna 1957 och 1969, och att vi i värsta fall står inför en situation där ett virus åter kommer att härja under tre månader, med två–tre särskilt intensiva veckor som är ”riktigt, riktigt jobbiga”.

– Det här kan få en fri spridning, och då påverkar det infrastruktur, samhällsapparat och individer, säger Elgh till Aftonbladet.

– Tittar du på ökningskurvorna över fall i Sverige så är de exponentiella. Även om de är begynnande.

Det ”värsta-fall-scenario” som professorn presenterar är baserat på de i nuläget mest optimistiska siffrorna, där han räknar med att nästan hälften av Sveriges befolkning blir smittade med bara en procents dödlighet, hälften av de officiella siffrorna som förs fram av WHO och Folkhälsomyndigheten och under en tredjedel av de nuvarande totalsiffrorna på 3,4 procent. Dessa siffror förutsätter även att de som smittas av coronaviruset ges tillgång till god sjukvård, vilket enligt de senaste officiella internationella siffrorna betyder att cirka 16 procent är i behov av vård för att inte riskera att avlida då deras fall är ”allvarliga eller kritiska”.

Experter kritiska mot Folkhälsomyndigheten

Fredrik Elgh tycker inte att Folkhälsomyndigheten gjort klart att det han beskriver är en möjlighet, som alla måste förbereda sig inför.

Joacim Rocklöv. Foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet

– Jag kan möjligen tycka att man har spelat ner riskerna. Man har inte uttryckt sig på ett sådant sätt att folk förstår att det jag beskriver skulle kunna hända. Det har man gjort i andra länder.

Hans kritik mot Folkhälsomyndigheten delas av andra experter. Joacim Rocklöv, epidemiolog och professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, delar uppfattningen om att myndigheten varit senfärdig och dessutom tonat ner allvaret i riskbedömningen.

– Jag tyckte nog att det verkade uppenbart mycket tidigare att det här skulle spridas mer när man tonade ner det rätt mycket från Folkhälsomyndighetens håll. Man skulle egentligen ha varit mer på sin vakt, säger Joacim Rocklöv till Aftonbladet.

Påstod att coronaviruset inte var farligare än influensa

En annan punkt han är kritisk mot är den breda jämförelse som Folkhälsomyndigheten vid flera tillfällen gjort där man jämfört det dödliga coronaviruset med influensan.

Statsepidemiologen Anders Tegnell har till exempel sagt: ”Dödligheten kommer sannolikt att hamna på samma nivå som när det gäller vanlig influensa”.

– Jag tycker inte att det finns så mycket som tyder på det. Jag håller inte med om det. Den evidens som finns tyder på att det har högre mortalitetsrisk än influensa, säger Joacim Rocklöv.

Rocklöv påpekar att fakta som finns tillgänglig tyder på att coronaviruset har en högre mortalitetsrisk, det vill säga risk att dö, än vad influensan någonsin haft. Statistiskt har han rätt, oavsett hur man vill beräkna mortaliteten kring SARS-CoV-2 – som döda av antalet smittade (cirka 3,4 procent) eller döda av antalet avklarade fall (cirka 6 procent). Man hamnar just nu långt över de runt 0,1 procent som dör av influensavirus.

Den bristande kommunikationen, där man aktivt spelar ner hur farligt coronaviruset är eller vilka effekter det kan få för Sverige, menar han är skadligt för samhället.

– Om man tonar ner riskerna betyder det att vi inte förbereder oss lika snabbt som vi kunde ha gjort. Det är det man gör i andra länder, man tar det lite allvarligare för att ta lite höjd ifall att sade Rocklöv.

Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten försvarar sig och de många felaktiga påståendena han själv kommit med sedan virusepidemin blev internationellt känd i januari.

– Vi och regionerna och smittskyddet har jobbat stenhårt med att hålla smittan borta. Vi har absolut inte undervärderat det här, säger Anders Tegnell.

Att tala om ett ”värsta-fall-scenario” är dock inte meningsfullt, anser han.

– Jag tycker inte det är bra att sprida katastrofscenarion, det bygger inte beredskap, det sprider bara passivitet och känslan att vi ändå inte kan göra något. Det är bättre att gå ut med en realistisk bild.

Återkommande felaktiga uttalanden

Som Nya Tider kunnat visa har just Anders Tegnell upprepade gånger kommit med uttalanden i massmedierna som varit fullständigt felaktiga. I januari meddelade han och Folkhälsomyndigheten att risken att den dödliga smittan skulle komma till Sverige var ”mycket låg”.

Anders Tegnell. Foto: Stillbild SVT

”För att det skall bli stora utbrott krävs att viruset är bra på att sprida sig från människa till människa. Så verkar det inte vara i det här fallet” sade statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten den 20 januari.

Till SR sade han den 24 januari:

– Vi inte behöver oroa oss för att smittas av coronaviruset i Sverige.

När han möts av informationen om att flera experter är oroliga för en stor spridningsgrad i Sverige avvisar han den direkt.

– Att tala om att 45 procent av befolkningen kan smittas, det kommer inte att hända. Det är helt otänkbart utifrån vad vi vet om den här sjukdomen.

Han tycker också att jämförelsen mellan coronaviruset och influensan är helt rimlig.

– Som en sjukdom för individen är den väldigt lik influensa. En lindrig sjukdom för en stor andel av alla som får den och ungefär samma riskgrupper har större risk att dö. Sedan blir konsekvenserna annorlunda. Eftersom ingen är immun kan så många fler få den samtidigt. Det blir en mycket större belastning på vården och samhället. Det är där utmaningen ligger, inte i att det skulle vara en väldigt farlig sjukdom i sig, sade Tegnell till Aftonbladet.

I skrivande stund har 97 878 smittats av coronaviruset. 40 403 patienter är ännu sjuka. 6 479 är i en allvarlig eller kritisk situation (16 procent). Av de totalt 57 475 fallen som är avslutade har 3 353 dött (6 procent).

I Sverige har 94 personer smittats än så länge.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

🟠 Klockan 02.00 i natt attackerade maskerade personer familjevillan i Göteborg där Exakt24:s reporter Christian Peterson bor. En rökfackla kastades in i det rum där Christians lillasyster sov. Även Exakt24:s studio attackerades. Detta bara dagar efter att Exakt24 avslöjat LO-anställde ”antirasisten” Henrik Johansson som en av de värsta näthatarna i Sverige.

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

🟠 Den 13 oktober försätts Malmö i något som kan liknas vid lockdown. Men det beror inte på att alltför många covid-19-fall registrerats. Istället är det en politisk konferens som ska äga rum med flera inrikes och utrikes makthavare på gästlistan. Stadens centrala delar stängs ned av säkerhetsskäl.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.