Facebook och Mark Zuckerberg. Bilder: Facebook

Facebook sorterar nu bort alternativmedia och mörkar nyheter

Nu ändras radikalt vad användarna ser på Facebook. Det företaget kallar ”meningsfulla sociala interaktioner” ska leda bort uppmärksamheten från nyhetsmedia, men vad innebär det egentligen? Nya Tider reder ut.

Mer uppdateringar från vänner och bekanta ska i fortsättningen uppmuntras på Facebook. Det som får maka på sig är information från nyhetskoncerner och företag.

Enligt socialmediejättens vd Mark Zuckerberg är det för att värna användarnas välmående. Facebook menar att de på detta sätt vill föra människor närmare varandra.

Zuckerberg anser att nyheter eller filmklipp – även om dessa är informativa eller underhållande – är något som Facebook inte längre bör uppmuntra användarna till att konsumera, då detta kan leda till lägre grad av lycka och sämre hälsa.
I ett långt inlägg på den sociala plattformen beskriver Zuckerberg sin vision:
”Vi känner ett ansvar att försäkra oss om att våra tjänster inte bara är roliga att använda, utan också är bra för människors välmående. Så vi har studerat den här trenden noggrant genom att se på akademisk forskning och göra vår egen forskning med ledande experter från universitet.”

Facebook testade även att skapa helt nyhets- och företagsbefriade flöden i sex länder under 2017. För att finna nyheter och företagsinformation hänvisades användarna till ett separat flöde som hette ”Explore Feed”. Länderna som det testades i var Sri Lanka, Bolivia, Slovakien, Serbien, Guatemala och Kambodja.

Att nyhetsläsande påverkades märktes snabbt. En journalist i Slovakien, Filip Struhárik, konstaterade att organisk räckvidd för publicister föll med två tredjedelar. Officiellt meddelades då att Facebook inte hade några intentioner på att implementera systemet globalt, men nu har alltså en snarlik begränsning ändå införts.

De nya riktlinjerna presenteras efter att främst det Demokratiska partiet och dess anhängare kritiserat Facebook för att ha utgjort en plattform för konservativa krafter under det amerikanska presidentvalet. Den 4 januari berättade Mark Zuckerberg i en bloggpost att hans största uppdrag inför 2018 var att ”fixa” Facebook:

”Facebook har en massa arbeta att göra — om det så är att skydda vår gemenskap från missbruk och hat, försvara mot inblandning från nationsstater, eller säkerställa att tiden som tillbringas på Facebook är väl spenderad. Min personliga utmaning för 2018 är att fokusera på att fixa dessa viktiga problem.”

Samtidigt som Zuckerberg vill förhindra att plattformen politiseras från användarnas och publicisters håll har han själv tydliga politiska sympatier som han gärna lobbar för.

2017 publicerade han exempelvis ett manifest för att samla jordens människor i en ”global gemenskap”. För att möjliggöra detta menar han att Facebook måste motarbeta ”dåliga saker” som ”rasism, mobbning och extremism”.

Zuckerberg har även uttryckt tydliga antipatier mot Ryssland och rysk media, och han är initiativtagare till en politisk organisation, FWD, som arbetar för en mer tillåtande migrationspolitik för USA. Det kanske mest uppseendeväckande är att han gjort uttalanden som flera internationella medier tolkat som att han siktar på att kandidera till posten som Förenta staternas president. Själv har Zuckerberg dock förnekat detta.

Men det gror en misstänksamhet i delar av det globala medialandskapet. Omdirigeringen från nyheter i flödet på Facebook har gjort vissa mediabolag bekymrade då de fruktar att internettrafiken till dem radikalt kommer att sjunka.
David Chavern, vd för New Media Alliance, menar i en intervju på CBS News att förändringarna kommit utan att något nyhetsföretag kontaktats:
– Vi brottas med en värld där Facebook applicerar hemliga regler. De fortsätter att göra det svårt att förmedla journalistik till läsare. Det är verkligen inte positivt… för det kommer levereras mindre nyheter till Facebookanvändare än förut.

Teknologireportern Matthew Braga på CBC News menar att ingreppen inte i första hand kommer drabba etablerade medier eller stora koncerner. Främst mindre företag och medieinitiativ kommer att beröras, tror han, helt enkelt på grund av att annonskostnaderna för att synas i det nya flödet där nyheter redan nedprioriterats lär bli mycket högre:
– När du ser på små företag, mindre publicister, vad betyder det för dem? De är människorna som jag tror kommer bli mest påverkade för att de kommer bara bli lyfta ur flödet eller åtminstone förekomma mycket mindre än de gör nu.

Ryska RT har redan varit i blåsväder då västmedia och även Facebook anklagat det för att sprida propaganda på den sociala plattformen. Facebook gick så långt 2016 att man helt enkelt blockade RT från att lägga upp innehåll på sin sida. Först några dagar senare, efter att president Trump installerats som USA:s president, hävde man blockeringen. RT konstaterar att det nya flödet på Facebook är ännu en strategi för att likrikta människors nyhetskonsumtion:
”I verkligheten, är alla alternativa medier potentiella måltavlor, inte bara RT. Men visst… RT i synnerhet” skriver man i en artikel på sin domän den 16 januari.

Man fortsätter att peka på att flera stora internetföretag vill styra människors verklighetsuppfattning: Google manipulerar algoritmer så artiklar från RT ska bli svårare att finna, Twitter belägger konton som uttrycker för företaget kontroversiella åsikter med så kallad ”shadow banning” och Facebook censurerar och blockerar användare av samma orsak.
”De självutnämnda ’nyhetsväktarna’ har (ännu) inte makten att skicka SWAT-teams hem till folk som läser alternativa mediakällor. Så varför inte kämpa emot”, föreslås i slutklämmen.

Nyheten om Zuckerbergs omvandling av Facebook har även fått ekonomiska konsekvenser för företaget. På Wall Street sjönk Facebookaktien med hela fyra procent på fredagen den 12 januari, dagen efter Zuckerberg meddelat förändringarna.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Fladdermusen som flög iväg

Fladdermusen som flög iväg

🟠 UTRIKES Främst gamla och mycket sjuka har dött i pandemin som har skakat världen i snart två år. Det har funnits en anmärkningsvärd trend att främja iatrogen behandling (där botemedlet är värre än sjukdomen) inklusive överdriven användning av invasiva mekaniska respiratorer och dyra läkemedel med diskutabel effektivitet, som Remdesivir, för att behandla en pandemi som påstås ha skapats av en fladdermus från Wuhan i Kina.

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

🟠 Nya Tider granskar Kommer du från Storbritannien och har inte gjort PCR-test? Då deporteras du tillbaka – och det spelar ingen roll om du är dubbelvaccinerad och bara ska mellanlanda på väg till ett EU-land som är öppet för dig. Så var det i alla fall tills nyligen då Sverige ändrade reglerna. En av dem som råkat illa ut är den kände brittiske konservative förgrundsgestalten Gregory Lauder-Frost, 70, som skulle resa från Skottland till Litauen, dit han var inbjuden av landets parlament Seimas. I Sverige beslagtogs hans pass och han var inlåst i terminalen i 19 timmar utan mat eller sovplats. ”Jag var svimfärdig”, berättar 70-åringen, som till slut sattes på ett plan till London, 60 mil från Edinburgh.

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.