Foto: Pixabay

För vem arbetar Granskningsnämnden?

Granskningsnämnden (GRN) för radio och tv har som sin uppgift att pröva om innehållet i program i radio och tv följer bestämmelserna i radio- och TV-lagen och villkoren som regeringen ställt för public service-företagens sändningstillstånd. Men till skillnad från Pressombudsmannen (PO) och Pressens Opinionsnämnd (PON) som skall hjälpa de som känner sig utsatta för publicitetsskador i den tryckta pressen så har GRN faktiskt inget uppdrag att försvara allmänheten. Deras roll är att bedöma om sändningstillståndens krav har uppfyllts, vilket är en stor skillnad.

Kravet på opartiskhet och saklighet är naturligtvis en förutsättning för Sveriges Radios (SR) och Sveriges Televisions (SVT)och Utbildningsradions (UR) sändningstillstånd. 2014 gjorde Demoskop en undersökning som visade att redan då hade endast 15 procent av Alliansens väljare uppfattningen att dessa media var opartiska, jämfört med 39 procent för de rödgröna väljarna. Lägst låg Sverigedemokraternas väljare med blott 10 procent. När SR och SVT anklagas för att inte leva upp till kraven på opartiskhet och saklighet slutar diskussionen oftast med ”Ni får anmäla till Granskningsnämnden”. Programföretagen menar att de lever upp till kraven och att den som har synpunkter kan anmäla till GRN, som sällan fäller.

Trots att inte ens majoriteten av vänsterväljare anser att public service är opartiska och sakliga så leder anmälningar till Granskningsnämnden alltså väldigt sällan till en fällning. Av de 5 723 anmälningar som inkom under perioden mellan 2009 och 2013 fälldes bara 50 inslag för bristande opartiskhet, det vill säga 8,7 promille och ytterligare 61 för bristande saklighet.

De övriga fällningarna, cirka 250 stycken, gjordes på andra grunder, som ”respekt för privatlivet”, ”otillbörligt kommersiellt gynnande” och ”mediets genomslagskraft”. Det verkar sålunda finnas en diskrepans mellan vad tittarna och lyssnarna upplever, och hur Granskningsnämnden ser på sin roll. Dessutom vägrar Granskningsnämnden att behandla vissa anmälningar med motivationen att de måste hushålla med sina resurser. Dessa beslut är inte möjliga att överklaga. Till exempel så har nätverket Klimatsans drabbats då de har anmält program som de anser har presenterat felaktig eller vinklad information om klimatförändringar. Henrik Jermsten, Granskningsnämndens ordförande, förklarade under ett seminarium på Timbro 2016 att ”vi kollar inte fakta”. Oavsett om Klimatsans anmälningar är välgrundade eller inte så lämnar detta ett uppenbart kryphål för sändningar att bryta mot kravet på saklighet.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.